Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

To Bistrot 55 φλερτάρει με την υψηλή γαστρονομία

Ο Δειπνολόγος δοκίμασε το καινούριο μενού του νεαρού, ταλαντούχου σεφ Χριστόδουλου Θεοφάνους στο γνωστό bistrot της Λεμεσού

Δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου 2018

Η αλήθεια είναι ότι ήθελα από καιρό, να το επισκεφτώ ξανά. Λίγο γιατί η τελευταία μου επίσκεψη στο Summer Edition (το by the sea κατάλυμα του Bistro 55) στέφθηκε με απόλυτη γαστρονομική επιτυχία, μα περισσότερο γιατί τα σχόλια που έφτασαν στα αυτιά μου για το καινούριο μενού του νεαρού, ταλαντούχου σεφ Χριστόδουλου Θεοφάνους, ήταν ομολογουμένως διθυραμβικά.

Πρώτη έκπληξη της βραδιάς, το στοχευμένο face lifting στον ήδη ρομαντικό, πετρόχτιστο χώρο του εστιατορίου, το οποίο απέκτησε μια πιο privé ταυτότητα με την τοποθέτηση διαχωριστικών ξυλοκατασκευών, ενώ η προσθήκη περίοπτων καβών κρασιού και βιτρινών χάρισε στον χώρο την απαραίτητη οινογαστρονομική ταυτότητα που του αξίζει. Μια ταυτότητα που ενισχύεται περίτρανα με την πανέμορφη εικόνα των open plan κουζινών και της πλειάδας των σεφ, που επιλαμβάνονται επιμελώς του γαστριμαργικού γίγνεσθαι. Η σε τακτά διαστήματα παρουσία του σεφ Χριστόδουλου, στη σάλα εστίασης, ως γαστρονομικού συμβουλάτορα, με ενθουσίασε απίστευτα, εφόσον δημιουργείτο σε κάθε τραπέζι μια σχέση διαδραστική, μεταξύ θαμώνα και κουζίνας.

Η διαδραστική σχέση ενισχύθηκε κι όταν προσκλήθηκα από τον μετρ του εστιατορίου, για να τον ακολουθήσω στον χώρο με τους συντηρητές κρασιών, έτσι ώστε να επιλέξουμε μαζί, τον ή τους οίνους τους αρεστούς, με βάση τα ορεκτικά και τα κυρίως πιάτα, που ήδη είχαμε επιλέξει από την κάρτα εδεσμάτων. Μια άρτια δομημένη κάρτα φαγητών, με ισορροπημένη πολυπλοκότητα υλικών, διαχειρίσιμο αριθμό πιάτων (σε σχέση πάντοτε με το μέγεθος της κουζίνας, τον αριθμό των μαγείρων της, τη φιλοσοφία εστίασης και όχι μόνο), αλλά και μια κάρτα που δίνει αρκετές επιλογές για όλα τα διατροφικά παλέτα. Το μεγαλωμένο στο ξηροθερμικό terroir της Νότιας Γαλλίας Gris Blanc του Gérard Bertrand, απέδειξε από την πρώτη μύτη την μεγαλοπρέπεια του Grenache, μα και στάθηκε επάξια έναντι στα ορεκτικά, τα χειροποίητα al dente ραβιόλι αστακού, που δέθηκαν αρμονικά στο πιάτο, με αφρό παρμεζάνας, lobster bisque, άγρια μανιτάρια και λάδι μήλου και αρμπαρόριζας.

Παρακολουθούμε με τη συνδαιτυμόνα την παρέλαση από μπροστά μας των άριστων σε παρουσίαση πιάτων, αλλά και τις εκφράσεις θαυμασμού στο πρόσωπο των θαμώνων του rustic εστιατορίου, με κάποιους να απολαμβάνουν εδέσματα από το à la carte menu και άλλους να ζουν την ιεροτελεστία του πλουσιότατου σε γαστρονομικές εκπλήξεις, degustation menu. To ριζότο που ακολούθησε τρύπησε κυριολεκτικά τη μύτη μας με τα αρώματα της φρεσκοτριμμένης, χειμερινής, μαύρης τρούφας, (€1.000-€1.500 το κιλό), αλλά και ικανοποίησε στο έπακρο το στόμα, τόσο με το ιδανικό ψήσιμό του (δυστυχώς σε ελάχιστα εστιατόρια στο νησί δίνεται τόση έμφαση στο ριζότο), όσο και με τους ισορροπημένους ζωμούς που διαπότισαν το κάθε σπυρί του.

Η λευκόσαρκη πεσκανδρίτσα (ένα ψάρι που σε τυφλή δοκιμή αρκετοί το προσομοιάζουν με αστακό), που ακολούθησε, είναι ένα πιάτο, το οποίο δεδομένα θα επιλέξω και κατά την επόμενή μου επίσκεψη. Αριστοτεχνικά ψημένη, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά, δυναμιτίστηκε γευστικά στο τηγάνι μαζί με σάλτσα αστακού, αφράτο πουρέ από τοπιναμπούρ (αγκινάρα της Ιερουσαλήμ), αλλά και μαύρο σκόρδο, πλάι σε μανιτάρια girolles. Το επαναγέμισμα των ποτηριών μας με τον ελαφρά ροζέ οίνο, μάς έκανε να τσουγκρίσουμε ξανά τα ποτήρια, απολαμβάνοντας συνάμα από τους γυάλινους τοίχους τους επιδέξιους και με πλούσια εμπειρία σε Γαλλία και Ελβετία μάγειρες, να στολίζουν με μακριές τσιμπίδες όλα ανεξαιρέτως τα πιάτα.

Η εικόνα και μόνο της επερχόμενης γαστροδημιουργίας με κυλινδρικά φιλέτα αρνιού, όμορφα διανθισμένων από γλυκάδια, ελαφρά τσιγαρισμένα νιόκι και μανιτάρια μορχέλες (€600-€700 το κιλό αποξηραμένα), ώθησε και τους δυο μας ασυναίσθητα να αποτυπώσουμε το εδώδιμο έργο τέχνης και φωτογραφικά.

Όσο για τη γευστική ισορροπία, τις υφές, τις θερμοκρασίες όλων ανεξαιρέτως των επιμέρους υλικών, τα σχόλια ήταν όντως διθυραμβικά. Εξαίρετα τα σχόλια και για τον γλυκοαλχημιστικό επίλογο, ο οποίος γράφτηκε επίσης γευστικά με μια πανέμορφη μπάρα από ήπιας γλυκύτητας crème brûlée, καπελωμένη με ολόφρεσκα μούρα. Μια από τις καλύτερες οινογαστρονομικές εμπειρίες των τελευταίων μηνών, που πραγματικά με κάνει περήφανο για το υψηλό επίπεδο εστίασης στο νησί μας.

Λογαριασμός

(για 2 άτομα)

1 Ραβιόλι αστακού €14.50

1 Ριζότο μανιταριών €15.40

1 Φιλέτο πεσκανδρίτσας €26.50

1 Φιλέτο αρνιού €32

1 Crème brûlée €7

1 Νερό – 1L €2.60

1 Κρασί Gris Blanc - Gérard Bertrand €23

Σύνολο €121

Λογαριασμός κατά άτομο €60.50

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close