Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

23 ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στο χωριό

Εκδρομές στα χωριά, πασχαλινά παιχνίδια, παραδοσιακά εδέσματα, μυρωδάτες φλαούνες, μουσικές και χοροί στην κυπριακή ύπαιθρο τις γιορτινές μέρες που έρχονται

Δημοσιεύτηκε στις 05 Απριλίου 2018

Πάσχα σημαίνει παράδοση, οικογενειακή ατμόσφαιρα, έθιμα και παιχνίδια.

Και ποιο είναι το ιδανικότερο μέρος για να τα ζήσεις όλ ααυτά, αν όχι το χωριό; Στα περισσότερα χωριά της Κύπρου, από την Κυριακή 8 Απριλίου μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα 10 Απριλίου, διοργανώνονται παραδοσιακά παιχνίδια, στα οποία συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι.

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε κάποια από τα χωριά που διοργανώνουν φέτος παραδοσιακά παιχνίδια και σου τα προτείνουμε.

Επ. Λευκωσίας


Ευρύχου
Το Κέντρο Νεότητας Ευρύχου, με υποστηρικτή το Κοινοτικό Συμβούλιο Ευρύχου, διοργανώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα πασχαλινών εκδηλώσεων, το οποίο περιλαμβάνει:
Μεγάλη Παρασκευή: Χορωδία από νέους και νέες της κοινότητας θα ψάλλει τα Εγκώμια του Επιταφίου κατά τη λειτουργία και την περιφορά του Επιταφίου.
Μεγάλο Σάββατο: Μάζεμα ξύλων για τη Λαμπρατζιά από παιδιά των οργανωμένων συνόλων της κοινότητας, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.
Μεγάλο Σάββατο-Νύχτα της Ανάστασης: Άναμμα της Λαμπρατζιάς και κάψιμο του Ιούδα. Τα μεσάνυχτα πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον ουρανό της κοινότητας. Μετά το πέρας της Αναστάσιμης Ακολουθίας, θα ακολουθήσει τσούγκρισμα αυγών στην αυλή της εκκλησίας.
Κυριακή του Πάσχα: Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Ευρύχου, στις 16.30, θα γίνει αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών και θα παρουσιαστούν κυπριακοί παραδοσιακοί χοροί και τσιαττιστά από τον πολιτιστικό όμιλο 'Ζήδρος'. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, το Κοινοτικό Συμβούλιο Ευρύχου, θα προσφέρει φλαούνες, κόκκινα αυγά για τσούγκρισμα, ζιβανία και διάφορα άλλα εδέσματα. Παράλληλα θα λειτουργεί αναψυκτήριο από το Κέντρο Νεότητας Ευρύχου.
Δευτέρα του Πάσχα: Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Ευρύχου στις 17.00, το Κέντρο Νεότητας θα διοργανώσει αθλοπαιδιές (ποδοσφαιράκι, κτυπήματα πέναλτι, beer pong κ.ά.), οι οποίες θα αθλοθετηθούν. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί τόμπολα.
Τρίτη του Πάσχα: Στο κοινοτικό γήπεδο της Ευρύχου (Γυμνάσιο-Λύκειο Σολέας) στις 16.00, θα διεξαχθεί αγώνας ποδοσφαίρου παντρεμένοι-ανύπαντροι.

 

 

