Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

10 κορυφαίες στιγμές για τον Μάιο

H χρυσή δεκάδα με τα καλύτερα πράγματα που θα γίνουν στην Κύπρο τον τελευταίο μήνα της άνοιξης

Δημοσιεύτηκε στις 27 Απριλίου 2017

Θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, φεστιβάλ και πολλές όμορφες εκδηλώσεις μας περιμένουν τον Μάιο στην Κύπρο.

Cyprus Film Days 2017
To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2017 που ξεκίνησε στις 27 Απριλίου συγκεντρώνει στις οθόνες του μερικές από τις καλύτερες διεθνείς παραγωγές της χρονιάς, σε πρώτη παγκύπρια προβολή, δίνοντας έμφαση στις ανεξάρτητες ταινίες και σε ένα τοπικό κινηματογράφο που διαρκώς εξελίσσεται! Με ένα πανόραμα κινηματογραφικών ταινιών, 11 στο διαγωνιστικό μέρος και 7 διεθνώς βραβευμένες ταινίες αλλά και επιμέρους παράλληλες εκδηλώσεις το μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς θα μας συντροφεύσει μέχρι και τις 6 Μαϊου σε Λευκωσία και Λεμεσό.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών εδώ.

Φιλαρμονική του Βερολίνου
To περίφημο Κονσέρτο της Ευρώπης της Φιλαρμονικής του Βερολίνου πραγματοποιείται το 2017 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017. Από το 1991 η Φιλαρμονική του Βερολίνου έχει θεσμοθετήσει το κονσέρτο αυτό τιμώντας την ίδρυση της το 1882 και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ιδέα της Ευρώπης. Για το κονσέρτο αυτό επιλέγονται συνήθως όχι μουσικές αίθουσες, αλλά χώροι ιδιαίτερου ιστορικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Μπροστά από το εμβληματικό Κάστρο στην πλατεία του γραφικού λιμανιού της Πάφου, η Φιλαρμονική του Βερολίνου θα εκτελέσει έργα των Carl Maria von Weber και Antonín Dvořák, τα οποία εντυπωσιάζουν με την ενθουσιώδη ορμή και τα ζεστά τους χρώματα. Το κονσέρτο μεταδίδεται σε περισσότερες από τριάντα χώρες σε εκατομμύρια θεατές από την Κρατική τηλεόραση της Γερμανίας (ARD) και διαδικτυακά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Δευτέρα 1η Μαΐου, Πλατεία Κάστρου, 12:00. Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.
Όλες οι εκδηλώσεις του Πάφος 2017 για τον Μάιο εδώ.

Nicosia Book Fest 2017
Το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας πραγματοποιείται στο Πάρκο Ακρόπολης το τριήμερο 5, 6 και 7 Μαΐου, με πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ διοργανώνουν το Ινστιτούτο Ερευνών ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, ο Δήμος Στροβόλου, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος είναι το Nicosia Book Fest να μεγαλώσει τόσο σε μέγεθος όσο και σε περιεχόμενο μέσα από τα χρόνια και την εμπειρία, έτσι που να καταστεί ένα γεγονός ορόσημο για τα κυπριακά δεδομένα. Φέτος επιδιώκεται η αναβάθμιση του φεστιβάλ με την παρουσία συγγραφέων από το εξωτερικό, την αύξηση των επισκεπτών και περισσότερες μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν βιβλιοπωλεία, εκδοτικοί οίκοι, πολιτιστικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και άλλες οργανώσεις. Θα λειτουργήσει επίσης χώρος πώλησης μεταχειρισμένου βιβλίου, χώρος βιβλιοπαρουσιάσεων, συζητήσεων και υπογραφών από συγγραφείς, γωνιά για παιδιά, χώρος βιβλίο-ανάγνωσης και πολλά άλλα.
Παρασκευή 5, Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Μαΐου, Πάρκο Ακρόπολης, Λευκωσία. Περισσότερα εδώ…

