Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Τα 18 καλύτερα πράγματα να κάνεις αυτήν την εβδομάδα

Φτιάξαμε την ατζέντα της εβδομάδας, με όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2018

Ο πρώτος μήνας της άνοιξης, ο Μάρτιος, είναι γεμάτος σημαντικές στιγμές!

Με καλή διάθεση, θετική ενέργεια και φυσικά με προγραμματισμό. Βάζουμε λοιπόν στο καλεντάρι μας όλα τα υπέροχα που φέρνει μαζί του (φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρο κ.ά.) και ετοιμαζόμαστε να τα ζήσουμε στο έπακρον!

Όλα όσα ακολουθούν παρακάτω, οι εκδηλώσεις δηλαδή που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, θα μας δώσουν άλλη μία ευκαιρία για να βγούμε εκτός.

Γι' αυτό ακολούθησέ μας:

Αγώνες Poetry Slam στο ARTos
Επτά ποιητές από το εξωτερικό και 17 Κύπριοι συμμετέχουν στο φετεινό Poetry Slam, τον διαγωνισμό ποίησης, στον οποίο οι συμμετέχοντες απαγγέλουν την πρωτότυπη δουλειά τους, δραματοποιώντας την ταυτόχρονα. O ποιητής - slammer, έχει στη διάθεσή του μέχρι 3 λεπτά για παρουσιάσει το ποίημά του στο κοινό και την πενταμελή κριτική επιτροπή. Αυτό είναι το δεύτερο διεθνές Poetry Slam που διοργανώνεται από το «Ιδεόγραμμα», στον χώρο του ARTos Foundation, μετά το πρώτο στη Λευκωσία το 2017, και τριάντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη παράσταση Poetry Slam στο Σικάγο. Θα διαρκέσει δύο μέρες, σήμερα 26 και αύριο 27 Μαρτίου. Στόχος του είναι να προκαλέσει και να οδηγήσει την ποίηση στα άκρα, αναζητώντας νέες μορφές έκφρασης, έχοντας πάντα υπ' όψιν και τα σύγχρονα διεθνή ποιητικά ρεύματα.
> Δευτέρα 26 Μαρτίου, Ίδρυμα ARTos, Λευκωσία, 17.00, τηλ. 99577006.

 

Συμπόσιο για τον λόγο και την ευθύνη του καλλιτέχνη
Στα πλαίσια της έκθεσης «Και ότι έχει απομείνει από το ρόδο δεν είναι παρά όνομα», της Αθηνάς Αντωνιάδου διοργανώνεται σήμερα το συμπόσιο με θέμα «Ο Χώρος, ο Λόγος και η Ευθύνη του Καλλιτέχνη». Αφορμή για το συνέδριο αποτέλεσαν τα θέματα που συζητήθηκαν για την υλοποίηση της περιοδικής έκθεσης που παρουσιάζεται στο Μουσείο Ζαμπέλα. Ο ρόλος του καλλιτέχνη και της τέχνης γενικότερα, ο χώρος δράσης των εικαστικών τεχνών αλλά και ο τρόπος με τον οποίο δομείται μια σχέση επικοινωνίας συνοψίζονται στις εξής τρεις θεματικές: η ευθύνη του καλλιτέχνη, ο χώρος και ο λόγος. Θα μιλήσουν οι Αθηνά Αντωνιάδου, Μόνικα Ασημένου, Γλαύκος Κουμίδης, Αλέξανδρος Κυριακίδης, Ανδρέας Ονουφρίου, Αλέξης Παπαδόπουλος, Ευανθία (Εύη) Τσελίκα, Μελίσσα Τσίμον, Άλκης Χατζηανδρέου και Σταύρος Χριστοδούλου.
> Δευτέρα 26 Μαρτίου, Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Λευκωσία, 17.00-20.00.

