Εκδρομές να πας , Guide

4 εκδρομές εντός για τον Μάρτιο

Μικρές, ανοιξιάτικεςαποδράσεις σε όμορφα χωριά της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 08 Φεβρουαρίου 2018

Ψάξαμε, ρωτήσαμε, και τελικά ανακαλύψαμε τους πιο αγαπηµένους και κοντινούς προορισµούς, επικεντρωθήκαµε στα… καλύτερά τους και σου προτείνουµε όλες εκείνες τις βόλτες που θα σε κάνουν να µπεις αµέσως στην πιο αισιόδοξη διάθεση, μέρες που… έρχονται!

 

Αψιού
Eίκοσι περίπου χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Λεμεσού, βρίσκεται η Αψιού. Στα πόδια του χωριού ρέει το ποταμός Γαρύλης. Τα περιβόλια που περιβάλλουν το χωριό με τα αμπέλια απέναντι, ανάμεικτα από ελιές και χαρουπιές, καθώς και το δάσος στα βορειοανατολικά συνθέτουν ένα μοναδικό γραφικό τοπίο. Στην Αψιού θα πας από τον κύριο δρόμο Λεμεσού - Καλού Χωριού.
Πηγαίνοντας στο χωριό, επιβάλλεται μια στάση στο πανέμορφο μοναστήρι της Παναγίας της Αμιρούς, απ' όπου μπορείς να αγοράσεις μάλιστα χειροποίητες δημιουργίες των καλογριών. Με το που θα φτάσεις στην Αψιού, μπες επίσης για προσκύνημα στη μικρή εκκλησία της Παναγίας της Γαλατούσας (17ος αιώνας). Εκεί κοντά ξεκινά και το ενός χιλιομέτρου 'Μονοπάτι της Βάφτισης'. Για πιο περιπετειώδεις όμως τύπους, στο χωριό υπάρχει άλλο ένα μονοπάτι, το οποίο καταλήγει σε μια σπηλιά με σταλακτίτες! Αν η Αψιού σού κλείσει το μάτι και αποφασίσεις να παρατείνεις τη διαμονή σου εκεί, επίλεξε ένα εκ των τριών πανέμορφων αναπαλαιωμένων σπιτιών, Blue Cottage (99649331), Eleni's Cottage (25822670) και Ανεράδα (25822670). Για καλό μεζέ στην περιοχή πήγαινε στην Ταβέρνα της Αψιούς (99645198).

 

Βάσα Κοιλανίου
Το ξακουστό αμπελοχώρι, τη Βάσα Κοιλανίου ή αλλιώς Κρασοχωριών, συναντά κανείς σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από την πόλη της Λεμεσού. Πρόκειται για ένα χωριό με λιθόστρωτους δρόμους και σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής, από τα οποία τα περισσότερα έχουν ως διακόσμηση μεγάλα πήλινα πιθάρια ή άλλα χρήσιμα εργαλεία για την παραγωγή βασιώτικου κρασιού και ζιβανίας.
Στο χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε τα Εκκλησιαστικά Μουσεία, τα Μουσεία Λαϊκής Παράδοσης, το Μουσείο Ζιβανίας αλλά και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Επίσης, μην παραλείψετε να απολαύσετε την όμορφη φύση της Βάσας, περιδιαβαίνοντας το Μονοπάτι της Φύσης. Η Βάσα διατηρεί ακόμα και σήμερα τη γοητευτική παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τους λιθόστρωτους δρόμους και τα παραδοσιακά σπίτια κτισμένα με άψογη πελεκητή ασβεστόπετρα. Σε αρκετά σπίτια υπάρχουν ακόμη τα παλιά πατητήρια, αλλά και τα σύγχρονα πιεστήρια για την παραγωγή του φημισμένου βασιώτικου κρασιού καθώς και οι αποστακτήρες για την παραγωγή της ζιβανίας.

 



Στο χωριό θα μείνεις στο πρόσφατα ανακαινισμένο πετρόχτιστο σπίτι "Vasa Koilaniou Village House" (99428491, 99515360). Το αγροτουριστικό κατάλυμα διαθέτει 4 ξεχωριστά δωμάτια, σε διάφορα μεγέθη, έτσι μπορεί να προσφέρει διαμονή τόσο σε μεγάλες παρέες, όσο και σε ζευγάρια. Εναλλακτικά, μπορείς να πας στο Αγροτουριστικό κατάλυμα "Το χωριό" (99491455), στο Arkela Agrotouristic Houses (25375355) ή στο Αγροτουριστικό κατάλυμα "Οικία Ροτή" (99373722).
Όσον αφορά στο φαγητό, οι επιλογές που έχεις είναι κι εδώ πολλές: Ταβέρνα "Το παλάτι" (99649139), Οικογενειακό κέντρο "Η Αριάδνη (25944064, 25942185), Ταβέρνα "Ο Πύρκος" (99491455).

