Θέατρο , News

11 θεατρικές πρεμιέρες για τον Φεβρουάριο

Ξεχωριστές παραστάσεις κάνουν επίσημη πρώτη στα θέατρα της Κύπρου τον τελευταίο μήνα του χειμώνα

Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2018

Ο Φεβρουάριος μπαίνει δυναμικά για τους θεατρόφιλους με μία δεκάδα από θεατρικές παραστάσεις που ανεβαίνουν στις εγχώριες σκηνές.

Φυλές


Το πολυβραβευμένο έργο της βρετανίδας Νίνα Ρέιν κάνει πρεμιέρα τον Φεβρουάριο στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ. Η Αθηνά Κάσιου αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει την πολλά υποσχόμενη παραγωγή του ΘΟΚ που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα και αναμένεται να καθηλώσει το κοινό, θέτοντας καίρια ερωτήματα για τις έννοιες της επικοινωνίας, της αποδοχής και της συνύπαρξης. Ο νεαρός Μπίλι, εκ γενετής κωφός, μεγαλώνει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που τον αντιμετωπίζει ως ισότιμο μέλος. Η αναπηρία του δεν αποτελεί εμπόδιο στην καθημερινότητά του. Ακούει, μιλάει, επικοινωνεί «κανονικά». Φαίνεται να έχει ενταχθεί απόλυτα στην οικογενειακή «φυλή» και να συμβιώνει ομαλά με τα μέλη της. Τι συμβαίνει όμως όταν συναντά κάποια κοπέλα από τη «φυλή» των κωφών, που τον προσκαλεί να ακολουθήσει τους κανόνες της; Παίζουν: Δήμητρα Δημητριάδου, Λάμπρος Κωνσταντέας, Μάριος Κωνσταντίνου, Σπύρος Σταυρινίδης, Αντωνία Χαραλάμπους, Νιόβη Χαραλάμπους.
Πρεμιέρα Παρ 2 Φεβ, Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις κάθε Πεμ, Παρ & Σ 20.30. Πληρ. 77772717 / Τετ 21 Φεβ, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 77777745.

Α-πε-λπι-σί-το
Μετά την τεράστια επιτυχία που σημειώνει στην Ελλάδα, η εκπληκτική κωμωδία με πρωταγωνιστές τους Λάκη Λαζόπουλο και Σοφία Φιλιππίδου έρχεται σε Λευκωσία και Λεμεσό. Οι δύο σπουδαίοι κωμικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλους εννέα ηθοποιούς σε μία μοντέρνα επιθεώρηση. Ένα αόρατο σπίτι, στο οποίο μένουν όλοι οι κρυμμένοι και οι μόνοι της εποχής, είναι το σημείο, όπου θα ξεντυθεί η ελληνική πραγματικότητα. Όλοι αυτοί που η κρίση πέταξε έξω, ξεστομίζουν τις αλήθειες μιας εποχής μέσα από διαλόγους και μονολόγους γραμμένους και ειπωμένους με χιούμορ, που φτάνει στα άκρα. Τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης.
Τετ 21 Φεβ (18.00 & 21.00) & Πεμ 22 Φεβ (21.00), Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία. / Παρ 23 Φεβ (21.00) & Σ 24 Φεβ (18.00 & 21.00), Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός.

Πίντερ Χ 11


Η θεατρική ομάδα 'Σόλο για Τρεις' ανοίγει αυλαία με τη νέα χρονιά στο 'πιντερέσκ' σύμπαν, αποτείνοντας φόρο τιμής στον νομπελίστα συγγραφέα του παγκόσμιου ρεπερτορίου του 20ου αιώνα, Χάρολντ Πίντερ. Σε παγκύπρια πρώτη, έντεκα μονόπρακτα του Πίντερ ανεβαίνουν σε μια ενιαία παράσταση, με σκοπό, δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του σημαντικού σεναριογράφου, ηθοποιού, σκηνοθέτη και ενεργού ακτιβιστή, να τιμηθεί το πνεύμα και η ατμόσφαιρα των έργων του, αλλά και ο ίδιος ο Πίντερ, που παραμένει ακόμα και στις μέρες μας διαχρονικός και επίκαιρος όσο ποτέ. Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου Καρσερά. Παίζουν: Δημήτρης Αντωνίου, Θανάσης Δρακόπουλος, Ηλιάνα Κάκκουρα, Χριστιάνα Λάρκου.
Πρεμιέρα Παρ 23 Φεβ, Θέατρο Χώρα, Κοραή 1 (Πλατεία Αρχιεπισκοπής), Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 97829257, 99544934.

