Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Tα 15+1 καλύτερα πράγματα για να κάνεις αυτήν την εβδομάδα

Φτιάξαμε την ατζέντα της εβδομάδας, με όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 05 Μαρτίου 2018

Ο πρώτος μήνας της άνοιξης, ο Μάρτιος, είναι ήδη εδώ και εμείς τον υποδεχόμαστε, όπως του αξίζει!

Με καλή διάθεση, θετική ενέργεια και φυσικά με προγραμματισμό. Βάζουμε λοιπόν στο καλεντάρι μας όλα τα υπέροχα που φέρνει μαζί του (φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρο κ.ά.) και ετοιμαζόμαστε να τα ζήσουμε στο έπακρον!

Όλα όσα ακολουθούν παρακάτω, οι εκδηλώσεις δηλαδή που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, θα μας δώσουν άλλη μία ευκαιρία για να βγούμε εκτός.

Γι' αυτό ακολούθησέ μας:

Ρομαντική κομεντί με τη Ζυλιέτ Μπινός
Η Ιζαμπέλ, μια πενηντάχρονη διαζευγμένη ζωγράφος, δεν παύει ποτέ να ψάχνει για τον μεγάλο έρωτα. Θα τον αναζητήσει σε διάφορους άντρες που θα περάσουν από τη ζωή της: έναν κυνικό τραπεζίτη, έναν ανασφαλή ηθοποιό, έναν σέξι άγνωστο που θα χορέψει μαζί της σε ένα κλαμπ το «At Last» της Έτα Τζέιμς, τον πρώην σύζυγό της, με την ίδια αδήριτη υπαρξιακή ανάγκη κάθε φορά για κάτι ουσιαστικό που θα νοηματοδοτήσει την ζωή της και με την ίδια αμφίβολη έκβαση στο τέλος. Και καθώς αυτή περνάει από τον έναν εραστή στον άλλον αναζητώντας την «εσωτερική λιακάδα» του τίτλου, όχι μόνο συναντά ψυχολογικά προβλήματα μεγαλύτερα από τα δικά της, αλλά διαπιστώνει και πως μια ερωτική σχέση δεν μπορεί να την καλύψει και σεξουαλικά και πνευματικά και συναισθηματικά. Την Γαλλική ταινία της Κλερ Ντενί «Η λιακάδα μέσα μου» προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού. Μια αντισυμβατική ρομαντική κομεντί εμπνευσμένη από τα περίφημα «Αποσπάσματα ενός ερωτικού λόγου» του Γάλλου στοχαστή Ρολάν Μπαρτ. Με την Ζυλιέτ Μπινός στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
> Δευτέρα 5 Μαρτίου, Ρίο, Λεμεσός, 20.15, τηλ. 22871410.

 



Έργο του Dennis Kelly ανεβάζει η «Still Theatre Group»
Το ψυχολογικό θρίλερ " Μετά Το Τέλος" του βραβευμένου Βρετανού συγγραφέα Dennis Kelly, ανεβάζει η νεοσύστατη ομάδα "Still Theatre Group" για πρώτη φορά στην Κύπρο. Το έργο που έχει ανέβει στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και έχει αποσπάσει διθυρραμβικές κριτικές από την "New York Times" και την "The Guardian" έρχεται στο Ίδρυμα Άρτος, για έξι μόνο παραστάσεις. Η Λουίζ ξυπνάει στο πυρηνικό καταφύγιο του Μάρκ, ο οποίος την έχει σώσει απο την τρομοκρατική επίθεση που έγινε το προηγούμενο βράδυ. Για μία εβδομάδα βρίσκονται αποκλεισμένοι στο καταφύγιο, μόνο οι δυό τους προσπαθώντας να επιβιώσουν από την επίθεση αλλά κυρίως ο ένας απο τον άλλο. Η παράσταση από την ομάδα 'Still Theatre Group', με μια τολμηρή ματιά, αναδεικνύει με πιστότητα τα νοήματα του έργου αξιοποιώντας τη σκληρή ειλικρίνεια και διεισδυτικότητα της γραφής του. Με το αριστουργηματικό αυτό έργο του, ο Dennis Kelly, θα φέρει τον θεατή, αντιμέτωπο με ένα σκοτάδι που θυμίζει την Κόλαση του Δάντη και με υπαρξιακά ερωτήματα ανάλογα του μεγαλείου του μοναδικού Άμλετ, του Σαίξπηρ. Παίζουν Άντρη Χατζηχριστοδούλου, Γιάννης Μίνως.
> Δευτέρα 5 Μαρτίου, Ίδρυμα ARTos, Λευκωσία, πρεμιέρα, 20.30. Παραστάσεις Δευτέρα και Τρίτη στις 20:30, Μάρτιος 5, 6, 12, 13 , 19, 20, εισιτήρια www.tickethour.com.cy, τηλ. 77777040 και σε όλα τα καταστήματα ACS Couriers.



Μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης στο Space
Συνεχίζονται με επιτυχία οι παραστάσεις του έργου «Πνεύμονες» του Βρετανού συγγραφέα Duncan Macmillan. Η παράσταση της Θεατρικής Ομάδας Μαρίας Καρολίδου καταπιάνεται με το χρονικό της σχέσης ενός ζευγαριού καθώς εξελίσσεται από τη στιγμή που αυτό προσπαθεί να πάρει μια απόφαση σχετικά με το αν θα πρέπει ή όχι να φέρει ένα παιδί στον κόσμο. Δυο σύγχρονοι σκεπτόμενοι άνθρωποι, προσπαθούν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για τη σχέση, το μέλλον τους, αλλά παράλληλα και για το μέλλον του πλανήτη. Μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης μέσα από την οποία αναδεικνύονται με ακραιφνή ειλικρίνεια οι αβεβαιότητες και οι προβληματισμοί μιας γενιάς, που προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη θέση της έναντι στα μεγάλα ερωτήματα που αφορούν τον έρωτα, την αγάπη, τη ζωή και το θάνατο. Το έργο είναι κατάλληλο για άτομα άνω των 17 ετών. Η μετάφραση και σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Ιόλη Καρολίδου. Παίζουν: Γιάννης Καραούλης και Παναγιώτα Παπαγεωργίου.
> Δευτέρα 5 Μαρτίου, Space, Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις: κάθε Σάββατο 8:30, Κυριακή 7:00, Δευτέρα 8:30. Πληρ. 97605749.

 


H Κristen Case συνομιλεί με την Αλεξάνδρα Μαγγλή
Η Kristen Case και η Αλεξάνδρα Μαγγλή θα συζητήσουν σήμερα στο Point Centre, για τη συνεργασία, τις ριζοσπαστικές πρακτικές της επιμονής και της χρονοτριβής με κείμενα από το παρελθόν μας, καθώς και για τα συναπαντήματα που μπορούν να προκύψουν από τέτοιες πρακτικές. Η Case και η Μαγγλή θα βρεθούν σε αυτήν τη συνομιλία έχοντας ολοκληρώσει ένα τριετές έργο συνεργασίας: μια συλλογή δοκιμίων που πρόκειται να δημοσιευτεί από τον εκδοτικό οίκο Milkweed Editions στις ΗΠΑ το 2019. Τα δοκίμια αυτά γράφτηκαν από δώδεκα ποιητές της Βoρείου Αμερικής, τους οποίους οι Case και Μαγγλή προσκάλεσαν να γράψουν για τη λογοτεχνία του δέκατου ένατου αιώνα. Η συνάντηση αυτή αποτελεί μέρος μιας σειράς παρουσιάσεων που οργανώνει ο Χάρης Πελλαπαϊσιώτης σε συνεργασία με το Point Centre for Contemporary Art, που πηγάζουν από το δικό του πρότζεκτ "Walking Narratives and Affective Spaces", το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στο Point Centre το 2019.
> Δευτέρα 5 Μαρτίου, Point Centre, Λευκωσία, 18.30. Πληρ. 22 662053.

 

Annie
Η ομάδα του μουσικού θεάτρου του Grammar School Λεμεσού παρουσιάζει το γνωστό και πετυχημένο μιούζικαλ «Annie» στις 5 και 6 Μαρτίου 2018, στις 8.00μμ. Από τότε που οι γονείς της μικρής Annie την εγκατέλειψαν ως μωρό, αυτή ζούσε μια σκληρή ζωή στο ορφανοτροφείο της κυρίας Hannigan. Ωστόσο, όλα αυτά αλλάζουν, όταν ο δισεκατομμυριούχος Oliver Warbucks την φέρνει για μερικές μέρες στην έπαυλή του.
Η ομάδα παραγωγής περιλαμβάνει τη σκηνοθέτη Κλεοπάτρα Πάπα Κυπριανού, τους βοηθούς σκηνοθέτη Μαρία Κουζή Αλετράρη και Μαρτίνο Περδίκη και τις χορογράφους Σύλια Χαραλάμπους και Ζωή Ξάνθου. Η σκηνογραφία είναι του Γιώργου Παπαδόπουλου. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής.
> Δευτέρα 5 & Τρίτη 6 Μαρτίου, Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού, 20.00. Πληρ. 25377277.

