2-3 September 2017
Μουσική

Μανώλης Μητσιάς και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ερμηνεύουν Γκάτσο

Η μουσική παράσταση "Ο Γκάτσος που αγάπησα" ανοίγει το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ "Τα Κύπρια"

Δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου 2017

Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα καρδιάς στον σπουδαίο ποιητή Νίκο Γκάτσο, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από το θάνατό του.

Ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος ευτύχησε να ερμηνεύσει πρώτος τα περισσότερα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου, καλεί την κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, να αποδώσουν μαζί τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε και θα αγαπάμε πάντα γιατί συνθέτουν τη συλλογική μας μνήμη και μας εμψυχώνουν στους καλούς και τους δύσκολους καιρούς.

Τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι (από τρεις κύκλους «Αθανασία», «Της γης το χρυσάφι», «Χειμωνιάτικος ήλιος»), καθώς και από τη συνεργασία του ποιητή με άλλους συνθέτες όπως είναι οι, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Ένα αφιέρωμα από καρδιάς στον ποιητή των τραγουδιών και μέσα από αυτό, μια ολοκάθαρη μουσική διαδρομή στην ιστορία και τον πολιτισμό της νεότερης Ελλάδας.

Πλαισιωμένοι από ένα λιτό μα στιβαρό μουσικό σχήμα που παραπέμπει στη λιτότητα και τη στιβαρότητα της ζωής και του έργου του Νίκου Γκάτσου, οι δύο ερμηνευτές υπόσχονται να μας χαρίσουν το πορτρέτο αυτής της δωρικής μορφής των Γραμμάτων μας, σκιαγραφημένο τόσο από στίχους και κείμενα του ιδίου όσο και από κείμενα άλλων που γράφτηκαν για εκείνον, σε επιμέλεια Αγαθής Δημητρούκα.

Η ορχήστρα
Πιάνο: Αχιλλέας Γουάστωρ
Μπουζούκι, Μαντολίνο: Ηρακλής Ζάκκας
Τσέλο: Ευγενία Καραπατάκη
Φλάουτο: Κωνσταντίνος Κρασίδης
Κοντραμπάσο: Ανδρέας Ροδοσθένους   
Κιθάρες / Ενορχηστρώσεις: Άδμητος Πιτσιλλίδης              

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ

Ποιητής, στιχουργός και μεταφραστής, ο Νίκος Γκάτσος παραμένει μία ξεχωριστή περίπτωση για τα ελληνικά γράμματα. Με μία μόνο έκδοση ποιητικής σύνθεσης στο ενεργητικό του, την περίφημη και αξεπέραστη «Αμοργό» που κυκλοφόρησε το 1943, προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και κέρδισε μια περίοπτη θέση στο πάνθεον των Ελλήνων ποιητών. Λέγεται ότι, το μακρύ αυτό ποίημα γράφτηκε μέσα σε μια νύχτα με το σύστημα της «αυτόματης γραφής», που χρησιμοποιούν οι σουρεαλιστές δημιουργοί. «Μνημειώδες έργο του νεοελληνικού ποιητικού λόγου», χαρακτήρισε την «Αμοργό» ο στενός του φίλος Μάνος Χατζιδάκις, «επειδή περιέχει βαθύτατα την ελληνική παράδοση, δεν την εκμεταλλεύεται, ενώ συγχρόνως περιέχει όλη την ευρωπαϊκή θητεία του Μεσοπολέμου». Με την «Αμοργό» κλείνει και ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος του ελληνικού υπερρεαλισμού, που είχε ανοίξει με τον Νικήτα Ράντο, τον πρώιμο Ελύτη, τον Εμπειρίκο και τον Εγγονόπουλο.