Σαν Ρόδο και σαν Αίνιγμα


Το Θέατρο Δέντρο παρουσιάζει για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή το έργο του Άκη Δήμου 'Σαν Ρόδο και σαν Αίνιγμα' με τη Στέλα Φυρογένη να σκηνοθετεί και να ενσαρκώνει το ρόλο της Αν Χάθαγουεϊ. Μαζί της επί σκηνής, ο μουσικός Κλέων Αντωνίου, ο οποίος ανέλαβε την πρωτότυπη μουσική του έργου. Το έργο διαδραματίζεται τον Απρίλιο του 1616, τη νύχτα πριν από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Η σύζυγός του, Αν Χάθαγουεϊ, ξαγρυπνάει κοντά στον άντρα της έχοντας για συντροφιά έναν μουσικό με την κιθάρα του κι ένα βαρέλι μπύρα. Στη διάρκεια της αγρυπνίας με τη βοήθεια της μουσικής, της μέθης και των αναμνήσεων η ηρωίδα θα ξετυλίξει όλες τις πτυχές της σχέσης της με τον Σαίξπηρ.
Πρεμιέρα Παρ 9 Φεβ, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.30. Κάθε Παρ, Σ & Κ, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.30. Διπλές παραστάσεις: Παρ 16 & Παρ 23 Φεβ 20.30 & 23.00 / Δ 26 Φεβ, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 99520835, 99384606.

Οι Κονδυλοφόροι του Μαρκήσιου ντε Σαντ


Η Alpha Square παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή, που βασίζεται στο βραβευμένο με Obie έργο 'Οι Κονδυλοφόροι' του Doug Wright, στο οποίο παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες του δαιμόνιου και κακόφημου Μαρκήσιου ντε Σαντ στο άσυλο Σαρεντόν στο Παρίσι το 1807. Με ένα σατανικά εύγλωττο και έναν μελοδραματικά κωμικό τρόπο ο συγγραφέας εξετάζει πόσο μπορούν να διαφέρουν οι ερμηνείες της ηθικής από τα πιστεύω και την εξουσίας. Σε μια 'αρένα', που θα δημιουργηθεί στον χώρο προσωρινών εκθέσεων της Λεβέντειου Πινακοθήκης, θα διεξαχθεί μια φαντασμαγορική μάχη μεταξύ αρετής και ατιμίας - που μπορεί και να ενοχλήσει. Μετάφραση-σκηνοθεσία: Ανδρέας Αραούζος. Παίζουν: Φώτης Αποστολίδης, Βαρνάβας Κυριαζής, Βασίλης Χαραλάμπους, Άννα Γιαγκιώζη, Στυλιάνα Ιωάννου και ο Φώτης Καράλης. Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 18 ετών.
Πρεμιέρα Παρ 2 Φεβ, Χώρος Προσωρινών Εκθέσεων, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία, 20.30. Κάθε Τετ, Παρ & Σ, Χώρος Προσωρινών Εκθέσεων, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 77777040.