 

Homo Urbanus Europeanus
Οι φωτογραφίες της έκθεσης με τον γενικό τίτλο "Homo Urbanus Europeanus", έχουν παρουσιαστεί σε 29 εκθέσεις σε 22 χώρες, στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017, και μεταφέρεται τώρα στη Λεμεσό.
Ο Jean-Marc Caracci ταξίδεψε σε 39 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (ανάμεσά τους και στη Λευκωσία το 2015), για να φωτογραφίσει τον "άνθρωπο μέσα στο αστικό του περιβάλλον". Η κάθε φωτογραφία της σειράς "Homo Urbanus Europeanus", με την ακρίβεια στο κάδρο και την εξαίρετη αισθητική της, είναι ένας ύμνος προς τον Πολίτη.
"Καθώς φωτογραφίζω μια πόλη, βλέπω τον εαυτό μου ως ιδιωτικό ντετέκτιβ, που διερευνά την πορεία της ανθρωπότητας, σαν βιολόγος που εξετάζει τις κινήσεις μέσα στο κύτταρο".
> Δευτέρα 5 Μαρτίου, Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, Λεμεσός.

 

Χώρα των Θαυμάτων
Η Pepi (Peproneh) Martin γεννήθηκε σε οικογένεια Αρμενίων στο Tabriz του Ιράν. Έχει ζήσει στο Ιράν, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μονακό, τα ΗΑΕ, το Κατάρ και την Κύπρο. Η Λεμεσός είναι η κύρια κατοικία της από το 1989. Ζώντας μεγάλα χρονικά διαστήματα σε αρκετές χώρες, βοήθησε τη Pepi να γίνει πιο ανεκτική προς άλλους πολιτισμούς και να εκτιμήσει το περιβάλλον και τη ζωή γενικότερα. Τα ταξίδια παραμένουν μια μεγάλη αγάπη για αυτήν. Της έχουν δώσει την ευκαιρία να επισκεφθεί πολλά μουσεία και γκαλερί και λειτουργούν ως ένα είδος συνεχούς φροντιστηρίου για την Ιστορία της Τέχνης.
> Δευτέρα 5 Μαρτίου, Opus 39, Λάρνακα, 17.00-20.00. Τρίτη-Παρασκευή 10.30-12.30 & 17.00-20.00. Σάββατο 10:30 - 12.30. Διάρκεια έκθεσης 5-17 Μαρτίου 2018.


Άμλετ - NT Live
Ο προτεινόμενος για Όσκαρ Benedict Cumberbatch (Σέρλοκ Χόλμς στη σειρά Sherlock του BBC, Το παιχνίδι της μίμησης, Φρανκενστάιν στο National Theatre) υποδύεται τον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνοθεσία Lyndsey Turner (Posh, Chimerica). Ενόσω η χώρα ετοιμάζεται για πόλεμο, μια οικογένεια καταρρέει. Αναγκασμένος να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του, αλλά ανίκανος να δράσει, ο Άμλετ εξοργίζεται με την αδυναμία του μπροστά στη δύσκολη κατάσταση και θέτει σε κίνδυνο τόσο την ψυχική του υγεία, όσο και την ασφάλεια του κράτους. Με τη στήριξη των British Council & British High Commission - Nicosia
Σκηνοθεσία: Lyndsey Turner
Με Ελληνικούς και Αγγλικούς υποτίτλους
> Τρίτη 6 Μαρτίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 77777745.

 

