15-16 March 2018
Μουσική

Οι Monsieur Doumani κυκλοφορούν τ' "Αγκάθθιν"

Μαθαίνουμε όλες τις λεπτομέρειες της νέας δουλειάς τους, λίγες μέρες πριν από την επίσημη κυκλοφορία του

Δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2018

Το κυπριακό σχήμα Monsieur Doumani, μετά την παγκόσμια επιτυχημένη πορεία των δύο προηγούμενων του δίσκων, επιστρέφει τον Μάρτιο, αυτή τη φορά για την παρουσίαση του νέου τους δίσκου με τίτλο ‘Αγκάθθιν΄, σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο.

Ποιοι είναι
Το πολυ-βραβευμένο σχήμα Monsieur Dοumani δημιουργήθηκε το 2011 στη Λευκωσία από τους Αντώνη Αντωνίου στον τζουρά, Άγγελο Ιωνά στην κιθάρα και Δημήτρη Γιασεμίδη στα πνευστά. Προερχόμενοι από διαφορετικούς μουσικούς χώρους, αλλά επηρεασμένοι από το κυπριακή παράδοση σε διάφορα επίπεδα, οι Monsieur Doumani συνθέτουν κυπριακά τραγούδια που αντλούν έμπνευση από τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία. Την αρχική ταυτότητα του πρότζεκ καθόρισε η διασκευή κυπριακών παραδοσιακών κομματιών, με ένα ιδιαίτερο σύγχρονο χρώμα σε ήχο και διάθεση.

Η νέα τους δουλειά
Ο δίσκος Αγκάθθιν αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από πρωτότυπες συνθέσεις και ουσιαστικά κτίζει πάνω στις βάσεις που είχε θέσει ο προηγούμενος πολυ-βραβευμένος δίσκος του σχήματος, 'Sikoses' (2015). Ο δίσκος με το συμβολικό όνομα Αγκάθθιν, πραγματεύεται όσο ποτέ προηγουμένως, τις πολιτικές, κοινωνικές και ακτιβιστικές ανησυχίες και ευαισθησίες των μελών του γκρουπ. Θεματικά τα τραγούδια αντλούν έμπνευση μεταξύ άλλων, από την ασταθή πολιτική κατάσταση στο μοιρασμένο νησί της Κύπρου και την ανάγκη για ειρήνη και επανένωση, καθώς και από περιβαλλοντικά εγκλήματα που προξενούνται στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης και του κέρδους. Μουσικά επιμηκύνεται η διάθεση για πειραματισμό τόσο συνθετικά και ενορχηστρωτικά όσο και ηχητικά, ανακαλύπτωντας καινούργιες σχέσεις και ισορροπίες σε μελωδία, ρυθμό, αρμονία και χροιά. Η μουσική γλώσσα στον δίσκο Αγκάθθιν κτίζεται πάνω στις συντεταγμένες της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής εμβολιασμένη όμως με στοιχεία από πολλά άλλα είδη όπως η ροκ, μπλουζ, χιπ-χοπ, ψυχεδέλεια, μπάλκαν κ.λπ.

Οι συνεργασίες και συμμετοχές σε μουσικό αλλά και σε στιχουργικό επίπεδο, είναι επίσης ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τον δίσκο Αγκάθθιν. Ο δημοφιλής Κύπριος τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο ίσως πιο σημαντικός σύγχρονος εκπρόσωπος της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής Μιχάλης Τερλικκάς ερμηνεύουν από ένα τραγούδι στον δίσκο. Η συμμετοχή του ταλαντούχου Κύπριου ράπερ JUΛΙΟ φέρνει ένα φρέσκο αέρα στο πρότζεκτ όπως επίσης και η μικρή συμμετοχή του ίσως κορυφαίου σύγχρονου Έλληνα τραγουδοποιού Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ακόμη, ο γνωστός Κύπριος συνθέτης με βάση του την Αγία Πετρούπολη Αντρέας Καμέρης, ενορχηστρώνει για χορωδία ένα από τα κομμάτια (κρυμμένο κομμάτι) το οποίο ερμηνεύει στην κυπριακή το εκ Ρωσίας φωνητικό σύνολο Fortis. Τέλος ο χαρισματικός Έλληνας βιμπραφωνίστας και ντράμερ Αλέξανδρος Γαγάτσης ζωντανεύει ρυθμικά με την στάμνα του ένα από τα κομμάτια του δίσκου.

Ο δίσκος 'Αγκάθθιν' ηχογραφήθηκε και μιξαρίστηκε στο Ahos studio στον Μεγαλόβρυσο Αγιάς (Ελλάδα) από τον Μάκη Πελοπίδα. Το mastering έγινε από τον Γιάννη Χριστοδουλάτο στο Sweetspot στην Αθήνα ενώ την ευθύνη της παραγωγής είχαν οι Monsieur Doumani. Το έργο του εξωφύλλου είναι δημιουργία του street artist twenty three. Το άλμπουμ το οποίο κυκλοφορεί σε ψηφιακό δίσκο και σε βινύλιο, διανέμεται από την Xango Music στις Κάτω Χώρες και από την Proper Distribution στον υπόλοιπο κόσμο.

Για τον σκοπό πρώθησης του δίσκου το σχήμα θα παρουσιάσει την δουλειά αυτή περιοδεύοντας στην Κύπρο τον ερχόμενο Μάρτιο αλλά και στο εξωτερικό τον Μάιο που ακολουθεί.

Συγκεκριμένα:
Πέμπτη 15 Μαρτίου - Στο Δρόμο, Λεμεσός (25357777)
Παρασκευή  16 Μαρτίου - Τεχνόπολις 20, Πάφος (70002420)
Σάββατο 17 Μαρτίου - Κοσμικό Κέντρο Αντωνάκης, Λευκωσία (22664697)
Κυριακή 18 Μαρτίου - Κοσμικό Κέντρο Αντωνάκης, Λευκωσία (22664697)

Όλες οι παραστάσεις έχουν είσοδο 10 ευρώ με δωρεάν τον δίσκο Αγκάθθιν.

www.monsieurdoumani.com | info@monsieurdoumani.com | 99335047
*Κεντρική φωτογραφία 
Μιχάλης Ασιήκκας

Είσοδος: 10 ευρώ με δωρεάν CD. Πληρ. 22664697.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close