 

Άρσος
Το χωριό Άρσος βρίσκεται γύρω στα 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού. Φημισμένο για τη φιλοξενία του και τη γραφικότητά του, το χωριό ξεχωρίζει για την παραδοσιακή του εικόνα που έχει ιδίως στον πυρήνα και για το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της γύρω περιοχής. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρασοχώρια της Κύπρου, φημισμένο για το κρασί του, ενώ είναι το τελευταίο χωριό της επαρχίας πριν τα σύνορα με την επαρχία Πάφου. Είναι ένα χωριό που θα σε γοητεύσει με την αρχιτεκτονική του, τη φιλοξενία του, την καθαριότητά του, αλλά και τη διακόσμησή του που προδίδει την ενασχόληση των κατοίκων με την κατασκευή κρασιού και ζιβανίας. Αυτή η ξεχωριστή διακόσμηση αποτελείται από πιθάρια και άλλα εργαλεία που συνδέονται με την οινοποιία του Άρσους. Στο χωριό πρέπει να επισκεφθείς την εκκλησία του Αποστόλου Φιλίππου, κτίσμα του 13ου αιώνα, καθώς και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις το Μονοπάτι της Φύσης θα "ανακαλύψεις" πανέμορφες εικόνες, ανάμεσά τους η υπέροχη βλάστηση, η ξεχωριστή πανίδα και οι έξι χαρακτηριστικές βρύσες του Άρσους. Μην ξεχάσεις ότι σ' αυτό το χωριό παράγεται το φημισμένο αρσιώτικο κρασί αλλά και παραδοσιακή ζιβανία. Για διαμονή στο χωριό θα πας στα αγροτουριστικά καταλύματα: "Κορνάρο", "Μούστος", "Dias House" και "Neophytos House". Για φαγητό, η Αγορά και το Πανόραμα της Άννας Για ξεκούραση, καφέ ή τσάι, θα πας μέχρι την πλατεία του χωριού, όπου υπάρχουν δύο παραδοσιακά καφενεία και δύο πιο μοντέρνα που είναι ανοιχτά καθημερινά. Κράτα σημειώσεις: Arsos Café (99438701), Tea Shop (99711402), Καφενείο της Εκκλησίας (99589484) Καφενείο "Πόστα" (97607345).

 

Βουνί
Το Βουνί, είναι ένα γραφικό χωριό με λιθόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια με ξύλινες πόρτες, μεγάλα παράθυρα, στενά μπαλκόνια και εσωτερικές αυλές, με πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά, που ελκύει ντόπιους και ξένους που αντικρύζουν σ' αυτό ένα υπαίθριο μουσείο της ζωής και της κοινωνίας των πρόσφατων αιώνων. Τι πιο όμορφο λοιπόν από αυτό το σκηνικό για να περάσεις το σαββατοκύριακο που πλησιάζει! Πώς θα πας:Το Βουνί είναι κεφαλοχώρι στο κέντρο των κρασοχωριών της Λεμεσού, νότια του Τροόδους. Αν θα πας μέχρι εκεί από Λευκωσία, κατευθύνσου προς Λεμεσό, πέρασε και τους έξι κυκλικούς κόμβους και στο δρόμο προς Πάφο, πάρε τη στροφή προς Καντού. Απ' εκεί και πέρα, για το υπόλοιπο της διαδρομής, που θα διαρκέσει για ακόμα μισή ώρα, θα σε οδηγούν οι πινακίδες. Στο χωριό μπορείς να πας και μέσω Κακοπετριάς-Τροόδους. Πού θα μείνεις: Mια επιλογή για διανυκτέρευση είναι το "Vouni Lodge" (99215530). Ένα μεγάλο χτίσμα με τρία διαμερίσματα του ενός υπνοδωματίου, το οποίο είναι στολισμένο με παλιά αντικείμενα καθώς και ασπρόμαυρες οικογενειακές φωτογραφίες με βρακάδες. Η δεύτερη επιλογή που έχεις είναι το Ipio Vouni Suites (99577140), όπου θα νιώσεις σαν στο σπίτι σου! Όσο για το πού θα φας, φημισμένες το χωριό για τα εδέσματά τους είναι η Ταβέρνα «Τάκης» (25943631), το Εστιατόριο «Η ωραία Ελλάς» (25944328) και η Ταβέρνα «Αλέξανδρος» (99626291). Αν ωστόσο χρειάζεσαι περιποίηση, πήγαινε στο ΗΩ Wine spa στο Κέντρο Οίνου στο Βουνί Λεμεσού (25715552 & 99561070).

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close