Καλοπαναγιώτης
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλοπαναγιώτη, σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας, διοργανώνει για το φετινό Πάσχα ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει:
Μεγάλη Παρασκευή: Στις 10.00 θα γίνει το στόλισμα Επιταφίου και στις 19.00 κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας ο ιερέας με μέλη της κοινότητας και της χορωδίας θα ψάλλει τον Επιτάφιο Θρήνο. Τον Επιτάφιο θα πλαισιώνει Στρατιωτικό Άγημα. Ακολούθως θα γίνει περιφορά του Επιταφίου από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας προς τη Μονή Λαμπαδιστή.
Μεγάλο Σάββατο: Στις 09.30 το πρωί θα κατασκευαστεί το ομοίωμα του Ιούδα στην οικία του Κούλη Κακουλλή (δρόμος δημοτικού σχολείου) και ακολούθως στις 11.00 θα γίνει η διαπόμπευση του Ιούδα και η τοποθέτηση του ομοιώματός του στον χώρο της Λαμπρατζιάς. Το μεσημέρι, στις 14.00 μέλη της κονοινότητας Καλοπαναγιώτη θα επισκεφθούν τα ακριτικά φυλάκια της περιοχής και θα δώσουν μικρά, πασχαλινά δώρα στους εθνοφρουρούς, ενώ στις 15.00 θα ακολουθήσει βάψιμο αβγών στην κατοικία της γραμματέως του Κοινοτικού Συμβουλίου. Στις 21.00 θα γίνει υποδοχή του Αγίου Φωτός στη Μονή Λαμπαδιστή από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσύλημα.
Δευτέρα του Πάσχα: Στις 15.00 θα αρχίσουν τα παραδοσιακά παιχνίδια στο προαύλιο της Μονής Λαμπαδιστή, όπως: ζίζιρος, σακουλοδρομίες, αβγοδρομίες, σχοινί, μπάλα, διτζίμη, διαγωνισμός χεριού. Θα προσφέρονται δωρεάν κρασί, ζιβανία, ξηροί καρποί, κόκκινα αβγά, φλαούνες και ζεστοί λουκουμάδες.

 

 

Κακοπετριά
Αν λοιπόν η ιδέα για Πάσχα στο χωριό σε ενθουσιάζει, τότε εμείς θα σου προτείναμε φέτος να πας στην Κακοπετριά. Το τριήμερο του Πάσχα (Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη), στην Κακοπετριά θα πραγματοποιηθούν παιχνίδια και διάφορες άλλες πασχαλινές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα την Κυριακή του Πάσχα στις 17.00 στο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Κακοπετριάς θα παίξεις παραδοσιακά παιχνίδια όπως: ζίζιρο, σακουλοδρομίες, συτζιά, κάμηλο, βασιλιτζιά και σιοινί. Εκεί, μάλιστα ο Σύνδεσμος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου θα πωλεί λουκουμάδες. Τη Δευτέρα του Πάσχα στις 18.00 προγραμματίζεται διασκέδαση με ποτό, σουβλάκια και μουσική με το σχήμα Musicano. Την Τρίτη του Πάσχα στο χωριό θα έχει Survivor, και άλλους αθλητικούς διαγωνισμούς. Τα παιχνίδια θα πραγματοποιηθούν και τις τρεις ημέρες στο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Κακοπετριάς.

 

Ακάκι
Το χωριό Ακάκι της επαρχίας Λευκωσίας μάς καλεί και φέτος να διασκεδάσουμε στην στην καθιερωμένη του -πια- πασχαλινή εκδήλωση, η οποία διεξάγεται στην πλατεία του χωριού. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η Ομάδα Νέων Ακακίου "Ο Σερράχης" και στόχος της και φέτος είναι να διασκεδάσουμε και να κρατήσουμε "ζωντανή" την παράδοση. Το πασχαλινό φεστιβάλ διεξάγεται την Κυριακή και Δευτερά του Πάσχα, φέτος στις 8 & 9 Απριλίου. Η έναρξη γίνεται με -παράδοση πολλών χρόνων- τις γαϊδουροδρομίες σήμα κατατεθέν του χωριού! Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στην πλατεία όπου ακολουθούν διάφορα παιχνίδια παραδοσιακά και μη. Μερικά από αυτά είναι κρυμμένος θησαυρός, ποδηλατοδρομίες, διτζίμι, διαγωνισμοί μπίρας και γλυκίσματος, καθαρίσματος πατάτας (το πιο γρήγορο μαχαίρι), τράβηγμα σχοινιού, αυγοδρομίες, σακουλοδρομίες κ.ά. Αργότερα το βράδυ συνεχίζεται με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς από τον Χορευτικό Όμιλο Ακακίου ''Σερράχης'' , χορός ποτηριών από τον Ντίνο Κκαντή (Ελλάδα έχεις ταλέντο) και μουσική από διάφορα συγκροτήματα.

