Cine News , Κινηματογράφος

Τα ρεκόρ των φετινών Όσκαρ

Η κούρσα για την απονομή των φετινών χρυσών αγαλματιδίων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ξεκίνησε ήδη με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων οι οποίες έφεραν στην επιφάνεια κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία

Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου 2018

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε χθες τις φετινές υποψηφιότητες των βραβείων Όσκαρ θέτοντας έτσι την αφετηρία της κούρσας που θα ολοκληρωθεί την 4η Μαρτίου ημέρα απονομής των χρυσών αγαλματιδίων. 

Οι φετινές υποψηφιότητες έφεραν στην επιφάνεια εκείνα τα ενδιαφέροντα στοιχεία, τα νέα ρεκόρ και trivia που αγαπάμε να μαθαίνουμε κάθε φορά. 

Το 2018 οι υποψηφιότητες των Όσκαρ θα παραμείνουν στην ιστορία επειδή:

> Το «The Shape of Water» απέσπασε φέτος τις περισσότερες υποψηφιότητες και είναι η δέκατη ταινία στην ιστορία του θεσμού που συγκέντρωσε 13 υποψηφιότητες. Το ρεκόρ με 14 υποψηφιότητες κατέχουν οι ταινίες «All about Eve» (1950), «Titanic» (1997) και «La La Land» (2016).

> Ο Jordan Peele (Get Out) είναι μόλις ο τρίτος που λαμβάνει τριπλή υποψηφιότητα για την Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Σενάριο για την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα. Ο Warren Beatty το κατάφερε με το «Heaven Can Wait» (1978) και ο James L. Brooks με το «Terms of Endearment» (1983). 

> Η Greta Gerwig είναι μόλις η πέμπτη γυναίκα που τιμάται με υποψηφιότητα για την Καλύτερη σκηνοθεσία. Προηγήθηκαν οι Lina Wertmuller για το «Seven Beauties» (1976), Jane Campion για το «The Piano» (1993), Sofia Coppola «Lost in Translation» (2003), και Kathryn Bigelow η οποία και κέρδισε για το «The Hurt Locker» (2009).

> Ο Steven Spielberg επεκτείνει το δικό του ρεκόρ για τις περισσότερες υποψηφιότητες ως παραγωγός στην κατηγορία Καλύτερης ταινίας με 10 (φέτος με το «The Post»). Κέρδισε μόνο μια φορά για το «Schindler's List» (1993). Ο Spielberg έχει σκηνοθετήσει 11 ταινίες που ήταν υποψήφιες για Oscar σκηνοθεσίας, δεύτερος πίσω από τον αείμνηστο William Wyler που είχε 13 υποψηφιότητες.

> Η Rachel Morrison, υποψήφια για τη δουλειά της στο «Mudbound», είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια στην κατηγορία καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας.

> Η 89χρονη σκηνοθέτης Agnes Varda θα έχει φέτος μια σπάνια τιμή. Αφενός έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα είναι (ένα από τα τέσσερα πρόσωπα) που θα βραβευτεί με Τιμητικό Oscar στα Governors Awards και αφετέρου θα είναι υποψήφια για "κανονικό" Oscar ως συμπαραγωγός του «Faces Places» που είναι υποψήφιο στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Η Agnes Varda είναι πλέον και η γηραιότερη υποψήφια στην ιστορία του θεσμού. Ο James Ivory (υποψήφιος φέτος για το σενάριο του «Call Me By Your Name») θα μπορούσε κάλλιστα να έχει εκείνος το ρεκόρ καθώς κι εκείνος είναι 89 ετών, αλλά νεότερός της Varda κατά μόλις... 18 ημέρες.

> Με 14 υποψηφιότητες (συμπεριλαμβανομένης της φετινής για το «Blade Runner 2049») o Roger A. Deakins έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες στην κατηγορία καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας από οποιονδήποτε άλλο συνάδελφό του (εν ζωή). Το ρεκόρ κρατάνε οι αείμνηστοι Charles B. Lang, Jr. και Leon Shamroy με 18 υποψηφιότητες έκαστος.

> O Yance Ford είναι ο πρώτος διεμφυλικός σκηνοθέτης υποψήφιος για Oscar, για τη δουλειά του στο ντοκιμαντέρ «Strong Island».

> Στις τέσσερις κατηγορίες ερμηνείας, οκτώ ηθοποιοί είναι "πρωτάρηδες" (Timothee Chalamet, Daniel Kaluuya, Sam Rockwell, Margot Robbie, Mary J. Blige, Allison Janney, Lesley Manville και Laurie Metcalf). Έξι υποψήφιοι έχουν ήδη τουλάχιστον ένα Oscar ερμηνείας (Daniel Day-Lewis, Denzel Washington, Christopher Plummer, Frances McDormand, Meryl Streep και Octavia Spencer).