Τεχνική Αλεξάντερ για Μουσικούς
Βιωματικό Εργαστήρι Τεχνικής Αλεξάντερ για Μουσικούς, με τη Λιάνα Θράσου. Η Τεχνική Alexander επικεντρώνεται στην εξάλειψη της υπερβολικής και αχρείαστης σωματικής και ψυχολογικής έντασης. Είναι μια μέθοδος που βελτιστοποιεί την αντίληψη των συναισθηματικών συμπεριφορών που μειώνουν την απόδοση μας και που μας βοηθά να αλλάξουμε τις συμπεριφορές αυτές. Πιο συγκεκριμένα, μας βοηθά:
- να αποβάλουμε τη σωματική και τη ψυχολογική ένταση
- να διαχειριζόμαστε το άγχος μας
- να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι στη σκηνή, αλλά και στη ζωή γενικότερα
- να έχουμε πιο δυναμική παρουσία
- να διαχειριζόμαστε το σκηνικό φόβο
- να διευκολύνουμε την αναπνοή και τις φωνητικές μας δεξιότητες
- να βελτιώσουμε τη στάση, την ισορροπία και το συντονισμό του σώματος
- να αυξήσουμε την ικανότητα συγκέντρωσης μας.
Η τεχνική Alexander είναι θεμελιώδης στην εξάσκηση της μουσικής και αναπόσπαστο μέρος της ύλης αντίστοιχων σχολών, πανεπιστημίων και κονσερβατορίων στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.
> Τρίτη 6 Μαρτίου, DanceWaves, Λευκωσία, 10.00-13.00. Για δήλωση συμμετοχής παρακαλώ επικοινωνήστε με τη Λιάνα Θράσου στο 99550240.

 

Γιώργος Χατζηνάσιος & Γιώργος Θεοφάνους
Ο Γιώργος Χατζηνάσιος και ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιούνται στη σκηνή του θεάτρου, ο ένας απέναντι από τον άλλο στο πιάνο, για ένα μουσικό ταξίδι, μια διαρκή μουσική συνομιλία. Στην παρέα τους ο Κώστας Μακεδόνας, η Δέσποινα Ολυμπίου, ο Γιώργος Σταματάρης, η Όλγα Βενετσιάνου και άλλοι ταλαντούχοι τραγουδιστές που θα ερμηνεύσουν τραγούδια-επιτυχίες των δύο συνθετών. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής το οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες του εντελώς δωρεάν σε όλες τις εγκύους και νεογνά σε παγκύπρια κλίμακα.
> Τετάρτη, 7 Μαρτίου, Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού, 20.00. Εισιτήρια: €45 (ΣΕΙΡΕΣ Α,Β ΠΛΑΤΕΙΑ), €35 (ΣΕΙΡΕΣ C-R ΠΛΑΤΕΙΑ), €25 (ΕΞΩΣΤΗΣ). Προπώληση Εισιτηρίων: www.SoldoutTickets.com.cy & στο ταμείο του Θεάτρου.

 

Meres of Zest
Το ζεστό και φιλόξενο Ζest ετοιμάζει για μας κάτι πολύ ξεχωριστό, σε συνεργασία με ένα επίσης αγαπητό χώρο. Συγκεκριμένα φιλοξενεί το MERES bookstore για ένα pop up event με τίτλο "Meres of Zest".
Το event θα πραγματοποιηθεί στο Zest στην oδό Βασιλίσης Φρειδερίκης 13, στη Λευκωσία, την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 από τις 4.30μ.μ. μέχρι τις 7:30μ.μ.
Το MERES bookstore είναι ένα εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο το οποίο εστιάζει κυρίως σε ποιοτικές και ιδιαίτερες εκδόσεις σε μια ευρεία γκάμα κατηγοριών όπως architecture, design, arts, society, lifestyle and kids.
Κατά τη διάρκεια του pop up event όλοι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν από κοντά αυτή την ξεχωριστή συλλογή βιβλίων μαζί με τσάι και αγαπημένες γλυκές απολαύσεις από το Zest.
> Τετάρτη 7 Μαρτίου, Ζest Coffee + Kitchen, Λευκωσία, 16.30-19.30. Για περισσοτερες πληροφορίες: 22314344.

 

Μία νέα έκθεση φωτογραφίας σε ταξιδεύει στο όνειρο
Ταξιδιώτης του ονείρου, ο φωτογράφος Αθανάσιος Αθανασίου, παρουσιάζει στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, μια σειρά από πειραματικές φωτογραφίες, οι οποίες είναι το αποτέλεσμα της χρήσης εναλλακτικών μεθόδων και τεχνικών. Στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Στιγμές στο Μουσείο», ο φωτογράφος παρουσιάζει στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ιδρύματος, μια ιδιαίτερα ανατρεπτική έκθεση με τίτλο «Ταξιδιώτες του Ονείρου». Ο καλλιτέχνης μετατρέπει μια ρεαλιστική κατά τα άλλα φωτογραφία σε ένα έργο τέχνης στο οποίο θα αποδίδονται οι δικές του προσωπικές πινελιές, βασισμένο στη κατανόηση της σκηνής.
> Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Λευκωσία, 19:30. Διάρκεια έκθεσης: 8 Μαρτίου - 8 Απριλίου 2018. Ωράρια λειτουργίας: Δ-Κ 10:00-19:00. Είσοδος ελεύθερη. Για πληροφορίες: 22 128 157.

