Cine News , Κινηματογράφος

ISFFC 2016: 5 πράγματα που θα θυμόμαστε από την έναρξη

Βρεθήκαμε και φέτος στημεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στο Ριάλτο

Δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2016

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους έκανε αρχή με μία εντυπωσιακή εναρκτήρια τελετή το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στον εξωτερικό χώρο του Θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό.

Photos © by Pavlos Vrionides

 

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι μία μεγάλη γιορτή που μας έκανε να αγαπήσουμε τις ταινίες μικρού μήκους. Η φετινή διοργάνωση είναι ακόμα πιο πλούσια από τις προηγούμενες αφού περιλαμβάνει 60 ξένες ταινίες στο διεθνές διαγωνιστικό μέρος, 13 κυπριακές στο εθνικό διαγωνιστικό μέρος, πολύ ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις με τις προβολές εν πλω να ξεχωρίζουν όπου θα δούμε ταινίες από έφηβους Σύριους και Λιβάνιους πρόσφυγες.

 



Φέτος, ο κόσμος αγκάλιασε και πάλι με μεγαλύτερη θέρμη τη διοργάνωση αποδεικνύοντας πως οι προηγούμενες πέντε χρονιές διεξαγωγής του έκαναν εξαιρετική δουλειά. Κάθε χρονιά θυμόμαστε από τις προηγούμενες διοργανώσεις με νοσταλγία ταινίες, στιγμές, βραβεύσεις και πάρτι. Φέτος θα έχουμε να θυμόμαστε με αγάπη όμορφες στιγμές από την έναρξη.

 



Βρεθήκαμε και φέτος από αρκετά νωρίς στην Πλατεία Ηρώων το Σάββατο, όπου κυριαρχούσε το πράσινο χρώμα, σήμα κατατεθέν του φεστιβάλ και μία γιορτινή ατμόσφαιρα που αγαπάμε ιδιαίτερα κάθε χρόνο με τον κόσμο να πηγαινοέρχεται στην πλατεία με μπύρες στο χέρι.
Από την έναρξη του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου θα θυμάμαι:

 



1. Την ατμόσφαιρα: Δεν θα ξεχάσω τον παλμό της πλατείας, τον κόσμο να πηγαινοέρχεται περιμένοντας την εναρκτήρια τελετή, το εξωτερικό μπαρ με τον κόσμο να περιμένει για ποτό και τα λαμπάκια να ομορφαίνουν την ατμόσφαιρα. Χάρηκα τις παρέες παιδιών που συζητούσαν τις περσινές διοργανώσεις και πόσο πολύ ανυπομονούσαν για το φετινό πρόγραμμα αλλά και μερικούς που αναφέρονταν στο masterclass του σπουδαίου Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας και προέδρου της φετινής κριτικής επιτροπής Γιώργου Αρβανίτη. Το masterclass παραδόθηκε την Κυριακή σε μία κατάμεστη αίθουσα.

 



2. Την εντυπωσιακή έναρξη: Η τρισδιάστατη έναρξη των προηγούμενων χρόνων με την τεχνολογία 3D Mapping φέτος έδωσε την θέση της σε ένα διαφορετικό και πολύ εντυπωσιακό οπτικοακουστικό θέαμα. Μία κεντρική γιγαντοοθόνη και δύο πλαϊνές κάλυπταν την πρόσοψη του Θεάτρου Ριάλτο. Εκεί, προβλήθηκαν βίντεο όπου χρησιμοποιήθηκε μια ιδιαίτερη τεχνική που συνδυάζει Generative Art και διαδραστικά γραφικά τα οποία θα συνοδεύτηκαν από light show, μουσική και σχεδιασμό ήχου τα οποία επίσης δημιουργούνται με την τεχνική του Generative Art. Η συγκεκριμένη τεχνοτροπία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο. Δημιουργός της τελετής έναρξης ήταν ο Κύπριος Παντελής Διαμαντίδης, δουλειά του οποίου έχει παρουσιαστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και γκαλερί στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στο Bozar Museum των Βρυξελών και στη Μπιενάλε Βενετίας.



