6-7 September 2017
Μουσική

Η Αλέξια αποτίει φόρο τιμής στις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές της τζαζ

Η γνωστή Κύπρια ερμηνεύτρια συμμετέχει στο Φεστιβάλ Κύπρια με τη μουσική παράσταση "The untold story of women in jazz"

Δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου 2017

Η Αλέξια θα συνοδεύεται από 10-μελή ορχήστρα με μαέστρο τον πιανίστα και ενορχηστρωτή Antoni Donchev και το κουιντέτο του, το οποίο απαρτίζεται από τους Ventzislav Blagoev, Atanas Hadjiev, Boris Taslev, Dimiter Semov, μαζί με επίλεκτους μουσικούς από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Η Αλέξια αποτίει φόρο τιμής σε ορισμένες από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές της μουσικής τζαζ όπως είναι οι, Nina Simone, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Doris Day, Anita O'Day, Betty Carter, Abbey Lincoln κ.ά. και φωτίζει τις ιστορίες τους μέσα από τα τραγούδια τους.

Έχοντας μαθητεύσει και συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους μουσικούς της διεθνούς τζαζ σκηνής, αυτές οι φωνές και η αυθεντικότητα τους, αποτέλεσαν έμπνευση για την Αλέξια καθόλη την διάρκεια της καριέρας της, συντελώντας στη διαμόρφωση του δικού της μουσικού στυλ και phrasing.

Την Αλέξια θα συνοδεύει 10-μελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του πιανίστα και ενορχηστρωτή Antoni Donchev, μαέστρου της Bulgarian National Radio Big Band, η οποία αποτελείται από διεθνούς φήμης επίλεκτους μουσικούς της τζαζ και της κλασσικής μουσικής, με ήχο που έχει επιρροές από τη μπλουζ, τη γκόσπελ, και τον αυτοσχεδιασμό. 

Θα παρουσιαστούν καινούργιες ενορχηστρώσεις σε όλα τα τραγούδια, εμπνευσμένες από τις αυθεντικές.

Αλέξια Βασιλείου
Η Αλέξια Βασιλείου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο, στην Κύπρο. Τραγουδίστρια, συνθέτης, improviser, κοινωνική ακτιβίστρια για τη μουσική, με 30 χρόνια καριέρα και 45 δίσκους. Η Αλέξια εισήγαγε μια νέα μουσική γενιά στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, στην αμερικανική τζαζ, και στην αυτοσχεδιαστική μουσική. Το τριπλό cd της «Re-bE» είναι σε μουσική και στίχους δικούς της. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς: Μίκη Θεοδωράκη, Chick Corea, John Patitucci, Stevie Wonder, Chaka Khan, Carlo Ponti, Andreas Vollenweider, Milva, Madeleine Peyroux, Μίμη Πλέσσα, Κώστα Καπνίση, κ.ά.

Ο 2ος Jazz δίσκος της, «Birds Have To Fly», αναγνωρίζεται από τα Grammys στην κατηγορία του Καλύτερου Τζαζ Φωνητικού δίσκου. Η Αλέξια έχει παίξει ως ηθοποιός σε ταινίες Film Noir στο Λος Άντζελες. Συνθέτει μουσική για ντοκιμαντέρ και ταινίες δικές της και άλλων, διεθνώς. Έχει εξελίξει την τεχνική της φωνής στον αυτοσχεδιασμό και κυκλοφόρησε 20 δίσκους ‘’Voice Alone’’. Το 2015, δημιούργησε το Πρόγραμμα Μουσικής Ακρόασης Re-bE για σχολεία και κοινότητες, με το όραμα να καταστήσει την μουσική προσιτή σε παιδιά και εφήβους. 

Άντονι Ντόντσεβ
Ο Άντονι Ντόντσεβ γεννήθηκε στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας και πρωτοξεκίνησε να παίζει πιάνο στα πέντε του. Ο Άντονι είναι γόνος οικογένειας μουσικών, ο πατέρας του, Κίριλ, είναι ένας αναγνωρισμένος κινηματογραφικός μουσικοσυνθέτης. Τα τελευταία 20 χρόνια, ο Άντονι έχει λάβει πολλά βραβεία στην κατηγορία μουσικής τζαζ. Είναι, επίσης, ο ιδρυτής της πολύ γνωστής μπάντας «Acoustic Version».

Ο Άντονι συνεργάζεται με παγκοσμίου φήμης μουσικούς όπως τους Kenny Wheeler, George Garzone, Tomasz Stanko, Tommy Smith, Glen Moore, Vladimir Tarasov, Andy Scofeild, Petras Vysniauskas, Reiner Winterschladen, Eric Vloeimans, Zoltan Lantos και άλλους. Συνθέτει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και είναι ο μαέστρος της Big Band Bulgarian National Radio. 

Έχει επίσης συνεργαστεί με τον θεατρικό σκηνοθέτη Teddy Moscov για το έργο «Swan Songs» στο Schauspielhaus του Ντίσελντορφ και σε άλλα θέατρα, μια παράσταση που έλαβε εντυπωσιακά πολλές θετικές κριτικές. Έχει μια σπάνια μουσική ευελιξία με αποτέλεσμα να συνδυάζει στα κονσέρτα του τη τζαζ με δημοτική και κλασική μουσική.

Διάρκεια: 100’

Ώρα έναρξης: 20.30 Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy και στα καταστήματα της ACS Couriers Παγκύπρια Πληροφορίες: 70002212

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close