Εκδρομές να πας , Guide

5 εκδρομές εντός Κύπρου για το Νοέμβριο

Ποιος είπε ότι οι εκδρομές για να είναι ωραίες πρέπει να… είναι μακρινές;

Δημοσιεύτηκε στις 01 Νοεμβρίου 2017

Ο τελευταίος φθινοπωρινός μήνας του έτους μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, με τις ευκαιρίες για αποδράσεις σε όλη την Κύπρο να περιλαμβάνουν για ακόμα μια φορά ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραδοσιακές γιορτές και τόσα ακόμα.

Το Check In σε καλεί να εκδράμεις μαζί του από την Άλωνα ως το Πελέντρι και από τη Μηλιού ως το Παλαιχώρι για αξέχαστες στιγμές.

ΑΛΩΝΑ
Η Άλωνα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της οροσειράς του Τρόοδους, στην περιφέρεια της Πιτσιλιάς είναι πνιγμένη στο πράσινο μέσα σε περιβόλια με όλων των ειδών τα φρουτόδεντρα. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα τα πέτρινα σπίτια και η πλούσια βλάστηση. Η διαδρομή σου εκεί περνά μέσα από φουντουκιές, κερασιές, μηλιές και αμυγδαλιές και καταλήγει σ' ένα ρυάκι.

Στο χωριό θα πας για να δεις την εκκλησία του χωριού που είναι τριγυρισμένη από κερασιές και κτίστηκε το 1835. Ανάμεσα στα εικονίσματα βρίσκεται και ο Άγιος Γεώργιος προστάτης του χωριού, έργο του φημισμένου ζωγράφου Κορνάρου του Κρήτη. Εκεί θα δεις και το αρχαίο ξωκλήσι της Παναγίας της Καρδακιώτισσας το οποίο αναπαλαιώθηκε μετά την πυρκαγιά που το κατάστρεψε το 1987 και επανήλθε στην αρχική του μορφή πριν τις ανακαινίσεις της δεκαετίας του '60. Επιπλέον πριν μερικά χρόνια η αγάπη των Αλωνευτών ανοικοδόμησε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Συμφύλου που βρίσκεται κοντά στο Δασικό σταθμό Παναγιάς. Το ξωκλήσι κτίστηκε στα ερείπια παλιού ναού του Αγίου Νικολάου και εγκαινιάσθηκε το 2008. Ακόμα θα πας για να γευτείς λαχταριστά, καπνιστά χοιρομέρια και λούντζες, που θα βρεις στο εργαστήρι/βιοτεχνία αλλαντικών της κ. Θεοφάνους όπου φτιάχνονται ποιοτικά αλλαντικά φτιαγμένα πατροπαράδοτα και να κάνεις τις αγορές σου για το σπίτι.

Τι ταιριάζει, όμως, τέλεια με το χοιρομέρι; Μα τι άλλο από την ζιβάνα, ειδικά την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, οπότε πραγματοποιείται κάθε το μεγάλο Φεστιβάλ Ζιβανίας με μεγάλη επιτυχία στην Άλωνα. Όσο για τη διαμονή σου, κλείσε δωμάτιο στο μοναδικό Boutique Hotel του χωριού, στο Crambero Suites, το οποίο έχει τέσσερα hotel apartments για ενοικίαση και το κάθε δωμάτιο είναι διακοσμημένο διαφορετικά. Ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στα παραδοσιακά δωμάτια, στα ευρωπαϊκά και πιο μοντέρνα και στο δωμάτιο με αραβική διακόσμηση. Το κάθε δωμάτιο προσφέρει υπέροχη θέα του χωριού που σίγουρα θα σας κόψει την ανάσα. Για φαγητό μπορείς να πας στα γύρω χωριά, ακόμα και στο Λύχνο στον Ασκά (22642641).