 

Δώδεκα ένορκοι στο Έρμα
Την ταινία «Οι 12 ένορκοι» (1957) του Σίντνεϊ Λιούμετ με τους Χένρι Φόντα, Μάρτιν Μπάλσαμ, Λι Τζ. Κομπ, Τζακ Γουόρντεν, προβάλλει σήμερα το Βιβλιοπωλείο Καφεαναγνωστήριο το Έρμα. Δώδεκα ένορκοι συνεδριάζουν για να εκδώσουν την απόφαση σε μια υπόθεση ανθρωποκτονίας. Κι ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι πεπεισμένοι πως ο νεαρός κατηγορούμενος είναι ένοχος, ένας από αυτούς προσπαθεί να τους πείσει να επανεξετάσουν τα στοιχεία. Η προβολή γίνεται σε εσωτερικό χώρο του βιβλιοπωλείου.
> Δευτέρα 26 Μαρτίου, Βιβλιοπωλείο Καφεαναγνωστήριο το Έρμα, 19.30, τηλ. 97901821 | 99980574 /www.facebook.com/toerma.

 

Βραβείο στους Σταύρο Λούρα και Αννίτα Σαντοριναίου
H Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου, διοργανώνει εκδήλωση σήμερα στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, στην οποία θα τιμηθούν με το Βραβείο Θεατρικής Πολιτιστικής Προσφοράς οι Σταύρος Λούρας και Αννίτα Σαντοριναίου. Μεταξύ άλλων η εκδήλωση περιλαμβάνει ανάγνωση του μηνύματος για την παγκόσμια μέρα θεάτρου, προβολή μικρού βίντεο αφιερωμένο στη θεατρική πορεία των βραβευθέντων, μικρό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με θεατρικά τραγούδια και δεξίωση.
> Δευτέρα 26 Μαρτίου, Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία, 20.00.

 

Μικρά βήματα με την Κατρίν Ντενέβ
Την Γαλλική ταινία «Μικρά βήματα» του βραβευμένου με Σεζάρ για «Το Χάρισμα της Σεραφίν» σκηνοθέτη Μαρτέν Προβόστ προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού. Με δύο μεγάλα ονόματα του Γαλλικού κινηματογράφου, την Κατρίν Ντενέβ και την Κατρίν Φροτ, στους κεντρικούς ρόλους. Ο Προβόστ παρακολουθεί την καθημερινότητά της Κλερ, την ρουτίνα της και τα μικρά απρόοπτα που έχει ν' αντιμετωπίσει, συστήνοντάς μας, με σχεδόν ντοκιμαντερίστικη ζεστασιά, έναν δοτικό αλλά συνεσταλμένο, χαμηλότονο χαρακτήρα, που δεν νιώθει άνετα με τις αλλαγές των καιρών. Όπως το κλείσιμο του κρατικού νοσοκομείου στο οποίο εργάζεται για χρόνια και η ανάγκη να πιάσει δουλειά σε μια μοντέρνα ιδιωτική μαιευτική κλινική-«εργοστάσιο βρεφών». Την ίδια στιγμή η παλιά ερωμένη του πατέρα της, η Μπεατρίς, μια απενοχοποιημένη, εξωστρεφής γυναίκα που ζει με δανεικά και (προσωρινά) κέρδη από τον τζόγο, εισβάλλει στην ζωή της και την αναστατώνει με έναν ενοχλητικό, αλλά και απελευθερωτικό τρόπο. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες που τελικά βρίσκουν κάποια σημεία επαφής.
> Δευτέρα 26 Μαρτίου, Ρίο, Λεμεσός, 20.15.

 

