Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2018
Απόλυτη επιτυχία σημείωσε το χθεσινοβραδινό επίσημο δείπνο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου, υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κου Νίκου Κουγιάλη. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα Richard & Berengaria Ballrooms του Ομίλου Λανίτη, όπου έγινε η επίσημη παρουσίαση των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου.
Εκατοντάδες προσκεκλημένοι από όλες τις περιοχές της Κύπρου, κατέκλυσαν την αίθουσα, συμβάλλοντας εμπράκτως στην επιτυχία της εκδήλωσης και την σημαντική στήριξη του Συνδέσμου. Το δείπνο τίμησε με την παρουσία του ο Έντιμος Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κος Νίκος Κουγιάλης, Υπουργοί, Δημάρχοι, εκπρόσωποι κυβερνητικών φορέων, πλήθος εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και μέλη του ΣΑΚ.
Οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα δείπνο εξαιρετικά υψηλής γαστρονομίας. Η παρουσίαση των τριών πιάτων που έφτιαξαν οι σεφς και των οποίων επιμελήθηκε ο Ανώτερος Διευθυντής των Εθνικών Ομάδων κος Νικόλας Κωνσταντίνου ξεπέρασαν κάθε προσδοκία καταφέρνωντας να αφήσουν τους προσκεκλημένους γευστικά καθηλωμένους. Παράλληλαν πήραν όλοι μια μικρή γεύση για το τι περίπου ετοιμάζουν οι Εθνικές Ομάδες για τον Μεσογειακό Διαγωνισμό GrandPrix που θα διεξαχθεί στο Ρίμινι της Ιταλίας στις 16 Φεβρουαρίου, καθώς και για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο 23 με 28 Νοεμβρίου 2018.
Το μενού περιελάβανε πιάτα πραγματικά απολαυστικά και γεύσεις που αξίζουν βράβευσης. Το ξεκίνημα έγινε με το πρώτο πιάτο, το οποίο περιελάβανε καπνιστό σολομό, μαριναρισμένα χτένια, μπρόκολο και κουνουπίδι κους κους, κρέμα αβοκάντο, μαγιονέζα και ραπανόριζα. Το κυρίως πιάτο ήταν μια τριλογία βοδινού που περιελάβανε φιλέτο στο τηγάνι, τραγανός κεφτές από συκώτι χήνας, αρωματισμένη πατάτα με μαύρη τρούφα, λαχανικά εποχής με σάλτσα από αρωματισμένο κόκκινο κρασί. Τέλος, το επιδόρπιο έκλεψε την παράσταση. Ένα ντελικάτο αφράτο μους σοκολάτας με κρεμέ από τσάι περγαμόντο, καφίρ λάιμ σορμπέ, καραμελωμένα εσπεριδοειδή με σάλτσα από σμέουρα. Όλα τα πιάτα ήταν συνοδευμένα από εξαιρετικούς εγχώριου οίνους από τα οινοποιεία Τσιάκκα, Βλασίδη και Αργυρίδη.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου κος Γιώργος Δαμιανού άνοιξε την εκδήλωση ευχαριστώντας όλους και όλες για την παρουσία τους. Επίσης ευχαρίστησε θερμά τα μέλη των Εθνικών Ομάδων, καθώς και τις οικογένειες τους που με την αφοσίωση, την αγάπη και το πάθος τους καταφέραν να γίνουν τα εκλεκτά αυτά μέλη των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου. Παράλληλα σημείωσε ότι «ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου συνεισφέρει τα μέγιστα στην Κυπριακή Οικονομία και πρέπει να αναδειχτεί αυτός ο ρόλος του και πάραυτα να ενισχυθεί και να υποστηριχτεί από το Κράτος». Ο κος Δαμιανού συνέχισε αναφέροντας ότι τον ερχόμενο Μάρτιο θα φιλοξενηθούν ομάδες νέων από την Φιλανδία, Λετονία, Σουηδία, Ιταλία, Ελλάδα». Θα έχουμε πολιτιστικές επαφές με άλλες κουλτούρες, θα προβάλουμε την αδιατάραχτη Κυπριακή μας Παράδοση, θα απορροφηθούν από εμάς και θα απορροφήσουμε και εμείς στοιχεία από το σήμερα αλλά και στοιχεία από ένα πλούσιο παρελθόν των χωρών που θα φιλοξενηθούν, κατέληξε.
