Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

13 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτήν την εβδομάδα

Φτιάξαμε την ατζέντα της εβδομάδας, με όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2018

Αυτήν την εβδομάδα αποχαιρετάμε σιγά σιγά τον Φεβρουάριο, το μήνα με τις ξέφρενες καρναβαλίστικες βραδιές, της τσίκνας και του χαρταετού, το μήνα των ερωτευμένων… και υποδεχόμαστε τον πρώτο ανοιξιάτικο μήνα, τον Μάρτιο, με όλα όσα φέρνει μαζί του. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι οι μέρες που έρχονται θα κυλήσουν ευχάριστα και γεμάτα.

Όλα όσα ακολουθούν παρακάτω, πάντως, οι εκδηλώσεις δηλαδή που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, θα μας δώσουν άλλη μία ευκαιρία για να βγούμε εκτός.

Γι' αυτό ακολούθησέ μας:

"Το απαγορευμένο ποδήλατο" στο Έρμα
Την πρώτη ταινία από τη Σαουδική Αραβία, η οποία μάλιστα έχει γυναίκα σκηνοθέτη, την Haifaa Al Mansour και τίτλο “Το απαγορευμένο ποδήλατο”, προβάλλει το Βιβλιοπωλείο Καφεαναγνωστήριο το Έρμα.   Στη Σαουδική Αραβία έχει απαγορευθεί η λειτουργία κινηματογράφων εδώ και 30 χρόνια και απαγορεύεται στις γυναίκες να ψηφίζουν και να οδηγούν ακόμα και ποδήλατο. Η Wadjda (Waad Mohammed) είναι ένα δεκάχρονο κορίτσι που μένει σε ένα προάστιο του Ριάντ, της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας. Παρ’ όλο που ζει σε ένα συντηρητικό περιβάλλον, έχει αστείρευτο κέφι, είναι πολυμήχανη και συνεχώς προκαλεί τα όρια του επιτρεπτού. Έχει ερωτευτεί ένα πράσινο ποδήλατο και αποφασίζει να κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει. Στο δρόμο της θα βρει πολλά εμπόδια, με μεγαλύτερο το ότι στη χώρα της θεωρείται ανήθικο για ένα κορίτσι να κάνει ποδήλατο.
> Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, Βιβλιοπωλείο Καφεαναγνωστήριο το Έρμα, Λευκωσία, 19.30, τηλ. 97901821, 99980574.
 
 

Η Λαίδη Σούζαν στην Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού
Με την Αγγλική ταινία εποχής του Γουίτ Στίλμαν «Λαίδη Σούζαν: έρωτες και φιλίες», που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της μεγάλης Αγγλίδας συγγραφέως Τζέιν Όστιν. Η δράση τοποθετείται στην Αγγλία κατά την δεκαετία του 1790 συνεχίζει τις προβολές της η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού. Η λαίδη Susan Vernon,  μια όμορφη χήρα που αρέσκεται στις μηχανορραφίες, καταφεύγει στην έπαυλη των πεθερικών της προκειμένου να κοπάσει το σούσουρο για ένα προσωπικό της σκάνδαλο. Για να περάσει τον χρόνο της, η ευφυής και απολαυστικά εγωίστρια λαίδη, αποφασίζει να βρει σύντροφο στην κόρη της, Frederica, αλλά και στον εαυτό της. Έτσι, επιστρατεύει την βοήθεια μιας παλιάς φίλης, αλλά οι δύο πιθανοί κι όμορφοι μνηστήρες μπερδεύουν τις ραδιουργίες της. Για την Όστιν, όλο το παιχνίδι (κοινωνικών διαφορών, ανδροκρατούμενης λογικής και καταπιεσμένων γυναικών, κομψών λόγων και «κοφτερών» υπονοουμένων) είναι στημένο πάνω στις λεπτομέρειες και τις λεπτές αποχρώσεις, με τον Στίλμαν να αποδεικνύεται ένας εξαίρετος κινηματογραφικός παίκτης του, από τον «μουσικό» αφηγηματικό ρυθμό ως τα χρώματα των κοστουμιών και την κίνηση των ηθοποιών, χαρακτήρων στο χώρο. Παίζουν: Κέιτ Μπέικινσεϊλ, Κλοέ Σεβινί, Ξαβιέρ Σάμουελ, Μόρφιντ Κλαρκ, Τομ Μπένετ, Τζεν Μάρει, Στίβεν Φράι κ.α. Παραγωγή: 2016. Γλώσσα: Αγγλική, με ελληνικούς υπότιτλους. Διάρκεια: 92΄.
> Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, Ρίο, Λεμεσός, 20.15, τηλ. 22871410.


