Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 2013
Το νέο, τολμηρό θεατρικό του βραβευμένου βετεράνου σκηνοθέτη Χρίστου Ζάνου που παρουσιάζει η ΕΘΑΛ, μιλά για την Κύπρο του ρατσισμού, όχι μόνο έναντι των Τούρκων, των εποίκων και των κάθε λογής ξένων, αλλά και έναντι των εκάστοτε αδύναμων μονάδων της γενιάς. Στην προκειμένη, εμπνευσμένος από την αληθινή περιπέτεια μιας εγκλωβισμένης Ελληνοκύπριας, ο συγγραφέας εξιστορεί την εφιαλτική πορεία ενός νέου κοριτσιού από το Ριζοκάρπασο, που αναγκάζεται να μετακομίσει στο αυστηρών ηθών εκκλησιαστικό οικοτροφείο της Χώρας, για να φοιτήσει στο γυμνάσιο. Η έφηβη, που γυρεύει λίγη αγάπη και συντροφιά, αντιμετωπίζει μία σειρά από αρσενικά ‘κοράκια’ της αγίας νήσου, που την εκμεταλλεύονται. Με το αναπόφευκτα θλιβερό τέλος της να τονίζει ότι δεν χρειαζόμαστε εχθρούς για να κακουργήσουμε σαν ράτσα. Κι ενώ η όλη δράση εξελίσσεται σε μικρές αλυσιδωτές σκηνές, με γερές δόσεις ωμού ρεαλισμού, μας επιβλέπει από ψηλά στον ουρανό ένα ακριτικό, κυπριακό φυλάκιο της πράσινης γραμμής που διανύει το δικό του παράλληλο χρόνο, σε ένα ‘υπερρεαλιστικό’ και χιουμοριστικό σχεδόν τόνο. Ένας απόλυτα ανθρώπινος διάλογος δύο φαντάρων, του ‘δικού’ μας και του… ‘σσυλότουρκου’, εκφρασμένος σε απόλυτα υβριστική φρασεολογία, που ακόμη και έτσι, ήταν έτη παρήγορος από τη σκληράδα της ελληνοκυπριακής κοινωνίας. Όπως εύστοχα παρατηρεί ο εγκλωβισμένος πατέρας ‘καλύτερα ο Τούρκος ο Αχμέτης που σ’ αγαπά, παρά τούτοι ούλλοι’.
Η σκηνοθεσία και ο σκηνικός σχεδιασμός του Άδωνη Φλωρίδη με τις ευρηματικές προβολές, το εύγλωττο τρικ του ενδιάμεσου δωματίου που θύμιζε σκηνές από ταινία και τους εξαιρετικούς φωτισμούς του Βασίλη Πετεινάρη, εξυπηρέτησαν απόλυτα τη δομή του έργου με τις πολλές -υπεράριθμες μάλλον- μικρές σκηνές. Δραματουργικά, ο τόσο ωμός ρεαλισμός του έργου αλλά και του ανεβάσματος, οι πολλαπλές σκηνές κακοποίησης και η χυδαιότητα των ‘κακών’, αυτή η υπερ-δήλωση, κατά τη γνώμη μου θόλωναν το επιχείρημα, δεν άφηναν στο θεατή την ευκαιρία να φανταστεί, και καταλήγαμε χωρίς εμπάθεια για την ηρωίδα, παρά μόνο οίκτο.