Τα πιάτα της βραδιάς
Καπνιστός σολομός, μαριναρισμένα χτένια, μπρόκολο, κουνουπίδι, κους-κους. Κρέμα αβοκάντο, μαγιονέζα με ραπανόριζα.
Βοδινό γιλέτο στο τηγάνι, τραγανός κεφτές από συκώτι χήνας, αρωματισμένη πατάτα με μαύρη τρούφα, λαχανικά εποχής, σάλτσα από αρωματιμσένο κόκκινο κρασί.
Αφράτο μους σοκολάτας, κρέμα από τσάι περγαμόντο, καφίρ λάιμ σορμπέ, καραμελωμένα εσπεριδοειδή, σάλτσα από σμέουρο.
Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός κος Νίκος Κουγιάλης ανέφερε ότι η Εθνικές Ομάδες Μαγειρικής της χώρας μας αποτελούν πραγματική διαφήμιση για τον τόπο μας. «Στο μέλλον η κυπριακή γαστρονομία θα αποτελέσει ισχυρό όπλο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για δημιουργία μιας ελκυστικής και δυναμικής ταυτότητας του τουριστικού μας προϊόντος», επησήμανε.
Στη συνέχεια ο κος Νικόλας Κωνσταντίνου Ανώτερος Διευθυντής των Εθνικών Ομάδων στην ομιλία του ανέφερε ότι «ο πήχης μπήκε από την αρχή πολύ ψηλά και εκεί πρέπει να παραμείνει. Για να γίνει όμως αυτό εφικτό πρέπει να εργαζόμαστε ακούραστα, ταπεινά και στοχευόμενα, πρόσθεσε. Το 2018 μας φέρνει νέες και ακόμα δυσκολότερες προκλήσεις». Είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε, κατέληξε.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου τίμησε τους χορηγούς των Εθνικών Ομάδων απονέμωντας τιμητικά βραβεία, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του για την αμέριστη στήριξη και προσφορά τους.
Αναλυτικά οι χορηγοί που τιμήθηκαν:
ANCO AND ANGELO PO
Clappas Trading House Ltd
AMAXULUS
BAKEART QUALITY COUNT
ΑΝΧΑΓΑΛ
ΤΡΟΦΟΕΜΠΟΡΙΚΗ
MD BEST FISH (ΖΥΓΑΙΝΑ)
AHDB Beef
ELLE AND VIRE (laiko cosmos)
RAK PORCELANE Trapalidis
CAROB MILL RESTAURANTS
YFANTIS
MITSIDES PURATOS
KARMI
GDL MC ACAIN
BIRKENSTOCK
EMF CALLEBAUT
CHEM CLEAN SUPPLIES
ANGEO
CHRYSODALIA
MAXIFOODS
ΜΥΛΟΙ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΚΗ
COFEE CARE
Acqua Panna – San Pellegrino
Polydorou Design
EUROBAKERS
RED SOIL
IHRS SOLUTIONS
CIN
Στο πλαίσιο της βραδιάς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου ανακύρηξε ως επίτιμο μέλος τον υπουργό κο Κουγιάλη ως αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς προς τον σύνδεσμο τόσο του ιδίου όσο και του υπουργείου του. Ο κος Νίκος Κουγιάλης ιδιαίτερα συγκινημένος αποδέχτηκε τον τίτλο του επίτιμου μέλους του ΣΑΚ.
Οι Εθνικές Ομάδες Μαγειρικής απαρτίζονται από 18 ταλαντούχους σεφς, οι οποίοι καθοδηγούνται από τους: Νικόλας Κωνσταντίνου (Ανώτερος Διευθυντής Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου, Intercollege), Νίκος Παπανικολάου (Διευθυντής Εθνικής Ομάδας Κύπρου, Εταιρία Sodexo) Παναγιώτης Χαραλάμπους (Σύμβουλος Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής), Βαλεντίνος Μιχαήλ (Διευθυντής Εθνικής Ομάδας Νέων Μαγειρικής, Amathus Hotel)
Οι Εθνικές Ομάδες Κύπρου απαρτίζεται από τους: Δημήτρης Γιάκος (Αρχηγός Εθνικών Ομάδων), Άριστος Αντωνίου, Αναστάσιος Νίκου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Χρίστου Χριστάκης, Τάσος Αναστασίου, Sylvain Bardon, Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, Μαρίνα Χοίρα, Κυριάκος Μαρίνου, Κωνσταντίνος Ευγενίου, Άδωνης Παύλου, Χρυσόστομος Κυριάκου, Ραφαήλ Μιχαήλ, Γιώτα Λεωνίδου, Νικόλας Μενελάου, Αντιγόνη Γεωργίου, και Έλενα Διογένους.
Σχετικά