 

Παλαιχώρι
Αν βρεθείς στο χωριό να ξέρεις ότι θα τηρήσει πιστά τα έθιμα του τόπου μας. Εξ ου και τη Δευτέρα του Πάσχα, το Κοινοτικό Συμβούλιο Παλαιχωρίου Ορεινής στις 17.30 μας καλεί στην Πλατεία Σωτήρως για να κάψουμε τον ιούδα και να παίξουμε παραδοσιακά παιχνίδια, να γλεντήσουμε, να φάμε και να περάσουμε όμορφα μικροί και μεγάλοι. Σημείωσε τα παιχνίδια και προετοιμάσου: σακουλοδρομίες, αυγοδρομίες, μαντήλι, βόλεϊ, φουσκωτό, δημιουργικές δραστηριότητες κ.ά.


Επ. Λεμεσού

 

Πελέντρι
Το ορεινό χωριό της Λεμεσού, τηρώντας και φέτος τα έθιμα του Πάσχα διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις και μας καλεί στο χωριό για να αναβιώσουμε μαζί τα παραδοσιακά μας παιχνίδια, δίνοντάς μας την καλύτερη αφορμή για εκδορμή. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πελενδρίου και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και τα οργανωμένα σύνολα του χωριού προγραμματίζουν τις εξής εκδηλώσεις:
Τη Δευτέρα του Πάσχα 9 Απριλίου στις 16.00, στην Κεντρική Πλατεία του χωριού (απεναντι από το Phelandrio cafe) προγραμματίζονται παιχνίδια για ενήλικες: σακκουλοδρομίες, αβγουλοδρομίες, τράβηγμα σχοινιού, μαντήλι, καθαρογλωσσιές, κρεμαστάρι με λουκούμι, αλλά και για παιδιά (σακκουλοδρομίες, αβγουλοδρομίες).
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την Κυριακή του Θωμά 26 Απριλίου στις 16.00, με μεταφορά της εικόνας από την εκκλησία Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στο παρεκκλήσι της Παναγίας Αμιάντου.

 

Μονιάτης
Στο χωριό της Λεμεσού, την Κυριακή του Πάσχα στις 16.00 στον χώρο εκδηλώσεων του χωριού θα παίξεις παραδοσιακά παιχνίδια, θα ακούσεις κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια, τσιαττιστά και θα παρακολουθήσεις το συγκρότημα του χωριού, που θα χορέψει κυπριακούς χορούς. Η συνέχεια θα δοθεί στις 21.00 στο καφενείο με παιχνίδι τόμπολας και μουσική από τον Dj Muzu στις 22.00. Τη Δευτέρα του Πάσχα στο γήπεδο του Μονιάτη στις 10.00 θα διεξαχθεί αγώνας ποδοσφαίρου.

 

 

Λόφου
Πάσχα στην ωραία Λόφου! O Σύνδεσμος Αποδήμων Λόφου διοργανώνει και φέτος τα καθιερωμένα 'Παιχνίδκια της Λαμπρής' τη Δευτέρα του Πάσχα στις 15.00, στο Δημοτικό Σχολείο Λόφου. Στο πλαίσιο της γιορτής θα απολαύσεις αγαπημένα έθιμα του τόπου μας, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, ενώ θα έχεις την ευκαιρία να συμμετάσχεις σε παιχνίδι τόμπολας. Ακόμα θα λάβεις μέρος σε παιχνίδια, όπως σακουλοδρομίες, αυγουλοδρομίες, γαϊδουροδρομίες, σχοινί κ.ά., που στοχεύουν να αναβιώσουν μνήμες του Πάσχα στους παλαιότερους και να δημιουργήσουμε εικόνες στους νεότερους. Την εκδήλωση θα 'ντύσουν' το μουσικό σχήμα των Αχιλλέα Ιωάννου και Χριστιάνας Παύλου, καθώς και το χορευτικό σχήμα 'Διόνυσος'. Η παιδική γωνιά, το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής της Μαρίας Κώστα, η βόλτα με τα γαϊδουράκια, και το παιχνίδι τόμπολας ολοκληρώνουν με όμορφο τρόπο ένα απόγευμα στο χωριό. H εκδήλωση υποστηρίζεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Λόφου.

