Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Η κυπριακή κουζίνα… έχει μουσείο!

Το Check In συνάντησε τηνΧρυστάλλαΛαζάρου μέλος της ομάδας του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής και έμαθε τα πάντα γι' αυτή την εξαιρετική δουλειά που γίνεται

Δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου 2017

H κουζίνα και οι γεύσεις ενός τόπου, αποτελούν ασυζητητί γι' αυτόν πολιτιστική κληρονομιά. Οι μυρωδιές, τα πιάτα, οι διατροφικές συνήθειες και η διαμόρφωσή τους μέσα στα χρόνια μαρτυρούν τόσο την εξέλιξη όσο και την παιδεία των κατοίκων του! Αλλά αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πρότερη γνώση!

Γι' αυτό και θεωρήσαμε πως η προσπάθεια της Χρυστάλλας Λαζάρου και των συνεργατών της, να δημιουργήσουν ένα μουσείο τροφίμων, είναι όχι απλά άξια αναφοράς, αλλά και επαίνου! Αξίζει να μάθεις περισσότερα γι' αυτό το πρωτοπόρο (ψηφιακό προς το παρόν) μουσείο.

Τι είναι το μουσείο τροφίμων;
'Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (ΜΚΤΔ) είναι ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος ασχολείται με την καταγραφή, μελέτη, διάσωση και διάδοση του γαστρονομικού πολιτισμού της Κύπρου. Η συλλογή του μουσείου, είναι προς το παρόν μόνο ψηφιακή και επομένως η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται διαδικτυακά'.

Τι μπορεί να δει κανείς σ' αυτό;
'Η ψηφιακή συλλογή βρίσκεται οργανωμένη σε έξι βασικές θεματικές ενότητες οι οποίες είναι Τρόφιμα, Παραδοσιακές Συνταγές, Σιτηρέσιο-Γεύματα, Χώροι παραγωγής και διάθεσης, Τεχνικές παραγωγής και Παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία. Σε κάθε μία από αυτές τις ενότητες ο χρήστης μπορεί να μάθει για τη διαχρονική εξέλιξη συγκεκριμένων τροφίμων, εδεσμάτων, μαγειρικών σκευών, των διαιτητικών συνηθειών των κατοίκων της Κύπρου, να δει τον τρόπο παραγωγής διαφόρων βασικών για την κυπριακή κουζίνα εδώδιμων υλικών αλλά και να βρει μία μεγάλη συλλογή παραδοσιακών συνταγών. Εκτός από τη βάση δεδομένων, στον ιστότοπο του Μουσείου φιλοξενείται μία σειρά από ψηφιακά πανοράματα από επτά μουσεία στην Κύπρο, τα οποία σχετίζονται με τα τρόφιμα, τη λαϊκή τέχνη και την αγροτική ζωή'.

Ποια είναι αυτά;
'Πρόκειται για το Μουσείο Χαρουπιού και το Μουσείο Ελιάς στην Ανώγυρα, το Κυπριακό Οινομουσείο στην Ερήμη, τον Ληνό στην Κακοπετριά, το Μουσείο Μέλισσας στον Κάτω Δρυ, το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο στην Αθηένου και το Μουσείο Κυπριακής Υπαίθρου στην Αθαλάσσα. Μέσα από τα πανοράματα ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί εικονικά στις αίθουσες των μουσείων και να παρατηρήσει τα αντικείμενα και το χώρο'.

Πώς προέκυψε η ιδέα του μουσείου τροφίμων;
'Μέσα από το ενδιαφέρον και την αγάπη για την τοπική κουζίνα αλλά και μέσα από την αναγνώριση της ανάγκης για συγκέντρωση και επεξεργασία όλων των διαθέσιμων πληροφοριών για την κυπριακή διατροφή διαχρονικά και για καταγραφή των πρακτικών και της τεχνογνωσίας που έχουν επιβιώσει από τους προηγούμενους αιώνες και τείνουν να εκλείψουν'.

Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος σε αυτή την καινοτόμο πρόταση;
'Χρόνο με το χρόνο παρατηρούμε ότι το Μουσείο μας γίνεται περισσότερο γνωστό και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ενθουσιώδη'.

Τι να περιμένουμε στο μέλλον;
'Στο παρόν στάδιο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη δράσεων, μέσα από τις οποίες επιτυγχάνονται οι στόχοι του μουσείου αναφορικά με την καταγραφή, τη διάσωση και την προβολή του γαστρονομικού μας πολιτισμού, με πολύ σημαντικές ενέργειες από το 2012 μέχρι σήμερα όπως διατροφικοί περίπατοι, εκθέσεις, παραγωγή ντοκιμαντέρ κ.ά.

Γιατί είναι σημαντική η διατήρηση και η επιμόρφωση για τις διατροφικές συνήθειες του νησιού;
'Σε μία εποχή που η τοπική γαστρονομία κινδυνεύει από το πνεύμα της παγκοσμιοποίησης, το γρήγορο φαγητό και την επιδρομή των τυποποιημένων προϊόντων, το ΜΚΤΔ επιτυγχάνει αφενός μέσα από το ερευνητικό του έργο να διαφυλάξει για τις μελλοντικές γενιές την τεχνογνωσία και τις πρακτικές που χαρακτηρίζουν την τοπική κουζίνα και αφετέρου μέσα από το πολιτιστικό και κοινωνικό του έργο να επιμορφώσει και να εμπλέξει το κοινό σε θέματα που σχετίζονται με την παραδοσιακή διατροφή. Το ΜΚΤΔ δημιουργήθηκε για το ευρύ κοινό ως μια παρακαταθήκη για το μέλλον, ιδεολογία του Μουσείου είναι ότι αυτό ανήκει σε όλους κι επομένως ότι όλοι μπορούν να συνεισφέρουν στη λειτουργία και στην ανάπτυξή του είτε με εισηγήσεις, προτάσεις, σχόλια και συνεργασίες είτε προσφέροντας υλικό για τον εμπλουτισμό της ψηφιακής του συλλογής. Απευθύνουμε λοιπόν πρόσκληση σε όσους μπορούν να στηρίξουν το έργο του Μουσείου ή να συνεισφέρουν με υλικό, όπως παραδοσιακές συνταγές, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό να επικοινωνήσουν μαζί μας στο τηλ 99295150 ή στο email cyfoodmuseum@gmail.com'.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close