 
"Βig Time Musicals" με τη Διάσταση  
Αποσπάσματα από τα γνωστά musical «Evita», «Phantom of the Opera», «Starlight Express», «Grease», «Matilda», «Mary Poppins», «Fame», «Rent» αλλά και τραγούδια αγαπημένα από τις ωραιότερες ταινίες Disney θα δούμε στη μουσικοχορευτική παράσταση «Βig Time Musicals».  Συμμετέχουν  το Φωνητικό Σύνολο Διάστασης,  υπό την διεύθυνση της Αντριάνας Σεργίδου,  η Παιδική Χορωδία υπό την διεύθυνση των Χριστίνα και Δήμητρα Πισσουρίου και η Ομάδα Χορού με χορογραφίες των Ναδίνα Λοϊζίδου, Μαρία Μέση Αγγελίδου, Ελένης Ο’Keefe, Bασιλικής Βέβη και Εύας Μέση. Συμμετέχουν ακόμη οι σολίστ τραγουδιστές Άνδρέας Αροδίτης,  Θεοδώρα Ράφτη, Στέφανος Γεωργιάδης και οι σολίστ μουσικοί  Αντώνης Πολυκάρπου στο πιάνο, Ρόδος Παναγιώτου στα κρουστά και  Βύρωνας Αθηνοδώρου στη κιθάρα.
> Δευτέρα 26 & Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, Παττίχειο Θέατρο, Λεμεσός, 20.00. Πληρ. 25377277.

 

"Σαν ρόδο και σαν αίνιγμα" στη Λεμεσό
Το έργο «Σαν ρόδο και σαν αίνιγμα», που σκηνοθετεί η Στέλλα Φυρογένη και ερμηνεύει τον κύριο ρόλο, αυτόν της Αν Χάθαγουεϊ, ταξιδεύει για μια παράσταση στην ΕΘΑΛ. Μαζί της επί σκηνής, ο μουσικός Κλέων Αντωνίου που υπογράφει την πρωτότυπη μουσική του έργου. Με αφορμή την ιστορία της Αν Χάθαγουεϊ, της συζύγου του μεγάλου βρετανού δραματουργού Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο Άκης Δήμου μας ξεναγεί στο συναισθηματικό τοπίο μιας δυναμικής αλλά αδικαίωτης γυναίκας.  Η υπόθεση διαδραματίζεται τον Απρίλιο του 1616, τη νύχτα πριν από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Η σύζυγός του, Αν Χάθαγουεϊ, ξαγρυπνάει κοντά στο άντρα της, έχοντας  για συντροφιά έναν μουσικό με την κιθάρα του κι ένα βαρέλι μπύρα. Στη διάρκεια της αγρυπνίας, η ηρωίδα ξετυλίγει όλες τις πτυχές της σχέσης της με τον Σαίξπηρ – τον έρωτα, την εγκατάλειψη, τη λατρεία της για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία, τον καθημερινό αγώνα και τη μοναξιά.
> Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ΕΘΑΛ, Λεμεσός, 20.30, τηλ. 25877827.

 

