Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

To κυπριακό προϊόν που μας κάνει υπερήφανους!

Τιμήθηκε στα Check In Eating Awards 2016 ως το Κυπριακό Προϊόν της Χρονιάς

Δημοσιεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου 2016

Αγρός Λεμεσού, 1986. Όταν η Νίκη Αγαθοκλέους, έβαζε τότε μαζί με την οικογένειά της, το θεμέλιο λίθο στη μικρή βιοτεχνία παραγωγής γλυκών του κουταλιού και μαρμελάδων, τίποτα δεν προμήνυε τη σημερινή της επιτυχία. Έχοντας ως μοναδικό της στόχο να κρατήσει ζωντανές, αλλά και να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές τις παραδοσιακές συνταγές που η ίδια υιοθέτησε από τις παλαιότερες γενιές, τη μητέρα και την πεθερά της, ξεκινά δειλά-δειλά την παραγωγή μιας μικρής γκάμας, τότε, σπιτικών γλυκών και παραδοσιακών, κυπριακών μαρμελάδων.

Κεντρική φωτογραφία από τον φθινοπωρινό, πενέμορφο Αγρό. 
 

Βασικός της πυλώνας, να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο τα ποικίλα, άριστης ποιότητας γεωργικά προϊόντα του ορεινού της χωριού, αλλά και των γύρω περιοχών, ενισχύοντας συνάμα οικονομικά τις ουκ ολίγες οικογένειες των αγροτών, αλλά και δίνοντας την ευκαιρία για εργοδότηση στους συγχωριανούς της. Ένα από πρώτα γλυκά που μπήκε στα ράφια του εργαστηρίου της από τα γεννοφάσκια της βιοτεχνίας της, ήταν αυτό του γλυκού τριαντάφυλλου, φτιαγμένο αποκλειστικά και μόνο από τα πέταλα μιας συγκεκριμένης, ιδιαίτερα αρωματικής ποικιλίας τριανταφυλλιάς, της Ρόδας της Δαμασκηνής, η οποία ευδοκιμεί ως επί το πλείστον στον Αγρό. Ένα γλυκό του κουταλιού, γνωστό ως Διαρόδον, που είχε συνδεθεί από αρχαιοτάτων χρόνων με την ίαση της δυσκοιλιότητας, την ανακούφιση από τις άφθες της στοματικής κοιλότητας, αλλά και το απόλυτο αρωματικό φίλεμα σε φίλους και συγγενείς.


Φωτογραφία: Γιώργος Μιχαήλ 

Με γνώμονα την ακριβή και χωρίς μεταλλάξεις, διαδικασία προετοιμασίας και παραγωγής, η Νίκη και η οικογένειά της αναμένουν καρτερικά περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου κάθε χρόνου, την ανθοφορία των συγκεκριμένων τριανταφυλλιών, φροντίζοντας πρωί πρωί, πριν ακόμη χαράξει το φως του ήλιου, να μαζέψει στο εργαστήριό της τα κλειστά τους μπουμπούκια, διασφαλίζοντας έτσι το μάξιμουμ του αρωματικού τους DNA. Αφού διαχωρίσει τα πέταλα από αυτά, τα κοσκινίζει για να φύγει η εναπομείνασα σε αυτά γύρη και αφού πλυθούν με κρύο νερό, εναποθέτονται για βράσιμο στην κατσαρόλα μαζί με ζάχαρη και λίγο λεμόνι.

Η μοναδικότητα του γλυκού, ώθησε πριν από μια πενταετία τη Νίκη Αγαθοκλέους να υποβάλει αίτηση, ούτως ώστε το Γλυκό του τριανταφύλλου του Αγρού να επιβραβευθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες με τη βαρύτιμη σήμανση ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Μια τιμητική διάκριση που δίνεται αφού πιστοποιηθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ένα προϊόν κατάγεται αποκλειστικά και μόνο από μια συγκεκριμένη περιοχή, η ποιότητα και τα ιδιαίτερά του χαρακτηριστικά μπορούν να αποδοθούν στην εν λόγω περιοχή και απαραίτητα να παράγεται, να μεταποιείται και να επεξεργάζεται στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Το όνειρο της ένταξης του Γλυκού Τριαντάφυλλου Αγρού στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων, έγινε πριν από λίγους μήνες πραγματικότητα, με την Κομισιόν να έχει καταχωρημένο στα πρακτικά της το συγκεκριμένο γλυκό, ως 'επιδόρπιο από την Κύπρο'.

(25521400) Τριανταφύλλου 5, Αγρός, επ. Λεμεσού.

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close