Θέατρο , News

O Μάρτιος φέρνει 12 νέες θεατρικές παραστάσεις

Πρεμιέρες, φιλοξενίες αλλά και έργα από την Ελλάδα θα παρακολουθήσουμε αυτό το μήνα στις εγχώριες θεατρικές σκηνές

Δημοσιεύτηκε στις 01 Μαρτίου 2018

Ψυχολογία Συριανού Συζύγου
Η Fresh Target Theatre Ensemble μεταφέρει στη σκηνή το γνωστό νεοελληνικό διήγημα του Εμμανουλ Ροϊδη 'Ψυχολογία Συρανού Συζύγου' σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου. Γραμμένο το 1894 το διήγημα περιγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειες ενός ορκισμένου εργένη να 'απο-ερωτευθεί' χρησιμοποιώντας ως φάρμακο τον γάμο, ο οποίος για τον ίδιο αποτελεί 'τον τάφο του έρωτος. Η παράσταση εμπνέεται τόσο από τον 'αγώνα' του συζύγου όσο και από το πλαίσιο υλικής ευμάρειας μέσα στο οποίο το διήγημα τοποθετείται ενώ η χώρα τελεί υπό πτώχευση. Τοποθετημένη στο πιο 'μυστικό μπαρ της πόλης', η παράσταση ακολουθεί την καθημερινότητα ενός παροπλισμένου συζύγου και την ανάγκη του να 'ζήσει' δημιουργώντας μια παράλληλη πραγματικότητα μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Και όπως ο ίδιος τονίζει 'τους κλίνοντας να με θεωρήσωσιν εκ των ανωτέρω ως βλάκα, παρακαλώ να σκεφθώσι πόσον δύσκολος είναι η θέσις του μη δυναμένου ούτε ως εραστής να παρακαλέση χωρίς να γίνη γελοίος, ούτε ως σύζυγος ν' απαιτήση χωρίς να γίνη μισητός'.
Πρεμιέρα Πέμπτη 1 Μαρτίου, Σπούτνικ (in orbit), Μιχαλακοπούλου 29 Α, T.K.1076, 1ος Όροφος (Παράλληλος λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού (πρώην Σάντα Ρόζα), πίσω από το κτίριο Deloitte), Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 20.00.

 

Λυτρωμένοι
Η Κάτω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου παρουσιάζει το σπουδαίο έργο του Έντουαρντ Μποντ, σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη, 'Λυτρωμένοι', σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου. Το έργο διαδραματίζεται στο Λονδίνο της δεκαετίας του '60 και πραγματεύεται το θέμα της φτώχειας (υλικής και πολιτισμικής) και τις τάσεις βίας, που αυτή προκαλεί στους νέους, οι οποίοι μεγαλώνουν στις εργατικές κατοικίες υποβαθμισμένων περιοχών. Αν και είναι γραμμένο στα μέσα του 20ου αιώνα, το έργο παραμένει, δυστυχώς, απόλυτα επίκαιρο. Η βία, η απάθεια, η αποξένωση, η αγανάκτηση -όλα χαρακτηριστικά που γεννά η φτώχεια στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι μεγαλώνουν σε μια άνιση κοινωνία. Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Παντελής Άντωνας, Αντωνία Χαραλάμπους, Άρης Καλλέργης, Αντώνης Καλογήρου, Αντρέας Παπαμιχαλόπουλος, Θέμις Ππόλου, Μικαέλλα Κάσινου, Ανδρέας Δανιήλ, Γιώργος Νικολάου, Αλέξανδρος Μαρτίδης.
Πρεμιέρα Πεμ 22 Μαρ, Κάτω Σκηνή Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία, 20.30. Κάθε Παρ, Σ & Κ, 20.30. Πληρ. 22421609, 22312940.

