Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Εντυπωσιακό βίντεο με drone από το ρωσικό ναό της Μητρόπολης Ταμασσού

Ητεράστια ρωσική εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέατων 5 χρυσών τρούλων σε αφήνει άφωνο μέσα από το drone της ομάδας των Cyprus Aerial Photography

Δημοσιεύτηκε στις 14 Μαρτίου 2017

Πρόκειται, ίσως, για έναν από τους πιο εντυπωσιακού ορθόδοξους ναούς που βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο. Ο ναός του Αποστόλου Ανδρέα βρίσκεται στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής.

Ο ναός του Αποστόλου Ανδρέα και πάντων των εν τη ρωσική γη διαλαμψάντων αγίων διαθέτει 5 χρυσούς τρούλους, με τον κεντρικό μεγάλο να ζυγίζει περίπου 7 τόνους και τους άλλους τέσσερις συνολικά 5 τόνους.

Ο 5 τρούλοι είναι κατασκευασμένοι στο εξωτερικό του με titanium nitrid και μεταφέρθηκαν απευθείας από την Αγία Πετρούπολη και συναρμολογήθηκαν στο χώρο ανέγερσης της εκκλησίας αφού η εγκατάσταση των τρούλων θεωρείται για τη ρωσική παράδοση το πιο σημαντικό σημείο της ανέγερσης ενός ναού. Οι συγκεκριμένοι τρούλοι ονομάζονται "χρυσοί", όμως για την κατασκευή τους χρησιμοποιείται ελάχιστη ποσότητα χρυσού που τοποθετείται μέσα στο χρώμα.

Το κόστος, τόσο των τρούλων όσο και γενικότερα της ανέγερσης του ναού, παραμένει μυστικό και μόνο ο χρηματοδότης του έργου, ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Βιατσισλάβ Ζαρενκόβ, το γνωρίζει.

«Η κατασκευή του ναού είναι προσωπικό τάμα του Ρώσου επιχειρηματία, το οποίο σεβόμαστε, και συνάδει με τους δικούς μου οραματισμούς για να βοηθήσω τους ρωσόφωνους της Κύπρου και να τους δώσω μια πνευματική στέγη, για να εξομολογούνται και να λειτουργούνται», λέει ο μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐας.

Από την είσοδο στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης μέχρι και το ρωσικό ναό, δημιουργείται «Οδός Ρωσικής Αγιότητας», στα δεξιά και αριστερά της οποίας θα τοποθετηθούν 14 συνολικά μωσαϊκά με τους πιο γνωστούς Ρώσους αγίους και την ιστορία τους.

Η εκκλησία θα αγιογραφηθεί στο εσωτερικό της, με σκηνές της ρωσικής εκκλησιαστικής ιστορίας. Στον προαύλιο χώρο του νέου ναού, έχει δημιουργηθεί ειδικό παιδικό πάρκο στο οποίο θα μπορούν να παίξουν και ανάπηρα παιδιά.

Συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν επτά πανάκριβα παιχνίδια, ειδικά κατασκευασμένα για παιδιά με κινητικά προβλήματα. Το συγκεκριμένο θα είναι το πρώτο πάρκο στο οποίο θα μπορούν να παίξουν και να χαρούν με ασφάλεια παιδιά με κινητικά προβλήματα.

Οι εργασίες για την ανέγερση του ναού περιλαμβάνουν επίσης αμφιθεατρική αυλή 800 ατόμων, βυζαντινή φιάλη αγιασμού, ειδικούς χώρους για δεξιώσεις, κιόσκι για ξεκούραση των γονιών ενώ θα παίζουν τα παιδιά τους.

Όλες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2017, με τα ρωσικά Χριστούγεννα. Τα εγκαίνια προγραμματίζεται να γίνουν τον Μάρτη του ιδίου χρόνου, πριν το Πάσχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη, είναι η πρώτη μεγάλη ρωσική εκκλησία που κτίζεται στην Κύπρο και θα μπορεί να δεχθεί μέχρι 400 άτομα. Ο ναός θα είναι και ο πρώτος που θα λειτουργεί επίσημα με το παλιό ημερολόγιο το οποίο ακολουθεί η ρωσική εκκλησία.

Σε αυτόν θα λειτουργεί ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Γκάβρικοφ, ο οποίος μιλά απταίστως τα ρωσικά και τα ελληνικά και τα τελευταία δέκα χρόνια είναι στην Κύπρο. Η θεία λειτουργία θα τελείται στα αρχαία ρωσικά, όπως και στις ορθόδοξες εκκλησίες της Ρωσίας.

Δες το εντυπωσιακό βίντεο με τα πανοραμικά πλάνα από camera drone που έφτιαξε η υπέροχη ομάδα των Cyprus Aerial Photography

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close