Πορεία Προς Το Πάσχα
Η επιτροπή Ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Αγίου Πορφυρίου Λεμεσού παρουσιάζει τη ΣΥΝΑΥΛΙΑ «ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ», τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 στις 8:00 μ.μ. στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού. Στη Συναυλία συμμετέχουν η Νεκταρία Καραντζή, η Βυζαντινή χορωδία και το Μουσικό Σχήμα Παραδοσιακών Οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.
Η Νεκταρία Καραντζή μία μοναδική Ελληνίδα υμνωδός, έχει συνδυάσει τη φωνή της κυρίως με την Βυζαντινή Εκκλησιαστική αλλά και Παραδοσιακή Μουσική και έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικότερες φωνές του εκκλησιαστικού μέλους. Οι πρώτες της ηχογραφήσεις ήταν πλάι στη φωνή του σύγχρονου Αγίου της Εκκλησίας μας, Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου. Σημαντική στιγμή στην πορεία της, υπήρξαν οι προσκλήσεις από την περίφημη Ακαδημία Λίστ στην Ουγγαρία, από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία και από το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο στην Ισπανία. Έχει παρουσιάσει συναυλίες Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Έχει συνεργαστεί με την κορυφαία παραδοσιακή ερμηνεύτρια της Ουγγαρίας Marta Sebestyen, την Υμνωδό Sister Kassiani, με την διακεκριμένη ανδρική χορωδία θρησκευτικού μέλους του Αγίου Ευφραίμ "St Efraim male choir", υπο τη διεύθυνση του Tamas Bubno και την Ελβετική χορωδία θρησκευτικού μέλος "Choeur Yaroslavl", υπό τη διεύθυνση του Yan Greppin. Επιμελήθηκε επίσης τη μουσική στην πολυβραβευμένη σερβική ταινία "Isceljenje" (The Healing), του Ivan Jovic, σε σενάριο της Monja Milinkovic,παραγωγής 2014.
Η Βυζαντινή χορωδία Ρωμανός ο Μελωδός και το Μουσικό Σχήμα παραδοσιακών οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού διευθύνονται από τον Μουσικολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Λυμπουρίδη και συμμετέχουν καταξιωμένοι ιεροψάλτες και μουσικοί. Εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιεί συναυλίες εντός και εκτός Κύπρου και συνεργάζεται με εξαιρετικούς καλλιτέχνες και μουσουργούς.
Η παρούσα συναυλία υπόσχεται να αποτελέσει συμβολή-ορόσημο στη Βυζαντινή και Λαϊκή μας παράδοση.
> Δευτέρα 26 Μαρτίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 20.00. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Πορφυρίου Λεμεσού.

 

Pick nick in residence at Point | Lulls étude 1
Το 'Lulls étude 1' είναι ένα μουσικό πρότζεκτ που πραγματεύεται τις αντηχήσεις εκείνων των κοινωνικών μηχανισμών που ενισχύουν την ψευδή αίσθηση της ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια του residency τους στη Γενεύη (Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2017) οι pick nick ζήτησαν από ντόπιους μουσικούς να παίξουν ένα παραδοσιακό κυπριακό νανούρισμα έχοντας το ακούσει μόνο μια φορά. Οι αυτοσχεδιασμοί τους αποτέλεσαν το υλικό με το οποίο η συνθέτης Νάσια Θεράποντος δημιούργησε ένα νέο μουσικό κομμάτι του οποίου η ακρόαση θα συμβεί την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2017 στις 17:00 και στις 19:00 στο Point Centre.
Οι μουσικοί που συμμετείχαν στο πρότζεκτ είναι: Marc Berman, ακορντεόν, Brice Catherin, βιολοντσέλο, Jonathan Delachaux, κλαρίνο, σαράγκι, σερπέν, Raphaël Ortis, ηλεκτρικό μπάσο, Samuel Schmidiger, ηλεκτρική κιθάρα.
Το 'Lulls étude 1' λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του residency των pick nick στο Point Centre, κατά το οποίο η ομάδα θα παρουσιάσει πρόσφατα και καινούργια έργα και μια σειρά από δραστηριότητες από τις 13 Μαρτίου μέχρι 13 Απριλίου 2018. Οι pick nick θα είναι στον χώρο κάθε Τρίτη, 15:00-19:00.
> Τρίτη, 27 Μαρτίου, Point Centre for Contemporary Art, Λευκωσία. Πληρ. 22662053/ www.pointcentre.org | info@pointcentre.org.

 