2ος Μαραθώνιος Σουβλάκι Τάνγκο
Ένα πρωτότυπο για την Κύπρο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό από τις 11 μέχρι τις 15 Μαΐου με ένα… περίεργο όνομα που τράβηξε την προσοχή μας. Πρόκειται για το δεύτερο Souvlaki Tango Marathon το οποίο θα θα πραγματοποιηθεί στο Moon Dance Studio και το αμφιθέατρο στον χώρο του Πολυλειτουργικού Παραθάλασσιου Πάρκου (Μόλος). Στη διοργάνωση θα συμμετέχουν ξένοι και Κύπριοι Djs οι οποίοι θα συνοδεύσουν τους συμμετέχοντες χορευτές οι οποίοι θα προέρχονται τόσο από τη χώρα μας όσο και από το εξωτερικό. Το φεστιβάλ ονομάστηκε έτσι διότι οι διοργανωτές οι οποίοι είναι Κύπριοι και ξένοι μας ήθελαν κάτι το οποίο να χαρακτηρίζει την Κύπρο και γι' αυτό συνόδευσαν το τανγκό με το σουβλάκι.
Πέμπτη 11-Δευτέρα 15 Μαΐου, Λεμεσός. Πληρ. www.souvlakitangomarathon.com

11η Γιορτή Τριαντάφυλλου στον Αγρό
Η γραφική κοινότητα του Αγρού, φιλοξενεί και φέτος στο χωριό την 11η Γιορτή Τριαντάφυλλου, τα σαββατοκύριακα 12-14 και 20-21 Μαΐου, ένα από τα μεγαλύτερα τοπικά φεστιβάλ της Κύπρου, που έγινε θεσμός, τόσο για την τοπική κοινωνία της Πιτσιλιάς όσο και για την Κύπρο. Οι κάτοικοι ξεκίνησαν ήδη τις προετοιμασίες για το φεστιβάλ, φτιάχνοντας κυπριακά εδέσματα από τριαντάφυλλο αλλά και το γνωστό σ΄ όλους μας, ροδόσταγμα του Αγρού, αφού στον Αγρό ευδοκιμούν όμορφα και αρωματικά τριαντάφυλλα. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει και να απολαύσει έκθεση με προϊόντα φτιαγμένα από τα ρόδα του Αγρού, τη διαδικασία απόσταξης ροδοστάγματος, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορευτικές παραστάσεις, παρδοσιακούς κυπριακούς και όχι μόνο χορούς, να γνωρίσει τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Ακόμα μουσική βραδιά με την τραγουδίστρια Εύη Καπάταη, και αναδρομή στην παράδοση με το σχήμα του Μιχάλη Χατζήμιχαήλ και την Βασιλική Χατζηαδάμου και άλλα πολλά. Στο χώρο θα υπάρχουν ακόμα περίπτερα με φαγητά και ποτά, ενώ το τρενάκι της κοινότητας θα βολτάρει με μικρούς και μεγάλους.
Σάββατο 12-Κυριακή 13 & Σάββατο 20-Κυριακή 21 Μαΐου, κοινότητα Αγρός.

Λυσιστράτη του Αριστοφάνη
Διεθνής συμπαραγωγή του Πάφος 2017

Μια διαφορετική εκδοχή της αριστοφανικής κωμωδίας, σε διεθνή παραγωγή, με ηθοποιούς οι οποίοι προέρχονται από χώρες που δοκιμάζονται από κάθε είδους συγκρούσεις. Ως γνωστόν, το έργο αναφέρεται στο κρίσιμο ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης, ενώ ο Αριστοφάνης προσπελάζει με τη λοξή ματιά του και τη σύγκρουση ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι γυναίκες που αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο με τον σπαρταριστό (και σπαρακτικό) τρόπο του έρωτα, παρουσιάζονται σε μια μοναδική παραγωγή που βασίζεται στη συνεργασία 12 νέων ηθοποιών από την Κύπρο, τη Βραζιλία και τη Νιγηρία. Η ιδιαιτερότητα της καταγωγής των ηθοποιών τούς καθιστά φορείς βιωμάτων ευρύτερων και, ταυτόχρονα, προσωπικών, επενδυμένων με τα πολιτιστικά ιδιώματα κάθε χώρας. Έτσι, η παράσταση λειτουργεί και ως διάλογος ανάμεσα στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη, υπό τους ήχους ενός τετραμελούς μουσικού σχήματος από τη Γερμανία, και σε σκηνοθεσία Brian Michaels. Η παράσταση πραγματοποιείται στον χώρο (ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες του έργου), δίπλα από την Οικία του Αιώνα, στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πάφου, επιλογή που αποκτά μια περαιτέρω σημασία καθώς το συγκεκριμένο τοπίο φωτίζεται για πρώτη φορά. Με την υποστήριξη και συνεργασία του Goethe-Institute και του πανεπιστημίου Folkwang της Γερμανίας.
Παρασκευή 12, Σάββατο 13 Μαΐου, Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου, 20.30. Εισιτήρια στο www.soldoutticketbox.com.