Το Φεστιβάλ "Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου" αλλάζει
Το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου» αλλάζει από φέτος την περίοδο διεξαγωγής του, από τον Ιούνιο που πραγματοποιείτο μέχρι πέρυσι σε Φεβρουάριο, αλλά παραμένει η κυριότερη πλατφόρμα προβολής εναλλακτικού κινηματογράφου στο τόπο μας. Το Φεστιβάλ αποτελεί μια πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Brave New Culture.
Με ένα ακόμη εξαιρετικά πλουραλιστικό και εναλλακτικό πρόγραμμα προβολών, το Φεστιβάλ επιχειρεί να αναδείξει την πρωτοπορία, απ' όπου και από όποια εποχή και αν προέρχεται, και να ανατρέψει συμβάσεις και συστήματα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ήδη, στη 16η χρονιά του, το Φεστιβάλ έχει ανταποκριθεί με επιτυχία στην απαίτηση του κοινού για μια σύγχρονη εστία η οποία θα καλλιεργήσει την κινηματογραφοφιλία, στην πιο πολυδιάστατη μορφή της.
Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ αποτελείται από αφιερώματα στους John Waters, Ken Russell και Jessica Hausner, ενώ ο Κυπριακός Κινηματογράφος αντιπροσωπεύεται με ένα αφιέρωμα στον Κύρο Παπαβασιλείου και στις πρώτες του εξερευνήσεις με τις ταινίες μικρού μήκους. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται και με ένα μοναδικό θεματικό αφιέρωμα σε πειραματικές ταινίες τύπου 'Western'.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πέρα από τις προβολές, το Φεστιβάλ αποβλέπει στη δημιουργία ενός φόρουμ συζητήσεων και διαλέξεων, ενώ επιχειρεί να φέρει σε επαφή επαγγελματίες, κριτικούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου, εικαστικούς, φιλότεχνους και φίλους του εναλλακτικού σινεμά.
Μάθε περισσότερα, ΕΔΩ.
> Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου - 1 Μαρτίου, Λέσχη Βιβλίου "Υφαντουργείο", Λευκωσία, 20.30. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Όλες οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 99 517 910 ή στη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook Images & Views of Alternative Cinema Film Festival.

 

Πορτρέτα: Αύρα Ζωής και Θανάτου
Το Ίδρυμα Ευαγόρα και Καθλήν Λανίτη παρουσιάζει από τις 23 Φεβρουαρίου μέχρι τις 24 Μαρτίου την έκθεση «Πορτρέτα: Αύρα Ζωής και Θανάτου». Σημαντικές όψεις της νεότερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που συνδέονται οργανικά με την έννοια της προσωπογραφίας, συνδιαλέγονται και συνυπάρχουν με ένα σύνολο πολιτισμικών αντικειμένων της κουλτούρας του τόπου μας, σε μία έκθεση που επιχειρεί να διερευνήσει το ιστορικό, καλλιτεχνικό και φιλοσοφικό ερώτημα τι είναι ένα Πορτρέτο. Μέσα από την παρουσίαση τριάντα επτά δημιουργών και την επιλογή αντιπροσωπευτικών έργων από τις συλλογές της Κρατικής Πινακοθήκης, Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, το Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος καθώς και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές της χώρας, αρχαιολογικών ευρημάτων από το Κυπριακό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού, το Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου ,εικόνων από το Ίδρυμα Μακαρίου Γ’, ιστορικών τεκμηρίων από το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR), το Κέντρο Μελετών Λεμεσού και το Αρχείο Φοίβου Σταυρίδη, χαρτογραφείται η πρόσληψη του πορτρέτου στην κυπριακή κουλτούρα. Την έκθεση επιμελείται η δρ Έφη Κυπριανίδου.
>  Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου-Σάββατο 24 Μαρτίου, Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, Λεμεσός. Καθημερινά: 09:00 – 13:00 και 17:00 – 20:00, Σάββατο και Κυριακή: 14:00 – 19:00. Κλειστά τη Δευτέρα.

 

Μαίρη Πόππινς
Η Αγγλική Σχολή PASCAL Λεμεσού και η Ελληνική Σχολή PASCAL Λεμεσού με υπερηφάνεια παρουσιάζει το μιούζικαλ Μαίρη Πόππινς. Όταν η Τζέιν και ο Μάικλ, τα παιδιά της πλούσιας και συντηρητικής οικογένειας Μπανκς, αντιμετωπίζουν την προοπτική μιας νέας νταντάς, εκπλήσσονται ευχάριστα από την άφιξη της μαγικής Μαίρη Πόππινς. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της Πόππινς στο σπίτι των Μπανκς, ανοίγεται μπροστά στα μάτια του Μάικλ και της Τζέιν ένας μαγικός κόσμος γεμάτος χαρά που έχει εκείνους ως πρωταγωνιστές. Στα ονειρεμένα τους ταξίδια έχουν για συντροφιά τους πάντα τη Μαίρη Πόππινς και τον καπνοδοχοκαθαριστή Μπερτ.
> Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού, 20.00. Εξασφαλίστε το Δωρεάν Εισιτήριό σας από το ταμείο του Παττιχείου Θεάτρου Λεμεσού.