 

Οι Κονδυλοφόροι του Μαρκήσιου ντε Σαντ
Η μάχη μεταξύ αρετής και ατιμίας ποτέ δεν υπήρξε πιο προκλητική! Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ ήταν Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος με ηδονιστικές, κυρίως, και αθεϊστικές θεωρήσεις, που κατέστη διάσημος για τη σεξουαλική διαστροφή της απόλαυσης του φόβου, τρόμου και πόνου που προκαλούσε στις συντρόφους του, όπου και από τον τίτλο του καθιερώθηκε ο όρος «σαδισμός». Στο βραβευμένο με Obie έργο «Οι Κονδυλοφόροι» του Doug Wright, παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες του δαιμόνιου και κακόφημου Μαρκήσιου ντε Σαντ στο άσυλο Σαρεντόν, στο Παρίσι, 1807. Με ένα σατανικά εύγλωττο και έναν μελοδραματικά κωμικό τρόπο, ο συγγραφέας εξετάζει πόσο μπορούν να διαφέρουν ερμηνείες της ηθικής, των πιστεύω και της εξουσίας. Σε μια «αρένα» που θα δημιουργηθεί στο χώρο προσωρινών εκθέσεων της Λεβεντείου Πινακοθήκης, θα διεξαθεί μια φαντασμαγορική μάχη μεταξύ αρετής και ατιμίας - που μπορεί και να ενοχλήσει...! Σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, ο Φώτης Αποστολίδης υποδύεται τον πικάντικο Μαρκήσιο ενώ ο Βαρνάβας Κυριαζής τον αδυσώπητο διοικητή του ασύλου. Το παιχνίδι ισχύος, εντιμότητας και παραφροσύνης συμπληρώνουν ο Βασίλης Χαραλάμπους, η Άννα Γιαγκιώζη, η Στυλιάνα Ιωάννου και ο Φώτης Καράλης. Σκηνικά και κοστούμια σχεδιάζει η Έλενα Κατσούρη, φωτισμούς ο Βασίλης Πετεινάρης και μουσική γράφει ο Γιώργος Κολιάς. Το έργο είναι αυστηρώς ακατάλληλο για άτομα κάτω των 18.
> Τετάρτη, 7 Μαρτίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 77777745.

 

Δημήτρης Ζερβουδάκης, Μελίνα Κανά
Μαζί στη σκηνή, απλώνουν την πολύτιμη 'πραμάτεια' τους, τους στίχους και τις μουσικές και εναλλάσσουν τον ρεαλισμό με την φαντασία, την ψυχαγωγία με τη διασκέδαση. Δύο καλλιτέχνες με συγγενικές μουσικές καταβολές και με το ίδιο πάθος για τη μουσική, ενώνονται φέτος σε έναν κοινό στόχο: τα τραγούδια να γίνουν σημείο συνάντησης τόσο για τους ίδιους όσο και για τον κόσμο, που ταξιδεύει με τον ίδιο τρόπο... αντλώντας δύναμη και αισιοδοξία μέσα από τη μουσική.
> Πέμπτη 8 Μαρτίου, Downtown Live, Λευκωσία, 21.00. Πληρ. 99810011.
> Παρασκευή 9 Μαρτίου, Στο Πέραμα, Λεμεσός, 21.30. Πληρ. 25373763.

 