ΠΕΛΕΝΤΡΙ
Το Πελένδρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα, παλαιότερα και σημαντικότερα από ιστορικής πλευράς χωριά της Πιτσιλιάς. Είναι χτισμένο στα δυτικά άκρα της Πιτσιλιάς και ανατολικά της κοιλάδας Καρβουνά-Σαϊττά. Το χωριό σήμερα αριθμεί γύρω στους 1200 μόνιμους κάτοικους, ενώ κατά τα σαββατοκύριακα καθώς και τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται. Στο χωριό λειτουργεί βρεφοκομικός σταθμός, νηπιαγωγείο, και ολοήμερο Δημοτικό σχολείο. Στο χωριό λειτουργεί ακόμα το Πολυδύναμο Κέντρο. Ανεγέρθηκαν, επίσης, δυο μεγαλύτερου μεγέθους κτήρια για κοινή χρήση, για την απασχόληση των ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες που περιλαμβάνουν χώρους διοίκησης, τραπεζαρίες, καθιστικά, ιατρείο και αίθουσες δραστηριοτήτων. Κατά την επίσκεψή σου στο χωριό δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφθείς την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Επίσης υπάρχουν και δύο παλαιότερες εκκλησίες διατηρητέες. Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, με τοιχογραφίες του 1178, αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Είναι κτισμένη με γάββρο και κομμάτια από κόκκινο κεραμίδι ασκώντας έτσι ιδιαίτερη γοητεία στους επισκέπτες της. Ακόμα υπάρχει και η εκκλησία της Παναγίας Καθολικής με τις εικόνες του 16ου αιώνα η οποία τέθηκε υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Για διαμονή στο χωριό οι επιλογές που έχεις είναι οι εξοχικές κατοικίες της ΠΕΟ (25443000). Το συγκρότημα αποτελείται από 16 διαμερίσματα του ενός υπνοδωματίου και 24 στούντιο. Διαθέτει μεγάλο εστιατόριο, αίθουσα παιχνιδιών, πισίνα για μεγάλους και μικρούς και μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου. Οι κατοικίες είναι διαθέσιμες ολόχρονα, το καλοκαίρι ωστόσο αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για οικογένειες. Εναλλακτικά θα κανονίσεις διαμονή σε ένα από τα αγροτουριστικά καταλύματα «Ν. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ» (99404348) τα οποία αποτελούν ιδανικό χώρο διαμονής για όσους αναζητούν ηρεμία και ξεκούραση, αλλά και όσους θέλουν να επισκέπτονται το χωριό κι αποτελούνται από δυο πετρόκτιστα σπιτάκια ενός υπνοδωματίου και ένα πετρόκτιστο σπιτάκι των δυο υπνοδωματίων. Για φαγητό, κλε΄σιε οπωσδήποτε θέση στην παραδοσιακή ταβέρνα «Συμπόσιο» (99404348) για κυπριακούς μεζέδες από οικολογικά κρέατα, οφτό κλέφτικο και παραδοσιακό ψωμί σε φούρνο με ξύλα, μαγειρευτά φαγητά της ημέρας και άγρια χόρτα εποχής ή στην ταβέρνα «Πολυδέντρι» (25552651) όπου σερβίρουν παραδοσιακές κυπριακές γεύσεις και φαγητά της ημέρας που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Σημείωσε ότι το χωριό διοργανώνει Φεστιβάλ Ζιβανίας το Νοέμβριο 11 και 12, το οποίο δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις!