 

Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια
Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια του Ιάκωβου Καμπανέλλη ανεβαίνει από την Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ. Πλασμένη με υλικά που δεν ταιριάζουν με τα ήθη και τις αντιλήψεις της εποχής της, η Στέλλα, ένα αγρίμι που δεν φυλακίζεται, παραδίδεται στον ακραίο έρωτα χωρίς αναστολές και επιλέγει μια ρήξη με οδυνηρό τέλος αντί για την πλαστή ευτυχία μιας αδιάφορης συμβίωσης.
Εμβληματικό και ιδιαίτερα αγαπητό –τόσο στη θεατρική του μορφή όσο και από την κινηματογραφική προσαρμογή του Μιχάλη Κακογιάννη– το έργο του Καμπανέλλη είναι ένας ύμνος στην αντισυμβατικότητα. Η γραφή του σημαντικότερου Έλληνα συγγραφέα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα συνδυάζει το σφυγμό της ζωντανής γλώσσας με τη συναισθηματική φόρτιση. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, που σκηνοθετεί το έργο, φωτίζει τη διαχρονικότητα του θέματος, σε μια παράσταση με ζωντανή μουσική, γραμμένη από τον Σταμάτη Κραουνάκη.
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης.
> Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 20.30. Πληρ. 77772717.

 

Δημήτρης Μπάσης & Κούλης Θεοδώρου
Μετά την απόλυτη επιτυχία της πρώτης παράστασης ,‘Στης καρδιάς τ’ ανοιχτά’ …15 χρόνια RED LIVE…η γιορτή συνεχίζεται και ο Κούλης Θεοδώρου καλεί τον Δημήτρη Μπάση για να γιορτάσουν τα 15 χρόνια παρουσίας και επιτυχίας της μουσικής σκηνής RED σε ένα ανεπανάληπτο μουσικό συναπάντημα.
Ο γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής, Δημήτρης Μπάσης, έρχεται στην Κύπρο στις 28 Φεβρουαρίου για να συναντήσει τον μοναδικό Κύπριο ερμηνευτή Κούλη Θεοδώρου και να μοιραστούν μαζί την σκηνή του RED.
Οι δύο καλλιτέχνες, συνοδευόμενοι από εξαιρετικούς μουσικούς θα μας ταξιδέψουν σε γνώριμα αλλά και σε αλλιώτικα μουσικά μονοπάτια από αυτά μου μας έχουν συνηθίσει και είναι πανέτοιμοι για μια ανατρεπτική γεμάτη εκπλήξεις, μουσική παράσταση. Μαζί τους η Μαρία Θεοδότου και το φωνητικό σύνολο ‘Sifonia Magistrale’.
> Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, μουσική σκηνή RED, Λευκωσία, 21.00. Προπώληση εισιτηρίων: www.tickethour.com.cy & ACS courier (77777040). Για πληροφορίες: 99059257, 99245929.

 

Μπλε - Λωποδύτες
Το αγαπημένο συγκρότημα ΜΠΛΕ, ταξιδεύει από τη Θεσσαλονίκη στην Κύπρο, προκειμένου να μας χαρίσει μία ιδιαίτερη unplugged συναυλία, παρέα αυτή τη φορά με τους Λωποδύτες για μια και μοναδική Live εμφάνιση στη Λεμεσό!
> Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, Ravens Music Hall, Λεμεσός, 22.30. Εισιτήρια: προπώληση €10 με ένα ποτό, είσοδος €15 με ένα ποτό. Πληρ. 99583591.

