Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Το top 10 του Μάρτη, με όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Ο πρώτος μήνας της άνοιξης κρύβει μεγάλες εκπλήξεις, φεστιβάλ, θέατρο, μουσικές και πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2018

Ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης και καθώς ο καιρός "γλυκαίνει" προετοιμάζοντας το έδαφος για το καλοκαίρι, εντυπωσιακά φεστιβάλ, εκδηλώσεις γεμάτες μουσική και χρώμα, θεατρικές παραστάσεις από την Ελλάδα και όχι μόνο, έρχονται να μας γεμίσουν χαρά και να μας διασκεδάσουν.

Ο Μάρτης περιλαμβάνει ακόμα πιο "μεγάλες στιγμές", καθώς το μήνα αυτό γιορτάζει από τη μία η γυναίκα (Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου), αλλά και η Γη (Η ώρα της Γης, 24 Μαρτίου).

Ας δούμε όμως τις καλύτερες στιγμές του μήνα!

#1 Σεξ Λεξικόν

Η Φωτεινή Αθερίδου και ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης πρωταγωνιστούν στην sold out επιτυχία της περσινής θεατρικής σεζόν της Αθήνας 'Σεξ Λεξικόν: Η επιστήμη του έρωτα' η οποία θα έρθει για μία παράσταση στην Κύπρο. Μια κωμική ιστορία με άξονα την πρώτη ερωτική εμπειρία δυο νέων ανθρώπων και με έναν ήπιο πολιτικό σχολιασμό στις άκαμπτες ερωτικές πεποιθήσεις και προκαταλήψεις της παλιάς Ελλάδας, του 20ου αιώνα όπου η γυναίκα δεν επιτρέπεται να έχει 'ανεξέλεγκτες σεξ-επαφές' και ο άντρας 'πρέπει να αποφεύγει την αυτοϊκανοποίηση για να μην πάθει νευρώσεις'. Σκηνοθεσία: Αγγελίτα Τσούγκου.
> Σάββατο 10 Μαρτίου, Κινηματοθέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22894356 / www.ucy.ac.cy/alumnisys.

 

#2 Άντρες έτοιμοι για όλα

Με την υπογραφή των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα που διασκεύασαν το διάσημο έργο των Νεοζηλανδών Stephen Sinclair και Anthony McCarten 'Ladies Night', η απολαυστική κωμωδία 'Άντρες Έτοιμοι για Όλα', προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα, έρχεται τον Μάρτιο στην Κύπρο, μετά από μία επιτυχημένη πενταετία στην Αθήνα. Σε μια επαρχιακή πόλη μια αντροπαρέα, που δοκιμάζεται από πολλά οικονομικά προβλήματα, αποφασίζει να τα λύσει με ένα πρωτότυπο τρόπο. Η παράδοξη επιλογή τους να βγάλουν χρήματα χορεύοντας γυμνοί, αναστατώνει την ζωή τους, τη μικρή πόλη όπου ζουν και τις γυναίκες τους. Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Κώστας Ευριπιώτης, Βασίλης Κούκουρας, Χρήστος Γιάνναρης, Χρήστος Ζαχαριάδης και οι γυναίκες: Σοφία Βογιατζάκη, Βάνα Ραμπότα, Γαλήνη Τσεβά, Βίκυ Κάβουρα συμμετέχει και η Δήμητρα Παπαδήμα.
> Παραστάσεις Τρίτη 20 & Τετάρτη 21 Μαρτίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 20.30 / Πέμπτη 22 & Παρασκευή 23 Μαρτίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 20.30 / Σάββατο 24 Μαρτίου, Xenion High School, Παραλίμνι, 17.00.
Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy
Πληρ. 77777040

 

