Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2013
Πώς γίνεται το wine tasting
Ένα κρασί κρύβει μέσα του τους κόπους και τις αγωνίες μιας ολόκληρης σοδειάς. Έχει το δικό του χαρακτήρα, την ξεχωριστή του υφή, αρώματα και γεύσεις που ανταποκρίνονται στον τύπο του. Γι’ αυτό ποτέ δεν το καταπίνουμε αμέσως. Το περιεργαζόμαστε, το μυριζόμαστε και το αφήνουμε στο στόμα για μερικά δευτερόλεπτα προτού το πιούμε ή το φτύσουμε. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Βάλε το κρασί στο ποτήρι, κράτησέ το από τη βάση και με κυκλικές, μαλακές κινήσεις γύρισέ το ώστε το κρασί να πάρει καμιά δεκαριά στροφές. Το ποτήρι, το κρατάς από τη βάση, για να μην αλλοιώσει το χέρι σου τη θερμοκρασία του κρασιού. Με τις κυκλικές κινήσεις, λοιπόν, ο αέρας που εισχωρεί αναδεικνύει τα αρώματα του κρασιού. Μετά γείρε το ποτήρι πάνω από μία λευκή επιφάνεια. Εάν έχεις λευκό κρασί θα δεις ότι από το κέντρο του ποτηριού μέχρι την άκρη, το χρώμα αλλάζει. Σε κάθε περίπτωση το κρασί δεν θα πρέπει να είναι έντονα θολό, γιατί αυτό αποδεικνύει ελάττωμα. Αφού το θαυμάσεις, έφτασε η ώρα να το μυρίσεις. Αν το άρωμά του δεν είναι ευχάριστο, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: αν μυρίζει ‘κλειστό’, μάλλον θα θέλει μετάγγιση. Εάν μυρίζει άσχημα, τότε πολλά πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, άρα άφησέ το στην άκρη. Αν η πρώτη, λοιπόν, εντύπωση είναι ικανοποιητική, τότε συνέχισε με μία δεύτερη, πιο βαθιά ‘μυτιά’. Εκεί θα μυρίσεις και τον πραγματικό χαρακτήρα του κρασιού. Αν μυρίζει λουλούδια και φρεσκοκομμένα φρούτα, τότε αυτά τα ονομάζουμε ‘αρώματα’. Αντίθετα, αν μυρίζει έντονα φρούτα, ξύλο, μπαχαρικά, βανίλια και αλλά τέτοια σύνθετα (γήινα αρώματα, μανιτάρια, μέλι, κερί κ.ά.), τότε αυτό ονομάζεται ‘μπουκέτο’. Τα αρώματα βρίσκονται σε νέα κρασιά ενώ το μπουκέτο σε παλαιωμένα. Τα φρέσκα κρασιά ‘ανοίγουν’ με τη μετάγγιση μετά από είκοσι λεπτά, ενώ τα πολύ παλαιωμένα απαιτούν καμιά φορά έως και το δεκαπλάσιο χρόνο. Το τελευταίο στάδιο είναι η δοκιμή. Δοκιμάζεις παίρνοντας μια καλή γουλιά στο στόμα σου και κατόπιν γέρνεις μπροστά το κεφάλι σου ώστε το υγρό να έρθει στα μπροστινά δόντια. Έπειτα, πάρε λίγο αέρα ανάμεσα από τα δόντια -για ένα δευτερόλεπτο- και επανέλαβε δύο-τρεις φορές ώστε να αεριστεί το κρασί. Κατόπιν στριφογύρισε στο στόμα σου το υγρό, στην ίδια πάντα θέση του κεφαλιού, για περίπου έξι με οκτώ δευτερόλεπτα και στη συνεχεία, βγάλε το από το στόμα σου ή κατάπιε. Άσχετα αν σου αρέσει ή όχι, εάν η επίγευση του κρατήσει για πάνω από τριάντα δευτερόλεπτα στο στόμα σου, τότε σαφώς μιλάμε για ένα ‘μεγάλο’ κρασί. Από τα είκοσι έως τα τριάντα έχουμε ένα άριστο κρασί, ενώ από τα δώδεκα έως τα είκοσι λεπτά ένα πολύ καλό. Από τα επτά έως τα δώδεκα έχουμε ένα καλό, ενώ κάτω από τα επτά δευτερόλεπτα, μάλλον θα ήταν καλύτερα να πιεις μια μπίρα.
Σχετικά

Ετοιμάσου για μία αλλιώτικη χριστουγεννιάτικη αγορά στη Λεμεσό
Μια δωρεάν εκδήλωση που προάγει τη βιωσιμότητα, με στόχο την προώθηση ηθικών προϊόντων, τοπικών βρώσιμων αγαθών και χειροποίητων δημιουργιών

28 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Δες αναλυτικά το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Οι παγκοσμίου φήμης Chippendales που «ανάβουν» την Ευρώπη κάνουν μία στάση στην Κύπρο
Μια νύχτα γεμάτη ενέργεια, πάθος και αξέχαστη διασκέδαση

Δωρεάν εργαστήρια συγγραφής σεναρίου από τον Σταύρο Παμπαλή
Τα εργαστήρια διοργανώνονται από την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας

Μέρες κεραμικής τέχνης και πηλού στην Αγία Νάπα
Ένα ακόμη σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός θα πραγματοποιηθεί τον μήνα Σεπτέμβριο

Ανακοινώθηκε το επόμενο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ σε ένα υπέροχο χωριό της Κύπρου
Με ζωντανή μουσική, φαγητό και ποτό

Αποχαιρετάμε το κυπριακό καλοκαίρι με 20 υπέροχες εκδηλώσεις
Το υπόλοιπο του Αυγούστου γεμίζει με μουσική, πολιτισμό και δροσερές στιγμές σε όλη την Κύπρο

Έρχεται ένα μοναδικό καλοκαιρινό πάρτι γεμάτο μουσική, παιχνίδια και BBQ
Η Νεολαία Φρενάρους μας προσκαλεί για μεσημεριανό πάρτι

Κατακόκκινη Πανσέληνος, περίπατος και βραδιά γνωριμίας με μουσική στην Λεμεσό
Μια ξεχωριστή βραδιά στο παραλιακό πεζοδρόμιο

«Η μουσική συναντά τη γλυπτική», την Τρίτη στον παραλιακό του Πρωταρά
Συνεχίζεται την Τρίτη 19 Αυγούστου ο κύκλος εκδηλώσεων «Η μουσική συναντά τη γλυπτική»

«Τα καλοκαίρια μας μικρά κι ατέλειωτοι χειμώνες»: μουσικοχορευτική παράσταση, με καλό σκοπό
Φιλανθρωπική εκδήλωση, με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν για την υποστήριξη μαθητών και φοιτητών από τις πυρόπληκτες κοινότητες της Ορεινής Λεμεσού.

3 πράγματα για να κάνεις σήμερα Δευτέρα στο χωριό
Τα χωριά που συνεχίζουν και σήμερα τις εκδηλώσεις τους