Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Markos River Park: Δίπλα στο ποτάμι

Απτή επαφή με τη φύση σε μια κοιλάδα με υπερβολικά πυκνή βλάστηση, αλλά και γεύμα δίπλα στο τρεχούμενο νερό του ποταμού Σέτραχου.

Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 2013

Η πρόσκληση του κύριου Μάριου, ιδιοκτήτη του εστιατορίου ‘Μάρκος’ στον Ορκόντα, ήρθε σαν μάννα εξ ουρανού. Λίγο το ’χεις να κτυπά 40άρια ο υδράργυρος στην πρωτεύουσα κι εσύ να βρίσκεσαι στην κοιλάδα της Μαραθάσας και να απολαμβάνεις πέστροφα υπό σκιάν, με σάουντρακ το κελάρυσμα του ποταμού; Και για να μη σπεύσεις να με κατηγορήσεις ότι χρησιμοποιώ ποιητικές και βαρύγδουπες εκφράσεις θέλοντας να σε πείσω, αρκεί ένα Σάββατο ή μια Κυριακή να μπεις στο αυτοκίνητο και να πας ως τον Ορκόντα.

Πού βρίσκεται
Μόλις 45 λεπτά από τη Λευκωσία. Στο δρόμο προς Κακοπετριά, λίγο πριν την Ευρύχου, πήγαινε δεξιά προς Καλοπαναγιώτη. Πριν φτάσεις ακόμα στο φράγμα, θα δεις την περιοχή του Ορκόντα με τα εστιατόρια που είναι σε σειρά κατά μήκος του ποταμού.

Τι να δεις & τι να κάνεις
Πήγαμε ημέρα Τρίτη κατά το μεσημέρι. Αφού φάγαμε, αμέσως μετά κατεβήκαμε στο πάρκο κάτω από το εστιατόριο ‘Μάρκος’ για να πάρουμε γερή δόση από φύση. Τέτοιο σκηνικό δύσκολα θα συναντήσεις κάπου αλλού στο νησί. Καμιά δεκαριά προνομιούχα τραπεζάκια, κάτω από τα πανύψηλα-φωτισμένα δέντρα και δίπλα στο τρεχούμενο νερό! Στο φωτογράφο, θύμισε, λέει, την κοιλάδα των πεταλούδων στη Ρόδο... Ενημερωτικά, τα δέκα αυτά τραπεζάκια θα δέχονται για όλο τον Αύγουστο κόσμο κάθε Σάββατο βράδυ για μεζέ και ζωντανή λαϊκή μουσική. Φαντάζεσαι; Ο χώρος, φυσικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας λειτουργεί ως παιδότοπος, αφού εκεί υπάρχουν κάμποσα παιχνίδια, ενώ προσφέρονται και διάφορα ποτά και σνακ για τους μεγάλους. Αμέσως επόμενη επίσκεψή μας, το ιχθυοτροφείο παραπλεύρως του φράγματος, με τους οξύρρυγχους, τις χρυσές τίνκες, τις πέστροφες και τους κυπρίνους. Ωραία εμπειρία κι αυτή! Για ακόμα περισσότερη δροσιά, πάντα επιβάλλεται και μια βόλτα ως τα γεφύρια του Καλοπαναγιώτη κάτω από τον Άγιο Ιωάννη τον Λαμπαδιστή. Τα μικρά παιδιά που έπαιζαν ανέμελα… μέσα στον ποταμό, ήταν η αφορμή που ψάχναμε για να βγάλουμε κι εμείς τα παπούτσια. Μια ώρα μετά και με πολλή δυσκολία, αποφασίσαμε να αποχωριστούμε τη δροσιά του παγωμένου νερού που έρχεται κατευθείαν από το Τρόοδος για να επιστρέψουμε στη Λευκωσία. Πριν την αναχώρηση επιβάλλεται, σκεφτήκαμε, και μια επίσκεψη για προσκύνημα στην Παναγία τη Θεοσκέπαστη, λίγο πιο πέρα από το μοναστήρι του Λαμπαδιστή. Τραβήξαμε, λοιπόν, το σύρτη της ξύλινης πόρτας και ανάψαμε ένα κεράκι στο άκρως γραφικό ξωκλήσι που σκεπάζεται από μια τεράστια αιωνόβια περνιά. Τέλος, να μην ξεχάσω να αναφερθώ και στην Ξεραρκάκα, έναν εντυπωσιακό από κάθε άποψη εκδρομικό χώρο λίγο έξω από τον Ορκόντα. Ιδανικό σημείο για πικνίκ και ηρεμία κάτω από τα πελώρια πεύκα.

Που να φας
Στο εστιατόριο Μάρκος (22952634, 99619375), αν πας τις καθημερινές, θα βρεις νόστιμη πέστροφα αλλά και όλα τα είδη σχάρας, ενώ αν πας Κυριακή, με €14 θα απολαύσεις ένα πλούσιο μπουφέ με σούβλα και οφτόν. Στην ίδια τιμή είναι και ο μεζές των 15 πιάτων που προσφέρει στο υπαίθριο ταβερνάκι με τα πολλά είδη σχάρας. Μάλιστα, κάθε Σάββατο η ‘φάση’ εμπλουτίζεται με ζωντανό λαϊκό πρόγραμμα. Εξίσου καλό φαγητό στην περιοχή θα βρεις επίσης στο εστιατόριο ‘Ορκόντας-Μαρκιτανής’ (22952425, 99421575), ‘Ρεματιά του Ορκόντα’ (99468684) και ‘Πανόραμα’ (99468684) που προσφέρει μεγάλη ποικιλία κυπριακών εδεσμάτων (ακόμα και πέστροφα και οφτόν), συν σούβλα τις Κυριακές. Για αυθεντικές κυπριακές γεύσεις βασισμένες σε συνταγές της περιοχής, υπάρχει τέλος και το εστιατόριο ‘Βυζαντινό’ (22952444) στο Casale Panayiotis.

Πού να μείνεις
Πρόσφατα, ο κύριος Μάριος (99619375) έφτιαξε τρία πολύ συμπαθητικά διαμερίσματα, όλα με απρόσκοπτη θέα στον ποταμό, ενώ το ένα διαθέτει και jacuzzi. Με €40 (ανά άτομο το βράδυ) απολαμβάνεις θέα αλλά και παραδοσιακό πρόγευμα! Για κάτι λίγο πιο οικονομικό, απέναντι στο βουνό υπάρχουν τρία εξίσου προνομιούχα διαμερίσματα -€30 ανά άτομο με πρόγευμα. Σε όλες τις περιπτώσεις, η τιμή για τα παιδιά είναι στα €20. Deluxe διαμονή θα βρεις, φυσικά, στο ‘Casale Panayiotis’ (22952444), με τιμές από €98 (για δύο με πρόγευμα), όπως επίσης και στα διαμερίσματα ‘Άγιος Ανδρόνικος’ (99646151, 99694486) που προσφέρουν θέα στην κοιλάδα (από €55 το βράδυ για δύο άτομα, ενώ πρόγευμα προσφέρεται κατόπιν ζήτησης).
 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close