Δημοσιεύτηκε στις 04 Απριλίου 2018
Το διεθνές φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2018 που θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 19 μέχρι και τις 28 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και τον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τις ταινίες που θα προβάλει φέτος εκτός διαγωνισμού, στο τμήμα Viewfinder: Ματιές στο Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο σε πρώτη παγκύπρια προβολή.
Πρόκειται για ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, καθιερωμένων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, οι οποίες έχουν προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ, έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία, και έχουν κερδίσει κοινό και κριτικούς με την κινηματογραφική τους προσέγγιση.
Οι ταινίες που προβάλλονται στο φετινό πρόγραμμα "Viewfinder - Ματιές στο Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο" είναι:

Sweet Country
Warwick Thornton
113', 2017
Αυστραλία
Ένας Αβορίγινας κτηνοτρόφος και η σύζυγός του που καταζητούνται για φόνο, καταφεύγουν στην άγονη και επικίνδυνη ενδοχώρα της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας. Το Sweet Country συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στο Toronto International Film Festival το 2017, όπου βραβεύθηκε με το Platform Prize, και στο Venice Film Festival επίσης το 2017, όπου απέσπασε το Special Jury Prize. Άλλα βραβεία αποτελούν το Best Fiction Feature και το Foxtel Movies Audience Award στο Adelaide Film Festival, και το Best Film Award, στο Asia Pacific Screen Awards.

The Florida Project
Sean Baker
111', 2017
ΗΠΑ
Σε ένα μοτέλ κοντά στον αυτοκινητόδρομο, σε απόσταση αναπνοής από το θεματικό πάρκο του Ντίσνεϋ, η ταινία ακολουθεί τις καλοκαιρινές μέρες της εξάχρονης Moonee που ζει με την ατίθαση μητέρα της, τη Halley. Παρόλο που το The Florida Project είναι ταινία χαμηλού προϋπολογισμού, εξακολουθεί να ταξιδεύει στα καλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, από το Director’s Fortnight των Καννών, μέχρι και τα AFI Awards όπου απέσπασε το βραβείο Movie of the Year. Ο Willem Dafoe προτάθηκε για Όσκαρ δεύτερου καλύτερου ανδρικού ρόλου.

Foxtrot
Samuel Maoz
113', 2017
Ισραήλ, Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία
Ο Michael και η Dafna καταρρέουν όταν αξιωματούχοι του στρατού εμφανίζονται στο κατώφλι τους για να τους ανακοινώσουν τον θάνατο του γιου τους, Jonathan. Το Foxtrot απέσπασε το Grand Jury Prize στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, και ήταν η πρόταση του Ισραήλ για τα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στο Ισραήλ. Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους μυθοπλασίας του Maoz, Lebanon, προβλήθηκε στο Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2010.

Lucky
John Carroll Lynch
2017, 88'
ΗΠΑ
Ένας ενενηντάχρονος άθεος συμφιλιώνεται με την ιδέα της θνητότητάς του, αναζητώντας την πολυπόθητη επιφοίτηση. Η τελευταία ταινία του θρυλικού Harry Dean Stanton (ο οποίος απέσπασε 4 μετά θάνατον βραβεία ερμηνείας) και η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του καταξιωμένου ηθοποιού John Carroll Lynch. Οι ιδέες που εξερευνά η ταινία παίρνουν έτσι και μια άλλη διάσταση, κλείνοντας την μεγάλη του καριέρα με ένα ειρωνικό αλλά συνάμα ρομαντικό τρόπο. Στην ταινία συμμετέχει επίσης ο σκηνοθέτης David Lynch.

Love Me Not
Αλέξανδρος Αβρανάς
2017, 99’
Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος
Ένα παντρεμένο ζευγάρι, γύρω στα σαράντα, κλείνει συμφωνία με μια φτωχή μετανάστρια για να γίνει παρένθετη μητέρα και να γεννήσει το παιδί τους. Το Love Me Not έκανε την πρεμιέρα του στο San Sebastián International Film Festival. Στο Φεστιβάλ θα έχουμε την τιμή να έχουμε φιλοξενούμενους τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Αβρανά και την πρωταγωνίστρια της ταινίας Ελένη Ρουσσινού. Η δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους του Αλέξανδρου Αβρανά, Miss Violence, προβλήθηκε στο Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2014.