Πήγαμε στο ολοκαίνουριο και άκρως εντυπωσιακό Oris
Και ζήσαμε μία εμπειρία φτιαγμένη από φωτιά, θάλασσα και έμπνευση... υπογεγραμμένη από τον διάσημο σεφ Αθηναγόρα Κωστάκο
Οικογενειακές Κυριακές στη Μαρίνα Λεμεσού με φαγητό, θέα και χαμόγελα στο Jamie Oliver Kitchen
H πιο χαρούμενη και γευστική πρόταση του καλοκαιριού!

Η καρδιά της Λευκωσίας «χτυπά» στην Πλατεία Ελευθερίας, με άρωμα καφέ
Το ταξίδι του καφέ με την υπογραφή των Caffè Nero

Ο σεφ που γύρισε στο χωριό του και έφτιαξε ένα εστιατόριο-πρότυπο στην ορεινή Κύπρο
Η επιστροφή τού για σειρά ετών Προέδρου του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου, Γιαννάκη Αγαπίου, στις ρίζες του
Hippocampus Rooftop Experience: Το καλοκαίρι ανεβαίνει επίπεδο στον Πρωταρά
Ατμόσφαιρα, θέα, δημιουργική κουζίνα και cocktails που σε ταξιδεύουν με το νέο rooftop menu να υπόσχεται απολαυστικές εμπειρίες από νωρίς το σούρουπο μέχρι αργά το βράδυ

Το Nubila γιορτάζει 2 χρόνια με ένα Afro Beats party που θα σου μείνει αξέχαστο
Nubila Sessions: AfterTaste Edition

8 ιδανικές επιλογές για τους φίλους της ιταλικής και μεσογειακής κουζίνας σε Αγ. Νάπα και Πρωταρά
Γεύσεις με ιταλικό ταπεραμέντο και μεσογειακή αύρα που αξίζει να δοκιμάσεις αυτό το καλοκαίρι

Τα ασιατικά εστιατόρια που κλέβουν την παράσταση σε Πρωταρά και Αγία Νάπα
Μια απολαυστική περιπλάνηση σε εστιατόρια που σε ταξιδεύουν γευστικά στην Άπω Ανατολή

Ανακάλυψε τις top 7 επιλογές για φαγητό στην ευρύτερη περιοχή Δευτεράς
Εντοπίσαμε τα καλύτερα γαστρονομικά στέκια στα περίχωρα Δευτεράς και σου τα προτείνουμε

Μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία: COR x Vlassides x Tsiakkas
Τα εμβληματικά κρασιά δύο κορυφαίων κυπριακών οινοποιείων "συναντούν" τις δημιουργίες ενός βραβευμένου σεφ

Wine Me Not 3.1: Ένα μίνι φεστιβάλ κρασιού στο οινοποιείο Τσιάκκας
Ένα απόγευμα γεμάτο μουσική, γεύση, παράδοση και σύνδεση

Η φετινή πανσέληνος του Αυγούστου θα μας βρει σε μία βεράντα με καλό κρασί!
Ο Κασκαντέρ ανηφορίζει (ξανά) στο Βουνί Παναγιάς για την αυγουστιάτικη Πανσέληνο