Τη λυρική του φλέβα ο Νίκος Γκάτσος τη διοχέτευσε στους στίχους τραγουδιών, καταργώντας συχνά τα όρια ποίησης και στιχουργίας. Το έργο του είναι εντυπωσιακό σε ποσότητα και ποιότητα. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και άλλοι συνθέτες, μελοποίησαν στίχους του που τραγουδήθηκαν από δημοφιλείς καλλιτέχνες και έγιναν μεγάλες επιτυχίες

Ο Νίκος Γκάτσος που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποιητές μας, πέθανε στην Αθήνα στις 12 Μαΐου 1992 και τάφηκε στη γενέτειρά του.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ
Έχει σφραγίσει με το προσωπικό του ήθος και ύφος το Ελληνικό τραγούδι. Έχει τραγουδήσει σχεδόν σε όλον τον κόσμο, κυρίως για τον απόδημο Ελληνισμό, με μεγάλη επιτυχία και έχει δώσει συναυλίες σε στάδια σε όλη την Ελλάδα και σε διεθνούς φήμης συναυλιακούς και πολιτιστικούς χώρους, όπως το θέατρο Ηρώδου του Αττικού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το “Carnegie Hall”, το “Lincoln Center”, το “Town Hall”, το “Royal Theatre” κ.ά.

Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες: Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζηδάκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Δήμο Μούτση, Σταύρο Ξαρχάκο, Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Χρήστο Λεοντή, Μάριο Τόκα, Σταμάτη Σπανουδάκη, Γιάννη Σπανό, Ηλία Ανδριανόπουλο, Χρήστο Νικολόπουλο, Θεόδωρο Δερβινιώτη, Νότη Μαυρουδή, Λίνο Κόκκοτο, Διονύση Τσακνή, Λάκη Παπαδόπουλο, Αντώνη Βαρδή και με τον Γιουγκοσλάβο Kiki Lesendric και την Ελένη Καραΐνδρου.  Συνεργάστηκε, επίσης, με τους σημαντικότερους ποιητές και στιχουργούς όπως τους, Γιώργο Σεφέρη, Νίκο Γκάτσο, Νίκο Καρούζο, Μάνο Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Άλκη Αλκαίο, Λίνα Νικολακοπούλου και ερμήνευσε έργα του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, της Κωστούλας Μητρόπουλου και του Γιάννη Λογοθέτη καθώς επίσης και ύμνους του Αγιορείτη Μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη. 

ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ
Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Άρχισε την καριέρα της στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έχει εργαστεί τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση με μεγάλη επιτυχία. Συνεργάστηκε με την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, με το θεατρικό εργαστήρι Θεσσαλονίκης και με το Αεικίνητο Θέατρο. Από το 1984 μέχρι το 1992 υπήρξε στέλεχος του Ανοιχτού Θεάτρου. Συνεργάστηκε επίσης με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας, το θέατρο Αθήναιον, την Εταιρία Θεάτρου Μηχανή και με το θέατρο του Νότου.

Με το Εθνικό Θέατρο έχει συνεργαστεί ως μέλος χορού στις τραγωδίες του Ευριπίδη: Ορέστης, Ιππόλυτος, Βάκχες, Ηλέκτρα και έπαιξε τους ομώνυμους ρόλους στις τραγωδίες Αντιγόνη του Σοφοκλή, Μήδεια του Ευριπίδη και Ηλέκτρα του Σοφοκλή. Από το Νοέμβριο του 1997 μέχρι τον Ιούλιο του 1999 συμμετείχε στη μεγάλη περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου με τη Μήδεια και την Ηλέκτρα ανά τον κόσμο: Τουρκία, Γαλλία, Αυστραλία, Ισραήλ, Πορτογαλία, Η.Π.Α, Καναδά, Δανία, Βουλγαρία, Κίνα, Ιαπωνία.

Διάρκεια: 120’ περιλαμβανομένου 15’ διαλείμματος

Ώρα έναρξης: 20.30 Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy και στα καταστήματα της ACS Couriers Παγκύπρια Πληροφορίες: 70002212

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close