#3 18η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ, διοργανώνουν τη 18η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου στις 2, 3 και 4 Μαρτίου. Στη φετινή Πλατφόρμα, και σύμφωνα με την προκήρυξη της, δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν, νέα έργα σύγχρονου χορού (σόλο, ντουέτο ή παράσταση με περισσότερα άτομα) τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Στο πλαίσιο αυτό 7 νέες προτάσεις καθιερωμένων αλλά και νεώτερων χορογράφων έχουν επιλεχθεί από την Επιτροπή Επιλογής και θα παρουσιαστούν στη φετινή γιορτή του Σύγχρονου Χορού.
Το κεντρικό πρόγραμμα παραστάσεων πλαισιώνουν, όπως κάθε χρόνο, μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνει η Στέγη Χορού Λεμεσού κάτω από τον τίτλο "Dance Throughout the Year 2018", εμπλουτίζοντας την όλη διοργάνωση με χορογραφικά έργα που παρουσιάστηκαν τη χρονιά που μας πέρασε.
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται και φέτος το Πρότζεκτ Blast from the past: Α retrospective to the future του οποίου η Kαλλιτεχνική επιμέλεια είναι της ομάδας Blast, που συμμετέχει τα τρία τελευταία χρόνια στη διοργάνωση, προτείνοντας μια διαφορετική προσέγγιση για το πώς βλέπουμε την ιστορική εξέλιξη του σύγχρονου χορού στην Κύπρο.
Στο πλαίσιο της Πλατφόρμας διοργανώνεται επίσης συζήτηση με τη συμμετοχή των διοργανωτών, των καλεσμένων, των χορογράφων και ευρύτερα της κοινότητας του χορού, για το μέλλον και την προοπτική ανάπτυξης τόσο της ίδιας της διοργάνωσης, όσο και γενικότερα του σύγχρονου χορού στην Κύπρο.
Οι παραστάσεις και εκδηλώσεις της Πλατφόρμας θα πραγματοποιηθούν, πέρα από το Θέατρο Ριάλτο και τη Στέγη Χορού και στον υπόγειο χώρο της Πλατεία Ηρώων, μεταφέροντας έτσι σε όλη την Πλατεία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, την αίσθηση της γιορτής.
ΔΕΣ αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ.
> Παρασκευή 2, Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Μαρτίου, διάφορες τοποθεσίες. Πληροφορίες: 77777745/ E-ticket: www.rialto.com.cy/ www.cyprusdanceplatform.com. Eίσοδος €5.
Ελεύθερη είσοδος για χορευτές & χορογράφους (Απαραίτητη η κράτηση θέσεων).
Η είσοδος για τις Παράλληλες Εκδηλώσεις και το BLAST FROM THE PAST είναι ελεύθερη.

 

#4 Συμπόσιο Ζιβανίας

Η ζιβανία είναι ένα παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό που ξέρουμε καλά στην Κύπρο, αφού οι λάτρεις του το αναζητάμε (σχεδόν) σε κάθε μας έξοδο. Κι ευτυχώς το βρίσκουμε πλέον σε πολλές παραλλαγές, ακόμα και στα κοκτέιλ. Μια καλή ευκαιρία να την απολαύσουμε σε μια υπαίθρια γιορτή μάς δίνουν ο Δήμος Λευκωσίας, η Λέσχη Λάιονς Λευκωσίας εντός των τειχών και ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου, οι οποίοι διοργανώνουν το 7ο Συμπόσιο Ζιβανίας. Εξ ου λοιπόν και μας προσκαλούν να δοκιμάσουμε ποικιλίες Ζιβανίας διαφόρων παραγωγών από όλη την Κύπρο με ωραία μουσική και στο ωραίο περιβάλλον της Αίθουσας "Ειρήνη" στο τέρμα της Οδούς Λήδρας. Το Σάββατο 17 Μαρτίου από τις 17.00-21.00 θα απολαμβάνουμε το παραδοσιακό ποτό της Κύπρου, το ποτό που είναι συνυφασμένο με την κυπριακή παράδοση και την κυπριακή κουλτούρα, στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας.
> Σάββατο 17 Μαρτίου, αίθουσα Ειρήνη (τέρμα Λήδρας), παλιά Λευκωσία, 17.00. Η είσοδος στο χώρο θα είναι ελεύθερη. Μάθε περισσότερα, ΕΔΩ.