Η Νύχτα της Ιγκουάνα
Με ένα έργο του κλασικού ρεπερτορίου του Τένεσι Ουίλιαμς κάνει αρχή για το 2018 η ΕΘΑΛ, το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο. 'Η Νύχτα της Ιγκουάνα' διαδραματίζεται σε μια απομακρυσμένη ακτή του Μεξικού γύρω στο 1940. Εκεί συναντιούνται μια αχόρταγη σεξουαλικά χήρα, μια στερημένη ερωτικά γεροντοκόρη και ένας καθηρημένος -λόγω σεξουαλικών αμαρτημάτων- ιερέας. Τα τρία αυτά πρόσωπα ζουν σ' έναν κόσμο, όπου κυριαρχούν η στέρηση και η παράνοια. Μέσα σ' αυτό το κολασμένο τοπίο, ο Ουίλιαμς ψυχογραφεί σε βάθος την απελπισία και τα αδιέξοδα των ηρώων του, τους οποίους καταδικάζει σ' έναν οδυνηρό αγώνα δίχως κάθαρση. Σκηνοθεσία: Ανθούλλης Δημοσθένους. Παίζουν: Έλενα Παπαδοπούλου, Κώστας Βήχας, Φανή Πέτσα, Δημήτρης Μαχαίρας, Έλενα Χειλέτη, Μέλπω Κολόμβου, Δημήτρης Κωνσταντινίδης και Βαλάντης Φράγκος.
Πρεμιέρα Παρ 2 Μαρτίου, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Λεμεσός. Κάθε Τρ, Τετ, Σ (20.30) & Κ (18.30).

Σεξ Λεξικόν
Η Φωτεινή Αθερίδου και ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης πρωταγωνιστούν στη sold out επιτυχία της περσινής θεατρικής σεζόν της Αθήνας 'Σεξ Λεξικόν: Η επιστήμη του έρωτα', η οποία θα έρθει για μία μόνο παράσταση στην Κύπρο. Μια κωμική ιστορία με άξονα την πρώτη ερωτική εμπειρία δυο νέων ανθρώπων και με έναν ήπιο πολιτικό σχολιασμό στις άκαμπτες ερωτικές πεποιθήσεις και προκαταλήψεις της Ελλάδας του 20ου αιώνα, όπου η γυναίκα δεν επιτρέπεται να έχει 'ανεξέλεγκτες σεξ-επαφές' και ο άντρας 'πρέπει να αποφεύγει την αυτοϊκανοποίηση για να μην πάθει νευρώσεις'. Σκηνοθεσία: Αγγελίτα Τσούγκου.
Σ 10 Μαρ, Κινηματοθέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22894356.

The Lion King
Ο Πολιτιστικός Όμιλος Μορφή σε συνεργασία με την Ακαδημία Χορού Αντιγόνη Τασουρή, παρουσιάζει το μιούζικαλ 'The Lion King' σε ελεύθερη διασκευή στα ελληνικά σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους. Το γλυκό παραμύθι της Ντίσνεϊ μεταφέρθηκε στο θέατρο μετά την επιτυχημένη κινηματογραφική ταινία και αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο αγαπημένα μιούζικαλ σε όλο τον κόσμο. Η ιστορία του μικρού λιονταριού Σίμπα, που ανυπομονεί να γίνει βασιλιάς, ζωντανεύει για πρώτη φορά σε κυπριακή σκηνή από ένα πολυμελή θίασο ηθοποιών και χορευτών. Παίζουν: Θανάσης Δρακόπουλος, Πέτρος Κονόμου, Κριστιάνα Γεωργίου, Μάρκος-Ιούλιος Δρουσιώτης, Γρηγόρης Γεωργίου, Άντρεα Δημητρίου, Πολύκαρπος Σολωμού, Μάρα Σωκράτους κ.ά.
Παρ 9 Μαρ (18.30), Σ 10 Μαρ, (διπλή παράσταση 16.00 & 19.00) και 11 Κ Μαρ (διπλή παράσταση 11.00 & 17.30), Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία. Πληρ. 99510343. Εισιτήρια: Sold Out Tickets.

