News , Guide

Ανέβασε θερμοκρασίες το Πάφος 2017

Τα Αέναα Ταξίδια που είδαμε το Σάββατο μας αφηγήθηκαν τις ιστορίες των τριών Ταξιδιωτών που φτάνουν στην Πάφο από ξηρά, θάλασσα και αέρα σε φαντασμαγορικό θέαμα στο Κάστρο

Δημοσιεύτηκε στις 03 Ιουλίου 2017

Το Πάφος 2017 ξεκίνησε με θερμοκρασίες υπό το μηδέν την ημέρα της επίσημης έναρξής του. Τέλος Ιανουαρίου η Πάφος υποδεχόταν με μία υπέροχη τελετή έναρξης τους καλεσμένους τους παίρνοντας το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017 με μείον 1 βαθμούς Κελσίου και τσουχτερό κρύο.

Έκτοτε, πέρασαν 7 σχεδόν μήνες και φτάσαμε σε εκείνη την υπέροχη παραγωγή με τα Αέναα Ταξίδια στο Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλη με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η κλίμακα ανόδου της θερμοκρασίας από το -1 στο καυτό 40 αντικατοπτρίζει αυτό ακριβώς που νιώσαμε όλοι όσοι βρεθήκαμε σε αυτό το υπέροχο θέαμα που μας παρουσίασε η Πάφος κάνοντας όλους μας υπερήφανους, ανεβάζοντας τις θερμοκρασίες αλλά και το επίπεδο της διοργάνωσης που εισέρχεται αισίως στην τροχιά ενός δυναμικού δεύτερους εξαμήνου με πολλές, σπουδαίες παραγωγές.

Υπέροχες εικόνες πολιτισμού
To αδιαχώρητο δημιουργήθηκε το Σάββατο στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου αφού εικόνες πολιτισμού με χορευτές, χρώματα, τυμπανιστές, πλούσια μουσική, ανέδειξαν την Πάφο του Πολιτισμού, της κουλτούρας και της Τέχνης.

Οι στιγμές μοναδικές για τους παρευρισκόμενους που μετέβησαν εκεί για να απολαύσουν το μεγαλύτερο καλοκαιρινό γεγονός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ένα φαντασμαγορικό θέαμα που πραγματοποιήθηκε  στο κάστρο και στην περιοχή του λιμανιού και αναφέρεται σε μια από τις κύριες θεματικές του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού, στους Ταξιδιώτες του Κόσμου.

Το θέαμα σχεδίασε η γνωστή Βρετανική καλλιτεχνική ομάδα Walk the Plank η οποία είχε συνδημιουργήσει μαζί με καλλιτέχνες από την Πάφο την Τελετή Έναρξης.

Η πραγματική εμπειρία που βίωσαν οι παρευρισκόμενοι περιλάμβανε τη δραματική αφήγηση που πραγματοποιήθηκε  μέσω προβολών και ψηφιακής κινούμενης εικόνας που συνοδεύτηκε  από ποιητικό λόγο και μουσική στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.

Το θέαμα περιλάμβανε πρωτότυπη μουσική, χορό και χορογραφίες ομάδων, παρελάσεις, ακροβατικές και θεαματικές δράσεις στον αέρα και τη θάλασσα,  ειδικούς σχεδιασμούς φωτισμού, ήχου και ολοκληρώθηκε  με πρωτότυπα πυροτεχνικά εφέ.

Χρίστος Πατσαλίδης: Mια βραδιά που θα θυμόμαστε όλοι για πολλά χρόνια
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η χθεσινή βραδιά ήταν μια βραδιά που θα θυμόμαστε όλοι για πολλά χρόνια. Νομίζω, είπε ο κ. Πατσαλίδης ότι” για όσους είχαν και την τελευταία αμφιβολία για το ότι η Πάφος και η ΠΠΕ του Πάφος 2017 μπορεί, χθες έχουν πειστεί”.

Ένα θέαμα μαγικό
Η χθεσινή βραδιά συνέχισε, ήταν μια βραδιά όπου γιορτάστηκε η ΠΠΕ και που ντόπιοι, ξένοι και επισκέπτες έζησαν ένα μαγικό θέαμα ισάξιο μιας πόλης που είναι πρωτεύουσα του πολιτισμού για την Ευρώπη.