 

#5 Παγκόσμια Ημέρα Μάκαρον

Ήξερες πως υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα Μάκαρον; Εγώ πάλι όχι. Ήξερα την Pancake Day, την ημέρα των ερωτευμένων αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας αλλά όχι Παγκόσμια Ημέρα Μάκαρον! Ένα εξαιρετικό γλυκό έχει την τιμητική του στις 20 Μαρτίου και δεν είναι άλλο από το υπέροχο μακαρόν! Η προτελευταία Κυριακή του μήνα που διανύουμε θεωρείται εορταστική ημέρα ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου οι γάλλοι pâtissiers υποδέχονται την άνοιξη με νέες και ξεχωριστές γεύσεις του αγαπημένου γλυκού.
O Αντρέας Κωνσταντίνου, ο οποίος φτιάχνει -ίσως- τα καλύτερα μάκαρον της αγοράς, ετοιμάζεται να μας εκπλήξει με τις δημιουργίες του για άλλη μια φορά, τιμώντας την ημέρα! Όπως τα προηγούμενα τρία χρόνια, έτσι και φέτος, θα διεξαχθεί το mΑcaron Day Event στην boutique του Αντρέα Κωνσταντίνου στη Λευκωσία. Το φετινό event που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, και θα περιλαμβάνει καινούργιες γεύσεις και δημιουργίες.
Πληρ. 22374239.

 

#6 Logicom Cyprus Marathon

Λίγες μέρες έμειναν για τη διεξαγωγή του Logicom Cyprus Marathon που φέτος γιορτάζει την επετειακή 20ή διοργάνωση του στην Πάφο. Η Logicom Public Ltd θα είναι για ακόμα μια φορά ο επίσημος μεγάλος χορηγός της μεγάλης αυτής αθλητικής διοργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 4 Μαρτίου 2018. Ο Logicom Cyprus Marathon είναι ο αρχαιότερος Μαραθώνιος στην ιστορία της Κύπρου. Φέτος, αναμένεται ότι θα υποδεχθεί πέραν των 2,500 δρομέων από 50 διαφορετικές χώρες και οι συμμετοχές στην εκδήλωση έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Η διαδρομή του Μαραθωνίου αρχίζει από την πανέμορφη Πέτρα του Ρωμιού με τερματισμό στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους σημεία ανεφοδιασμού υγρών σε όλη τη διαδρομή, καθώς και ψυχαγωγικό πρόγραμμα και υγιεινά εδέσματα στο χώρο τερματισμού, ενώ οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει επιπρόσθετες εκπλήξεις, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20χρονα του θεσμού.
Μάλιστα, ο φετινός Logicom Cyprus Marathon είναι αφιερωμένος στον Στέλιο Κυριακίδη, ο οποίος καταγόταν από την Πάφο και κέρδισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946. Το επίτευγμα του είχε ως αποτέλεσμα να εξασφαλίσει δωρεές από τους Αμερικανούς και επέστρεψε στην -χτυπημένη από τον πόλεμο- Ελλάδα με 250.000 δολάρια και δύο πλοία γεμάτα από προμήθειες σε τροφές, ρουχισμό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
> Κυριακή, 4 Μαρτίου 2018, Πέτρα του Ρωμιού. Για πληροφορίες www.logicomcyprusmarathon.com

 

 

