Δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου 2016
Μικτό χωριό της επαρχίας Λεμεσού το οποίο βρίσκεται περίπου 14 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της πόλης και 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάφου. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής της περιλαμβάνεται στο έδαφος των βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου - Επισκοπής. Η Επισκοπή είναι κτισμένη στους πρόποδες του αρχαίου Κουρίου, με έναν εύφορο κάμπο να ξεδιπλώνεται προς τα νότια, σε υψόμετρο 60 μέτρων κοντά στη δυτική όχθη του ποταμού Κούρη και δεσπόζει του κόλπου του Κουρίου.

Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ
Η μικρή απόσταση της Επισκοπής από την πόλη της Λεμεσού αλλά και οι ευκαιρίες απασχόλησης στην περιοχή λόγω της λειτουργίας των βρετανικών Βάσεων, η τουριστική αξιοποίηση των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, καθώς επίσης και η σπάνια φυσική ομορφιά της περιοχής, συνέβαλαν στη ραγδαία ανάπτυξη της κοινότητας, μετατρέποντάς την σε σύγχρονη κωμόπολη με όλες τις ανέσεις και δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες πόλεις της Κύπρου.
Εκκλησίες
Στην Επισκοπή συναντήσαμε πέντε χριστιανικούς ναούς. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής αποτελεί τον κύριο ναό της κοινότητας. Άλλος πολύ παλιός ναός, στο κέντρο του χωριού, είναι αφιερωμένος στην Παναγία και στο σημείο όπου αποβιβάστηκαν οι Αργείοι υπάρχει ο ναός και Τάφος του Αγίου Ερμογένη. Επίσης σε κεντρικό σημείο, πίσω από το οίκημα του Κοινοτικού Συμβουλίου και πολύ κοντά στο αμφιθέατρο, υπάρχει πρόσφατος Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Σπυρίδωνα.

Αξίζει να επισκεφτείς το ξωκκλήσι του Άγιου Ερμογένη του θαυματουργού. Η ιστορία της εκκλησίας ξεκινά από τον 4ο αιώνα μ.Χ., όταν στη Σάμο θανατωνόταν διά αποκεφαλισμού ένας άγιος άνθρωπος. Ο Άγιος Ερμογένης, αφού δεν άλλαξε την πίστη του όπως πρόσταζε ο ηγεμόνας της Σάμου Σατορνίνος, οδηγήθηκε σε μαρτυρικό θάνατο. Πιστοί σε αυτόν Χριστιανοί πήραν το σώμα του Αγίου, το τοποθέτησαν σε κάσα και το έριξαν στα κύματα για να μην υποστεί άλλον εξευτελισμό από τα ειδωλολατρικά πλήθη.
Τα κύματα οδήγησαν την κάσα με το σώμα του Αγίου Ερμογένους προς την Ανατολική Μεσόγειο και στα νότια παράλια της Κύπρου. Αυτή ξεβράστηκε στην παραλία της Επισκοπής, όπου και τη βρήκαν κάτοικοι του χωριού. Έκτισαν μικρό ναό και μέσα τοποθέτησαν τον τάφο του Αγίου, κοντά στο σημείο που τα κύματα «χάρισαν» στην Κύπρο ακόμα έναν Άγιο. Έκτισαν το εξωκκλήσι του Αγίου Ερμογένους. Δίπλα στο εκκλησάκι, υπάρχει πολύ καλά διατηρημένος αρχαίος βασιλικός τάφος. Πιστοί λένε ότι αν κάποιος ακουμπήσει στον τάφο του Αγίου Ερμογένη τούς γιατρεύει.


Το Αρχαίο Κούριο
Ο λόφος του Κουρίου, πάνω στον οποίο αναπτύχθηκε η αρχαία πόλη, βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χωριού Επισκοπή της επαρχίας Λεμεσού. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου και, σύμφωνα με τον οικιστικό μύθο που παραδίδει ο Ηρόδοτος, ιδρύθηκε από Αχαιούς που ήρθαν από το Άργος της Πελοποννήσου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα από τον γειτονικό λόφο της Παμπούλας τοποθετούν την έλευση των Αχαιών στον χώρο μέσα στον 13ο και κατά τον 12ο αιώνα π.Χ. Τα αρχαιότερα κατάλοιπα κατοίκησης στην ευρύτερη περιοχή του Κουρίου χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο (4500-3900 π.Χ.). Πάνω στον ίδιο τον λόφο υπάρχουν κατάλοιπα που χρονολογούνται από το τέλος της κλασικής περιόδου, περισσότερο της ελληνιστικής (325-50 π.Χ.) και κυρίως της ρωμαϊκής (50-330 μ.Χ.) και παλαιοχριστιανικής εποχής (330-τέλη 7ου μ.Χ.).