Dystopia: il Paradiso


Ο δραματικός μονόλογος 'Dystopia: il Paradiso' σε κείμενο-ερμηνεία Μαριάννας Παφίτη και σκηνοθεσία-εικαστική επιμέλεια Λούκα Ιωάννου αποτυπώνει τη σχέση φυσικού και ψυχικού κόσμου προσκαλώντας τους θεατές σε μία βιωματική εμπειρία και μύηση στον κόσμο των συμβολισμών, της ψυχολογίας και της αναπηρίας. Ο μονόλογος προβάλλει μία αντίφαση ευαίσθητη αλλά, συνάμα, πλήρως λογική. Τι συμβαίνει όταν ένα άτομο με χρόνια νευρολογική πάθηση αναλαμβάνει τον ρόλο της ηθοποιού; Η πρωταγωνίστρια του μονολόγου είναι η ίδια φορέας της 'δυστοπίας', μιας δυστοπίας εσωτερικευμένης και ερμηνευμένης με βάση την ψυχική διαταραχή και τη μορφοποίησή της σε σωματική αναπηρία.
Σ 24 & Κ 25 Φεβ, Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός, 20.00. Πληρ. 97793188, 99582387.

Το φως του γκαζιού


Το Θέατρο Διόνυσος ανεβάζει σε παγκύπρια πρώτη παράσταση το ψυχολογικό θρίλερ "Το φως του γκαζιού" (Gaslight) του Πάτρικ Χάμιλτον, σε μετάφραση-διασκευή,σκηνοθεσία του Έλληνα σκηνοθέτη Ιωσήφ Βαρδάκη. Το κλασσικό ψυχολογικό θρίλερ του Πάτρικ Χάμιλτον, γραμμένο το 1938, περιγράφει την ψυχολογική κακοποίηση μιας γυναίκας από τον σύζυγό της. Η αγγλική λέξη "gaslighting" που σημαίνει "ψυχολογική χειραγώγηση", προέρχεται από τον τίτλο του έργου. Έγινε ταινία δύο φορές: μια Βρετανική το 1940 και μια Αμερικανική το 1944. Στην Αμερικανική ταινία πρωταγωνιστούσε η Ίνγριντ Μπέργκμαν και η ερμηνεία της αυτή, της χάρισε το πρώτο από τα τρία Όσκαρ της. Ο Χάμιλτον είναι ο συγγραφέας και της Θηλειάς, του θεατρικού έργου που αργότερα έγινε μια κλασσική ταινία σκηνοθετημένη από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ. Παίζουν: Χριστόδουλος Μαρτάς, Βαρβάρα Χριστοφή, Σοφία Καλλή, Χρήστος Γιάγκου, Νίκη Αγγελάκη.
Πρεμιέρα Παρ 7 Φεβ, Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις κάθε Παρ & Σ 20.30, Κ 18.30. Πληρ. 22818999 & 99621845.

Ο θίασος του William Shakespeare παρουσιάζει


Πρεμιέρα με έργο του Καταλανού θεατρικού συγγραφέα, του Manuel Tamayo y Baus, το οποίο παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη, κάνει στις 7 Φεβρουάριου 2018 το «θέατρο ένα». Πρόκειται για μια ρομαντική ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα θίασο, το θίασο του ίδιου του William Shakespeare. Ο τίτλος του έργου είναι χαρακτηριστικός: «Ο θίασος του William Shakespeare παρουσιάζει…» κι αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της Καταλανικής θεατρικής γραφής με πολλές μεταφορές στον κινηματογράφο. Είναι έργο πολυπαιγμένο σε όλη την Ευρώπη, ενώ η ιδιομορφία του θεατρικού κειμένου, που το κάνει και ιδιοφυές είναι ότι ο ίδιος ο William Shakespeare εμφανίζεται επί σκηνής προσπαθώντας να δώσει λύσεις στα άλυτα μυστήρια των θεατρικών του έργων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια θεατρική παράσταση που διαδραματίζεται σε μια…θεατρική παράσταση. Θέατρο μέσα στο θέατρο.
Πρεμιέρα Τετ 7 Φεβ, Θέατρο Ένα, Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις κάθε Παρ & Σ 20.30, Κ 18.30. Πληρ. 22348203.

