Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

10 υπέροχοι λόγοι για να πας Πάφο το καλοκαίρι

H Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, τον Ιούλιο αλλάζει τροχιά με κορυφαίες εκδηλώσεις που γίνονται η αφορμή για να βρεθούμε εκεί

Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου 2017

Φέτος, το καλοκαίρι η Πάφος δεν θα αποτελέσει απλά ένα προορισμό για διακοπές, θάλασσα και παραλία αλλά μέσα από τις πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του Πάφος 2017 θα γίνει η αφορμή για να παρακολουθήσουμε διεθνούς εμβέλειας παραγωγές και καλλιτέχνες.

Ξεκινώντας από την Παρασκευή 30 Ιουνίου και φτάνοντας μέχρι και τον Σεπτέμβριο βρίσκουμε τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις του Πάφος 2017 που θα μας οδηγήσουν εκεί ώστε να τις συνδυάσουμε με μίνι διακοπές.

1. Yamato, οι διεθνούς φήμης τυμπανιστές της Ιαπωνίας
Οι Τυμπανιστές της Ιαπωνίας 'Yamato' έρχονται στην Πάφο με την καινούργια τους παράσταση Chousensha - The Challengers, όπου ωθούν τους εαυτούς τους πέρα από τα όρια, με την ίσως πιο εντυπωσιακή, ενεργητική και εκρηκτική εμφάνισή τους μέχρι σήμερα. Το σχήμα Ιδρύθηκε στο Νάρα της Ιαπωνίας το 1993 και περιοδεύει σ' ολόκληρο τον κόσμο για 6 έως 10 μήνες κάθε χρόνο, δημιουργώντας και παρουσιάζοντας πρωτότυπες συνθέσεις και shows. Οι εμφανίσεις τους κάθε χρόνο αποτελούν γεγονότα που κόβουν την ανάσα, προσελκύοντας ένα ολοένα αυξανόμενο κοινό, πέραν των 6 εκατομμυρίων σε 3.000 παραστάσεις σε 53 χώρες σε όλο τον κόσμο. Για τα μέλη των 'Yamato', κάθε συνάντηση με το ακροατήριο είναι μια μοναδική και πολύτιμη διαδικασία, η οποία προσφέρει καινούριες εμπειρίες, καθώς και ζωντάνια και πάθος για τη ζωή. Συνεχίζοντας να περιοδεύουν σε όλη την Ιαπωνία και τον κόσμο, είτε σε συναυλίες, σχολικές αίθουσες ή εργαστήρια, το σχήμα συνεχίζει να διατηρεί το 'Yamato', το πνεύμα της Ιαπωνίας. Με τη συνεργασία και στήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού Eu-Japan Fest Japan Committee.
Παρασκευή 30 Ιουνίου, Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, Πάφος, 21.00. Είσοδος ελεύθερη.

2. Summer Highlight, Αέναα Ταξίδια
Το Καλοκαιρινό γεγονός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017, θα αποτελέσει ένα φαντασμαγορικό θέαμα και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Ιουλίου! Η εκδήλωση - πολυθέαμα, αποτελεί μια από τις κύριες θεματικές του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού, τους Ταξιδιώτες του Κόσμου. Με φόντο τα φυσικά στοιχεία της πόλης, τα Αέναα Ταξίδια αφηγούνται τις ιστορίες 3 Ταξιδιωτών, που φτάνουν στην Πάφο από την ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα. Γιορτάζοντας την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Πάφου, το θέαμα περιλαμβάνει πρωτότυπη μουσική, χορό και μικρά δρώμενα. Ακροβατικές κα άλλες θεαματικές δράσεις στον αέρα και τη θάλασσα, θα δώσουν χρώμα και μια άλλη διάσταση στο παραλιακό μέτωπο, με ευφάνταστους σχεδιασμούς φωτισμού, ήχου και πρωτότυπα πυροτεχνικά εφέ! Το κάστρο της Πάφου, θα μεταμορφωθεί σε σκηνικό, μέσω προβολών και ψηφιακής κινούμενης εικόνας, που θα συνοδεύονται από στιγμές ποιητικού λόγου και μουσικής, στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα. Μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις! Το θέαμα σχεδιάζει η γνωστή Βρετανική καλλιτεχνική ομάδα, Walk the Plank, η οποία είχε συνδημιουργήσει μαζί με καλλιτέχνες από την Πάφο, την τελετή έναρξης του Πάφος2017.
Σάββατο 1 Ιουλίου, Κάτω Πάφος, από τα Μπάνια μέχρι το Κάστρο της Πάφου, 20:30.