Άντρες έτοιμοι για όλα
Με την υπογραφή των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, που διασκεύασαν το διάσημο έργο των Νεοζηλανδών Stephen Sinclair και Anthony McCarten 'Ladies Night', η απολαυστική κωμωδία 'Άντρες Έτοιμοι για Όλα', προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα, έρχεται τον Μάρτιο στην Κύπρο, μετά από μία επιτυχημένη πενταετία στην Αθήνα. Σε μια επαρχιακή πόλη μια αντροπαρέα, που δοκιμάζεται από πολλά οικονομικά προβλήματα, αποφασίζει να τα λύσει με έναν πρωτότυπο τρόπο. Η παράδοξη επιλογή τους να βγάλουν χρήματα χορεύοντας γυμνοί, αναστατώνει τη ζωή τους, τη μικρή πόλη, όπου ζουν, και τις γυναίκες τους. Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Κώστας Ευριπιώτης, Βασίλης Κούκουρας, Χρήστος Γιάνναρης, Χρήστος Ζαχαριάδης, Σοφία Βογιατζάκη, Βάνα Ραμπότα, Γαλήνη Τσεβά, Βίκυ Κάβουρα. Συμμετέχει και η Δήμητρα Παπαδήμα.
Παραστάσεις Τρίτη 20 & Τετάρτη 21 Μαρτίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 20.30 / Πέμπτη 22 & Παρασκευή 23 Μαρτίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 20.30 / Σάββατο 24 Μαρτίου, Xenion High School, Παραλίμνι, 17.00.
Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy. Πληρ. 77777040



Μετά το τέλος
Η νεοσύστατη θεατρική ομάδα Still Theatre Group ανεβάζει, για πρώτη φορά στην Κύπρο, το θεατρικό έργο του βραβευμένου Βρετανού συγγραφέα Dennis Kelly για έξι μόνο παραστάσεις στο Ίδρυμα Άρτος. Η Λουίζ ξυπνάει στο πυρηνικό καταφύγιο του Μάρκ, ο οποίος την έχει σώσει από την τρομοκρατική επίθεση, που έγινε το προηγούμενο βράδυ. Για μία ολόκληρη εβδομάδα βρίσκονται αποκλεισμένοι στο καταφύγιο, μόνο οι δυο τους προσπαθώντας να επιβιώσουν από την επίθεση, αλλά κυρίως ο ένας από τον άλλο. Παίζουν: Άντρη Χατζηχριστοδούλου, Γιάννης Μίνως.
Πρεμιέρα 5 Μαρτίου, Ίδρυμα Άρτος, Λευκωσία, 20.30. Κάθε Δ & Τρ, μέχρι την Τρ 20 Μαρ, Ίδρυμα Άρτος, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 96072429, 99754803.

Σερβιτόρα, ένας αυτοαναφορικός μονόλογος
Τι συμβαίνει όταν η Μαργαρίτα Καραπάνου σου έχει καρφωθεί στο μυαλό και στροβιλίζει σαν διαβολάκι μέρα- νύχτα εκεί μέσα, που δεν σ' αφήνει να πάρεις ανάσα; Και τι συμβαίνει όταν ταυτίζεσαι μαζί της, το γκρίζο και το μαύρο της γίνεται δικό σου και σε παρακαλάει να της χαρίσεις τη φωνή σου; Δύο τινά συμβαίνουν: είτε παίρνεις χάπια, είτε γίνεσαι δημιουργικός, παίρνεις χαρτί και στυλό και ξεκινάς το ταξίδι. Έλα όμως που τελικά δεν σ' αφήνει… Η Σερβιτόρα ακούει στο όνομα Μυρτώ Κουγιάλη και η συνοδοιπόρος που την οδήγησε μπροστά σας Μαρίνα Βρόντη…
Πρεμιέρα Παρασκευή 2 Μαρτίου, The Boys, Θεμιστοκλή Δέρβη 5, Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και κάθε Κυριακή στις 20:00 και στις 21:30 μέχρι 25 Μαρτίου. Πληρ. 97813004.

Η Σιδηρά
Το έργο 'Η Σιδηρά' είναι γραμμένο από τον Μιχάλη Παπαδόπουλο και σκηνοθετείται από τον Μαρίνο Ανωγυριάτη για το θέατρο Versus. Eίναι εμπνευσμένο από τη ζωή της Margaret Thatcher, της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, που κυβέρνησε στη Μεγάλη Βρετανία την δεκαετία του 1980. Το έργο διαδραματίζεται στη σουίτα της Πρωθυπουργού. Το θεατρικό ολοκληρώνεται σε τρεις πράξεις και προσπαθεί να σκιαγραφήσει την σχέση της γυναίκας με την εξουσία, τον ρόλο των ανδρών και τη σχέση αυτής της γυναικείας δύναμης απέναντι στα πατροπαράδοτα θηλυκά πρότυπα. Το έργο αποκαλύπτει πτυχές των παιγνιδιών των πολιτικών και αποπειράται να μπει στα άδυτα της πολιτικής ίντριγκας. Παίζουν: Βίβιαν Νικολαϊδου, Αντρέας Νικολαϊδης και Ήβη Νικολαΐδου.
Πρεμιέρα Τετάρτη 14 Μαρτίου, θέατρο Ένα Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις 15, 20, 21, 22, 25, 26, 27 και 28 Μαρτίου. Πληρ. 22348203.



