Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ανοίγει σήμερα το Μουσείο Παραμυθιού

Γνωρίσαμε την ομάδα των δημιουργών του πιο όμορφου μουσείου της πόλης που ανοίγει επίσημα σήμερα

Δημοσιεύτηκε στις 09 Φεβρουαρίου 2017

Η Βίκυ Μπαλωμένου, η μουσειογράφος Αντιγόνη Μιχαηλίδου-Porter και μια ομάδα συνεργατών (εμπειρογνωμόνων, εικαστικών, εκπαιδευτικών, γραφιστών) έχουν σχεδιάσει και δίνουν σάρκα και οστά στο πρώτο Μουσείο Παραμυθιού στον τόπο μας.

Η ιδέα
Η ιδέα ξεκίνησε από την ψυχοθεραπεύτρια-παιδοψυχοθεραπεύτρια Βίκυ Μπαλωμένου πριν από τρία χρόνια. Η Βίκυ Μπαλωμένου μεγάλωσε με ιστορίες και θρύλους από τη λαϊκή παράδοση. Τη μάγευε πάντα ο φανταστικός κόσμος του παραμυθιού κι έτσι ξεκίνησε να συλλέγει λαϊκά παραμύθια και βιβλία παιδικής λογοτεχνίας. Τα τελευταία χρόνια ερασιτεχνικά γράφει παραμύθια για μικρούς και μεγάλους. Στο πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής δουλειάς της, αξιοποιούσε συχνά το παραμύθι τόσο στη θεραπεία παιδιών όσο και στη θεραπεία ενηλίκων και ζευγαριών. Μέσα από όλη αυτή την επαφή με το παραμύθι προέκυψε η ιδέα του Μουσείου Παραμυθιού. Θεώρησε ότι επιβάλλεται η δημιουργία του που να έχει ως βασικό του στόχο τη διάσωση και διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς των παραμυθιών. Μοιράστηκε την ιδέα με το σύζυγο της Φώτη Κακογιάννη και αυτός όχι μόνο αγκάλιασε την ιδέα αλλά τη στήριξε έμπρακτα αποκτώντας ενεργό ρόλο στο Μουσείο Παραμυθιού.


Η δημιουργός του Μουσείου παραμυθιού Βίκυ Μπαλωμένου

Τι θα δεις
'Στο Μουσείο Παραμυθιού εξερευνούμε το λαϊκό παραμύθι και τη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία μέσω διαδραστικών εκθεμάτων'. Μας καλεί να γίνουμε πρωταγωνιστές των παραμυθιών, να αγγίξουμε, να δράσουμε, να ακούσουμε, να διαβάσουμε, να παίξουμε και με αυτούς τους τρόπους, να μάθουμε διασκεδάζοντας. Να αναπτύξουμε, εμείς και τα παιδιά μας, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας φτιάχνοντας τα δικά μας παραμύθια, ενώ ειδικά διαδραστικά εκθέματα θα ενδυναμώνουν τα παιδιά και θα τα ενθαρρύνουν να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Στο Μουσείο ο επισκέπτης θα εξερευνά για να μάθει: ανοίγει ντουλαπάκια, ξεκλειδώνει πορτούλες και χρησιμοποιεί 'παραμυθοσυσκευές' όπως τον 'Φωνόγριφο' και το 'Βιβλιοκίνητο'!

Για όλους!
Εκτός από μικρούς και μεγάλους, το Μουσείο απευθύνεται και σε ερευνητές του παραμυθιού οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν τα αρχεία του Μουσείου. Στο Μουσείο Παραμυθιού θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια και πρωτότυπες θεματικές εκθέσεις. Επίσης θα πραγματοποιούνται αφηγήσεις παραμυθιών, παρουσιάσεις βιβλίων, αφιερώματα και εκθέσεις για συγγραφείς και εικονογράφους.

Πληροφορίες
>
Το Μουσείο κάνει εγκαίνια την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 19.00 από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού. Θα το βρεις κοντά στην Πύλη Πάφου, οδός Γρανικού 32-34, παλιά Λευκωσία.
> Η είσοδος στο Μουσείο Παραμυθιού είναι 5 ευρώ για το κάθε άτομο και 5 ευρώ για σχολεία και οργανωμένες ομάδες. Περιλαμβάνεται πέρα απο την ξενάγηση και θεατροπαιδαγωγικο προγραμμα.
> Τα παιδιά που συμμετέχουν στα απογευματινά εργαστήρια του Μουσείου δεν πληρώνουν το ποσό που αντιστοιχεί στην είσοδο του Μουσείου.
> (22376522) Email:info@sic.com.cy / Facebook page: www.facebook.com/mouseioparamithiou

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close