News , Guide

Πάφος2017, οκτώ σχεδόν μήνες μετά!

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Πάφος2017 κ. Γεωργία Ντέτσερ κάνει τον δικό της μίνιαπολογισμό για τηνδιοργάνωσημέχρι σήμερα

Δημοσιεύτηκε στις 17 Αυγούστου 2017

Όταν πριν από μερικά χρόνια η Πάφος πήρε το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017 το ερώτημα όλων ήταν αν θα τα καταφέρει. Σήμερα, οκτώ ήδη μήνες μετά το σίγουρο είναι πως η Πάφος όχι μόνο τα κατάφερε αλλά έκανε όλη την Κύπρο περήφανη.

Ζητήσαμε από την καλλιτεχνική διευθύντρια του Πάφος2017 κ. Γεωργία Ντέτσερ να κάνει τον δικό της, ειλικρινή απολογισμό για τους πρώτους οκτώ μήνες αυτή της σημαντικής για τη χώρα μας διοργάνωση. Ανάμεσα σ' άλλα σημαντικά που διαβάσαμε στο σημείωμά της κρατάμε αυτό, που αποτελεί, ίσως, και τη μεγαλύτερη επιτυχία του Πάφος2017. Το γεγονός πως ο Οργανισμός Πάφος2017 πέτυχε την ενεργοποίηση των πολιτών της Πάφου, την εμπλοκή των ξένων μόνιμων κατοίκων της επαρχίας και την ανάδειξη του πολιτισμού στην καθημερινή ζωή τους.


Ο απολογισμός της κ. Γεωργίας Ντέτσερ

'Όταν τον Ιανουάριο του 2017 η Πάφος φόρεσε τα καλά, της και χαμογέλασε περήφανη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης πια, γιορτάζοντας την έναρξη της σημαντικότερης ίσως χρονιάς στην νεότερη ιστορία της, με τίτλο "Πάφος-Έργο τέχνης" πολλοί ήταν εκείνοι που κριτικά σημείωσαν περισσότερο τις ακόμα ημιτελείς πλατείες και υποδομές. Δεν πρόσεξαν, ή δεν θέλησαν να δουν τα χαμόγελα στα πρόσωπα των κατοίκων, ούτε τις δεκάδες εθελοντές σε κάθε γωνιά της πόλης, ούτε ακόμα και τις χιλιάδες των θεατών που βγήκαν από το σπίτι τους τις πιο κρύες μέρες των τελευταίων χρόνων για να γιορτάσουν (με) την πόλη τους.

Γιορτή στις πλατείες της πόλης
Από τότε κύλησε πολύ νερό στ΄ αυλάκι. Οι απαστράπτουσες Πλατείες της πόλης αποτελούν τόπο συνάντησης, αλλά και σκηνές του Ανοιχτού Εργοστασίου Πολιτισμού με συναυλίες τζαζ και μουσικές του κόσμου, ξεναγήσεις και δρώμενα χορού από όλη την Ευρώπη (Mind your Step, Bodies in Urban Spaces, Don Gnu, Spatial Counterpoint), χορωδιακές και φιλαρμονικές συναντήσεις καθώς και φωτογραφικές δράσεις (The Wall, Φωτομαραθώνιος). Μετά την εκδήλωσης έναρξης, οι Τυμπανιστές από την Ιαπωνία Yamato τον Ιούνιο αποτέλεσαν κορυφαία στιγμή στην πλατεία Δημαρχείου με χιλιάδες θεατές απ' ολόκληρη την Κύπρο και το εξωτερικό.

Το παλιό σινεμά Αττικόν επανήλθε στη ζωή της πόλης, προσκαλώντας τους κατοίκους της σε δροσερά βράδια με σινεμά, δημιουργώντας ευκαιρίες συνεύρεσης, αλλά και γνωριμίας με ταινίες και δημιουργούς, όπως το Animasyroς και το σπουδαίο Αυστριακό σκηνοθέτη και ηθοποιό Karl Markovics στο πλαίσιο του προγράμματος Cine Attikon.

Ανακαλύψαμε το κέντρο της Πάφου
Οι ίδιοι οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες ανακαλύπτουν ξανά το κέντρο της πόλης τους, ένα κέντρο που είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Δεκάδες εκθέσεις και δρώμενα στην Παλιά Ηλεκτρική ( Πλάνητες, Επικίνδυνα Ταξίδια, Η Ζωή μετά Θάνατον), στο Χάνι (Το Μεγάλο Μωσαϊκό, Κοινός Τόπος ), στη Δημοτική Πινακοθήκη (Γιορτάζοντας τον Στας, On Target) ακόμα και σε χώρους που δημιουργήθηκαν ειδικά για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα όπως η Οικία Shelley (Room in a Wall, In and At) οι ξεναγήσεις στο κέντρο της πόλης, οι συναντήσεις των Γυναικών Peace2Peace και από τις δύο κοινότητες με τις κροσέ εγκαταστάσεις τους στον Μούταλλο.

Σημαντικά έργα υλοποιούνται

Το θέατρο της πόλης, το Μαρκίδειο, έχει μπει πια για τα καλά στην τελική φάση ολοκλήρωσης του, το ίδιο και η Γέφυρα Ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Έργα σημαντικά που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται χάρη στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και που θα αφήσουν το αποτύπωμα τους στα χρόνια που έρχονται.