 

Αγρός
Το δημοφιλές χωριό της Λεμεσού θα γιορτάσει και φέτος το Πάσχα όπως του αξίζει. Παραδοσιακά! Έτσι το Κέντρο Νεότητας Αγρού διοργανώνει την Κυριακή του Πάσχα πασχαλινά παιχνίδια στο γήπεδο του Απεητείου Γυμνασίου στις 15:30. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να λάβουν μέρος ή να παρακολουθήσουν παιχνίδια όπως Σακουλοδρομίες, Αυγοδρομίες, Σχοινί, Λιγκρί και Survivor. Το κόστος συμμετοχής είναι 2 ευρώ για κάθε παιχνίδι. Στον χώρο θα υπάρχει περίπτερο με ποτά.
Στις 21:00 θα ακολούθησει Τόμπολα καθώς και βραβεύσεις των νικητών στο οίκημα του Κέντρου Νεότητας Αγρού.

 

Πισσούρι
Μια απο τις μεγαλύτερες ορθόδοξες θρησκευτικές εκδηλώσεις. Στο Πισσούρι το γιορτάζουν όλοι μαζί στην πλατεία μας, πε παραδοσιακά παιχνίδια και χορό. Eίναι η μοναδική ευκαιρία της νεολαίας να αναμετρηθεί με τους μεγαλύτερούς τους.
Σημείωσε τις ημερομηνίες:
Μεγάλη Παρασκευή στην εκκλησία Αποστόλου Ανδρέα, οι κυρίες του χωριού ψάλλουν τον επιτάφιο θρήνο, στις 19.00.
Μεγάλο Σάββατο στην εκκλησία Αποστόλου Ανδρέα στις 23.00 για την Ανάσταση.
Κυριακή του Πάσχα στην πλατεία του χωριού, προγραμματίζονται παραδοσιακά παιχνίδια, μουσική από DJ Χάρη, μονωδία με μπουζούκι από τον Αντρέα, κυπριακοί χοροί από τον Νόστο Πισσουρίου, και ζωντανή μουσική από το κυπριακό συγκρότημα Αντάμα. Έναρξη στις 16.00.
Tη Δευτέρα του Πάσχα, στην πλατεία του χωριού στις 16.00, μουσική από DJ Χάρη, μονωδία με μπουζούκι από τον Αντρέα, ζωντανή μουσική από το κυπριακό συγκρότημα του Γιάννη.
Τρίτη του Πάσχα στο Κοινοτικό γήπεδο Πισσουρίου στις 15.00, αναμέτρηση Παντρεμένοι Vs Ελεύθεροι.

 

Τρεις Ελιές
Οι Τρεις Ελιές το χωριό που είναι κτισμένο στο βορειοδυτικό άκρο της επαρχίας Λεμεσού στη Νότια Μαραθάσα, μας περιμένει αυτό το Πάσχα για να περάσουμε όμορφα και οικογενειακά:
Μεγάλο Σάββατο: Κέρασμα φλαούνας, κρασί, ζιβανία και τσούγκρισμα κόκκινων αυγών στο προαύλιο της εκκλησίας μετά τον καλό λόγο. Άναμμα λαμπρατζιάς.
Κυριακή του Πάσχα: στις 15.30 θα παίξουμε πασχαλινά παιχνίδια στην αυλή του σχολείου και στις 19.00: έκθεση παλιών φωτογραφιών. Μια αναδρομή σε ιστορίες του χωριού από τον πρόεδρο κ.Χριστόφορο Ιωαννίδη. Απονομή τιμητικών πλακετών. Θα ακολουθήσει τόμπολα.
Δευτέρα του Πάσχα: Εκκλησιασμός στο ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ και το απόγευμα θα διοργανωθούν πασχαλινά παιχνίδια στην αυλή του σχολείου.

 

Ποταμίτισσα
Το χωριό της Λεμεσού που γειτνιάζει με τον Αγρό και το Πελέντρι μας προσκαλεί στις Πασχαλινές Εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κέντρο Νεότητας Ποταμίτισσας στις 8 Απριλίου - Κυριακή του Πάσχα.
-Στις 4 το απόγευμα θα διεξαχθούν Παραδοσιακά Πασχαλινά παιχνίδια στο προαύλιο της Εκκλησίας για μικρούς και μεγάλους!
-Στις 6 το απόγευμα θα διεξαχθεί Τόμπολα στο οίκημα του Κέντρου Νεότητας με πλούσια δώρα!

