Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Συναντήσαμε τους Katsella Project

Μία ομάδα ανθρώπων από την Αθηένου αποδεικνύει πως η ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση και η αγάπη για τον τόπο δεν χρειάζονται χορηγίες, αστικά κέντρα και μεγάλες παραγωγές

Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουνίου 2017

Μία ομάδα νέων ανθρώπων από την κωμόπολη της Αθηένου, με πολλές καλλιτεχνικές ανησυχίες, το 2015 δημιούργησε μία δική της κολλεκτίβα με ένα πολύ πρωτότυπο έως τολμηρό και συνάμα χιουμοριστικό όνομα, την Katsella Project. Στόχος της ομάδας είναι η συμμετοχή και η εικαστική επέμβαση στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου τους αλλά και η δραστηριοποίησή της μέσα στην κοινωνία της Αθηένου.

Η ομάδα των Katsella Project έγινε περισσότερο γνωστή από την συνεργασία της με την Γαλλίδα graffiti artist Zabou η οποία δημιούργησε μερικά υπέροχα graffiti στην κοινότητα εμπνευσμένη από τον ξεχωριστό χαρακτήρα του τοπίου της Αθηένου.

Το Check In τους συνάντησε και σου τους συστήνει.

Πως γεννήθηκε η ιδέα του Katsella Project και πως εξελίσσεται;
Με πρωτοβουλία της Εφόρου του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου, Νόνης Παπουή-Παπασιάντη, μαζευτήκαμε αρχές του 2015 μια ομάδα καλλιτεχνών. Νιώθαμε ότι δεν γίνονταν αρκετά καλλιτεχνικά δρώμενα στην κωμόπολη μας κι αποφασίσαμε να επέμβουμε στην εικαστική της ταυτότητα.

Γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα για την ομάδα σας;
Ψάχνοντας να βρούμε το όνομα για την ομάδα μας κάποιος είχε πει αστειευόμενος «Κατσέλα» και άρεσε και στους υπόλοιπους και το κρατήσαμε. Ο λόγος που ενθουσιαστήκαμε με το όνομα είναι γιατί θέλαμε να δώσουμε μια καλλιτεχνική διάσταση σε ένα αρνητικό στοιχείο της Αθηένου, που είναι το έντονο άρωμα «αγελάδας» στην ατμόσφαιρα ανά περιόδους. Είναι κάτι χαρακτηριστικό της περιοχής μας. Παιχνιδιάρικα αποκαλούμαστε και μεταξύ μας «κατσέλες».

Πείτε μας για αυτά τα εντυπωσιακά γκράφιτι στην Αθηένου.
Τα γκράφιτι ήταν σε συνεργασία με την γνωστή Γαλλίδα graffiti artist Zabou. Μέσα από τη φιλοξενία και γνωριμία της με το τοπίο της Αθηένου η Zabou εμπνεύστηκε τα σχέδια για τα γκράφιτι της. Για τις τοποθεσίες των γκράφιτι ψάχνουμε πολυσύχναστους δρόμους της περιοχής μας, για να έχουν περισσότερη απήχηση στους κατοίκους.

Πόσο εξοικειωμένοι είναι οι Κύπριοι με αυτό είδος τέχνης, το γκράφιτι;
Είναι διαδεδομένη η τέχνη του γκράφιτι, στην πλειονότητα των Κυπρίων λόγω κυρίως του διαδικτύου.

Ποιες είναι οι άλλες δραστηριότητές σας;
Κάποια μέλη της ομάδας μας συμμετέχουν στην έκθεση «Εφτά Ιστορίες. Δαντέλα και Σύγχρονη Τέχνη». Πρόκειται για μια έκθεση, η οποία διοργανώθηκε από το Δήμο και το Μουσείο Αθηένου, με τη στήριξη της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, με σκοπό να παρουσιαστεί η δαντέλα «βενίς», η αθηενίτικη δαντέλα, ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής. Εμπνευσμένοι από προφορικές αφηγήσεις δημιουργήσαμε σύγχρονα έργα τέχνης.

Τι ετοιμάζετε για το μέλλον και πού σκοπεύετε να φτάσετε με αυτό το project;
Προς το παρόν είμαστε σε σκέψεις για την επόμενη μας δράση. Θέλουμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στα καλλιτεχνικά δρώμενα της κωμόπολης μας κι είμαστε ευτυχείς που μας δίνεται αυτή η ευκαιρία. Δέσαμε σαν ομάδα και θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ομορφαίνοντας τον τόπο μας.

Η ομάδα των Katsella Project αποτελείται από τους:
Χρυσόστομος Ιωσηφίδης - Graphic Designer, 30 ετών
Χρυσόστομος Κίτας - Graphic Designer, 28 ετών
Έλενα Τσιγαρίδου - Εικαστικός
Χριστιάνα Πούγεραση - Εικαστικός, 25 ετών
Νόνη Παπουή Παπασιάντη - Ιστορία - Αρχαιολογία & Κοινωνική Ανθρωπολογία, 32 ετών, έφορος Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου
Φλώρος Ζορπάς - Αρχιτέκτονας, 31 ετών
Νάταλη Πεχλιβάνη - Bsc in Psychology, 30 ετών
Αναστασία Λαμπασκή-Ονησιφόρου - Κεραμίστρι
Ειρήνη Κλοκκαρή - BA Interior Design, MA Interdisciplinary Design, 26 ετών
Γεωργία Ιωάννου - BA Business Administration
Μαίρη Λύτρα - BA Interior Design
Μαρία Αντωνουδίου - Πτυχίο Επιστημών της Αγωγής -Δημοτική Εκπαίδευση,MA Drama and theatre Education, 30 ετών.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close