Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Τρυπώσαμε στο Μουσείο του Βοσκού

Ένα ιδιαίτερο θεματικό μουσείο άνοιξε πρόσφατα στην ορεινή Λεμεσό

Δημοσιεύτηκε στις 02 Φεβρουαρίου 2017

Ολόκληρη σχεδόν η Κύπρος διαθέτει πολλά και διάφορα θεματικά μουσεία ειδικού ενδιαφέροντος. Πολλές μικρές κοινότητες και χωριουδάκια φιλοξενούν το καθένα το δικό σου ενώ σε αρκετά χωριά βρίσκουμε περισσότερα από ένα θεματικά μουσεία τα οποία συνήθως έχουν ως θεματική τους την ηθογραφία, την ιστορία και την παράδοση της Κύπρου.

Ένα τέτοιο, καινούργιο θεματικό μουσείο αφιερωμένο στο επάγγελμα του βοσκού λειτούργησε πρόσφατα στο μικρό κρασοχώρι της επαρχίας Λεμεσού, τη Δορά.

Η Δορά, κρασοχώρι της επαρχίας Λεμεσού βρίσκεται 40 περίπου χιλιόμετρα από τη Λεμεσό, στις πλαγιές ενός βουνού που ονομάζεται Κορδυλάς. Είναι κτισμένη με φρουριακό χαρακτήρα, διατηρώντας την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική.

Από συγκοινωνιακής άποψης, η Δορά συνδέεται βορειοανατολικά, με τα χωριά Άρσος (6χμ.) και Μαλλιά (5χμ.) και νοτιοδυτικά με το χωριό Μούσερε (2χμ.), στ' ανατολικά βρίσκεται η Πάχνα. Στα δυτικά της Δοράς, είναι τα διοικητικά σύνορα, των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου.


Η Δορά χιονισμένη

Μέσω της Μαλλιάς, το χωριό συνδέεται με τις Πλάτρες - Τρόοδος και με τη Λεμεσό, ενώ μέσω Μούσερε, συνδέεται με την Πάφο (39χμ.).

Το μουσείο του Βοσκού βρίσκεται σε ένα υπέροχο χώρο, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δοράς, στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο, σε ένα ωραίο περιβάλλον με υπέροχη θέα.

Στον χώρο του μουσείου κάποιος μπορεί να δει αυθεντικά εκθέματα του περασμένου αιώνα, ακόμα και παλαιότερα, εργαλεία και χρειώδη του βοσκού του χθες, τοποθετημένα με άρτιο τρόπο στο χώρο και με επεξηγηματικό υπόμνημα (ελληνικά και αγγλικά) που περιγράφει σε τι χρησίμευε το καθένα.

Κάποιος που θα επισκεφθεί το μουσείο θα έχει την ευκαιρία να δει και την έκθεση φωτογραφίας που στήθηκε σε διπλανή αίθουσα καθώς και να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ που ετοίμασε η κοινότητα με θέμα "Η ζωή του Βοσκού στη Δορά" (με αγγλικούς υποτίτλους).

Μπορείς να το επισκεφτείς:
Σε οργανωμένες επισκέψεις πέραν των 20 ατόμων με μικρό αντίτιμο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, στο χώρο του μουσείου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού δοράτικου χαλουμιού και να το δοκιμάσουν.

Για οργανωμένες επισκέψεις και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 25942035 και 99533740. Το μουσείο προς το παρόν είναι ανοικτό κατόπιν συνεννοήσεως.

Το τελευταίο διάστημα άρχισε το πρόγραμμα του ΚΟΤ "Μικρές Αποδράσεις … Μεγάλες Εμπειρίες" στη Δορά και όσοι ενδιαφέρονται να περάσουν μια παραδοσιακή μέρα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στη Δορά μπορούν να αποταθούν στον ΚΟΤ.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Περικλέους

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close