Το Ιερό του Απόλλωνα
Το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη βρίσκεται λίγο έξω από την αρχαία πόλη του Κουρίου και μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων του έχουν αναστηλωθεί. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά ιερά του νησιού, το οποίο στη διάρκεια των χιλιετιών από τη μέρα δημιουργίας του έχει δεχθεί πολλές επεμβάσεις, επεκτάσεις και καταστροφές. Λέγεται ότι το Ιερό καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό το 375 μ.Χ. και μόλις μερικές δεκαετίες μετά που το νησί περιήλθε στην κατοχή του Βυζαντίου. Το Ιερό του Απόλλωνα καταστράφηκε και λεηλατήθηκε από ανθρώπους και όχι από φυσικά αίτια. Για είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει μικρό τίμημα, το οποίο φθάνει τα 2,50 ευρώ, λεφτά τα οποία χρησιμεύουν για την αναστήλωση και άλλων τμημάτων του Ιερού. Ας ελπίσουμε ότι μια μέρα θα το δούμε όπως κτίστηκε.

To Μουσείο Κουρίου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κουρίου βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας της Επισκοπής και στεγάζεται σε ένα διώροφο αρχοντικό που κτίστηκε το 1937. Το αρχοντικό αυτό ήταν η κατοικία του George McFadden, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος ανασκαφών του Πανεπιστημιακού Μουσείου της Πενσυλβανίας που διενήργησε ανασκαφές στην περιοχή του Κουρίου και στην περιοχή του Ναού του Απόλλωνα Υλάτη. Μετά τον τραγικό θάνατο του McFadden, σε ηλικία 43 χρονών από πνιγμό στην παραλία του Lady's Mile στις 19 Απριλίου 1953, το αρχοντικό δωρίσθηκε μετά από επιθυμία του εκλιπόντος στο Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου.
Στο μουσείο υπάρχουν εκθέματα από την περιοχή του Κουρίου, το κοιμητήριο του Αγίου Ερμογένους, της περιοχής Καλορίζικη και από την παλαιοχριστιανική βασιλική. Μερικά από τα εκθέματά του είναι οι σκελετοί των θυμάτων του μεγάλου σεισμού που έγινε τον 4ο μ.Χ. αιώνα, το άγαλμα του Παιδιού με το δελφίνι (Ρωμαϊκό Νυμφαίο, Κούριο 2ος αιώνας μ.Χ.), κεραμικά της ελληνιστικής περιόδου, χρυσά και μπρούντζινα κοσμήματα, διάφορα αγάλματα και μικρά κομμάτια από ψηφιδωτά.

Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα του τοπικού Αρχαιολογικού Μουσείου Κουρίου, στην Επισκοπή, ξεχωρίζουν οι σκελετοί μιας οικογένειας. Πρόκειται για τους σκελετούς μιας τριμελούς οικογένειας που έχασαν τη ζωή τους κατά τον φοβερό σεισμό του 365 μ.Χ., που κατέστρεψε την πόλη του Κουρίου. Αυτό που προκαλεί δέος είναι πως κατά την ανασκαφή οι σκελετοί βρέθηκαν αγκαλιασμένοι, ενώ στο μουσείο εκτίθενται όπως ακριβώς αποκαλύφθηκαν.
Η παραλία της Επισκοπής
Στο χωριό Επισκοπή, από το εκκλησάκι του Αγίου Ερμογένους, αν ακολουθήσεις τον δρόμο, θα βγεις στον παραλιακό, όπου θα βρεις τα τρία εστιατόρια πάνω στο κύμα. Η παραλία εκεί είναι κυρίως αμμώδης και με χαλίκια, πολύ ήσυχη, ενώ τα νερά είναι κατάλληλα και για windsurfing και kite surfing, εξ ου και στο πρώτο κομμάτι θα βρεις πολλούς kite surfers. Αν πεινάσετε, τα τρία εστιατόρια αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για να απολαύσετε ωραίο φαγητό με θέα τη θάλασσα. Η παραλία αυτή είναι βραβευμένη με τη γαλάζια σημαία και είναι πολύ ήσυχη, με θέα το βουνό και τα αρχαία.