Γεωργία Ντέτσερ: Κάναμε την Πάφο και όλους τους Κύπριους περήφανους
Η Διευθύντρια του καλλιτεχνικού προγράμματος του Πάφος 2017 Γεωργία Ντέτσερ σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η χθεσινή εκδήλωση πήγε εξαιρετικά καλά ξεπερνώντας – όπως είπε- κάθε προσδοκία.

Αυτές οι εκδηλώσεις του ανοικτού χώρου, είπε η κ. Ντέτσερ, έχουν πάντοτε και απρόβλεπτους παράγοντες.

Ο ενθουσιασμός και η χαρά που σκόρπισε το θέαμα στον κόσμο ήταν φανερά ανέφερε η κ. Ντέτσερ εκτιμώντας πως όλα δούλεψαν πολύ καλά.

Το θέαμα συνέχισε, “ήταν αυτό που περιμέναμε αφού είχε φώτα, είχε ήχο, προβολές και υπήρχε μια σύνδεση με τη θεματική του προγράμματος του Πάφος 2017 Ταξιδιώτες του Κόσμου”. Δώσαμε στον κόσμο αυτό που περίμενε, κάναμε την Πάφο κυρίως αλλά και όλους τους Κύπριους περήφανους, συμπλήρωσε.

Η Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού προγράμματος του Πάφος 2017 ακολούθως ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν με τον επαγγελματισμό τους στην επιτυχία της ομάδας του Πάφος 2017 , όλους τους συντελεστές, αλλά και όλους εκείνους που συμμετείχαν στις δράσεις πριν αλλά και στην παρέλαση και σκόρπισαν ενθουσιασμό για αυτά που ακολούθησαν.

Ιστορίες ταξιδιωτών στο Πάφος 2017  
Τα Αέναα Ταξίδια αφηγήθηκαν τις ιστορίες των τριών Ταξιδιωτών που φτάνουν στην Πάφο από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Το πολυθέαμα που πραγματοποιήθηκε στα Δημοτικά Μπάνια  και στο Κάστρο της Κάτω Πάφου βασίστηκε σε μια σειρά παράλληλων δράσεων οπτικών και ηχητικών από όπου εκκινούν οι χαρακτήρες οι οποίοι και δημιουργούν το θεατρικό ιστό αναδεικνύοντας πολλά επιπλέον στοιχεία.

Οι βασικοί χαρακτήρες, ήταν οι  Γιώργος - Κύπριος πολυταξιδεμένος ψαράς της Πάφου, -Ταξιδιώτης Everyman - Επισκέπτης της Πάφου, αρχιτέκτονας αναζητώντας έμπνευση από τα μνημεία και ψηφιδωτά της Πάφου και η  Ρόζα – Φλαμίγκο φέρνει την ελπίδα.

Η πορεία  από  τους ταξιδιώτες ξεκίνησε από τα Δημοτικά Μπάνια  και κατέληξε  στο Κάστρο με τον Everyman στο επίκεντρο. 

Ανάμεσά τους διάφορες μορφές ταξιδευτών οι οποίοι μιλούν, γελούσαν, χόρευαν  και παίζοντας  μουσική με τους Τυμπανιστές Batukinio επικεφαλής  έφθασαν στο Κάστρο μαζί με μια μηχανοκίνητη κατασκευή. Ο Γιώργος επιστρέφει στο νησί πάνω στο Jolly Roger ,το οποίο μπορεί κάποιος  να δει από παντού.  Οι δύο χαρακτήρες αναφέρθηκαν  στα δικά τους ταξίδια δημιουργώντας λογοπαίγνια και δραματικές εξάρσεις. Από το κάστρο αναδύθηκε μια φιγούρα ταξιδευτή, τραγουδώντας ένα κομμάτι πριν αναχωρήσει, υπομνηματίζοντας έτσι τις αναχωρήσεις αλλά και αφίξεις.

Στην πλατεία του Κάστρου ένας άνεμος διαπερνά το κοινό, κτυπώντας πάνω στο κάστρο, και στρέφοντας την προσοχή στους χορευτές από όλο τον κόσμο σε μια εξέδρα δίπλα από αυτό.

Ένα φλαμίγκο εμφανίστηκε  από ψηλά. Είναι η Ρόζα η οποία έφτασε  κοντά στο κοινό ακροβατώντας και πριν να ξανά απομακρυνθεί αφηγείται τα δικά της ταξίδια.

Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς
Το σύνθημα Συνδέοντας Ηπείρους Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς διακρίθηκε μέσα από την ατμόσφαιρα χαράς και γιορτής.