3. Τρώαδες του Ευριπίδη
Μετά από 2 χρόνια προετοιμασιών για τη μεγάλη παραγωγή "Τρωάδες", ήρθε η στιγμή να ανάψουν τα φώτα του Αρχαίου Ωδείου της Πάφου για τις τελικές δοκιμές του έργου. Ο οικουμενικά καταξιωμένος σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος, βρίσκεται ήδη στη Κύπρο με την πολυμελή ομάδα του για τις προετοιμασίες της πολυαναμενόμενης θεατρικής παραγωγής του Οργανισμού Πάφος2017. Οι "Τρωάδες" ή τα "Τείχη της Ντροπής" όπως ήταν ο αρχικός τίτλος της παραγωγής, αποτέλεσαν κομβικό έργο στην υποψηφιότητα της Πάφου για τον τίτλο με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στη σκηνοθεσία τους. Ο ίδιος σκηνοθετεί για πρώτη φορά τις " Τρωάδες", με σημείο ορόσημο τα τείχη σε όλες τις εκφάνσεις τους. Στις «Τρωάδες» συμμετέχουν ηθοποιοί από διχοτομημένες πόλεις, τη Λευκωσία, το Μοστάρ και την Ιερουσαλήμ, όπως επίσης τη Συρία και την Ελλάδα. Η μεγάλη κυρία του θέατρου, Δέσποινα Μπεμπεδέλη στο δραματικό ρόλο της Εκάβης και η ταλαντούχα και σταθερή πρωταγωνίστρια του Τερζόπουλου, Σοφία Χιλλ στο ρόλο της Ελένης. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κουνέλλη, που επρόκειτο να δημιουργήσει τη σκηνική εγκατάσταση της παράστασης. Τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου εικαστικού, ο οποίος επισκέφθηκε για αυτή την παραγωγή 2 φορές την Πάφο πριν τον θάνατο του, ο σκηνοθέτης δημιουργεί και εντάσσει εικόνες και αναφορές από το έργο του Κουνέλλη στην παραγωγή.
Παρασκευή 7-Σάββατο 8 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου, 20.30. Εισιτήρια: 20 & 15 ευρώ (Αγορά εισιτηρίων ηλεκτρονικά: www.soldoutticketbox.com, So Easy Stories Παγκύπρια, Check In Store Πάφος). Πληρ. 26932017, www.pafos2017.eu

4. Luz Casal
Η Luz Casal, μια από τις διασημότερες εκπροσώπους της ισπανόφωνης μουσικής σκηνής, με δεκάδες άλμπουμ και εκατομμύρια πωλήσεις στο ενεργητικό της, έχει καθιερωθεί ως μια κορυφαία καλλιτέχνιδα των Μουσικών του Κόσμου μεταφέροντας με μεγάλη επιτυχία τη δική της μουσική παράδοση στη διεθνή σκηνή και αποσπώντας πλήθος από διακρίσεις και βραβεία - αρκεί να σημειωθεί, εδώ, το περίφημο βραβείο Goya. Η Casal έχει συνεργαστεί με πολλούς αναγνωρισμένους και σημαντικούς καλλιτέχνες, ενώ δεν παύει να πειραματίζεται με νέα είδη. Η Σκηνή που Ταξιδεύει φιλοξενεί τη ζεστή και αισθαντική φωνή της Ισπανίδας ερμηνεύτριας σε μια μοναδική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί το 2017 μπροστά από το Κάστρο της Πάφου. Η «Ντίβα της Ιβηρικής», όπως έχει χαρακτηριστεί, θα παρουσιάσει ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων, έχοντας στο πλευρό της μια ομάδα 5 σπουδαίων σολίστ και ερμηνεύοντας τραγούδια που υμνούν τη ζωή και τον έρωτα (θυμίζουμε τα θρυλικά «Piensa en mi» και «Un Ano de Amor»), μαζί με άλλα αγαπημένα μπολερό, ταγκό και φλαμένκο.
Σάββατο 29 Ιουλίου, Πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου Πάφου, 20.30. Εισιτήρια διατίθενται στο www.soldoutticketbox.com

