1 October 2017
Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Πάμε για καρπασίτικο κουλούρι, τσιππόπιτα της Μεσαορίας, μιλλόπιτες της Γιαλούσας και πολλά άλλα στο μεγαλύτερο παραδοσιακό φεστιβάλ της Κύπρου

Ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου μας προσκαλεί αύριο Κυριακή στο 14ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας που αρχίζει στις 15.00

Δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ένα από τα μεγαλύτερα παραδοσιακά φεστιβάλ της Κύπρου, το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας το οποίο φέτος πραγματοποιείται για 14η χρονιά και διοργανώνεται από τον υπερδραστήριο Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας θα λάβει χώρα στην κοινότητα της Κοφίνου στις 15.00.

Οι γυναίκες της υπαίθρου της ορεινής και ημιορεινής επαρχίας Λάρνακας εργάζονται ολόκληρο τον χρόνο για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου φεστιβάλ το οποίο κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα σε διαφορετική κοινότητα της επαρχίας ούτως ώστε να γνωρίσει ο κόσμος τα πανέμορφα και γραφικά χωριουδάκια της Λάρνακας. Το φεστιβάλ είναι πολύ δημοφιλές και αγκαλιάζεται τόσο από τη Λάρνακα όσο και από φίλους του από την υπόλοιπη Κύπρο συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο πάνω από 10.000 επισκέπτες.

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας είναι μία μεγάλη γιορτή όπου παρουσιάζονται τα ποιοτικά γνωστά και άγνωστα παραδοσιακά και μη προϊόντα που παράγονται στις κοινότητες της ορεινής και ημιορεινής Λάρνακας. Ένα μεγάλο φεστιβάλ χαρά όπου οι γυναίκες του συλλόγου θα σε συναντήσουν και θα σε φέρουν σε επαφή με τα προϊόντα τους. Με σλόγκαν "Ένα ταξίδι γεύσεων και εμπειρίας. Κερνάμε παραδοσιακά" το φεστιβάλ γίνεται πρεσβευτής της κυπριακής γαστρονομίας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό αφού ο Σύλλογος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με ανάλογους συλλόγους και φεστιβάλ της Ελλάδας από την Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη.

Για άλλη μία χρονιά το παρόν του στο Φεστιβάλ θα δώσει ο Σύλλογος Γυναικών Εργάνη από την Επισκοπή του Ηρακλείου Κρήτης.

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου θα βρεθούμε από τις 15.00 στην κοινότητα της Κοφίνου για να γνωρίσουμε όλα εκείνα τα υπέροχα προϊόντα και εδέσματα της Λάρνακας. Από τα παραδοσιακά μακαρόνια σκλυνιτζιού, το κρασί και το μέλι μέχρι τα διάφορα αρτοποιήματα, τα γαλακτοκιμικά προϊόντα και πολλά άλλα κυπριακά εδέσματα. Οι γυναίκες του Συλλόγου ετοιμάζονται πυρετωδώς ψήνοντας και ζυμώνοντας γλυσταρκές για κέρασμα και πολλά άλλα νόστιμα παραδοσιακά εδέσματα που θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε εκεί.

14ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας
Ο κυριότερος λόγος για να βρεθείς την Κυριακή στην Κοφίνου είναι το υπέροχο αυτό παραδοσιακό φεστιβάλ όπου θα βιώσεις, θα γευτείς και θα γνωρίσεις την γαστρονομία της Κύπρου, τα τοπικά προϊόντα της ορεινής Λάρνακας, τις χειροτεχνίες αλλά και θα νιώσεις εκείνο το υπέροχο συναίσθημα που θα σου προκαλέσει η ατμόσφαιρα του φεστιβάλ.

Γεύσεις από τις κατεχόμενες περιοχές
Φέτος, στο φεστιβάλ θα συναντήσεις γεύσεις από τα κατεχόμενα χωριά της Κύπρου αφού η Κοφίνου αποτελεί μία κοινότητα-κράμα προσφύγων. Έτσι, θα παρουσιαστούν το καρπασίτικο κουλούρι, η τσιππόπιτα της Μεσαορίας, οι μιλλόπιτες της Γιαλούσας και πολλά άλλα με επιδείξεις παρασκευής διαφόρων γλυκών και εδεσμάτων. Ταυτόχρονα, εθελόντριες από την Κοφίνου έφτιαξαν πενταντόστιμες γλυσταρκές για να προσφέρουν στους επισκέπτες.

Αφιέρωμα στη γαλακτοκομία και το χαλούμι
Κάθε χρόνο το φεστιβάλ υιοθετεί τα χαρακτηριστικά της κοινότητας που το φιλοξενεί. Η Κοφίνου είναι ένα χωριό παραγωγή γάλακτος γι’ αυτό το φετινό φεστιβάλ αφιερώνεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το χαλούμι και την αναρή. Ο γνωστός Κύπριος σεφ θα βρίσκεται εκεί φτιάχνοντας δημιουργικές συνταγές με τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Παρόν και το Κολοκάσι Σωτήρας
Το 14ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας φιλοξενεί φέτος τον Δήμο Σωτήρας και το ΠΟΠ προϊόν του, το γνωστό μας κολοκάσι. Περίπτερο του Δήμου θα βρίσκεται στο φεστιβάλ και θα φτιάχνει πιάτα με κολοκάσι και θα δίνει όλες τις πληροφορίες για το συγκεκριμένο προϊόν της Κύπρου.

Μαθαίνουμε τα κυπριακά προϊόντα και χειροτεχνίες
Η διοργάνωση με μικρά post στη σελίδα του Συλλόγου μας δίνει πληοροφορίες για τα κυπριακά προϊόντα με απλό, κατανοητό και εύκολο τρόπο.


Το παραδοσιακό οφτό κλέφτικο θα έχει την τιμητική του στο φετινό φεστιβάλ

Τα "ταλάρκα" είναι είδος καλαθιού το οποίο κατασκευάζεται από "σκλινίτζια". Τα ταλάρκα είναι χρηστικά αντικείμενα και παλαιότερα τα χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή χαλλουμιού και τυριού φλαούνας. Το "σκλινίτζι" είναι φυτό που βλαστά στις όχθες των ποταμών.

Ο Τραχανάς είναι ξηρό προϊόν σιταριού (κονάρι) που ζυμώνεται μαζί με ξινισμένο πρόβειο ή / και αίγινο γάλα. Παράγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τραχανάς ονομάζεται επίσης η σούπα που ετοιμάζεται βράζοντας το ξηρό αυτό προϊόν σε νερό.

Ο Εxecutive Chef Χρίστος Χριστοδούλου παρουσιάζει και επιμελείται παραδοσιακές συνταγές στο 14ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας.

Ώρα έναρξης: 15.00

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close