Εμφανίστηκαν  εικόνες και προβολές μεγάλης έκτασης, ενώ η πόρτα του άνοιξε και ακούστηκε εμβληματική μουσική με ταυτόχρονους φωτισμούς σημαιοφόρους να  παρατάσσονται, φωτιές, χορευτές επί σκηνής, μπροστά και πάνω από το κάστρο. 

Η άφιξη του Everymann προκαλεί μια χορογραφία με έντονη μουσική που μεταφέρεται στις προβολές δημιουργώντας μια εκρηκτική ατμόσφαιρα.

Ο Μουσικός Ταξιδευτής
Από το κάστρο προβλήθηκε ένας άλλος Μουσικός Ταξιδευτής που τραγούδησε ενώ ταυτόχρονα μαζί με τη μουσική οι φωτισμοί έγιναν εντονότεροι, δημιουργώντας εντυπωσιακές εικόνες. Στην περιοχή του κάστρου δημιουργήθηκαν  ταυτόχρονες δράσεις.

Από το κάστρο αναχώρησε ο Μουσικός Ταξιδευτής μαζί με μια πομπή από φανούς που κατευθύνεται στις ψαρόβαρκες.

Με την επιβίβαση του Μουσικού ταξιδευτή στις βάρκες, αυτές βγαίνουν από τον κόλπο με προβολές και χρώματα που αλλάζουν.

Φώτα και μουσικές  ακολούθησαν τις ψαρόβαρκες ενώ ήχοι από τη θάλασσα  απλώθηκαν  στην περιοχή όπου κατέφθασε  ο Γιώργος πάνω στο πλοίο Jolly Roger.

Η μουσική κορυφώθηκε,  η Roza απομακρύνθηκε  και ήχοι ανέμου αντηχούν από παντού. Το Jolly Roger  φωτίστηκε, το κάστρο το ίδιο ενώ άρχισε  ένας χορός από πυροτεχνήματα.

Χορευτές, water jet skis σε χορογραφία,  φώτα, και βάρκες κινήθηκαν  στους ήχους της μουσικής με φώτα και προβολές. Περφόρμερ από παντού, μπροστά, πάνω  και γύρω από το κάστρο έκαναν  ένα εντυπωσιακό κλείσιμο ενώ όλο το λιμανάκι φωτίστηκε  από τα πυροτεχνήματα σε μια γιορταστική μουσική.

Οι συντελεστές
Στην Kαλλιτεχνική Ομάδα στην σκηνοθεσία ήταν  ο  Nick Clarke, στην μουσική ο Γιάννης Χατζηλοΐζου, στην χορογραφία η  Κλεά Πιτσιλλίδου στην Σύνθεση Κειμένων οι   Nick Clarke/ Adam Strickson, Σύμβουλος Σενάριου ο  ΓίωργοςΡοδοσθένους και Εικαστικοί οι  Matt Vale/  Rob Vale (Illuminos) στα Κοστούμια οι  Gwen Williams / Γιώργος Παπαδόπουλος, Xoρογράφία Παρέλασης / Περφόρμανς η  Manuela Benini. Στην Διανομή Everyman ο  Aπόστολος Αποστολίδης, Ρόζα η  Πάολα Χατζηλαμπρή, Γιώργος ο Γίωργος Κοψίδας στο Bιολί η  Sofia Kanter στο Tραγούδι ο Σάββας Χρυσοστόμου.

Συμμετείχαν  οι χορευτές  Μαρίνα Ανδρέου, Άνθια Αβρααμίδου, Lesli Tilley Nicodemou, Μικαέλα Μιχαήλ, Βαλέρια Δραπέλα, Σοφιάννα Ζάμπα, Αγάθη Μενελάου, Μαρίνα Κλεάνθους,  Kiril Filipov και οι Αργυρώ Φιλιππίδου, Αντωνία Ρουμελιώτη, Tyler Booth, Γεωργία Χριστοδούλου, Γεωργία Ταύρου, Πωλίνα Καπόνα, Αφροδίτη Επιφανείου, Elizabeth Andreeva, Ριάνα Νεοφύτου

Αλλά και η ομάδα Batukinio, ο Λαογραφικός Όμιλος Κτήμα  και τα Σχολεία Εν Δράσει, στον Χορό στον Αέρα οι  Fran Widdowson& Heliosphere by Dream Engine.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close