Βουνί
Το γραφικό χωριό της Λεμεσού μας καλεί επίσης να ζήσουμε το παραδοσιακό πάσχα στο χωριό, διοργανώνοντας ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα εκδηλώσεων:
Την Κυριακή στις 16.00 στο σχολείο του χωριού, το κουκλοθέατρο της Καλίας Χαραλάμπους θα ψυχαγωγήσει τους μιρκούς μας φίλους με την παράσταση "Η Γκόλντη και το αρκουδάκι". Θα ακολουθήσουν παραδοσιακά παιχνίδια και στις 19.00 διαγωνισμός τόμπολας.

Επ. Λάρνακας

 


Λεύκαρα
O Δήμος Λευκάρων σε συνεργασία με το Κέντρο Νεότητας διοργανώνει και φέτος την παραδοσιακή πασχαλινή εκδήλωσή του τη Δευτέρα του Πάσχα στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Λευκάρων στις 15.00. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παραδοσιακά, πασχαλινά παιχνίδια, όπως αβγοδρομίες, σακκουλοδρομίες, αππίησεν ο κάμηλος, ζίζιρο, καττόμουγια, μήλα-γερμανικό και σχοινάκι. Επιπλέον, κατά την εκδήλωση θα προσφέρεται σούβλα και κρασί σε όλους τους παρευρισκόμενους!

 

Χοιροκοιτία
Στη Χοιροκοιτία οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Κυριακή του Πάσχα στις 16.00 με παιχνίδια και παραδοσιακή κυπριακή μουσική στην πλατεία του χωριού. Τη Δευτέρα του Πάσχα θα διοργανωθεί ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ παντρεμένων και ανύπαντρων, ενώ στην πλατεία μικροί και μεγάλοι θα διασκεδάσουν με παραδοσιακά παιχνίδια στις 17.00. Το βράδυ στο κέντρο Όασις ετοιμάζεται πάρτι, που θα ξεκινήσει στις 20.00. Την Τρίτη του Πάσχα, πάλι στην πλατεία του χωριού στις 19.30 θα παίξεις τόμπολα, θα ακούσεις τσιατιστά και θα απολαύσεις σουβλάκι (€5).

 

Μοσφιλωτή
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Μοσφιλωτής οργανώνει πασχαλινά παιχνίδια τη Δευτέρα της Λαμπρής στο γήπεδο του Δημοτικού Σχολείου Μοσφιλωτής, στις 14.00. Στο πρόγραμμα της γιορτής περιλαμβάνονται παιχνίδια όπως πινγκ πονγκ, τένις, βόλεϊ, σακκουλοδρομίες, αβγοδρομίες και τράβηγμα σχοινιού, με έπαθλα στους νικητές. Σημείωσε, μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια της γιορτής θα προσφέρονται σουβλάκια και ποτά.

 

Σκαρίνου
Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Σκαρίνου ετοιμάζει για τη Δευτέρα του Πάσχα πασχαλινή εκδήλωση με παιχνίδια και διασκέδαση. Συγκεκριμένα στις 15.00 θα διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας παντρεμένοι-ανύπαντροι στο γήπεδο του χωριού. Στις 17.00 θα αρχίσουν τα παραδοσιακά παιχνίδια στην αυλή του Κοινοτικού Συμβουλίου και στις 19.30 θα γίνει εκδήλωση με δωρεάν φαγητά και μουσική, επίσης στην αυλή του Κοινοτικού Συμβουλίου.

 

Ορόκλινη
Στην Ορόκλινη τη Δευτέρα του Πάσχα θα γιορτάσεις παραδοσιακά με λαϊκούς χορούς και τραγούδια από την Ελλάδα και την Κύπρο. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης παραδοσιακά παιχνίδια, ζωγραφική προσώπου, κυνήγι θησαυρού για μικρούς και μεγάλους και ένα μικρό πασχαλινό παζάράκι.