Μελίνα: Η τελευταία Ελληνίδα Θεά
Το Illya Productions παρουσιάζει την αναγνωρισμένη Κύπρια ηθοποιό Πάολα Χατζηλαμπρή στο θεατρικό έργο «Μελίνα: Η τελευταία Ελληνίδα Θεά» γραμμένο από τον Paul Lambis. Οι παραστάσεις τελούν υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύριου Νίκου Αναστασιάδη.
Ο θεατρικός αυτός μονόλογος εμπλουτισμένος με τραγούδι, χορό και αποσπάσματα από τις ταινίες της μεγάλης αυτής ηθοποιού και πολιτικού, ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας την δυναμική και αξέχαστη αυτή προσωπικότητα. Η Μελίνα Μερκούρη, η τελευταία Ελληνίδα θεά της οποίας η διεθνής καριέρα στο θέατρο και στον κινηματογράφο και η αξιομνημόνευτη αφοσίωση της στις τέχνες και στην πολιτική, την καθιέρωσαν ως την γνωστότερη ηρωίδα της οποίας η πορεία ήταν πάντα συνυφασμένη με την Ελλάδα. Συναισθηματικό, παθιασμένο, αποπλανητικό και ανατρεπτικό, το θεατρικό αυτό έργο παρουσιάζει την αξιοσημείωτη ζωή μιας πολιτικού που στόχο είχε να προβάλει την ουσία της Ελληνικής της ταυτότητας. Μια γυναίκα εξωστρεφής και ειλικρινής που υπηρέτησε όσο κανένας άλλος το αίτημα και τον αγώνα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, πίσω στην Ελλάδα. Αυτή η εξαιρετική παραγωγή έχει ως στόχο την δημιουργία μιας ανεπανάληπτης θεατρικής εμπειρίας σε συνδυασμό με την μουσική ορόσημο της Ελλάδας.
Είδος: Κωμωδία / Δράμα/ Mιούζικαλ
Πρωταγωνιστεί: Πάολα Χατζηλαμπρή
Συγγραφή - Σκηνοθεσία: Paul Lambis
Συν-Συγγραφή: Πάολα Χατζηλαμπρή
> Τρίτη, 27 Μαρτίου, Aίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Λευκωσία, 20.00. Πληρ. 99549424. Εισιτήρια προπωλούνται μέσω TICKETHOUR ή ACS COURIER σε όλη την Κύπρο.

 

 

The Law of the Plague - Δήμητρα Καλλίτση
Η καλλιτέχνιδα πλένει διάφορα λευκά ρούχα σε ένα κουβά με μαύρη μπογιά και στη συνέχεια προσπαθεί να την ξεπλύνει με νερό και σαπούνι. Το έργο επικεντρώνεται στην τελετουργία μιας τετριμμένης, επαναλαμβανόμενης δράσης, όπως το πλύσιμο των ρούχων, σαν μια μεταφορά ως προς την εικόνα της αρχέτυπης νοικοκυράς και των κοινωνικών στερεότυπων γενικότερα. Η περφόρμανς εμπνέεται από τη μουσική παράσταση της Diamanda Galas «The Law of the Plague» για το βίντεο του David Wojnarowicz «Fire in My Belly», 1987, η οποία βασίζετε στον τρίτο τόμο της Πεντάτευχης Παλαιάς Διαθήκης, η οποία περιέχει τους νόμους για τους Iερείς και Λευίτες - Λευιτικό Κεφάλαιο 13: «Νόμοι που αφορούν τη λέπρα».
Εικαστική Περφόρμανς (25')
> Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018, 20:30, Στέγη Χορού Λευκωσίας. Είσοδος Ελεύθερη.

 

Δυο Ήλιοι, Δυο Φεγγάρια Κανταδόροι Λεμεσού
Η συναυλία έχει επετειακό χαρακτήρα λόγω της συμπληρώσεως 25 χρόνων από την ίδρυση της ομάδας "Κανταδόροι Λεμεσού" η οποία συμμετείχε από τότε σ'όλες τις εκδηλώσεις του Λεμεσιανού Καρναβαλιού καθώς επίσης και διάφορές άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει κατά καιρούς ο Δήμος Λεμεσού.
> Τρίτη, 27 Μαρτίου, Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού, 20.30. Προπώληση Εισιτηρίων: www.SoldoutTickets.com.cy και στο ταμείο του Θεάτρου.

 

Βασίλης Λέκκας
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Μέσα Γειτονιάς συνεχίζοντας τις επιτυχημένες συναυλίες με καταξιωμένους Έλληνες τραγουδιστές υπό τον τίτλο «με ξύλινα και χάλκινα» παρουσιάζει το Βασίλη Λέκκα σε ένα ρεπερτόριο από τις δικές του επιτυχίες και μεγάλα τραγούδια των Ελλήνων Κλασσικών συνθετών. Συμμετέχει η Έλενα Γιαννακού.
Καλλιτεχνική διεύθυνση Βάσος Αργυρίδης.
> Τετάρτη 28 Μαρτίου, Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού, 20.30. Προπώληση Εισιτηρίων: www.SoldoutTickets.com.cy & στο ταμείο του Θεάτρου.