Πέννυ Μπαλτατζή
Η Πέννυ Μπαλτατζή, το κορίτσι που μας έκανε να ερωτευθούμε ξανά από την αρχή το swing και την vintage αισθητική, επιστρέφει επί σκηνής! Πιο ώριμη μουσικά και δημιουργικά από ποτέ, η Πέννυ κάνει μια στροφή στον ήχο και την εικόνα της προς πιο σύγχρονα μονοπάτια, λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου, τρίτου στη σειρά και 1ου προσωπικού της άλμπουμ, την άνοιξη του 2018.
Στην εκτός Αθηνών περιοδεία της που ξεκινά από τα μέσα Φεβρουαρίου, η Πέννυ Μπαλτατζή επιλέγει να μας ταξιδέψει στον ευφάνταστο κόσμο της, με μια συλλογή τραγουδιών που ξεκινά από τα παλαιότερα δικά της και πολύ αγαπημένα (Εξωτικό Χαρμάνι, Καλάθι, Δεκάρα, Γυφτάκι) και συμπληρώνεται με πρωτότυπες διασκευές τραγουδιών από την ελληνική και διεθνή δισκογραφία (Dedication του Μ. Χατζιδάκι, Ξύπνα Αγάπη Μου του Μ. Πλέσσα, Let the Sunshine In κ.α.), ενώ το setlist θα περιλαμβάνει και μερικά τραγούδια από το επερχόμενο νέο της άλμπουμ - όλα τα παραπάνω με τη συνοδεία επί σκηνής της νέας της μπάντας και σε ενορχηστρώσεις κεφάτες και «καθαρές».
Για όλους αυτούς τους λόγους, μας καλεί να την ακολουθήσουμε, από πόλη σε πόλη, βουτώντας στα απαλά χρώματα μιας όμορφης Κυριακής…
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μάριος Λαζ Ιωαννίδης (κιθάρες, ενορχηστρώσεις, programming), Στέλιος Φραγκούς (πλήκτρα), Κωνσταντίνος Ζέρβας (τύμπανα), Ηλίας Καρκαβέλιας (μπάσο).
Επιμέλεια ήχου: Νίκος Κόλλιας
Φωτογραφία: Χρήστος Τζούτης
> Πέμπτη 8 Μαρτίου, Στο Πέραμα, Λεμεσός, 21.00. Πληρ. 25373763.
> Παρασκευή 9 Μαρτίου, Μουσική Σκηνή RED, Λευκωσία, 22.30. Κρατήσεις: 96245929 και 99059257. Προπώληση: www.tickethour.com.cy και σε όλα τα καταστήματα ACS courier (77777040).

 

"Ψυχολογία Συριανού Συζύγου" του Εμμανουήλ Ροΐδη
"Εντρέπομαι να το ομολογήσω. Επέρασαν οκτώ μήνες αφ' ότου υπανδρεύθην και είμαι ακόμη ερωτευμένος με την γυναίκα μου, ενώ ο κυριώτερος λόγος δια τον οποίον την επήρα ήτο, ότι δεν μου ήρεσκε διόλου η κατάστασις ερωτευμένου".
Με αυτόν τον ανατρεπτικό τρόπο ξεκινά ο Εμμανουήλ Ροΐδης το διήγημά του 'Ψυχολογία Συριανού Συζύγου', το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα του ανατρεπτικού αλλά και συνάμα εξόχως σατιρικού ύφους του συγγραφέα.
Γραμμένο το 1894 - έναν μόλις χρόνο μετά που ο Χαρίλαος Τρικούπης αναγκάζεται να κηρύξει το ελληνικό δημόσιο σε πτώχευση ("Δυστυχώς κύριοι, επτωχεύσαμεν") - το διήγημα περιγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειες ενός ορκισμένου εργένη να 'απο-ερωτευθεί' χρησιμοποιώντας ως φάρμακο τον γάμο, ο οποίος για τον ίδιο αποτελεί 'τον τάφο του έρωτος.'
Η παράσταση εμπνέεται τόσο από τον 'αγώνα' του συζύγου όσο και από το πλαίσιο υλικής ευμάρειας μέσα στο οποίο το διήγημα τοποθετείται ενώ η χώρα τελεί υπό πτώχευση. Τοποθετημένη στο πιο 'μυστικό μπαρ της πόλης', η παράσταση ακολουθεί την καθημερινότητα ενός παροπλισμένου συζύγου και την ανάγκη του να 'ζήσει' δημιουργώντας μια παράλληλη πραγματικότητα μέσα στο ίδιο του το σπίτι.
Και όπως ο ίδιος τονίζει 'τους κλίνοντας να με θεωρήσωσιν εκ των ανωτέρω ως βλάκα, παρακαλώ να σκεφθώσι πόσον δύσκολος είναι η θέσις του μη δυναμένου ούτε ως εραστής να παρακαλέση χωρίς να γίνη γελοίος, ούτε ως σύζυγος ν' απαιτήση χωρίς να γίνη μισητός'.
> Επίσημη Πρεμιέρα: Πέμπτη 8 Μαρτίου, Σπούτνικ, Μιχαλακοπούλου 29Α (πρώην επαρχιακό Κτηματολόγιο Λευκωσίας), 20.00. Εισιτήρια: Tickethour.com.cy 77777040 και σε όλα τα καταστήματα ACS Couriers. Εισιτήρια: €15, €12 (μειωμένο). Πληροφορίες: 70007027

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close