Φούστα Μπλούζα
Η πιο ξεκαρδιστική ανατρεπτική κωμωδία των Παπαθανασίου - Ρέπα, μεταφέρεται στα κυπριακά από τη Χριστιάνα Αρτεμίου και υπόσχεται γέλιο…μέχρι δακρύων! Η Μαίρη βρίσκεται ανάμεσα σε ένα ερωτικό παιχνίδι και μια παράλογη πραγματικότητα! Ο πατέρας του παιδιού της Παναγιώτης, επιστρέφει μετά από 18 χρόνια, ως τρανσέξουαλ ερωμένη του νυν άντρα της. Ο Παναγιώτης που έγινε Φλορίντα, φέρνει τα πάνω κάτω και μπουρδουκλώνει ζωές και συμπεριφορές. Μια μοντέρνα φαρσοκωμωδία καταστάσεων, που τίθεται ενάντια στο ρατσισμό, υπερασπίζεται την ελευθερία του ατόμου και σατυρίζει τις προκαταλήψεις μας όσο αφορά τα φύλα και τον έρωτα ανάμεσα σε ένα άντρα και μια γυναίκα.
Παίζουν: Κώστας Καζάκας, Σοφία Καλλή, Έλενα Ευσταθίου, Μιχάλης Μουστάκας, Έλενα Χριστοφή, Χριστιάνα Αρτεμίου, Μιχάλης Σοφοκλέους, Χάρης Αριστείδου, Μαρία Παπακώστα.
Πρεμιέρα Σάββατο 17 Μαρτίου, Πάνθεον Λευκωσία, 20.30. κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Σε καθεστώς ευγενείας
Ο σισύφειος αγώνας της Άννας και του Λέανδρου ή του Λέανδρου και της Άννας προς την αλήθεια. Το σαλόνι των ξένων στην ενότητα «σαλόνι ανοιχτό» φιλοξενεί δύο γενναίους σκηνοθέτες, την Άννα Φωτιάδου και τον Λέανδρο Ταλιώτη, που αναλαμβάνουν το ρίσκο, να δημιουργήσουν και να υπογράψουν από κοινού μία θεατρική παράσταση, έχοντας στη διάθεσή τους τη μόνιμη ομάδα συντελεστών για μόνο είκοσι πρόβες. Δύο σκηνοθέτες συναντάνε πέντε ηθοποιούς σε μια άδεια σκηνή. Για είκοσι μέρες. Ο καθένας συνοδεύει τον προσωπικό του δολοφόνο. Υπάρχει ένα τέλος; «Ο τζέντλεμαν δεν πηγαίνει ποτέ με πουκαμισάκι στο Ηρώδειο».
9, 10, 16 &17 Μαρτίου, Αποθήκες ΘΟΚ, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 77772717

Ο γείτονάς μου Ναπολέων Λαπαθιώτης
Το πρώτο εθνικό πορτραίτο της bijoux de kant, μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων της προηγούμενης χρονιάς και έχοντας κερδίσει το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στα Queer Theatre Awards 2017 (Αντώνης Γκρίτσης), έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο και παρουσιάζεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος «το σαλόνι των ξένων» σε καλλιτεχνική επιμέλεια Παναγιώτη Λάρκου. Η συνάντηση του καταραμένου ρομαντικού ποιητή κυπριακής καταγωγής, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, με τον μοναχικό εκπρόσωπο της μεταπολεμικής αστικής ηθογραφίας, Γιώργο Ιωάννου. Ο Αντώνης Γκρίτσης γίνεται η φωνή του επιβλητικού Ιωάννου και του μελαγχολικού Λαπαθιώτη, μεταφέροντας την υπαρξιακή μοναξιά του απόκληρου και του κοινωνικά αποκλεισμένου.
Σάββατο 31 Μαρτίου, Αποθήκες ΘΟΚ, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 77772717.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close