Φαγητό και διαμονή
Για φαγητό οι επιλογές είναι πολλές, καθώς υπάρχουν αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες και μαγειρεία, τα οποία είναι ανοικτά μεσημέρι και βράδυ και σερβίρουν φαγητά της ώρας. Υπάρχουν επίσης διάφορες καφετέριες και καφενεία για να χαλαρώσετε πίνοντας καφεδάκι, που σερβίρουν και σνακ.
Το Check In σου προτείνει:
Chris Blue Beach (99 515391)
Εστιατόριο Παστός (25 934414)
Ταβέρνα Ελεόνας (99688871)
Εστιατόριο Κάβα (99 478851)
Στην Επισκοπή υπάρχει ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, το Επισκοπιάνα (25935093), τέλεια επιλογή για να συνδυάσεις την επίσκεψή σου στο χωριό με διαμονή εδώ.
Σχετικά
Η κυπριακή σούβλα στο χαρτονόμισμα των €200 σύμφωνα με το TasteAtlas
Η γνωστή γαστρονομική πλατφόρμα σχεδίασε τα δικά της ευρωπαϊκά χαρτονομίσματα, αντικαθιστώντας γέφυρες και παράθυρα με πίτσα, μουσακά, παέγια, λουκάνικα και άλλα εμβληματικά πιάτα
Μικρή ανάσα από τη ζέστη - Ενδεχόμενο ισχυρών ανέμων και βροχών στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Η πισίνα της Πιτσιλιάς άνοιξε ξανά (σήμερα) και μας καλεί για δροσερές βουτιές
Η αναμονή τελείωσε! Η πισίνα του Αγίου Ιωάννη άνοιξε ξανά
Δείτε πώς άλλαξε η Πλατεία Ηρώων – Οι φωτογραφίες από ψηλά που εντυπωσιάζουν
Από εργοτάξιο σε σύγχρονη πλατεία
Lidl Better Living Days #summer2026: Ένα μοναδικό ταξίδι ευεξίας, γεμάτο γεύση, ενέργεια και χαμόγελα σε όλη την Κύπρο
Με 6 προορισμούς, πάνω από 1.700 συμμετέχοντες και περισσότερες από 3.500 μερίδες, η Lidl Κύπρου επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά τη διαρκή δέσμευσή της για την προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής για μικρούς και μεγάλους
Νέος Γενικός Διευθυντής του Hilton Nicosia ο Ilio Rodoni
Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στο Hilton Nicosia αναλαμβάνει ο Ilio Rodoni, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κ. Εύρο Στυλιανού, μετά την πρόσφατη αφυπηρέτησή του.
Όταν ένα ελληνικό ξενοδοχείο γίνεται γαστρονομικός προορισμός: Τα εστιατόρια που αξίζει να ανακαλύψετε, ακόμη κι αν δεν μένετε εκεί
Τα σύγχρονα luxury resorts επενδύουν πλέον στη γαστρονομία ως έναν αυτόνομο λόγο επίσκεψης, δημιουργώντας εστιατόρια που λειτουργούν ως προορισμοί από μόνα τους και προσελκύουν ταξιδιώτες αλλά και κατοίκους της κάθε περιοχής
«Ελευθερία, ασφάλεια και προσωπική εξέλιξη» – Τι κρύβεται πίσω από την τάση των «σόλο» ταξιδιών
Μια νέα έρευνα δείχνει ότι όλο και περισσότεροι επιλέγουν να ταξιδεύουν μόνοι τους, αναζητώντας ελευθερία, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και την ευκαιρία να ζήσουν εμπειρίες με τους δικούς τους όρους
«Κολλημένη» στα 40άρια η Κύπρος- Μπαίνει σε ισχύ νέα κίτρινη προειδοποίηση
Αναλυτικά η πρόγνωση
Προσκύνημα σε 5 εκκλησίες του Χρυσοσωτήρος που γιορτάζουν (σήμερα)
Σήμερα σού προτείνουμε εκδρομή και προσκύνημα σε 4 γνωστές-άγνωστες εκκλησίες στο χωριό!
Διεθνώς αναγνωρισμένα κρασιά στην κορυφαία σχέση ποιότητας-τιμής από τη Lidl Κύπρου
Με σφραγίδα ποιότητας από τους Masters of Wine, η κάβα της εταιρείας συνδυάζει εξαιρετική ποικιλία, διεθνείς διακρίσεις και την κορυφαία σχέση ποιότητας-τιμής.