 

Αφιέρωμα στον Έρικ Κλάπτον: Ντοκιμαντέρ & Μουσική
Λάτρεις της μουσικής, των ντοκιμαντέρ και ειδικότερα του Έρικ Κλάπτον καλούνται σε μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη σ' αυτό το πολυβραβευμένο και αγαπημένο μουσικό. Την Τετάρτη 28 Μαρτίου, το θέατρο Πάνθεον θα προβάλει το ντοκιμαντέρ Eric Clapton - Life In 12 Bars, μαζί με το συγκρότημα The Zilla Project σε μια ακόλουθη τιμητική συναυλία για την μουσική του.
Στο ντοκιμαντέρ, με το όποιο ανοίγει η βράδια η ώρα 19.30, οι βραβευμένοι με Όσκαρ παράγωγοι του, παρουσιάζουν τη ταραχώδη ζωή ενός θρύλου της μουσικής το προσωπικό ταξίδι του Έρικ Κλάπτον, αυτού του ένδοξου και φημισμένου κιθαρίστα, απεικονίζεται μέσα από τις λαμπρές στιγμές της πορείας του στα μουσικά δρώμενα, τα τεράστια επιτεύγματα του αλλά και στις δύσκολες, τραγικές στιγμές της ζωής του. Δεν παραλείπονται τα τραυματικά παιδικά του χρόνια, την πάλη του με τα ναρκωτικά, και τον τραγικό χαμό του 3χρόνου γιού του, γιατί είναι όλα του τα βιώματα που έχουν κάνει τον Έρικ Κλάπτον αυτό που είναι και τη μουσική του, τη μουσική που ο κόσμος αγαπάει.
Θα ακολουθήσει ένα ασύγκριτο μουσικό αφιέρωμα στις 22.00 από το συγκρότημα Τhe Zilla Project, που θα ταξιδεύσει το κοινό σε λατρεμένους ήχους του συγκλονιστικού Έρικ Κλάπτον.
Μη χάσετε μια ξεχωριστή εκδήλωση, αναγνωρίζοντας το θρυλικό Έρικ Κλάπτον μέσα από την προβολή αυτού του νέου ντοκιμαντέρ και τη μαγευτική μουσική παράσταση απο τους Zilla Project.
> Τετάρτη 28 Μαρτίου, θέατρο Πάνθεον, Λευκωσία, 19:30. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com/ericclapton, Επιλεγμένα Περίπτερα "So Easy" & Θέατρο Πάνθεον, τηλ. 22675787. Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ στο: www.altitudefilment.com/film/sales/41/eric-clapton-life-in-12-bars.

 

Μουσική βραδιά με τους The Crew
Το μουσικό τρίο 'The Crew', μετρώντας ήδη δύο χρόνια από τη δημιουργία του, συνεχίζει να παρουσιάζει διαφορετικές μουσικές προσεγγίσεις σε μουσικά κομμάτια που ξέρουμε και αγαπάμε. Με τους Αλέξανδρο Τσαγγαρίδη στο πιάνο και στη φωνή, τον Χριστόδουλο Δημητρίου στο κοντραμπάσο και τον Άλεξ Σοφοκλέους στα κρουστά, η μπάντα θα παρουσιάσει διασκευασμένα τραγούδια, γνωστά σε όλους, σε τζαζ - swing ύφος, με επιρροές από τη δεκαετία του 50 μέχρι και σήμερα, την Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018, ώρα 8μμ.
> Τετάρτη 28 Μαρτίου, Τεχνόπολις 20, Πάφος, 20.00, €10. Πληρ. 70002420 .

 