 

ΛΕΥΚΑΡΑ
Η κλασικότερη των κλασικών μονοήμερων εκδρομών, τα έχει όλα: Και ωραίες πεζοπορικές διαδρομές για τους πιο δραστήριους από μας, και εξερευνήσεις για τους λάτρεις της Ιστορίας, και εκπλήξεις στη διαδρομή και αγορά! Σε απόσταση περίπου 34 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας, θα συναντήσετε ένα χωριό ξακουστό για τα πανέμορφα κεντήματά του και τη γραφικότητά του. Πρόκειται για το χωριό Λεύκαρα, που χωρίζεται στα Πάνω και τα Κάτω Λεύκαρα! Σ' αυτό το χωριό μπορείτε να απολαύσετε περιπάτους στα στενά δρομάκια με τα σπιτάκια λαϊκής αρχιτεκτονικής αλλά και να θαυμάσετε τα πλούσια λευκαρίτικα κεντήματα και τα μικρά αριστουργήματα αργυροχοΐας. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοϊας. Εκεί έχουν τοποθετηθεί αστικά έπιπλα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, παραδοσιακές στολές, είδη αργυροχοΐας και μια ενδιαφέρουσα συλλογή από λευκαρίτικα κεντήματα, για τα οποία ήταν φημισμένο το χωριό σε όλο τον κόσμο. Ακόμα, δείτε το Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων που δημιουργήθηκε με στόχο τη διατήρηση, την ανάπτυξη και τη συνέχιση της λευκαρίτικης παράδοσης στο κέντημα και την αργυροχοΐα.

Προσκύνησε και στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, το μεγάλο ασημένιο Σταυρό που, κατά την παράδοση, φέρει κομμάτι από το Τίμιο ξύλο, πέρασε όμως και από τη μικρή βιοτεχνία παρασκευής λουκουμιών «Τα Ωραία Λεύκαρα» (24342525, 99644989), που λειτουργεί εδώ και ενάμισι αιώνα. Όσο για διαμονή, ψάξε στα Kozakos Luxury Houses (www.kozakosluxuryhouses.com/ 99676704), Red Blue Door (www.redbluedoor.com/ 22446552, 99420984), Iosiphis's Stone Built House Ltd (www.iosiphishouse.com, 24664677, 99790780). Για φαγητό και όχι μόνο θα πας στο Tasties, ένα κουκλίστικο καφε. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αρχοντικό του 1850, που αναστηλώθηκε το 1927, ενώ και τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί κάποιες επιπλέον διακοσμητικές παρεμβάσεις από τους νέους του ιδιοκτήτες.

Στο εν λόγω καφέ-εστιατόριο με τη φινετσάτη διακόσμηση, μπορείς να επιλέξεις να καθίσεις είτε μέσα, δίπλα στα βιβλία ή πλάι στο επιβλητικό πιάνο, είτε στην ωραία εσωτερική αυλή με το ρολόι και τον κούκο, απολαμβάνοντας παράλληλα πιάτα από το μενού με τη μεσογειακή κατεύθυνση. (Τίμιου Σταυρού 38, Πάνω Λεύκαρα. Τρίτη-Κυριακή 11.00-22.00. Πληροφορίες 24343411, 99828303). Εναλλακτικά μπορείς να επισκεφθείς το Lefkara Coffee Yard Bar-Restaurant στα Πάνω Λεύκαρα. Το μαγαζί σερβίρει καφέδες και διάφορα ροφήματα καθημερινά από νωρίς το πρωί ενώ τα μεσημέρια και τα βράδια σερβίρει πιάτα από την κυπριακή και διεθνή κουζίνα. Σουβλάκια, σεφτελιές, είδη σχάρας και διάφορα άλλα σνακ. Για καφέ, ψάξε σίγουρα τη Μαρικκού που τα Λεύκαρα, μία νέα καφετέρια στο χωριό Πάνω Λέυκαρα, όπου θα απολαύσεις παραδοσιακά ροφήματα και εδέσματα οπως σουμαδα, τριαντάφυλλο και λεμονάδες. Από γλυκά θα βρεις σπιτικά γλυκά του κουταλιού και παραδοσιακά γλυκά.

