Δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου 2017
Η θεατρική προσαρμογή της Σκακιστικής Νουβέλας, του τελευταίου αριστουργήματος του ΣτέφανΤσβάιχ, παρουσιάζεται από την ομάδα 8x8 στο Egomio Cultural Centre|Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο για 6 παραστάσεις.
Στο πλοίο με δρομολόγιο Νέα Υόρκη - Μπουένος Άιρες, θα παιχτεί μια συναρπαστική παρτίδα σκάκι, ανάμεσα στον παγκόσμιο πρωταθλητή ΜίρκοΤσέντοβιτς και έναν άγνωστο αντίπαλο. Τον κυνηγημένο από την Ευρώπη του ναζισμού, Δρ.Μπ. Ποιος είναι όμως αυτός ο άγνωστος; Τι κρύβει αυτή η μυστηριώδης σκακιστική μεγαλοφυΐα; Η νουβέλα αφηγείται το απροσδόκητο παρελθόν του Δρ.Μπ., ο οποίος, κατά τη φυλάκισή του από τους ναζί, αναλώθηκε σε σκακιστικές αναμετρήσεις με τον ίδιο του τον εαυτό.
Σημείωμα συντελεστών
Το σκάκι είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι με απλούς κανόνες, που παίζεται με τριάντα-δύο πιόνια σ' έναν περιορισμένο χώρο εξήντα-τεσσάρων ασπρόμαυρων τετραγώνων. Και όμως, οι δυνατότητες, οι επιλογές και οι κατευθύνσεις μιας παρτίδας είναι αμέτρητες. Έτσι, και η Σκακιστική νουβέλα του Τσβάιχ, το τελευταίο του έργο πριν την αυτοκτονία του το 1942 -αν και σύντομη και αφηγηματικά απλή- είναι, εν τέλει, ένα κείμενο με πολυδιάστατες εσωτερικές συνθέσεις και αφορμές. Δεν είναι απλώς μια γοητευτική ιστορία για μια παρτίδα σκάκι. Είναι, ίσως, μια απόπειρα να κατανοήσουμε αυτή «τη μεγαλειώδη και χαριτωμένη εποχή μας», και μια έμμεση ανάλυση για τον χωρίς νόημα κόσμο, που έπλασε ο μοντερνισμός, ο νεκρός σε φαντασία ναζισμός και κάθε πνευματικός φασισμός. Ίσως, ακόμη, να είναι μια καταγραφή της σύγκρουσης ανάμεσα στη ψυχρή λογική και το πνεύμα, ανάμεσα στο μηχανιστικό τίποτα και τη φαντασία. Ή, μήπως, είναι η ύστατη διαμαρτυρία ενός ανθρώπου του πνεύματος, λίγο πριν δώσει ο ίδιος την καθοριστική του «λύση», απογοητευμένος όπως ήταν από το βάρβαρο «νέο κόσμο» που έβλεπε να ορθώνεται εμπρός του; Για μας, είναι σίγουρα μια πρόκληση: να αποδώσουμε επί σκηνής την αξία αυτού του αγαπημένου και υπέροχου κειμένου, με τους όρους του αφηγηματικού, ποιητικού, σωματικού θεάτρου.
-
Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο
26 Μαρτίου - 27 Μαρτίου 2017
02 Απριλίου - 03 Απριλίου 2017
09 Απριλίου - 10 Απριλίου 2017
Σχετικά

Μάρκος Σεφερλής: Επιστρέφει στην Κύπρο για οκτώ ξεκαρδιστικές παραστάσεις
Η περιοδεία του στην Κύπρο περιλαμβάνει στάσεις σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό


Η παράσταση «STILL!» ταξιδεύει στο Μαυροβούνιο
Η παραγωγή θα συμμετάσχει στην 33η έκδοση του ιστορικού φεστιβάλ θεάτρου για παιδιά και νεαρά άτομα του Δήμου του Κοτόρ

"Φουκού": Επιπλέον παράσταση για το θεατρικό έργο του Φώτη Γεωργίδη
Ένα έργο βασισμένο σε μία αλήθεια που καίει

7 θεατρικές παραστάσεις που φέρνουν την Ευρώπη (και την Αθήνα) στην Κύπρο το επόμενο διάστημα
Από μεγάλες παραγωγές της Αθήνας μέχρι διεθνείς αφίξεις, η θεατρική σκηνή της Κύπρου υποδέχεται 7 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Ακυρώθηκε η παράσταση "Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης" με τους Πέτρο Γαϊτάνο και Προκόπη Αγαθοκλέου
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

10+2 θεατρικές παραστάσεις που θα απολαύσουμε τον Ιουλίο στην Κύπρο
Μοναδικές βραδιές με τέχνη, γέλιο και συγκίνηση

Οι Underdogs της κυπριακής stand‑up comedy σκηνής επιστρέφουν στη Λάρνακα
Μετά από 6 sold-out παραστάσεις στην Λευκωσία

Βλέπουμε τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, στο Κούριο
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Ιλιάδα του Ομήρου: Για μία μόνο παράσταση η Ομηρική Μάχη στην πιο ροκ διασκευή της κατευθείαν από την Ελλάδα
Μέσα από τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Τάσου Ράτζου, γεμάτη χιούμορ και ευαισθησία

Οι «Οικογενειακές Ιστορίες των Κρητικών» περιοδεύουν σε όλη την Κύπρο
Επιτέλους η πιο αστεία οικογένεια θα μοιράσει ασυγκράτητα γέλια και στην Κύπρο

Η καθηλωτική "Ανδροµάχη" του Ρηγίνου Ρηγίνου, με τη Δένεια Μιµερίνη, στην Κύπρο
Μια σπάνια θεατρική εµπειρία έρχεται στην Κύπρο για δύο µόνο βραδιές.