> Τρεις από τους υποψηφίους στις κατηγορίες ερμηνείας ήταν υποψήφιοι και πέρσι. Είναι οι Denzel Washington, Meryl Streep and Octavia Spencer. Κανένας εξ' αυτών δεν κέρδισε.

> Δύο από τους 10 φετινούς υποψήφιους στις κατηγορίες ερμηνείας ήταν κάποτε παντρεμένοι. Ο Gary Oldman του «Greatest Hour» και η Lesley Manville του «Phantom Thread» ήταν παντρεμένοι από το 1987 έως το 1990. Ήταν ο πρώτος γάμος από τους πέντε συνολικά του Oldman και επίσης ο πρώτος γάμος από τους δύο της Manville.

> Με τη φετινή της υποψηφιότητα (για την ερμηνεία της στο «The Post») η Meryl Streep διευρύνει το δικό της ρεκόρ, έχοντας πλέον 21 υποψηφιότητας για βραβεία Oscar.

> Στην ηλικία των 88 ετών, ο Christopher Plummer γίνεται ο γηραιότερος υποψήφιος για Oscar ερμηνείας. Ο ίδιος κατέχει το ρεκόρ του γηραιότερου νικητή, έχοντας κερδίσει Oscar Β' Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο «Beginners» (2011) σε ηλικία 82 ετών.

> Ο 22χρονος Timothee Chalamet γίνεται ο δεύτερος νεότερος υποψήφιος για Oscar στην κατηγορία Καλύτερου Α' Ανδρικού ρόλυ, μετά τον Mickey Rooney που κέρδισε την υποψηφιότητά του πριν 78 χρόνια για την ερμηνεία του στο «Babes in Arms» όταν ήταν 19 ετών.

> Η Mary J. Blige είναι διπλά υποψήφια με το «Mudbound», τόσο στην κατηγορία του Β' Γυναικείου ρόλου όσο και στην κατηγορία Καλύτερου Τραγουδιού με το 'Mighty River'. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοια διπλή υποψηφιότητα (ερμηνείας-τραγουδιού).

> Οι συνεργάτιδες Sarah Greenwood και Katie Spencer είναι υποψήφιες για δύο ταινίες στην κατηγορία Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής και συγκεκριμένα για το «Beauty and the Beast» και το «Darkest Hour». Το ίδιο ισχύει και για την Jacqueline Durran που είναι υποψήφια για τις ίδιες δύο ταινίες στην κατηγορία Καλύτερων Κοστουμιών.

> Ο Christopher Nolan καταφέρνει να είναι για πρώτη φορά υποψήφιος στην κατηγορία της Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τη δουλειά του στο «Dunkirk». Στο παρελθόν είχε δύο υποψηφιότητες στην κατηγορία Καλύτερου Σεναρίου για τα «Memento» και «Inception» (2010) καθώς και μια ακόμα υποψηφιότητα στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας για το «Inception» (2010).

> Το «Lady Bird» είναι η 13η ταινία στην ιστορία με γυναίκα σκηνοθέτη που κερδίζει υποψηφιότητα στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας. Είναι μόλις η 4η ταινία που κερδίζει υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας και Σεναρίου, όπου σκηνοθέτης και σεναριογράφος είναι αποκλειστικά γυναίκες. Προηγήθηκαν τα «The Piano» (1993), «Lost in Translation» (2003) και «Winter's Bone» (2010).

> Με τη δουλειά του για το score του «Star Wars: The Last Jedi» ο John Williams αυξάνει το δικό του ρεκόρ για τις περισσότερες υποψηφιότητες στην κατηγορία Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης, φτάνοντας τις 46. Μαζί με τις υποψηφιότητες που έχει για την κατηγορία Καλύτερου Τραγουδιού αθροίζει 51. Είναι οι περισσότερες υποψηφιότητες που έχει κάποιος εν ζωή. Το απόλυτο ρεκόρ κατέχει ο Walt Disney με 59 υποψηφιότητες.

> H Mary H. Ellis, υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερης Ηχητικής Μείξης για το «Baby Driver», είναι μόλις η έκτη γυναίκα που κατακτά υποψηφιότητα σ' αυτή την κατηγορία μετά τις Deb Adair, Anna Behlmer, Pud Cusack, Lora Hirschberg, και Ai-Ling Lee. Ανάμεσά τους μόνο η Lora Hirschberg έχει κερδίσει Oscar για τη δουλειά της στην ταινία «Inception» (2010).

> Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι πεντάδες των υποψηφίων ταινιών στις κατηγορίες Καλύτερης Ηχητικής Μείξης και Καλύτερου Ηχητικού Μοντάζ, ταυτίζονται.

> Ο μπασκετμπολίστας Kobe Bryant είναι υποψήφιος για Oscar (!) με την ιδιότητα του παραγωγού της ταινίας «Dear Basketball» η οποία είναι υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων (Μικρού Μήκους).

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close