Duty (Wajib)
Annemarie Jacir
96', 2017
Παλαιστίνη
Ένας διαζευγμένος πατέρας με τον αποξενωμένο γιο του οφείλουν να περάσουν από τα σπίτια συγγενών και φίλων για να παραδώσουν αυτοπροσώπως το προσκλητήριο γάμου της κόρης του, όπως προστάζει η παλαιστινιακή παράδοση. Η ταινία Duty συμμετείχε σε σημαντικά φεστιβάλ όπως του Dubai (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Ανδρικής Ερμηνείας), του Λοκάρνο (συνολικά 4 βραβεία), του Λονδίνου (2 βραβεία), και του Palm Springs, μεταξύ άλλων. Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Annemarie Jacir, Salt of This Sea, προβλήθηκε στο Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2009.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.
Υπότιτλοι: Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Είσοδος: Εκτός από το Πρόγραμμα ταινιών για παιδιά και νέους, οι ταινίες είναι κατάλληλες για άτομα άνω των 18 ετών
• €6 Εισιτήριο Ημέρας
• €25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)
• Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας
• Δωρεάν για μαθητές στις ταινίες για παιδιά και νέους
• Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ
Σχετικά
Η νέα ταινία που ετοιμάζουν οι δημιουργοί του «Stranger Things»
Το σκηνοθετικό δίδυμο έχει κάνει συμφωνία με την Paramount - Πότε θα κυκλοφορήσει η ταινία
Θερινό σινεμά δίπλα στο κύμα στα Μανδριά με δωρεάν είσοδο
Μια καλοκαιρινή κινηματογραφική εμπειρία με φόντο τη θάλασσα και τον νυχτερινό ουρανό της Κύπρου
To 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάφου επιστρέφει με υπαίθριες προβολές στον κήπο
25 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από την Κύπρο και όλο τον κόσμο, κάτω από τα αστέρια
Η πολυσυζητημένη ταινία μικρού μήκους «Ματωμένες Παρτιτούρες», σε δύο μοναδικές προβολές στην Κύπρο
Η ταινία με έμπνευση το έγκλημα στα Τέμπη – Συμμετέχουν Δαδακαρίδης και Μίλτος Πασχαλίδης
Και φέτος (στη Λεμεσό) θα βλέπουμε ταινίες πάνω στην παραλία
Το Starlit Screens, που φέτος μεταφέρεται σε νέα τοποθεσία, ανακοίνωσε την επιστροφή του
Αυτές τις 10 ταινίες θα δεις στον κήπο του θερινού σινεμά Αττικόν
Τα «Garden Screenings» του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος επιστρέφουν στο ΑΤΤΙΚΟΝ
Πέθανε η Μαρζάν Σατραπί, δημιουργός του «Περσέπολις»
Η Γαλλοϊρανή καλλιτέχνις ήταν 56 ετών
Οι 5 κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας
Από την επιστροφή του θρυλικού «Scary Movie» και το επικό «Masters of the Universe» μέχρι οικογενειακές περιπέτειες και αγαπημένα animation, οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν νέες επιλογές για κάθε γούστο
«Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων» υποψήφια για 6 βραβεία ΙΡΙΣ 2026
Η κλασική «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς αποκτά ελληνική κινηματογραφική ταυτότητα και ξεχωρίζει στις τεχνικές και καλλιτεχνικές κατηγορίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Ηρθε η ώρα και ο Κλιντ Ιστγουντ να αποσυρθεί από την σκηνοθεσία
Καθώς ο Κλιντ Ιστγουντ γιορτάζει τα 96α γενέθλιά του, οι πληροφορίες που τον θέλουν πλέον να αποσύρεται από τη σκηνοθεσία φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια από τις σπουδαιότερες διαδρομές στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου.
«Echoes Of Beneath»-Κάτω από την επιφάνεια: Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μπαραχάνου με τον Αντώνη Τσαπατάκη στην Κύπρο
Με εντυπωσιακά υποβρύχια πλάνα και την υποβλητική μουσική του Γιώργου Τσιόκρη, το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής
«Τα Πουλιά»: Έρχεται το ριμέικ της θρυλικής ταινίας του Χίτσκοκ
Με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Emmy Σάρα Σνουκ του «Succession»