Πασχαλινές Συναυλίες
Παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας, και η Σ.Ο.Κ. μας χαρίζει μια συναυλία γεμάτη πόνο και πάθος. Πρώτο έργο, η ενορχήστρωση του Rudolph Barshai του Κουαρτέτου για έγχορδα αρ. 8 του Shostakovich, το οποίο ο συνθέτης έγραψε μέσα σε τρεις μέρες τον Ιούλιο του 1960, λίγο μετά που είχε διαγνωστεί με πλάγια μυατροφική σκλήρυνση. Ένα έργο το οποίο ο ίδιος θεωρούσε τον επιτάφιό του. Συνεχίζουμε με σπαραγμό στον θάνατο της Άσα, της μάνας του Peer Gynt, αλλά και θρηνωδία με τη "Musica dolorosa" του σύγχρονού μας Λετονού συνθέτη Peteris Vasks. Τέλος-τέλος, η Συμφωνία «Του Πάθους» του Joseph Haydn. Ονομασία η οποία δεν έχει τη γένεση της στον ίδιο τον συνθέτη, αλλά η οποία δόθηκε μετά από μια παράσταση στην πόλη Schwerin της Γερμανίας την Αγία Εβδομάδα του 1790. Κι όπως σημειώνει ο μουσικολόγος H. C. Robbins Landon, η συμφωνία αυτή είναι «σκοτεινόχρωμη, ζοφερή, τραγική ακόμη».
D. Shostakovich: Συμφωνία Δωματίου, έργο 110a
E. Grieg:Σουίτα Peer Gynt αρ. 1, έργο 46: II. Ο θάνατος της Ase
P. Vasks:Musica dolorosa για έγχορδα (πρώτη παγκύπρια εκτέλεση)
J. Haydn:Συμφωνία αρ. 49 σε Φα ελάσονα ("La Passione").
Μαέστρος: Jens Georg Bachmann.
> Τετάρτη 28 Μαρτίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 77777745.
> Πέμπτη 29 Μαρτίου, Κινηματοθέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22463144. Τιμές εισιτηρίων: €12, €7 (18-26 ετών, συνταξιούχοι), €5 (κάτω των 18).

 

C.P.R-US
Το έργο του Davey Anderson «C.P.R-US» (πρότυπος τίτλος «BLACKOUT») ανεβάζει η θεατρική ομάδα «Σκηνή 8», με συντελεστές τους Βαρβάρα Χριστοφή και Αντρέα Μακρή και σκηνοθεσία Στέλιου Ανδρονίκου. Δυο κελιά… το ένα «κανονικό»… το διπλανό του κάπως περίεργο… δίνει την εντύπωση κελιού. Στο πρώτο βρίσκεται ένας νεαρός, ο Αντρέας… στο δεύτερο μια κοπέλα, η Κυριακή. Ένα έγκλημα η μήπως πολλά; Οι δυο αυτοί έφηβοι αφηγούνται το πώς έφτασαν ως το δικό τους «κελί». Δυο ζωές παράλληλες με πολλά κοινά στοιχεία, δυο ιστορίες οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική κατάληξη αν ο εαυτός τους ή και οι άλλοι τους προέτρεπαν να μιλήσουν σε κάποιον.
Το έργο βασίζεται σε αληθινές ιστορίες εφήβων και έχει διασκευαστεί στη σύγχρονη κυπριακή διάλεκτο.
Συντελεστές: Μετάφραση από το πρωτότυπο / Μεταγραφή: Ξενάκης Κυριακίδης
Επεξεργασία / διασκευή: Μιχάλης Νεοφύτου / Αντρέας Μακρής
Σκηνοθεσία: Στέλιος Ανδρονίκου
Μουσική επιμέλεια : Αντρέας Μακρής
Σκηνογραφία & Κοστούμια: Σκηνή 8
Παίζουν: Βαρβάρα Χριστοφή / Αντρέας Μακρής
Σχεδιασμός αφίσας - trailer : Ερμής Ανδρονίκου
> Τετάρτη 28 & Πέμπτη 29 Μαρτίου, Πολυχώρος +εργειο Ελευθερίας 91 Β, Λεμεσός, 20.30.

 