Αποκλειστικά για γλυκό, θα πας στο υπέροχο λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο Ώρα για γλυκό. To μαγαζάκι που άνοιξε πρόσφατα σε ένα στενό δρομάκι στα Πάνω Λεύκαρα. Το ζαχαροπλαστείο μαζί με τα νόστιμα, σπιτικά γλυκά φτιγμένα με αγνά υλικά που σου φτιάχνει σερβίρει κρύους και ζεστούς καφέδες, σπίτικη λεμονάδα και πορτοκαλάδα, γάλα με τριαντάφυλλο και αναψυκτικα. Μικρός χώρος με τραπεζάκια για να περάσεις όμορφα απολαμβάνοντας το γλυκό σου με την παρέα σου.

ΜΗΛΙΟΥ
Η Μηλιού είναι ένα πολύ όμορφο χωριό της επαρχίας Πάφου, κρυμμένο μέσα στο βαθύ πράσινο των πορτοκαλαιώνων. Βρίσκεται 26 km βόρεια της Πάφου και μόνο 10 km πριν την Πόλη Χρυσοχούς. Το χωριό απαριθμεί σχεδόν 80 μόνιμους κατοίκους, προσελκύει όμως αρκετούς ντόπιους και ξένους τουρίστες και προσφέρει πολλές επιλογές για αγροτουρισμό. Τα ιαματικά λουτρά των Αγιών Αναργύρων που βρίσκονται στην είσοδο του χωριού, όπου πιο παλιά εκεί υπήρχε το μοναστήρι, προσελκύουν αρκετούς επισκέπτες. Τα ιαματικά λουτρά έχουν ανακαινιστεί και το έργο είναι μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο. Το κέντρο υδροθεραπείας και το ξενοδοχείο Άγιοι Ανάργυροι είναι πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους. Το θέρετρο το οποίο απευθύνεται μόνο σε ενήλικες και σε παιδιά άνω των 14 ετών, έχει το μεγαλύτερο spa στη Μεσόγειο και είναι το μοναδικό που διαθέτει ιαματικά νερά, γνωστά εδώ και γενιές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Το spa του ξενοδοχείου παρέχει διάφορες περιποιήσεις υγείας και ευεξίας, τόσο για γυναίκες όσο και για άντρες.

Το ξενοδοχείο στεγάζεται σε ένα παλιό μοναστήρι, το οποίο έχει ανακαινιστεί με φυσική πέτρα και ξύλο, διατηρώντας το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στυλ της Κύπρου. Τα δωμάτια προσφέρουν μοντέρνες ανέσεις, όπως τηλεόραση επίπεδης οθόνης και δωρεάν πρόσβαση στο internet. Στην αυλή του ξενοδοχείου υπάρχει μια μεγάλη εξωτερική πισίνα, καθώς και ένας μεγάλος κήπος με εσπεριδοειδή δέντρα. Οι φυσιολάτρεις μπορούν να βρεθούν στο Μονοπάτι μελέτης της φύσης «Ανεράδες», το οποίο είναι κυκλικό, αφού ξεκινά από την είσοδο του χωριού και καταλήγει στο ίδιο σημείο. Αν το περπατήσετε θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της Μηλιού, αλλά και να μαζέψετε καρύδια το φθινόπωρο και διάφορα φρούτα όπως βατόμουρα το καλοκαίρι και πορτοκάλια το χειμώνα από τα δέντρα που θα συναντήσετε. Αν είστε τυχεροί, στον ποταμό που διασχίζει το μονοπάτι, μπορεί να δείτε και κάβουρες του γλυκού νερού. Για φαγητό, θα πας στον Παγκράτιο. Θα τον βρεις στην πλατεία του χωριού, σε ένα αναπαλαιωμένο κτίσμα του 1847.

Προσφέρει παραδοσιακούς μεζέδες, οι οποίοι περιλαμβάνουν χαλούμι, παϊδάκια, λουκάνικο, συκώτι, σουβλάκια, σιεφταλιές, πουργούρι, αγρέλια και πολλές άλλες νοστιμιές. Εκτός από μεζέδες ο «Παγκράτιος» (70003757) σερβίρει επίσης φαγητά σχάρας και διάφορα άλλα μαγειρευτά φαγητά όπως κλέφτικο. Επίσης το καφενείο Η Μηλιού (99693788) που βρίσκεται επίσης στην πλατεία του χωριού,προσφέρει παραδοσιακούς μεζέδες και είδη σχάρας.

ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ
Λίγα χιλιόμετρα πριν την κορυφή του όρους Παπούτσα μέσα στην κοιλάδα που σχημάτισε παραπόταμος του Περιστερώνα, υπάρχουν δύο χωριά που φέρουν το ίδιο όνομα, Παλαιχώρι. Γεωγραφικά είναι ενωμένα αλλά διοικητικά αποτελούν δύο ξεχωριστές κοινοτικές οντότητες. Έτσι, αυτό που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού ονομάζεται «Παλαιχώρι Ορεινής» και αυτό που βρίσκεται στην δυτική, «Παλαιχώρι Μόρφου». Στο Παλαιχώρι υπάρχουν 4 εκκλησίες και 1 ξωκλήσι. Οι εκκλησίες είναι: Αγίου Λουκά, Αγίου Γεωργίου, Παναγίας Χρυσοπαντάσσας, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και το εξωκλήσι των Αγίων Ανάργυρων. Εκτός από την εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Λουκά, οι άλλες αποτελούν πολύ παλαιά κτίσματα και πολύτιμα θρησκευτικά μνημεία. Πρέπει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Παλαιχώρι.

Αυτή η εκκλησία από το 2000 περιλαμβάνεται, μαζί με εννέα άλλες τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θα δεις ακόμα το Μουσείο Βυζαντινής Κληρονομιάς, όπου οι θρησκευτικοί θησαυροί και άλλα ιστορικά τεκμήρια που εκτίθενται στο Μουσείο και προέρχονται τους ναούς του Παλαιχωρίου ξεδιπλώνουν στον επισκέπτη ανάγλυφα την ιστορική, θρησκευτική, οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της ορεινής αυτής κοινότητας. Πρόκειται για αξιόλογα έργα ζωγραφικής σε ξύλο, ύφασμα και δέρμα, ξυλόγλυπτο εκκλησιαστικό εξοπλισμό, ιερά σκεύη, πολύτιμα άμφια, χειρόγραφα, παλαιότυπα, χαρακτικά, κέρινα αφιερώματα και άλλα τεκμήρια. Η σημαντικότερη εικόνα του Μουσείου είναι η εικόνα της Άκρας Ταπείνωσης που φέρει την υπογραφή του ζωγράφου Φιλίππου. Εντόπισε όμως και το κρησφύγετο της ΕΟΚΑ 1955-1959. Ένα από τα σημαντικότερα κρησφύγετα που χρησιμοποίησε ο ήρωας Γρηγόρης Αυξεντίου τον καιρό του αγώνα της ΕΟΚΑ βρίσκεται στην καρδιά του χωριού στο υπόγειο του σπιτιού του Ανδρέα και της Μαρίτσας Καραολή. Για διαμονή ψάξε το Αρχοντικό Ρουσίας (22750605), ένα από τα πιο όμορφα αγροτόσπιτα του νησιού.

Το ομορφότερο μέρος του αρχοντικού είναι το ανοιχτό καθιστικό πάνω από το ποτάμι. To Εscape Hotel (22642300) είναι μια καινούργια οικοδομή κτισμένη ακολουθώντας την κλίση του εδάφους και δίπλα στην όχθη του ποταμο'υ Σετράχου, με μοναδική θέα. Στο κέντρο του χωριού θα βρείτε μαγαζιά για ψώνια και αγορές, ενώ για φαγητό υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και καφενεία για φαγητά της ώρας και νόστιμους μεζέδες στα κάρβουνα και να πιείς το καφεδάκι σου είτε σε παραδοσιακό καφενείο γύρω από το τζάκι, ή στην πλατεία κάτω από τους πλάτανους άμα είναι καλή και ηλιόλουστη μέρα.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close