 

Sarah Fenwick, Αντρέας Παντελή
Μία ακόμα "Ρομαντική Τετάρτη" πλησιάζει. Γέμισε την καρδιά και τις αισθήσεις σου με την όμορφη ζωντανή τζαζ μουσική που εκτελούν η τραγουδίστρια Sarah Fenwick και ο πιανίστας Ανδρέας Παντελή. Απόλαυσε την ρομαντική μουσική με τους φίλους σου, με το δικό σου άνθρωπο ή έλα να γνωρίσεις άλλους ανθρώπους που σαν και εσένα εκτιμούν την καλή μουσική, την όμορφη ατμόσφαιρα και το καλό κρασί. Είναι μια νύχτα για να θυμηθείς ότι ζεις σε ένα υπέροχο κόσμο. Είναι μια ρομαντική νύχτα.
> Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, Sarah's Jazz Club, Λευκωσία, 21.00. Πληρ. 95147711 .

 

Unseen Views: Περιήγηση
Το Μουσείο Τεχνών Ζαμπέλα, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της περιοδικής έκθεσης UNSEEN VIEWS, σας προσκαλεί σε μια περιήγηση με τον αρχιτέκτονα Χάρη Σολωμού και τον φωτογράφο Στέλιο Παφίτη στις 28 Φεβρουαρίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 6:30μ.μ. Ο αρχιτέκτονας θα μας μεταφέρει τις εμπειρίες και τις σκέψεις του γύρω από τη θεματολογία της Αρχιτεκτονικής Φωτογραφίας. Από την άλλη, ο φωτογράφος, Στέλιος Παφίτης, συζητώντας με τον αρχιτέκτονα τις βασικές προθέσεις γύρω από τον τίτλο της έκθεσης του, θα σχολιάσει τις φωτογραφίες που εκτίθενται, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού. Η περιήγηση θα διεξαχθεί στα Ελληνικά. 
> Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα, Λευκωσία, 18.30. Είσοδος ελεύθερη.

 

Σούλη Ανατολή
Η Ρένα Μόρφη, τραγουδίστρια των Imam Baildi μας παρουσιάζει την φανταχτερή περσόνα Σούλη Ανατολή στο Vinylio wine etc! Η ζαργάνα του Παγασητικού έχοντας στις αποσκευές της τη μεγάλη της επιτυχία «Όταν σου χορεύω», που ξεπέρασε το 3.000.000 views και ψηφίστηκε video clip της χρονιάς από τους αναγνώστες της Athens Voice και ένα δίσκο γεμάτο επιτυχίες θα βρεθεί για πρώτη φορά στο Vinylio wine etc για να μας ταξιδέψει μπρος και πίσω στον χρόνο και τον Ατλαντικό, ανακατεύοντας το Αιγάλεω city του Ζαμπέτα με το Siboney της Αβάνα σε ένα ξεχωριστό μουσικό πάντρεμα.
Εκτός από τις επιτυχίες του Φοίβου Δεληβοριά και του Δημήτρη Μπαλογιάννη που υπογράφουν τον νέο της δίσκο, θα ακούσουμε ασυνήθιστες διασκευές που θα συζητηθούν. Μέσα από 60s και 70s επιτυχίες που άφησαν ιστορία και χτυπήσαν στην καρδιά μας, η Σούλη Ανατολή ανακατεύει ξανά την τράπουλα και μας τραγουδά ό,τι επέζησε από τις περασμένες δεκαετίες, χωρίς ταμπέλες και ταμπού, υποσχόμενη αυθεντική διασκέδαση.
Δύο κορυφαίοι περκασιονίστες, ο Αργεντινός Marcos Demian Gomez και ο Άγγελος Πολυχρόνου ενώνουν μαγικά Ανατολή και Δύση, με cumbia και καρσιλαμά, bachata και Τσιφτετέλι, κάνοντας την Λατινική Αμερική με το Κουκάκι να μοιάζει ένα τσιγάρο δρόμος. Ενώ οι συνήθεις ύποπτοι με το αστείρευτο ταλέντο τους, Λάμπης Κουντουρόγιαννης στην ηλεκτρική κιθάρα και Αστέρης Παπασταματάκης στη φαρφίσα μπαίνουν στην χρονομηχανή και μας φέρνουν απογειωτικές μελωδίες που δύσκολα ξεχνιούνται. Επί σκηνής στην κλασική κιθάρα και ο συνθέτης Δημήτρης Μπαλογιάννης. Στον ήχο ο Αγαπητός Καταξάκης.
> Πέμπτη 1η Μαρτίου, Vinylio wine etc, Λεμεσός. Κρατήσεις και πληροφορίες 99300340.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close