Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Το θαύμα της ορεινής Λάρνακας

Νέα ανάσα ζωής στα χωριά της Κύπρου με άρωμα γυναίκας

Δημοσιεύτηκε στις 09 Απριλίου 2017

Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της εφημερίδα "Σημερινή" παρουσιάζει μία ελπιδοφόρα και αισιόδοξη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στα χωριά της Ορεινής Λάρνακας τα οποία αν δεν έχεις επισκεφθεί οφείλεις να το κάνεις. Εδώ, τον πρώτο λόγο το έχουν οι γυναίκες οι οποίες με πάθος, αγάπη και σεβασμό στον τόπο τους έχουν δώσει πραγματικά ανάσα ζωής στα χωριουδάκια της ορεινής πλευράς της επαρχίας Λάρνακας. 

Το ρεπορτάζ ανήκει στη δημοσιογράφο Μαρία Ονουφρίου και καταγράφει τη συλλογική και σκληρή προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να κρατηθούν ζωντανές οι κοινότητες αλλά και να οδεύσουν προς το μέλλον. 

Το ρεπορτάζ 

Πολλά χωριά πλέον σφύζουν από ζωή και αποτελούν την πρώτη επιλογή Κυπρίων αλλά και ξένων επισκεπτών για αναψυχή και διασκέδαση!

Τα χωριά μας δεν είναι πια αυτά που έμοιαζαν άδεια από ζωή και παραδομένα στη δίνη του χρόνου. Πλέον βλέπουμε πολλά αναπτυξιακά έργα που, ωστόσο, δεν αλλοιώνουν την παραδοσιακή μορφή τους

Η ανάπτυξη πολλών χωριών προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ώστε Κύπριοι και ξένοι τουρίστες να επιλέγουν πρώτα απ’ όλα τα αγροτουριστικά θέρετρα, που συνδυάζουν ηρεμία αλλά και διασκέδαση, χαλάρωση αλλά και εναλλακτικές δραστηριότητες με φόντο το καταπράσινο τοπίο. Σημαντική ανάπτυξη σημείωσε και η Ορεινή Λάρνακας, γεγονός που έφερε σημαντική αύξηση στους επισκέπτες! Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, κα Άννα Κοσμά, μίλησε στη «Σ» για τις δράσεις του συλλόγου και όχι μόνο που κατάφεραν να τραβήξουν τα βλέμματα Κυπρίων και ξένων προς τα χωριά αυτά, αλλά και να δώσουν μια νέα ανάσα ζωής στις περιοχές εκεί.


Ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας διοργανώνει κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες 

Πρώτη επιλογή το χωριό

Μπορεί να είναι μια τάση, όμως δεν θα θέλαμε να τη δούμε να φεύγει. Η ολοένα και αυξανόμενη ροή των Κυπρίων αλλά και των ξένων επισκεπτών προς τα χωριά της Κύπρου είναι απλώς θεαματική. Ωστόσο, μια εκδρομή ή μια ολιγοήμερη απόδραση στην επαρχία χρειάζεται σωστή οργάνωση, όχι μόνο από μέρους των επισκεπτών αλλά και από τα ίδια τα χωριά και τα αγροτουριστικά καταλύματα, ώστε ο επισκέπτης να φύγει ικανοποιημένος.

Παραδείγματα ανάπτυξης βλέπουμε πολλά. Τα χωριά μας δεν είναι πια αυτά που έμοιαζαν άδεια από ζωή και παραδομένα στη δίνη του χρόνου. Πλέον βλέπουμε πολλά αναπτυξιακά έργα στα χωριά, που ωστόσο δεν αλλοιώνουν την παραδοσιακή μορφή τους. Η Ορεινή Λάρνακας αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ανάπτυξης που προκαλούν εντύπωση.

«Η Ορεινή Λάρνακας έχει μια πολύ σημαντική ανάπτυξη τον τελευταίο καιρό, η οποία οφείλεται στις στοχευμένες δράσεις που οργανώνονται, στη συνέργεια και τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και στην εντατική προώθηση που γίνεται από μέρους μας αλλά και από τους στενούς μας συνεργάτες, την ΕΤΑΠ Λάρνακας. Ο σύλλογος, επίσης, βοήθησε με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, την προώθηση των επαγγελματιών μελών του να προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα δίκτυο επιχειρήσεων με στόχο την διατήρηση, ανάδειξη, προώθηση και προβολή της περιοχής μας».



Ανάπτυξη με άρωμα γυναικείο

Ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας βοήθησε πολύ, ώστε να δώσει έναν αέρα ανανέωσης στις περιοχές αυτές. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2004 από μια μικρή ομάδα 22 γυναικών, που μαζεύτηκαν αποφασισμένες να διεκδικήσουν τη ζωή τους, η οποία μέχρι τότε δεν τους ανήκε. Σήμερα ο σύλλογος απαριθμεί περισσότερες από 500 γυναίκες μέλη από 22 κοινότητες της Ορεινής και Ημιορεινής Λάρνακας. Οι γυναίκες αυτές με τη βοήθεια της κας Κοσμά -και όχι μόνο- συσπειρώθηκαν, βρήκαν τη χαμένη τους αυτοεκτίμηση, όρεξη για δουλειά και κίνητρο για ζωή!

Βγήκαν από την κουζίνα, διδάχθηκαν σε σχολές, διεκδίκησαν δικαιώματα και πλέον άνοιξαν δικές τους επιτυχημένες επιχειρήσεις! «Ο σύλλογος έχει άψογη συνεργασία με διάφορους φορείς, όπως οι κοινότητες της περιοχής, η εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης και προβολής Λάρνακας, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι σταθερός υποστηρικτής του Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας, τον ΚΟΤ, το Τμήμα Γεωργίας, κλπ. Βασικός συνεργάτης και υποστηρικτής του συλλόγου είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας-Αμμοχώστου, στην οποία είναι μέτοχος ο σύλλογος».

Ο σύλλογος, όπως μας εξήγησε η κα Κοσμά, έχει πολύπλευρη δράση, που δεν περιορίζεται σε τοπικό επίπεδο αλλά προεκτείνεται και στην εμπλοκή του σε εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και ευκαιρίες συνεργασίας με συναφείς οργανισμούς που μοιράζονται κοινά οράματα και στόχους.

«Οι σκοποί της ίδρυσης του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας είναι, κατ' αρχάς, να προάγει την επιχειρηματικότητα των μελών του, και να αναζητά και να βρίσκει νέες αγορές εργασίας, ώστε τα επαγγέλματα και οι ασχολίες των γυναικών της υπαίθρου να είναι βιώσιμα. Κύριος σκοπός του συλλόγου είναι να προωθεί και να διατηρεί την παράδοση και τα παραδοσιακά αυθεντικά προϊόντα διά μέσου εκδηλώσεων, ημερίδων, εργαστηρίων, εκθέσεων και σεμιναρίων. Έχει αξιόλογη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, κοινοτικές πρωτοβουλίες, προγράμματα για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και δράσεις που προωθούν την ισότητα ευκαιριών στα δύο φύλα».

Διάβασε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close