5. Φεγγάρια και Αστέρια / Δεύτερη Ζωή, Ελευθερία Αρβανιτάκη
Σε ένα από τα πλέον γνωστά σημεία της Κύπρου, την Πέτρα του Ρωμιού, θα στηθεί η σκηνή που θα παρουσιαστούν σπουδαίες μουσικές παραστάσεις στο πλαίσιο του Πάφος 2017. Η αρχή θα γίνει με το μουσικό σύνολο Accordes Guitar Ensemble και την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Το γνωστό μουσικό σύνολο Accordes Guitar Ensemble (με εννέα κιθάρες και ένα κοντραμπάσο) παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με έργα γραμμένα για κιθάρα καθώς και διασκευές γνωστών έργων από την ευρύτερη Μεσόγειο (Ελλάδα, Λίβανο, Αίγυπτο, Τουρκία, Ισπανία και, γενικότερα, Ευρώπη και Λατινική Αμερική) και παραδοσιακές μελωδίες της Κύπρου διασκευασμένες από τον Ευαγόρα Καραγιώργη. Τα μουσικά κομμάτια επιλέγονται με κριτήριο τον χώρο της συναυλίας ο οποίος αποτελεί και το σημείο ανάδυσης της θεάς Αφροδίτης και καλύπτουν τη θεματική Έρωτας-Αγάπη-Ομορφιά. Οι κιθάρες θα συνοδεύονται και από άλλα μουσικά όργανα ενώ η Παυλίνα Κωνσταντοπούλου θα ερμηνεύσει τα τραγούδια της παράστασης. Την επιμέλεια έχουν οι Ευαγόρας Καραγιώργης και Ζωή Παϊσάνου-Μάρκου. Αρχίζει στις 20.30.
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη έχει ερμηνεύσει με μοναδικό τρόπο έργα της αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής ποίησης, από τη Σαπφώ μέχρι τη Μαρία Πολυδούρη, τον Κώστα Καρυωτάκη, τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, τον Οδυσσέα Ελύτη κ.ά., ενώ από το σχετικό ρεπερτόριο δεν λείπουν ούτε τα δίστιχα της δημοτικής μας παράδοσης. Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη δίνει μια μοναδική παράσταση μελοποιημένης ποίησης στον χώρο της ομορφιάς και του έρωτα, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πώς η τέχνη της ερμηνείας της μπορεί να αναδείξει την άκρα ευαισθησία, την εκφραστική δυναμική και τις νοηματικές εντάσεις κάθε ενός ξεχωριστού στίχου. Ενορχηστρώσεις: Αλέξανδρος Δράκου Κτιστάκης. Μουσικοί: Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο), Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα), Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), Νίκος Μέρμηγκας (λάφτα, μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο). Αρχίζει στις 22.00.
Παρασκευή 4 Αυγούστου, Πέτρα του Ρψμιού, Πάφος, 20.30 & 22.00. Εισιτήρια διατίθενται στο www.soldoutticketbox.com

6. Goran Bregovic
Στις 5 Αυγούστου "σβήνουν τα αστέρια" και ο Goran Bregovic οικοδομεί ένα σύμπαν από ξεχωριστούς ήχους και συναρπαστικές μουσικές εκτελέσεις. Η παράσταση του "Γάμοι και Κηδείες" αποτελεί ένα κράμα έντονων επιδράσεων από τη βαλκανική παράδοση. Την παράσταση ανοίγει στις 20:30 η ομάδα του Amalgamation Project, με τη συναυλία "Η Μεσόγειος Συναντά τα Βαλκάνια", παρουσιάζοντας δικές της συνθέσεις αλλά και διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια.
Κυριακή 6 Αυγούστου, Πέτρα του Ρωμιού, 22.00.