Τρωάδες


Η φιλαρμονική του Βερολίνου


Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πέτρα του Ρωμιού

Μοναδικές διεθνούς εμβέλειας παραγωγές
Η Πάφος στο επίκεντρο του πολιτιστικού γίγνεσθαι το 2017, με μοναδικές διεθνούς σημασίας παραγωγές, ανάμεσα στις οποίες η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η πολυπολιτισμική παραγωγή Τρωάδες σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου, η Ute Lemper με τη Συμφωνική Ορχήστρα μας, η μούσα του Αλμοδοβάρ, Luz Casal και τόσοι άλλοι. Η Πάφος παρούσα στα διεθνή μέσα, με την Φιλαρμονική του Βερολίνου αλλά και τη μεγάλη καλοκαιρινή της εκδήλωση "Αέναα Ταξίδια" να προβάλλεται από μεγάλα κανάλια, εφημερίδες και περιοδικά πανευρωπαϊκής εμβέλειας.


SeeFest 2017, προβολή ταινιών στη Δημοτική Παραλία ΣΟΔΑΠ

Ολόκληρη η Πάφος μια σκηνή
Τους τελευταίους μήνες, ολόκληρη η Πάφος πάλλεται με δεκάδες εκδηλώσεις και δράσεις, ενίοτε 2 και 3 κάθε μέρα σε θέατρα, κάστρα, μοναστήρια και πλατείες. Η Σκηνή που Ταξιδεύει μεταφέρει Μεσογειακές παραδοσιακές μελωδίες στη Γεροσκήπου, μουσικές στην Πέγεια και κυπριακά Ερωτικά σε μικρότερες κοινότητες. Στις κοινότητες του Ακάμα το ομώνυμο project παρουσιάζει δίπλα από άλλες δράσεις, οικολογικό κινηματογράφο, ενώ ευρωπαϊκές ταινίες ταξιδεύουν τόσο σε κοινότητες, όσο και στην Παραλία. Εκατοντάδες οι θεατές για το SeeFest, το "Σινεμά στην Παραλία", φέτος 4η χρονιά. Δίπλα από τη ψυχαγωγία, ζητούμενα η συνεύρεση και η σύνδεση όλων, κατοίκων και επισκεπτών, διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.

Ο τόπος, όλος ένα ανοιχτό μουσείο
Στο κάστρο η έκθεση Terra Mediterranea, στην Εν Πλω η μια σημαντική έκθεση διαδέχεται την άλλη (Απεικόνισης του Αόρατου, Πάφος: Μύθος, Ιστορία, Τοπίο). Δίπλα από το κάστρο μέχρι τον Φάρο, έργα από το Signs in Time and Space, στη Σπηλιά της Φάμπρικας η εγκατάσταση Walk the Line της πολυβραβευμένης Γιαπωνέζας Chiharu Shiota, εγκαταστάσεις από καλλιτέχνες σε residency των project ArTwins, Second Nature, Eco Art, βρίσκονται διάσπαρτα στην επαρχία Πάφου. Ανάμεσα σ΄ αυτά και το έργο του μεγάλου Κώστα Τσόκλη "10 Σημεία Όρασης" στην Πέτρα του Ρωμιού.

Πρωτόγνωρες εικόνες και συναισθήματα
Και ενώ οι ζεστές αυγουστιάτικές βραδιές καλά κρατούν, παραστάσεις, δράσεις και εκδηλώσεις σε όλη την Πάφο φροντίζουν να δροσίζουν και αποζημιώνουν όσους βρίσκονται εδώ. Τα 'Φεγγάρια κ' Αστέρια' στην Πέτρα του Ρωμιού και το Αρχαίο Ωδείο εντυπωσιάζουν, προβάλλουν και δημιουργούν πρωτόγνωρες εικόνες και συναισθήματα συνδέοντας την ποίηση με τη μουσική, την ιστορία και τ΄ αστέρια με τοπία απίστευτης ομορφιάς.

90.000 θεατές μέχρι στιγμής
Σχεδόν 90.000 θεατές από την Κύπρο και το εξωτερικό παρακολούθησαν μέχρι τέλος Ιουλίου 85 έργα και περισσότερες από 150 δράσεις στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου, με Κύπριους και ξένους δημιουργούς να κτίζουν γέφυρες επικοινωνίας, δίκτυα και σχέσεις για μελλοντικές συνεργασίες.

Η Πάφος πόλος έλξης επισκεπτών
Η αύξηση της επισκεψιμότητας της Πάφου το 2017 και το αυξανόμενο ενδιαφέρον επισκεπτών για τις επόμενες χρονιές, αποδεικνύει και στην περίπτωση της Πάφου, ότι ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης διαδραματίζει όντως καταλυτικό ρόλο όχι μόνο στην πολιτιστική ανάπτυξη, αλλά και στην ευρύτερη οικονομία μιας πόλης.

Το θαύμα του Πάφος2017
Ο Οργανισμός Πάφος2017 με τα περιορισμένα κονδύλια και τη μικρή του ομάδα πέτυχε πέρα από ένα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος πρόγραμμα και ένα ακόμα θαύμα. Πέτυχε την ενεργοποίηση των πολιτών της Πάφου, την εμπλοκή των ξένων μόνιμων κατοίκων της επαρχίας και την ανάδειξη του πολιτισμού στην καθημερινή ζωή τους.

Πηγή έμπνευσης
Το σύνθημα "Πάφος με Πάθος" αποτελεί πια όχι μόνο πηγή έμπνευσης για τις δράσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 αλλά και για τα όσα αυτή η πόλη μπορεί να επιτύχει στα επόμενα χρόνια'.

Γεωργία Ντέτσερ
Διευθύντρια Καλλιτεχνικού Προγράμματος

Φωτογραφίες: Φώτο Λάρκο, Πάφος

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close