#7 i Fitness Day

Το i-Fitness Day 6, επιστρέφει για να μας βάλει όλους σε ρυθμό... Συγκεκεριμένα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία, την Κυριακή 18 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στη γυμναστική, το i-Fitness Day. Η εκδήλωση αυτή απευθύνεται σε όλους, είτε αυτοί είναι γυμνασμένοι είτε δεν είναι και τόσο γυμνασμένοι… Αυτό που υπόσχονται οι διοργανωτές στους συμμετέχοντες, είναι μια ευχάριστη μέρα με κίνηση, ρυθμό και άσκηση.
Στο πλαίσιο του φετινού i Fitness Day οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν το πρόγραμμα που επιθυμούν να γυμναστούν και μάλιστα από τους επαγγελματίες εγκεκριμένους εκπαιδευτές της LesMills Κύπρου. Μεταξύ άλλων ειδικοί εκπαιδευτές θα παραδώσουν μαθήματα Ζούμπα, Καπουέιρα και Κυκλικής Γυμναστικής.
Μάθε περισσότερα, ΕΔΩ.
> Κυριακή 18 Μαρτίου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λευκωσία, 10.30. Πληρ. 99 663 255.

 

# 8 Το Animafest Cyprus συστήνει το Junior Edition



Για πρώτη φορά φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Όψεις του Κόσμου φέρνει την παιδική του εκδοχή, την Junior Edition, που εστιάζει στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη της τέχνης του animation στον τόπο μας. Το Animafest Cyprus- Junior Edition θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Μάρτιο στη Λευκωσία και απευθύνεται σε παιδιά από την προδημοτική μέχρι και επαγγελματίες, καθώς και σε εκπαιδευτικούς και γονείς, που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στην τέχνη του animation. Το πρόγραμμα θα παρουσιάζει επιλεγμένα έργα του παιδικού σινεμά animation από ανεξάρτητους δημιουργούς και studio από όλο τον κόσμο, καθώς και έργα Κυπρίων δημιουργών. Αυτή η νέα έκδοση του Φεστιβάλ Animation Κύπρου θα πλαισιώνεται από διαλέξεις, ειδικά αφιερώματα, εκθέσεις, παιδικό διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών, εργαστήρια και εξειδικευμένα masterclass σε νέες τεχνολογίες. Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός oργανισμός 'Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Όψεις του Κόσμου' με τη στήριξη της ASIFA, του Διεθνούς Οργανισμού για το animation, που συνδέεται με την UNESCO. Επίσημος χορηγός είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας.
> Τετάρτη 14-Σάββατο 17 Μαρτίου, Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Λευκωσία. Πληρ. animafest.com.cy.

 

#9 Το Red Sparrow είναι η ταινία του μήνα

Μετά το 'Mother!' του Darren Aronofsky, το οποίο εισέπραξε μεικτές κριτικές και ξεχώρισε στα... Χρυσά Βατόμουρα, η βραβευμένη με Όσκαρ, Jennifer Lawrence, φιλοδοξεί να πάρει το αίμα της πίσω, υποδυόμενη μία πρίμα μπαλαρίνα Ρωσίδα κατάσκοπο, στο 'Red Sparrow' του Francis Lawrence (σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους μετά την επιτυχημένη σειρά ταινιών 'The Hunger Games'), που είναι η κινηματογραφική μεταφορά της διάσημης νουβέλας του Jason Matthews. Στη σημερινή Ρωσία, που διοικείται από τον Vladimir Putin, η αξιωματικός των Μυστικών Υπηρεσιών, Dominika Egorova, πασχίζει να επιβιώσει στη μετα-Σοβιετική εποχή. Με διαταγές να εξελιχθεί σε 'Sparrow' -μια εκπαιδευμένη πλανεύτρα- η Dominika διατάζεται να λειτουργήσει ενάντια στον Nathaniel Nash, έναν νεαρό αξιωματικό της CIA, που χειρίζεται τον πιο σημαντικό κατάσκοπο της υπηρεσίας στη Ρωσία. Καθώς η δράση ελίσσεται μεταξύ Ρωσίας, Φινλανδίας, Ελλάδας, Ιταλίας και Ηνωμένων Πολιτειών, η Dominika και ο Nate συγκρούονται σε μια αναμέτρηση επιθυμιών, κατασκοπείας και αναπόφευκτου πάθους, που απειλεί όχι μόνο τις ζωές τους, αλλά και αυτές των άλλων. Καθώς οι μυστικές συμμαχίες δημιουργούνται και σπάνε, το παιχνίδι της Dominika και του Nate φτάνει σε ένα θανατηφόρο σταυροδρόμι. Σύντομα, ο ένας από τους δυο ξεκινά μια διπλή ύπαρξη σε μια επιχείρηση ζωής και θανάτου, που αναλώνει μυστικές υπηρεσίες από τη Μόσχα μέχρι και τη Washington. Η ταινία έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλη για ανηλίκους, καθώς περιέχει σκηνές σκληρής βίας, βασανιστήρια, σκηνές σεξ, βωμολοχίες και πολύ γυμνό. Μαζί με την Jennifer Lawrence πρωταγωνιστούν οι: Joel Edgerton, Jeremy Irons, Matthias Schoenaerts, Mary-Louise Parker και Charlotte Rampling.
> Πρεμιέρα Πέμπτη 1η Μαρτίου στις κινηματογραφικές αίθουσες του νησιού.