Μεγαλύτερο πλεονέκτημα του έργου και της παραγωγής ήταν η γλώσσα του. Ένα λείο και εύηχο μόρφωμα της κυπριακής διαλέκτου, οικείο και χωρίς το γνωστό απεχθές φολκλόρ, όπως ακριβώς το επισημαίνει ο σκηνοθέτης. Πραγματικά μεγάλο κατόρθωμα και απόλαυση. Από την άλλη, όμως, το εξαιρετικά ευρηματικό υβρεολόγιο της κυπριακής ομιλουμένης, μου προκαλούσε αμηχανία και απαρέσκεια. Θα με πείτε πουριτανή; Ίσως, μα δικαίως μια μάνα πίσω μου με την ανήλικη κόρη της αποχώρησαν στο μέσο του έργου στην πρεμιέρα, εκεί όπου η σκηνή με τον αστυνομικό γίνεται αχρείαστα έως αδικαιολόγητα βίαιη. Επίσης δραματουργικά άνισος είναι ο χειρισμός των χαρακτήρων. Πατέρας και αδελφή δεν ζωντάνεψαν σαν τρισδιάστατοι χαρακτήρες, αλλά περισσότερο σαν μελό αμίλητες φιγούρες, κι ας ήταν ερμηνευτικά πολύ καλός ο Γ. Ζένιος σ’ αυτό. Αντίθετα ο εξαρχής αδίστακτος και φωνακλάς πατέρας του Χ. Χρυσάνθου και ο πειστικός πάτρονος του Γ. Αντωνίου σκιαγραφούνται υπερβολικά. Ακόμη και ο γιος, η πέτρα του σκανδάλου τρόπον τινά, παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί στο τέλος αλλάζει γνώμη και τείνει χείρα βοηθείας στη νέα, παρά την αξιόλογη ερμηνεία του Μ. Σοφοκλέους. Εξίσου πειστικές ήταν οι ερμηνείες της Χαρούλας, ως ένα εύθραυστο, αφελές κοριτσόπουλο της Σ. Νέρου, καθώς και η καρτερική αδελφή της από τη Μ. Ιακωβίδου και ο χιουμοριστικός φαντάρος του Α. Νικολαΐδη.
-
Τεχνοχώρος Ε.Θ.Α.Λ.
09 Φεβρουαρίου - 10 Φεβρουαρίου 2013
12 Φεβρουαρίου 2013
22 Φεβρουαρίου - 23 Φεβρουαρίου 2013
Σχετικά
Πάμε για "Μια μέρα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας"
Μια εμβυθιστική ψηφιακή αναπαράσταση του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας όπως ήταν το 1968 παρουσιάζεται στην έκθεση «Κύπρος Νήσος»
OTHONI: Σειρά δημοσίων εικαστικών παρεμβάσεων από το Λευκωσία 2030
Η σειρά αποτελεί σύλληψη και επιμέλεια του εικαστικού PASHIAS
«Κάνθος - Στο μεταίχμιο της ιστορίας»: Η νέα προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Τα έργα τέχνης που εκτίθενται διανύουν μια χρονική περίοδο από τη δεκαετία του 1940 μέχρι τις αρχές του 1990
"Ο ουρανός που μας εφύλαξες": 'Εκθεση με έργα του Λευτέρη Οικονόμου από τις δεκαετίες '50-'80 στην Αμμόχωστο
Διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου
Παιχνίδια φαντασίας και ρεαλισμού στη νέα ατομική έκθεση του Γιώργου Αχιλλέως
Ο Γιώργος Αχιλλέως στην τέταρτη ατομική του έκθεση προσθέτει ακόμα ένα κεφάλαιο στο σωστικό του παραμύθι
Φωτογραφικές διαδρομές στη Λευκωσία στο Λεβέντειο Μουσείο
Το όλο εγχείρημα είχε ως αποτέλεσμα μια εις βάθος «εικονογράφηση» της κυπριακής πρωτεύουσας από το 1960 έως το 2004.
Φωτογραφική έκθεση για την Αμμόχωστο έρχεται στο λιμάνι Λεμεσού
Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Όταν το όμορφο παρελθόν, συναντά το τραγικό παρόν»
Ένας σπανιότατος Πολ Γεωργίου κι ένας αριστουργηματικός Νικηφόρος Λύτρας σε δημοπρασία της CYPRIA στη Λευκωσία
Παρουσίαση των έργων μέχρι την 19η Ιουνίου στην Γκαλερί Κ
«Η Κύπρος του Χαμπή»: Αναδρομική έκθεση χαρακτικής του Χαμπή Τσαγγάρη
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης
Ksoporti Art Weekend: Όλα όσα θα συμβούν στην Πάφο το τριήμερο
Χρήσιμες πληροφορίες για το τριήμερο 31 Μαΐου - 2 Ιουνίου
Για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Κύπρο έκθεση από τη διεθνή φωτογραφική πλατφόρμα GuruShots
Στο Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, στη Λεμεσό
Εικαστική εγκατάσταση του Μιχάλη Χαραλάμπους στο Κυπριακό Μουσείο
Αρχαιότητες από τις συλλογές του Tµήµατος Αρχαιοτήτων συµβιώνουν µε σύγχρονα έργα του εικαστικού