Saved
Οι χαρακτήρες του Saved ζουν στο περιθώριο, στις υποβαθμισμένες περιοχές του Νότιου Λονδίνου. Ο Λεν και η Παμ συναντιούνται τυχαία ένα βράδυ. Ο Λεν νοικιάζει ένα δωμάτιο στο σπίτι όπου η Παμ ζει με τους γονείς της, την Μαίρη και τον Χάρυ. Ο Λεν θέλει την Παμ. Η Παμ θέλει τον Φρεντ. Η Παμ μένει έγκυος. Η Μαίρη και ο Χάρυ απεχθάνονται ο ένας τον άλλον. Ένα μωρό γεννιέται. Ο Λεν προσπαθεί να καταλάβει τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω του, να βρει ένα νόημα και μια θέση στον κόσμο. Η ζωή του επηρεάζεται από τους ανθρώπους που συναντά και οδηγείται στην ενηλικίωση.
Το Saved είναι ένα έργο για την βία, την απάθεια και την αποξένωση που προκαλεί η φτώχεια στους νέους που μεγαλώνουν σε μια άνιση κοινωνία. Γιατί αν δεν υπάρχει καμιά ελπίδα επιβίωσης, τότε δεν υπάρχει ηθική, δεν υπάρχει επικοινωνία, δεν υπάρχει αγάπη.
Ο Λεν παλεύει και διεκδικεί αυτό που η κοινωνία δεν του επιτρέπει. Το δικαίωμα στην αγάπη, στην επικοινωνία και την επιθυμία του να ανοίκει κάπου, ακόμα και σε ένα κόσμο που καταρρέει.
Συντελεστές:
Μετάφραση ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΑΜΠΟΥ-ΠΑΓΚΟΥΡΕΛΗ
Σκηνοθεσία ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Σκηνικά-Κοστούμια ΧΑΡΗΣ ΚΑΥΚΑΡΙΔΗΣ
Σχεδιασμός Ήχου ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΡΤΖΗΣ
Επιμέλεια Κίνησης ΑΛΕΞΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Σχεδιασμός Φωτισμού BΙΚΕΝΤΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΔΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτη ΜΑΡΙΑ ΒΑΡΝΑΚΚΙΔΟΥ
> Πρεμιέρα Πέμπτη 28 Μαρτίου, Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22312940 - 22421609. Παραστάσεις: 29, 30, 31 Μαρτίου & 1, 13, 14, 15, 20, 21, 22, 27, 28, 29 Απριλίου.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

 

Έκθεση ζωγραφικής Σωτήρη Ιωάννου
Ο Σωτήρης Ιωάννου παρουσιάζει την τελευταία του δουλειά από 28 Μαρτίου μέχρι 18 Απριλίου, στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά στη Λάρνακα. Εγκαίνια από τη Βουλευτή Κα Σκεύη Κουκουμά, Τετάρτη 28 Μαρτίου, 7.30 μ.μ.
Άνθρωπος και φύση, φύση και άνθρωπος είναι το πλατύ πεδίο απ' όπου εμπνέεται και αντλεί την καλλιτεχνική του ενέργεια ο Σωτήρης Ιωάννου. Η πολυμορφία, η ωραιότητα και η ζωοδοτική δύναμη του φυσικού περιβάλλοντος ασκούν μαγευτική επίδραση στις αισθήσεις του καλλιτέχνη, που σε συνδυασμό με τα προσωπικά βιώματα και τις φιλοσοφικές προσεγγίσεις του βρίσκουν έκφραση στο δικό του καμβά μέσα από μια πανδαισία χρωμάτων, ιμπρεσσιονιστικών πινελιών, σχημάτων και γεωμετρικών μορφών. Η ανθρώπινη οντότητα έχει έντονη παρουσία στο έργο του. Η αποξένωση και η μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, η απομάκρυνση του από τη φύση και η κοινωνική αταξία στην οποία υποχρεώνεται να ζει, είναι έννοιες αλληγορικά τοποθετημένες στη ζωγραφική του δημιουργία. Μέσα από το καλλιτεχνικό του έργο ο Σωτήρης Ιωάννου οραματίζεται την επαναφορά του ανθρώπινης ύπαρξης στην ομορφιά και την αρμονία της φύσης σε μία αλληλουχία τάξης, σεβασμού και ισορροπίας.
> Τετάρτη 28 Μαρτίου, Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά, Λάρνακα, 19.30.

 

Ελευθερία Αρβανιτάκη
Τριάντα και πλέον χρόνια γεμάτα τραγούδια, ταξίδια σε όλες τις γωνιές της χώρας μας, αλλά και στις πέντε ηπείρους -κυριολεκτικά- σε μουσικά φεστιβάλ και ιστορικούς χώρους της μουσικής, συνεργασίες με σπουδαίους συνθέτες, στιχουργούς και
ποιητές, αλλά και διεθνείς καλλιτέχνες, με εμβληματικές παραστάσεις, που γίνανε πολύτιμα live album, χρυσές και πλατινένιες πωλήσεις και τελικά σπουδαία τραγούδια, τα οποία έχουν νικήσει τον χρόνο και έχουν συντροφεύσει τα γλέντια και τις λύπες μας.
> Πέμπτη 29 Μαρτίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30, €25 & €20. Πληρ. 77777745.
> Παρασκευή 30 Μαρτίου, Μουσική Σκηνή RED, Λευκωσία, 22.00, €25. Πληρ. 99059257, 96245929.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close