7. Ενώνοντας τη Μεσόγειο
Στις θαλασσινές σπηλιές της Πέγειας, μπροστά από ένα ναυάγιο, στήνεται ένα υποβλητικό σκηνικό, ιδανικό για να φιλοξενήσει μια παραγωγή με ηθοποιούς από χώρες της Μεσογείου. Οι συντελεστές της παραγωγής έχουν ήδη συναντηθεί και έχουν συμπράξει σ ένα έργο με θέματα που αφορούν όλα όσα τους ενώνουν και όλα όσα (τουλάχιστον φαινομενικά) τους χωρίζουν. Το έργο αντλεί το υλικό του από τις προσωπικές εμπειρίες των καλλιτεχνών οι οποίες, ωστόσο, απολήγουν στο κοινό μέλλον που οραματίζονται οι συντελεστές, με αναφορές σε κρίσιμες θεματικές παραμέτρους, όπως αυτές της καλλιτεχνικής δημιουργίας, του ταξιδιού, της μετανάστευσης, της ειρηνικής συνύπαρξης κ.λπ. Ο Μάριος Ιωάννου σκηνοθετεί και συνεργάζεται σε αυτή την παραγωγή με ηθοποιούς από την Αλεξάνδρεια, τη Μασσαλία, την Κωνσταντινούπολη, την Ταγγέρη, τη Βαρκελώνη και την Πάφο καθώς και με γνωστούς εικαστικούς και άλλους καλλιτέχνες, με αποτέλεσμα το έργο να μην αποτελεί μόνο μια θεατρική παράσταση παρά να μεταμορφώνει, εν τέλει, τις θαλασσινές σπηλιές σε μια (πιθανώς ρευστή) σκηνή θεάτρου. Λόγω της ιδιομορφίας του έργου, η παράσταση θα δοθεί στα αγγλικά αλλά θ ̓ ακουστούν οι γλώσσες και των άλλων πατρίδων. Μάριος Ιωάννου: Σύλληψη, Διεύθυνση, Περφόρμερ. Achim Wieland: Καλλιτεχνική Διεύθυνση. Αφροδίτη Καραγιώργη: Διεύθυνση Παραγωγής. Σύλβια Νεοφύτου: Βοηθός Παραγωγής. Στάλω Νικολάου: Βοηθός διεύθυνσης, Κινηματογράφηση. Έλενα Κοτασβίλη & Αλέξης Βαγιάνος: Σκηνογραφία και Ενδυματολογία.
15 - 19 Αυγούστου, Θαλασσινές Σπηλιές, Πέγεια, Πάφος, 20.30.

8. Misia - Η ψυχή των Fado
Η κορυφαία ερμηνεύτρια των fado, αυτής της γενναίας και λυπημένης μουσικής παράδοσης της Πορτογαλίας, κατάγεται από το Οπόρτο και ανήκει σε μια οικογένεια, οι τρεις τελευταίες γενιές της οποίας στελεχώνονται από διαπρεπείς μουσικούς. Η Μίσια δανείστηκε το όνομά της από τη Μίσια Σερτ, μούσα του Στεφάν Μαλαρμέ, φίλη του Μαρσέλ Προυστ και του Πάμπλο Πικάσο, μοντέλο του Τουλούζ Λοτρέκ και του Πιερ Μπονάρ. Η Μίσια αξιοποιεί την παραδοσιακή ποίηση της πατρίδας της, την οποία εμπλουτίζει με καινούριο υλικό, έτσι όπως το επιλέγει με μοναδικό κριτήριο τη συνάφεια με το ύφος και τη φόρμα των fado. Ως εκ τούτου, κατορθώνει να ελευθερώσει την παράδοση από τη μίζερη στασιμότητα του φολκλόρ και να την ανανεώσει επί της ουσίας, συνθέτοντας τα fado της σύγχρονης εποχής. Η τελευταία της δισκογραφική δουλειά αναφέρεται με ποικίλους τρόπους στην αθάνατη ψυχή του fado, την ασύγκριτη Amalia Rodrigues.
Σάββατο 19 Αυγούστου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου, 20.30.

