News , Guide

"Φιλοδοξούμε το Πάφος 2017 να αφήσει πίσω του νέους θεσμούς και διοργανώσεις"

Η Γεωργία Doetzer, Διευθύντρια Καλλιτεχνικού Προγράμματος Πάφος2017, και o Δρ. Χρήστος Πατσαλίδης, Πρόεδρος Οργανισμού Πάφος2017 μιλούν στο Check In

Δημοσιεύτηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2016

Το 2017 είναι μια χρονιά κομβική για την Πάφο, αφού αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειών, στο πλαίσιο του Πάφος2017, που θα διαμορφώσει το πολιτιστικό και όχι μόνο προφίλ της πόλης για δεκαετίες.

Γι' αυτή την πρόκληση μιλούν στο Check In η Γεωργία Doetzer, Διευθύντρια Καλλιτεχνικού Προγράμματος Πάφος2017, και o Δρ. Χρήστος Πατσαλίδης, Πρόεδρος Οργανισμού Πάφος2017.

Γεωργία Doetzer: 'Tο όραμα είναι ταυτόσημο με την αποστολή του Οργανισμού Πάφος2017, που δεν είναι άλλη από την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Mια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία η οποία πέρα από την παραγωγή, φιλοξενία και παρουσίαση μεγάλου αριθμού έργων και δράσεων οφείλει να ενεργοποιήσει την τοπική κοινωνία και τους κατοίκους της. Φιλοδοξούμε, η διοργάνωση αυτή να αφήσει πίσω της, ως κληρονομιά, σημαντικούς νέους θεσμούς και διοργανώσεις, αλλά και να "ανοίξει" τον τρόπο που βλέπουν και προσλαμβάνουν οι πολίτες της Πάφου την πόλη τους καθώς και παγκόσμια σύγχρονα ζητήματα, καθιστώντας τους ενεργούς, σε σχέση με τη δημιουργική πρόσληψη του πολιτισμού και την εμπλοκή και παρέμβασή τους στην καθημερινή ζωή του τόπου'.

Δρ. Χρήστος Πατσαλίδης: 'Η Πάφος είναι η πρώτη κυπριακή πόλη που αναλαμβάνει αυτό το θεσμό, καθώς και η μικρότερη πόλη στην 35χρονη ιστορία του και ο θεσμός αποτελεί το κίνητρο και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την πολιτιστική αναγέννηση και τη σύγχρονη δημιουργία για την πόλη που το φιλοξενεί. Για τη δημιουργία μιας νέας πολιτιστικής ταυτότητας, ενός σύγχρονου πολιτιστικού προφίλ για την πόλη, αλλά και μια ιστορική αφετηρία για μια πόλη πιο κοινωνικά ευαισθητοποιημένη, πιο όμορφη, πιο σύγχρονη! Το στοίχημα, συνεπώς, για εμάς είναι η αξιοποίηση της κληρονομιάς που θα μείνει για μετά το 2017'.

Ποια αναμένετε να είναι η ανταπόκριση των Κυπρίων στις προσπάθειές σας;
Χ.Π:
'Θεωρώ ότι το πρόγραμμά μας περιέχει τόσες πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις από όλες τις τέχνες και είμαι σίγουρος ότι πολλοί είναι αυτοί που θα θελήσουν να μοιραστούν μαζί μας την υπέροχη αυτή εμπειρία. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι και η συνεχής αύξηση του αριθμού των ενεργών εθελοντών του Πάφος2017, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας μας.
Γ.D: Kάποιες δράσεις είναι τόσο μοναδικές, που αναμένουμε να προσελκύσουν όχι μόνο θεατές από την Πάφο, αλλά και τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου όπως και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου'.

Τι εμπόδια βρήκατε στο δρόμο σας και πώς τελικά τα υπερπηδήσατε;
Χ.Π: 'Τα εμπόδια ήταν τεράστια. Τέτοια που δικαιολογημένα πολλοί αμφισβήτησαν τις πιθανότητες επιτυχίας μας, μέχρι και που προδίκαζαν ότι η Πάφος θα χάσει τον τίτλο. Λάβετε επίσης υπόψη ότι η αρχική κοστολόγηση όπως έγινε κατά την περίοδο της διεκδίκησης, περιελάμβανε για τα λειτουργικά έξοδα και για την υλοποίηση του προγράμματος βάσει του οποίου η Πάφος κέρδισε τον τίτλο, ανάγκες 22 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα έργα υποδομής. Μόλις αναλάβαμε, λοιπόν, ο Δήμος Πάφου μάς προικοδότησε με το ποσό των 20 χιλιάδων (!) ευρώ και δύο αποσπασμένους υπαλλήλους για να υλοποιήσουμε ουσιαστικά ένα έργο των 22 εκατομμυρίων. Γι' αυτό και η πρώτη μας απόφαση ήταν ότι το ΔΣ θα εργαστεί εθελοντικά και θα προσπαθήσει μέσα από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων να επιτύχουμε ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο. Είναι γι' αυτό όμως που νιώθουμε διπλά περήφανοι, γιατί παρόλα αυτά, στην τελευταία έκθεση αξιολόγησής της, αναφέρθηκε ότι "η Πάφος αποτελεί πλέον παράδειγμα για άλλες μικρές πόλεις της Ευρώπης που θέλουν να αναλάβουν το θεσμό"'.

Ποια θα είναι τα σημαντικότερα happening και εκδηλώσεις μέσα στη χρονιά;
Γ.D: 'Η διοργάνωση κάθε Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης χαρακτηρίζεται από κοινά στοιχεία. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία μεγάλων, κομβικών, για το κάθε πρόγραμμα, εκδηλώσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται η δική μας εναρκτήρια τελετή, βασισμένη στον Ιδρυτικό μύθο της Πάφου, της ένωσης του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, στις 28 Ιανουαρίου γραμμα ﷽﷽﷽αι ταστικτων Τρωάδων ό πρακλ2017 καθώς και η μεγάλη καλοκαιρινή εκδήλωση υπό τον τίτλο "Αέναα Ταξίδια" την 1η Ιουλίου 2017. Και στις δύο αυτές εκδηλώσεις συμμετέχουν δεκάδες δημιουργοί και καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό καθώς και εκατοντάδες πολίτες, εθελοντές και οργανωμένα σύνολα. Η Φιλαρμονική του Βερολίνου την 1η Μαΐου 2017, η ενότητα "Φεγγάρια κι Αστέρια" στην Πέτρα του Ρωμιού και το Αρχαίο Ωδείο τον Αύγουστο αλλά και η κορυφαία παράσταση "Τρωάδες" σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου και σκηνική εγκατάσταση Γιάννη Κουνέλλη. Αν λάβετε υπόψη επίσης τις δεκάδες σημαντικές εικαστικές παρουσίες μέσα από μια μεγάλη σειρά εκθέσεων, παρεμβάσεων και εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια του 2017, αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της Πάφου και της Κύπρου'.

Μια ευχή για το 2017;
Γ.D: 'Να αποτελέσει η διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 την αφορμή και τον καταλύτη για ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τον κόσμο, τη δημιουργία νέων δομών, υλικών και άυλων, μετατοπίζοντας σταδιακά το κέντρο βάρους της καθημερινότητάς όλων προς τη μεριά του πολιτισμού, της τέχνης και της ομορφιάς'.
Χ.Π: 'Εύχομαι το 2017 να αποτελέσει πραγματικά μια ιστορική χρονιά τόσο για την αναγέννηση της Πάφου αλλά και της Κύπρου ολόκληρης'.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close