20-26 January 2018
Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Γνώρισε το "μαύρο χρυσό της Κύπρου"

... μνήμες της στενής σύνδεσης του νησιού με το Χαρούπι

Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου 2018

Τα αποτελέσματα μιας εξάμηνης έρευνας για την προϊστορική έως σήμερα στενή σύνδεση της Κύπρου με το χαρούπι και τα παράγωγά του, θα παρουσιάσει στις 20 και 26 Ιανουαρίου 2018, το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής.

Οι εκδηλώσεις φέρουν τον τίτλο: «Κερατέα: ο μαύρος χρυσός της Κύπρου».
Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου 2018 στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ανώγυρας στη Λεμεσό στις 6:30 μ.μ.
Η δεύτερη θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου 2018 στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία, στις 7 μ.μ.

Η διοργάνωση των εκδηλώσεων στοχεύουν στην ανάδειξη της στενής σύνδεσης του νησιού με το χαρούπι και τα παράγωγά του, μέσα από τα αποτελέσματα της 6μηνης έρευνας που διεξήγαγε το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής για το θέμα. Πεδίο της έρευνας αποτέλεσε η Κύπρος, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, σε μια πορεία εξέλιξης, διαφοροποιήσεων και συνεχειών.

Επιδιώκοντας την ανάδειξη των διαφόρων επιμέρους θεματικών ενοτήτων σε σχέση με το χαρούπι, καθώς και την ενεργή εμπλοκή του κοινού, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό δραστηριοτήτων:

Το πρόγραμμα για την 1η Εκδήλωση η οποία θα γίνει στις 20/1/2018, στις 6:30 μ.μ. στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ανώγυρας - Λεμεσός.
1. Προβολή σύντομου ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Πασχάλη Παπαπέτρου με τίτλο: «Κερατέα: ο μαύρος χρυσός της Κύπρου»(παραγωγή 2017 για το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής). Το ντοκιμαντέρ, γυρίστηκε στο χωριό Ανώγυρα - Λεμεσού. Έχει ως στόχο να εμπλέξει το κοινό συναισθηματικά και οπτικά, ώστε να αφουγκραστεί τον παλμό των κατοίκων ενός χωριού με παράδοση στην παραγωγή χαρουπιών, οι οποίοι επιμένουν στη συνέχισή της. Το DVD με το ντοκιμαντέρ θα διανέμεται προς πώληση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
2. Σύντομη διάλεξη από την Μικροβιολόγο Δρ. Κυριακή Ζαννέττου με θέμα: «Η χαρουπιά σαν βότανο στη ζωή μας». Η παρουσίαση θα αναδείξει τη θεραπευτική σημασία του χαρουπιού για τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.Πρόγραμμα για τις 26/1/2018, 7.00 μ.μ., Πύλη Αμμοχώστου - Λευκωσία.
1. Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο: «Κερατέα: ο μαύρος χρυσός της Κύπρου». Οι φωτογραφίες της έκθεσης θα προσφέρουν την οπτική εμπειρία της σύζευξης ή/και αντίθεσης του παλιού με το νέο. Μια πρώτη ομάδα φωτογραφιών αποτελούμενη από ιστορικές φωτογραφίες, αποτυπώνει ως επί το πλείστον τον τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας χαρουπιών κατά την περίοδο της βρετανικής διακυβέρνησης. Από την άλλη, σύγχρονες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το φακό του φωτογράφου Νίκου Αβρααμίδη ως επί το πλείστον, στο χωριό Ανώγυρα Λεμεσού, εκφράζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα για το χαρούπι και τα παράγωγά του, με σημείο αναφοράς ένα χωριό που είναι γνωστό σήμερα ως το τρίτο κατά σειρά «Τερατσοχώρι» της Κύπρου.
2. Προβολή σύντομου ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Πασχάλη Παπαπέτρου με τίτλο: «Κερατέα: ο μαύρος χρυσός της Κύπρου» (παραγωγή 2017 για το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής). Το ντοκιμαντέρ, γυρίστηκε στο χωριό Ανώγυρα - Λεμεσού. Έχει ως στόχο να εμπλέξει το κοινό συναισθηματικά και οπτικά, ώστε να αφουγκραστεί τον παλμό των κατοίκων ενός χωριού με παράδοση στην παραγωγή χαρουπιών, οι οποίοι επιμένουν στη συνέχισή της. Το DVD με το ντοκιμαντέρ θα διανέμεται προς πώληση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
3. Τρεις σύντομες διαλέξεις με θέμα τη σημασία του χαρουπιού στην ιστορία της Κύπρου και τα οφέλη του κυπριακού χαρουπιού για την ανθρώπινη υγεία:

  • πρώτη διάλεξη, θα δοθεί από την Ιστορικό-Ερευνήτρια, Δρ Νάσα Παταπίου. Θα παρουσιάσει την εξέλιξη της παραγωγής και επεξεργασίας χαρουπιών μέσα από τις μεσαιωνικές ιστορικές πηγές.
  • Η δεύτερη διάλεξη θα είναι από τον Δρ Μαρίνο Στυλιανού ( Χημικό Μηχανικό στο ΠΚ). Ο Δρ Στυλιανού θα τονίσει τις θρεπτικές ιδιότητες του κυπριακού χαρουπιού.
  • Η τρίτη διάλεξη θα δοθεί από τη συνεργάτιδα του Μουσείου, Αρχαιολόγο Ελένη Λύμπουρα. Θα συνοψίσει τα αποτελέσματα της εξάμηνης έρευνας του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, σχετικά με την ιστορική πορεία παραγωγής και επεξεργασίας χαρουπιών από την προϊστορία μέχρι και σήμερα.

4. Θα παρουσιαστεί ταυτοχρόνως Έκθεση προϊόντων με επίδειξη-γευσιγνωσίας εδεσμάτων/πιάτων με βάση ή χρήση χαρουπιών ή και παραγώγων τους.

Η έκθεση προϊόντων και η φωτογραφική έκθεση θα παραμείνουν ανοικτές στο κοινό μέχρι τις 11 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες:
http://bit.do/cyfoodmuseum-carob, 99295150

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής είναι ένα κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό σωματείο με βασικό στόχο τη μελέτη, διάσωση και διάδοση της Κυπριακής παραδοσιακής κουζίνας.
Χορηγοί: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο
Υποστηρικτές: Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού, Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, Σύνδεσμος Γαστρονόμων/Αρχιμαγείρων Eurotoques, Κοινοτικό Συμβούλιο Ανώγυρας, Σύνδεσμος Αποδήμων Ανώγυρας
Παραγωγοί: Παστελοποιείο «ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ», Polyxenis CAROB Products, NATUREL Health Products, ΚΕΡΑΤΙΟΝ, PAPAFiLiPOU Ice Cream (Παγωτά Παπαφιλίπππου) , Mellona, Kamanterena Winery (ΣΟΔΑΠ), The Spirit of Carob Ltd.

Ώρα: 21.00.

Σχετικά

Ατζέντα
June 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close