9. W. A. Mozart Die Entführung aus dem Serail (Η Απαγωγή από το Σεράι)
Το 19ο Pafos Aphrodite Festival παρουσιάζει τη δημοφιλή και ρομαντική όπερα του W. A. Mozart Die Entführung aus dem Serail (Η Απαγωγή από το Σεράι). Το 19ο Pafos Aphrodite Festival εντάσσεται στο Πρόγραμμα του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 και ανοίγει την αυλαία του με το σπουδαίο αριστούργημα του W. A. Mozart Die Entführung aus dem Serail (Η Απαγωγή απο το Σεράι) στις 1, 2 και 3 Σεπτεμβρίου στη πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρο της Πάφου σε συμπαραγωγή του ιταλικού οργανισμού Parma Opera Organization C.E.F.A.C. και του Θεάτρου της Πίζας με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Η Απαγωγή από το Σεράι ανήκει στο είδος της γερμανικής κωμικής όπερας «singspiel», η οποία περιλαμβάνει μουσικά μέρη και πεζούς διαλόγους και έχει επηρεάσει την μετέπειτα εξέλιξη της γερμανικής όπερας, που μέχρι εκείνη την εποχή στον γερμανόφωνο ευρωπαϊκό χώρο επισκιαζόταν απο την ιταλική όπερα. Το έργο αποτελείται απο τρεις πράξεις και το λιμπρέτο το οποίο είναι βασισμένο στη θεατρική κωμωδία «Μπελμόντε και Κονστάντζα», ανήκει στον Κρίστοφ Φρίντριχ Μπρέτζνερ με παραλλαγές του Γκότλιμπ Στέφανι. Η πρεμιέρα του έργου στο Burgtheater της Βιέννης στις 16 Ιουλίου 1782 είχε τεράστια επιτυχία και εδραίωσε τη φήμη του Mozart. Ο Μότσαρτ δημιούργησε και ολοκλήρωσε το έργο σε μία από τις ευτυχέστερες περιόδους της ζωής του, γεγονός που αποτυπώνεται στο χαρακτήρα του έργου, κάνοντάς το μια από τις πλέον αξιαγάπητες όπερες του μεγάλου μουσουργού.
1, 2 και 3 Σεπτεμβρίου Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου.

10. Κασσάνδρα
Μια παραγωγή της Comédie de Genève η οποία παρουσιάστηκε στη Μεγάλη Όπερα της Avignon. Βασισμένη στο έργο της Christa Wolf, η όπερα παρουσιάζει την έσχατη ώρα, πριν η Κασσάνδρα, νικημένη από θεούς και ανθρώπους, πέσει στα χέρια των Αχαιών. Στον λίγο χρόνο που της απομένει, η κόρη της Τροίας αφηγείται την ιστορία της και τις οδύνες που βίωσε ως παιδί, ως ερωμένη, ως αιχμάλωτη, ως γυναίκα. Ο σκηνοθέτης Hervé Loichemol αναδεικνύει τη δύναμη της ηρωίδας του, ενώ ο συνθέτης Michael Jarrell επενδύει την παράσταση με μουσική από συμφωνική ορχήστρα καθώς και άλλους, απρόσμενους ήχους. Η Fanny Ardant, έχοντας συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της Ευρώπης, ερμηνεύει συγκλονιστικά την τραγική μορφή της Κασσάνδρας επιβεβαιώνοντας τη φήμη της ως μια από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του γαλλικού θεάτρου. Συμμετέχει η Ορχήστρα Κουμανδαρία υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Francis Guy. Σκηνικά / Φωτισμοί: Seth Tillett. Κοστούμια: Nicole Rauscher. Μουσική Διεύθυνση: Jean Deroyer. Με την υποστήριξη και συνεργασία της pro Helvetia, ης Πρεσβείας της Eλβετίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου.
Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, Πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου, Πάφος, 20.30.

 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close