Πνεύμονες


Η Θεατρική Ομάδα Μαρίας Καρολίδου παρουσιάζει σε παγκύπρια πρώτη το έργο του Βρετανού συγγραφέα Duncan Macmillan 'Πνεύμονες'. Το έργο έχει ήδη ανέβει σε πολλές χώρες, ανά το κόσμο και έχει δεχτεί εκθειαστικές κριτικές τόσο για τα θέματα που τολμά να συνδιαλέγεται όσο και για τον πρωτότυπο τρόπο γραφής του, το σύγχρονο ύφος του, την αμεσότητα, το χιούμορ που διαθέτει, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο δίνει φωνή σε μια γενιά που η φωνή της δεν ακούγεται τόσο, όσο, θα έπρεπε. Η παράσταση καταπιάνεται με το χρονικό της σχέσης ενός ζευγαριού καθώς εξελίσσεται από τη στιγμή που αυτό προσπαθεί να πάρει μια απόφαση σχετικά με το αν θα πρέπει ή όχι να φέρει ένα παιδί στον κόσμο και τον τρόπο που αυτή η απόφαση επηρεάζει τη μεταξύ τους σχέση αλλά και τη σχέση με τον κόσμο γύρω τους. Το έργο είναι κατάλληλο για άτομα άνω των 17 ετών.
Πρεμιέρα Σ 10 Φεβ, Space Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις μέχρι 28 Φεβ. Πληρ. 97605749.

Οι τρεις αδελφές

Η θεατρική σεζόν 2018 ξεκινά με μια φιλόδοξη παραγωγή για τη θεατρική ομάδα Άνω Θρώσκω, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον συγγραφέα που καθόρισε το θέατρο, τον μεγάλο Ρώσσο θεατρικό δημιουργό Άντον Τσέχωφ. Ο Τσέχωφ γράφει το 1901 ένα από τα μεγαλύτερα έργα του 20ου αιώνα με έντονους υπαρξιακούς και κοινωνικούς προβληματισμούς, στο οποίο οι ήρωες στρέφουν το βλέμμα στο παρελθόν εξιδανικεύοντάς το, παραμελώντας το παρόν και προσβλέποντας σε ένα καλύτερο, σχεδόν ουτοπικό μέλλον. Οι χαρακτήρες του Τσέχωφ φαινομενικά «αδρανούν διασκεδάζοντας», μα μέσα τους βράζουν, πονούν, υποφέρουν. Η ζωή τους είναι σαν δηλητήριο που λίγο λίγο κατατρώει τα σωθικά τους. Ο καθένας ζει το δράμα του μέσα σε μια στατικότητα που καταδεικνύει τη βαλτώδη καθημερινότητά τους, που θυμίζει κινούμενη άμμο η οποία πρόκειται να καταπιεί έως και τον πιο αθώο, τον πιο άφθαρτο όπως η Ιρίνα στις "Τρεις αδελφές". Παίζουν: Γιώργος Αντωνίου, Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Ηράκλης Γιωργαλλής, Γιάννης Κόκκινος , Χριστιάνα Θεοδώρου, Κρίστη Παπαδοπούλου, Αστέρης Πελτέκης, Ξένια Μιχαήλ, Εύα Μιχαηλίδου, Λαμπρινή Σκρέκα, Γιάννης Χατζηλοίζου.
Πρεμιέρα Παρ 23 Φεβ, Πάνθεον, Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις κάθε Παρ & Σ 20.30, Κ 18.00. Πληρ. 70005151.

Αψίνθιον=δηλητήριο


Το Θέατρο Σκάλα, ανεβάζει το υπέροχο έργο της Μαίης Σεβαστοπούλου "Αψίνθιον=Δηλητήριο", σε σκηνοθεσία Μόνικας Μελέκη. Παίζουν: Ελένη Οροκλινιώτη, Αριάνα Ιωάννου, Μαρία Μουστάκα, Χρυστάλλα Καλλένου.
Πρεμιέρα Σ 10 Φεβ, Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα, 20.30.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close