 

#10 10 χρόνια "Πλούσια Τέχνη σε Φτωχούς Καιρούς" στην Isnotgallery

Το 2008 η Isnotgallery διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Κύπρο την ομαδική έκθεση Πλούσια Τέχνη σε Φτωχούς Καιρούς. Η ιδέα απλή αλλά και δύσκολη συνάμα. Απλή στην σύλληψη, αλλά δύσκολη στο να πείσει καλλιτέχνες να εκθέσουν έργα τους με ανώτατη τιμή πώλησης τα 500 ευρώ. Στην Πλούσια Τέχνη σε Φτωχούς Καιρούς, έχουν εκθέσει τα τελευταία δέκα χρόνια «αναγνωρισμένοι» καλλιτέχνες οι οποίοι πίστεψαν στην προσιτή τέχνη στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, αλλά και νέοι ανερχόμενοι καλλιτέχνες οι οποίοι βρήκαν την ιδέα μας ως κάτι πρωτοποριακό και φρέσκο.
Η επιλογή των καλλιτεχνών που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση γίνεται πάντα με αυστηρά κριτήρια, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα των έργων για χάριν της τιμής.
"Η Πλούσια Τέχνη σε Φτωχούς Καιρούς δεν έχει καμία σχέση με την cheap art και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να πετύχουμε τόσα χρόνια. Δηλαδη να επιλέγουμε τους καλλιτέχνες βάση της καλλιτεχνικής αξίας των έργων και όχι μόνο της χαμηλής τους οικονομικής αξίας" αναφέρει ο εμπνευστής της Πλούσιας Τέχνης Άντρος Ευσταθίου.
Στα χρόνια που έχουν περάσει εκατοντάδες νέοι καλλιτέχνες που έχουν εκθέσει στην Πλούσια Τέχνη σε Φτωχούς Καιρούς με εξαιρετικά έργα τέχνης.Στην φετινή Πλούσια Τέχνη έχουμε ανεβάσει τον πήχυ ακόμη πιο ψηλά. Νέοι καλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα και άλλες χώρες με εξαιρετικά έργα τέχνης, αλλά και αναγνωρισμένοι Κύπριοι καλλιτέχνες έρχονται στην Isnotgallery για να γιορτάσουν τα 10 χρόνια ζωής του θεσμού! Δέκα χρόνια μετά η Isnotgallery έχει εξελίξει και εδραιώσει ίσως την μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη έκθεση σύγχρονης τέχνης στο νησί.
Mάθε περισσότερα, ΕΔΩ.
> Εγκαίνια: Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018, Isnotgallery, Λευκωσία, 19:30. Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 10:30 -12:30 & 16:00-19:00. Πληροφορίες 99569498.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close