Ο θεός της σφαγής
Η πολυβραβευμένη διεθνώς κοινωνική κωμωδία της Γιασμίνα Ρεζά σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη έρχεται στην Κύπρο. Πρόκειται για μία από τις πιο αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν στην Αθήνα, που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τέσσερις ενήλικες γονείς που έρχονται σε σύγκρουση έπειτα από έναν καβγά των παιδιών τους. Τα ζευγάρια επιτίθενται το ένα στο άλλο ώσπου στο τέλος είναι όλοι εναντίον όλων. Ο Θεός της Σφαγής εμφανίζεται και τα ζωώδη ένστικτα που οι τέσσερις ήρωες κρύβουν μέσα τους βγαίνουν προς τα έξω. Παίζουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Στεφανία Γουλιώτη, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου.
Παραστάσεις Κ 14 Μαΐου 18.30 & 21.00, Δ 15 Μαΐου 21.00, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός. Πληρ. 77777745 / Τρ 16 Μαΐου 21.00, Τετ 17 Μαΐου, 18.30 & 21.00, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία. Πληρ. 22878688, 22492900.

Η Μόνικα σε Λευκωσία-Λεμεσό
Η Μόνικα μετά την πρώτη της γνωριμία με το Κυπριακό κοινό και το θερμό καλωσόρισμα που αυτό της επιφύλαξε, επιστρέφει για δύο νέες συναυλίες τον Μάιο του 2017. Σε αυτή τη συναυλία η Μόνικα συνοδευόμενη από την ελληνική της μπάντα, θα παρουσιάσει αγαπημένες στιγμές από την δισκογραφία της σε νέες ενορχηστρώσεις, ενώ αναμένεται να παρουσιάσει και κομμάτια από το πολυαναμενόμενο ελληνόφωνο album της.
Παρασκευή 12 Μαΐου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός (77777745), 20.30 / Σάββατο 13 Μαΐου, Μουσική Σκηνή RED, Λευκωσία, (22767711), 22.00.

The Full Pint Homebrew Festival
Το "The Full Pint Homebrew Festival" επιστρέφει τον Μάιο για 4η συνεχόμενη χρονιά, μεγαλύτερο και ακόμη καλύτερο. Με την συμμετοχή homebrewers, με μεγαλύτερη ποικιλία από είδη μπίρας και φυσικά περισσότερη homemade-homebrewed μπίρα. Φέτος, το φεστιβάλ άλλαξε λιγάκι τη δομή του ώστε να εξυπηρετηθεί καλύτερα το κονό. Έτσι, με 3 μόλις ευρώ θα μπορείς να αγοράσεις το δικό σου ποτήρι μπίρας, με το οποίο θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις unlimited μπίρα γεμίζοντας το ποτήρι σου όσες φορές θέλεις. Μαζί με την μπίρα θα απολαύσεις και live μπάντες, μπόλικο φαγητό και καλή παρέα. Οι διοργανωτές μας εγγυώνται ότι θα περάσουμε υπέροχα.
Σάββατο 27 Μαΐου στην Πλατεία Φανερωμένης, Λευκωσία, 15.00-20.00.

Ο Μουζουράκης στο Σκαλί
Ο πολυτάλαντος Πάνος Μουζουράκης, τον οποίο απολαμβάναμε μέχρι πρόσφατα στο The Voice, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον Μάιο κι από κοντά, μιας και έρχεται για μια εμφάνιση στη Λευκωσία. Ο αγαπημένος τραγουδοποιός με τη χαρακτηριστική ζεστή φωνή και την ξεχωριστή, γοητευτική σκηνική παρουσία, θα μας σαγηνεύσει ακόμη μια φορά. Ο Πάνος Μουζουράκης θα παρασύρει σε μία βόλτα γεμάτη τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, επιλογές από την ξένη μουσική σκηνή, αλλά και τραγούδια καλλιτεχνών που σέβεται και αγαπάει.
Κυριακή 28 Μαΐου, Αμφιθέατρο Σκαλί Αγλαντζιάς, Λευκωσία, 20.00. Πληρ. 22462233.

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close