 

3. Τις ταινίες έναρξης: Το βράδυ του Σαββάτου, πρώτης μέρας προβολών παρακολουθήσαμε επτά συνολικά μικρού μήκους ταινίες από το διαγωνιστικό μέρος. Ανάμεσά τους και η κυπριακή 'Σεμέλη' της Μυρσίνης Αριστείδου. Τρεις στην αρχή και τέσσερις μετά από ένα μικρό διάλειμμα. Η πρώτη γεύση των ταινιών μας έδωσε το στίγμα του φετινού πολύ υψηλού επιπέδου ταινιών που τις βρήκα σαφώς καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες από προηγούμενα χρόνια. Νομίζω όλοι ανατριχιάσαμε με το 'Over' το Ηνωμένο Βασίλειο και βουρκώσαμε με το 'The Seed' το Βέλγιο. Η Μυρσίνη Αριοστείδου αποτελεί αναμφίβολα μία κρυφή δύναμη του κυπριακού σινεμά και μία ελπίδα για το μέλλον της έβδομης τέχνης στην Κύπρο. Δεν αμφιβάλλω πως και οι ταινίες των επόμενων ημερών θα είναι εξίσου ενδιαφέρουσες και προβλέπω πως το έργο της κριτικής επιτροπής θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

 



4. Τους αγαπημένους Sirial Griller: Δεν γίνεται να είσαι Check In και να μην ψάξεις για φαγητό. Και φυσικά οι διοργανωτές επέλεξαν το καλύτερο street food για την περίσταση τους φοβερούς τυπάδες Sirial Griller με την 'κινητή' κουζίνα τους. Δοκιμάσαμε ξανά τα ζουμερά τους burger και το νόστιμο hot dog τους στο διάλειμμα και το ευχαριστηθήκαμε. Βέβαια, πλέον του χαιρόμαστε στον μόνιμό τους χώρο στη Λευκωσία.

 



5. Τους διοργανωτές και εθελοντές: Φτάνοντας εκεί στην Πλατεία Ηρώων αντίκρυσα εκείνα τα παθιασμένα παιδιά με τις μπλούζες πράσινες μπλούζες να τρέχουν για τα μπαλόνια, το μπαρ, τις θέσεις και όλες τις λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής. Αυτοί είναι οι περήφανοι εθελοντές του φεστιβάλ, νεαρά αγόρια και κορίτσια που εργάζονται ακούραστα πάντα με χαμόγελο και πρόθυμα να σε εξυπηρετήσουν σε κάθε απορία. Μαζί τους οι καλλιτεχνικοί διευθυντές να περιμένουν με αγωνία, να εξετάζουν αν θα είναι όλα οκ με τον ήχο, αν η προβολή της τελετής έναρξης δεν θα παρουσιάσει κανένα πρόβλημα. Πρόκειται για τους Αλεξία Ρόιτερ και Κίμωνα Μυλωνά οι οποίοι και φέτος έδωσαν ένα ξεχωριστό προφίλ στη διοργάνωση. Μαζί τους και η ψυχή πλέον του Ριάλτο, ο διευθυντής του Γιώργος Παπαγεωργίου και η ομάδα του να βρίσκονται κάθε στιγμή παντού με τον ενθουσιασμό μικρού παιδιού για όλες τις λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής.

 



Φυσικά, εκείνο που με χαροποίησε ιδιαίτερα είναι η αγάπη του κόσμου για τις ταινίες μικρού μήκους, αυτό το σημαντικό κινηματογραφικό είδος, την απαρχή αυτού που σήμερα ονομάζουμε έβδομη τέχνη. Η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη της επιτυχίας, της αγάπης και της καλλιέργειας κινηματογραφικής κουλτούρας από το αγαπημένο μας Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους!

Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.isffc.com.cy

Είσοδος ελεύθερη.

 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close