Δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2016
Πέραν από 60 ταινίες μικρού μήκους θα διαγωνιστούν φέτος για τα μεγάλα βραβεία του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 15 μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου 2016, στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό.

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ επιλέγει και προσκαλεί σημαντικές προσωπικότητες και κορυφαίους επαγγελματίες του κινηματογράφου από την διεθνή κινηματογραφική οικογένεια, για να συμμετέχουν ως μέλη της Κριτικής Επιτροπής, που θα απονείμει τα βραβεία για το Εθνικό και το Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα.
Φέτος, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής είναι ο καταξιωμένος Έλληνας διευθυντής φωτογραφίας, και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Αρβανίτης. Ο Γ. Αρβανίτης υπήρξε ένας από τους σταθερούς συνεργάτες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου σε μεγάλες επιτυχίες του, όπως Αναπαράσταση και Μία αιωνιότητα και Μία Μέρα ενώ, μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει βραβευθεί 9 φορές από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την Καλύτερη Φωτογραφία. Στη διάρκεια της καριέρας του έχει συνεργαστεί με εξέχουσες προσωπικότητες του κινηματογράφου όπως οι Tomas Clay, Frederick Wiseman, Radu Mihaileanu, Marco Fererri, Marco Bellochio, Volker Schlöndorff, Jules Dassin, Μιχάλης Κακογιάννης, Αδελφοί Dardenne, Jean-Pierre Ameris, Catherine Breillat. Στο βιογραφικό του καταγράφονται 111 ταινίες μεγάλου μήκους (ελληνικές και ξένες).

Ο Γ. Αρβανίτης θα παραδώσει masterclass στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, την Κυριακή 16/10 από τις 6μ.μ. μέχρι τις 8μ.μ., στο Θέατρο Ριάλτο (επί σκηνής). Είσοδος Ελεύθερη.
Μαζί του στην Κριτική Επιτροπή θα είναι οι:
Jukka-Pekka Laakso, Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τάμπερε (Φινλανδία). To συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει τη σφραγίδα της FIAPF (International Federation of Film Producers Association) και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία φεστιβάλ μικρού μήκους, μαζί με το φεστιβάλ του Oberhausen και του Clermont-Ferrand.
Nicolas Khabbaz, Παραγωγός- Σκηνοθέτης, Επικεφαλής του Τμήματος Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Notre Dame University (NDU) του Λιβάνου και καλλιτεχνικός διευθυντής του NDU International Short Film Festival.
Δρ. Bojidar Manov, Κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος (Pressa daily, Εθνική Βουλγαρική Ραδιοφωνία, περιοδικό Kino κλπ.) από τη Βουλγαρία. Διετέλεσε Πρύτανης της Σχολής Κινηματογράφου της Εθνικής Ακαδημίας Θεάτρου & Κινηματογράφου της Σόφιας. Σήμερα κατέχει θέση λέκτορα στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου)
Τώνια Μισιαλή, Κύπρια Σκηνοθέτης - Παραγωγός και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του φεστιβάλ Cyprus Film Days International Festival. Όπως κάθε χρόνο το Φεστιβάλ προσκαλεί έναν Κύπριο σκηνοθέτη ο οποίος βραβεύθηκε με το μεγάλο βραβείο σε προηγούμενη έκδοση του φεστιβάλ, ως μέλος της κριτής Επιτροπής. Η Τώνια Μισιαλή απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους το 2014, με την ταινία Νανούρισμα της Πεταλούδας.
Τα δύο βασικά Τμήματα του Φεστιβάλ, διεθνές και εθνικό διαγωνιστικό, πλαισιώνονται από κινηματογραφικά αφιερώματα, masterclasses και παράλληλες εκδηλώσεις, τα οποία θα αναρτηθούν αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.isffc.com.cy εντός των επόμενων ημερών.
Διοργανωτές
Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ.Π.Π. και του Θεάτρου Ριάλτο.
Τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού, κυρίου Ανδρέα Χρίστου και στηρίζεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Χορηγοί επικοινωνίας τo περιοδικό TIME OUT και ο SUPER FM.
Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.isffc.com.cy
Επιπρόσθετες Πληροφορίες
Υπότιτλοι: Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Facebook: Int'l Short Film Festival of Cyprus
Twitter: #RialtoTheatreCy /#isffc16
Είσοδος ελεύθερη (Απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων από το ταμείο του θεάτρου)
Πληροφορίες: Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ 77777745
www.isffc.com.cy / www.rialto.com.cy
Σχετικά
«Οδύσσεια»: Νέο τρέιλερ λίγο πριν την πρεμιέρα της
Νέο κινηματογραφικό τρέιλερ για την πολυαναμενόμενη «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν
Οι 6 πρεμιέρες του Ιουλίου φέρνουν δράση, αγωνία, έρωτα και μεγάλους πρωταγωνιστές
Από τον ανατρεπτικό Robin Hood του Hugh Jackman και τη νέα ταινία του François Ozon μέχρι ρομαντικές κομεντί, ψυχολογικά θρίλερ και δυνατά δράματα, οι κινηματογραφικές αίθουσες υποδέχονται έξι πολυαναμενόμενες πρεμιέρες που καλύπτουν κάθε κινηματογραφικό γούστο
Τρέιλερ: Νικόλ Κίντμαν και Σάντρα Μπούλοκ ανακατεύουν «Μαγικά Φίλτρα 2»
28 χρόνια μετά τα πρώτα... ξόρκια, Σάντρα Μπούλοκ και Νικόλ Κίντμαν επιστρέφουν με νέα «Μαγικά Φίλτρα» τον Σεπτέμβριο.
Το AFI έστεψε το «Blazing Saddles» ως την πιο αστεία ταινία όλων των εποχών προς τιμήν του Μελ Μπρουκς
Με αφορμή τα 100ά γενέθλια του Μελ Μπρουκς, το American Film Institute έδωσε συμβολικά την κορυφή της λίστας των κορυφαίων κωμωδιών στο εμβληματικό «Blazing Saddles».
Βαθιά νερά: Η Μπίλι Άιλις ξεκίνησε γυρίσματα για τον «Γυάλινο Κώδωνα» της Σίλβια Πλαθ
Το μοναδικό πεζογράφημα που εκδόθηκε στην σύντομη ζωή της σπουδαίας Αμερικανής ποιήτριας, αποτελεί πυλώνα της Λογοτεχνίας και τόσο η Άιλις στο κινηματογραφικό ντεμπούτο της, όσο και η Σάρα Πόλεϊ που το αναλαμβάνει σκηνοθετικά, έχουν βουνό μπροστά τους.
Μαραθώνιος Θερινών Προβολών 2026: Αναλυτικά οι 22 κινηματογραφικές ταινίες που θα δούμε φέτος κάτω από τ' αστέρια
Από τις 15 Ιουλίου έως τις 13 Σεπτεμβρίου ο Θερινός Κινηματογράφος Κωνστάντια φιλοξενεί ένα πλούσιο πρόγραμμα με βραβευμένες ταινίες από όλο τον κόσμο
Κυπριακή ταινία θα επιλεγεί για πρώτη φορά ως μία πιθανή υποψηφιότητα στα Όσκαρ
Αρχίζει η διαδικασία για την επιλογή της Κυπριακής Υποψηφιότητας για την κατηγορία του Βραβείου Καλύτερης Ξένης Ταινίας, στην 99η τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ
Το «Michael» γίνεται η πιο εμπορική βιογραφική ταινία όλων των εποχών
Η κινηματογραφική μεταφορά της ζωής του Μάικλ Τζάκσον συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία στις αίθουσες, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αφήνοντας πίσω ακόμη και το πολυβραβευμένο «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν.
Έρχεται ντοκιμαντέρ για το θρυλικό παρασκήνιο του «American History X»
Μια από τις αξέχαστες ιστορίες καβγάδων και υποτίμησης της υπογραφής στο νεότερο Χόλιγουντ, ξαναζωντανεύει από το θύμα της, τον Τόνι Κέι, που πρακτικά ολοκλήρωσε την σχέση του με την βιομηχανία αμέσως μετά το ντεμπούτο του.
Μια ξεχωριστή υπαίθρια βραδιά κινηματογράφου στη Λευκωσία
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις διεθνώς αναγνωρισμένες ταινίες μικρού μήκους που εξερευνούν θέματα νεότητας, ταυτότητας, σεξουαλικότητας, σχέσεων, οικογένειας και προσωπικής εξέλιξης
Θερινός κινηματογράφος σε έναν υπέροχο κήπο στη Λευκωσία
Οι 5 γερμανικές ταινίες που θα προβληθούν στον κήπο του Ινστιτούτου Γκαίτε