Cine News , Κινηματογράφος

Guillermo del Toro: Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης μας μιλά

Είμαστε μια 'οικογένεια-τσίρκο' και αυτή είναι η πραγματικότητά μας...

Δημοσιεύτηκε στις 07 Μαρτίου 2018

Με το 'The Shape of Water', o σπουδαίος Μεξικανός δημιουργός, σάρωσε όλα τα κινηματογραφικά βραβεία στο πέρασμά του, σκηνοθετώντας μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Οι κριτικοί το έχουν χαρακτηρίσει ως το καλύτερο φιλμ του Guillermo del Toro μετά το 'Pan's Labyrinth'. Η σαρωτική πορεία του 'The Shape of Water' ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν απέσπασε τον Χρυσό Λεόντα στο 74ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Το American Film Institute το κατέταξε μέσα στα 10 κορυφαία φιλμ του 2017. Ήταν υποψήφιο για 7 Χρυσές Σφαίρες, αποσπώντας τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπης Μουσικής, πήρε το BAFTA Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, ήταν ο μεγάλος νικητής, αφού και αριθμητικά επικράτησε των 'αντιπάλων' του, συγκεντρώνοντας 4 χρυσά αγαλματάκια, ανάμεσά τους και αυτό της Καλύτερης Ταινίας.

Ο μεγάλος 'παραμυθάς' του Χόλιγουντ, συνεχίζει να μας μαγεύει με τις ταινίες του...

Αισθάνομαι ότι οι επιρροές σας προέρχονται τόσο από τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία, όσο και από τον κινηματογράφο.

Όλο και περισσότερο καθώς μεγαλώνω, πιάνω τον εαυτό μου να ψάχνει για έμπνευση στη ζωγραφική, την εικονογράφηση, τα βιντεοπαιχνίδια και τις παλιές ταινίες. Αγαπώ αυτό που κάνουν πολλοί από τους συγχρόνους δημιουργούς, ειδικά άτομα όπως ο Terry Gilliam, ο David Cronenberg, ο PT Anderson και ο Alfonso Cuarón. Ωστόσο, εγώ νιώθω ότι παίρνω περισσότερη ενέργεια, ξεφυλλίζοντας τα βιβλία τέχνης μου ή κοιτάζοντας μερικά έργα ζωγραφικής ή εικονογραφήσεις. Πιστεύω επίσης ότι υπάρχουν πολύ ωραίες ατμοσφαιρικές στιγμές στα βιντεοπαιχνίδια. Το anime επίσης. Μου αρέσει το anime.

Συνεχώς σκηνοθετείτε, γράφετε ή βρίσκεστε στην παραγωγή ταινιών. Σας μένει καθόλου χρόνος για οικογενειακή ζωή;

Είμαι αρκετά τυχερός που η προσωπική μου ζωή έρχεται σε πλήρη αρμονία με την επαγγελματική μου ζωή. Τα παιδιά μου αγαπούν να επισκέπτονται τα σετ, αγαπούν τα τέρατα. Η μικρότερη κόρη μου έχει μια τρελή αδυναμία στο 'Hellboy'. Είμαστε μια 'οικογένεια-τσίρκο' και αυτή είναι η πραγματικότητά μας.

Ξεχωρίζετε κάποιες από τις ταινίες σας;

Μια από τις αγαπημένες μου σίγουρα είναι το 'Pan's Labyrinth'.

Μου αρέσει το ντεμπούτο σας, το 'Cronos'.

Έχω πολύ τρυφερά συναισθήματα για το 'Cronos', αλλά οι αναμνήσεις από τα γυρίσματα αυτής της ταινίας είναι τόσο οδυνηρά, που δεν μπαίνει μέσα στη λίστα μου. Το budget ήταν περιορισμένο, αλλά ήταν μία καλή πρώτη προσπάθεια.

Τι σημαίνουν τα βραβεία για εσάς, ως σκηνοθέτης;
Λοιπόν, μου αρέσει όταν μια ταινία συνδέεται με ένα ακροατήριο, και αυτό το ακροατήριο περιλαμβάνει ανθρώπους που δίνουν βραβεία. Το Emmy, τα Όσκαρ ή οποιοδήποτε από τα φεστιβάλ και ούτω καθεξής.

Μέσα από τις ταινίες φαντασίας και τρόμου που έχετε κάνει μέχρι τώρα, πολλοί έχουν σημειώσει ότι χειρίζεστε με μεγάλη τέχνη το ανθρώπινο συναίσθημα. Έχετε σκοπό να αφήσετε τα οπτικά εφέ κάποια στιγμή και να δημιουργήσετε ένα ρεαλιστικό δράμα;

Δεν με ενδιαφέρει να αναδημιουργήσω την πραγματικότητα. Ενδιαφέρομαι να δημιουργήσω μια συναισθηματική αλήθεια. Μπορείτε να βρείτε αυτές τις αλήθειες σε ιστορίες που είναι εξαιρετικά ειπωμένες, τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε παρουσίαση. Με ενδιαφέρει περισσότερο η αλήθεια παρά η πραγματικότητα.


Info: Η ταινία 'The Shape of Water' του Guillermo del Toro προβάλλεται σε όλους τους κινηματογράφους της Κύπρου.

 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close