 

Επ. Πάφου

Αμαργέτη
Να κάνουμε Πάσχα στην Αμαργέτη μάς καλεί ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Κατοίκων του χωριού, φτιάχνοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Την Κυριακή του Πάσχα από τις 16.00 μέχρι τις 17.00 τα παιδιά θα απολαύσουν σακκουλοδρομίες, αυγοδρομίες, μουσικές καρέκλες, σχοινί με αγόρια-κορίτσια, καττόμουγια, και άλλες πολλές εκπλήξεις (όλοι οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να έχουν την έγκριση των κηδεμόνων τους). Στο κοινό, επίσης, θα προσφέρονται φλαούνες και κρασί από το Κοινοτικό Συμβούλιο. Από τις 17.00 μέχρι τις 18.00 είναι η σειρά των ενηλίκων να συμμετέχουν σε παιχνίδια, όπως διτζίμιν, ζίζιρος, καττόμουγια, σκύλος-κόκκαλο, σχοινί: παντρεμένοι-ανύπαντροι, μουσικές καρέκλες, μαντήλι. Θα ακολουθήσει στις 18.00 τόμπολα. Τη Δευτέρα του Πάσχα στις 08.00 θα διεξαχθεί περίπατος στο δάσος του Απόλλωνα Μελάνθιου εις Μνήμη του Πάτερ Μιχαήλ.

 

Πολέμι
Οι πασχαλινές εκδηλώσεις, που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Πολεμίου, περιλαμβάνουν την Κυριακή του Πάσχα παιχνίδια, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Στα συν βάλε και τους δωρεάν λουκουμάδες και ρέσι!

 

Στατός-Άγιος Φώτιος
Στο καταπράσινο χωριό της Πάφου έχουν φτιάξει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα. Την Κυριακή του Πάσχα στις 16.00, στην πλατεία θα παίξεις πασχαλινά παιχνίδια, θα απολαύσεις δωρεάν ρέσι και σοκολατένια αβγά, και στις 20.00 στο οίκημα του Κέντρου Νεότητας οργανώνεται παιχνίδι τόμπολας. Την επομένη, Δευτέρα του Πάσχα, στην πλατεία θα στηθεί μεγάλη γιορτή, με μουσικό συγκρότημα, φαγητό και γλέντι στις 13.00. Μάλιστα εκεί ο καθένας θα μπορεί να ψήσει μαζί με την παρέα του και να διασκεδάσουν όλοι μαζί. Στις 17.00 ακολουθεί διαγωνισμός ταβλιού από το Κέντρο Νεότητας.

 

Ελ. Επ. Αμμοχώστου


Παραλίμνι
Όσοι θα έχουν την τύχη να παρευρεθούν στον Δήμο Παραλιμνίου κατά την Αγία Εβδομάδα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν στο μέγιστο βαθμό την κατάνυξη των ημερών, τον απαράμιλλο πολιτισμό, αλλά και την αυθεντική ντόπια κουλτούρα και παράδοση.
Μεγάλη Παρασκευή
Οι εικόνες των εκκλησιών ντύνονται στα μαύρα και οι καμπάνες ηχούν πένθιμα. Είναι οι ώρες του σταυρικού θανάτου και της αποκαθήλωσης. Ο ιερέας κατεβάζει την ολόσωμη ξυλόγλυπτη εικόνα του Ιησού τυλιγμένη σε λευκό σεντόνι και την περιφέρει εντός του ναού. Σε μια κατανυκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα, γίνεται η αποκαθήλωση του άχραντου σώματος του Ιησού Χριστού και το βράδυ στις τρεις εκκλησίες της πόλης ακολουθεί η περιφορά του Επιτάφιου Θρήνου υπό τους πένθιμους ήχους της Συμφωνικής Μπάντας 'Αρμονία' του Δήμου Παραλιμνίου.
Μεγάλο Σάββατο
Τα ξημερώματα έχουμε την πρώτη Ανάσταση, με την κανονική αναστάσιμη ακολουθία, τον 'Καλό Λόγο', να γίνεται μερικές ώρες αργότερα, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου προς την Κυριακή. Στις 20.00 αναβιώνει το έθιμο της Λαμπρατζιάς. Στην κεντρική πλατεία του Δήμου Παραλιμνίου στήνεται μια πολύ μεγάλη Λαμπρατζιά για το παραδοσιακό 'κάψιμο του Ιούδα' και μικροί και μεγάλοι το χαίρονται πραγματικά, με τους μικρούς να πετάνε τα 'μαρτάκια' τους στη φωτιά. Ο Δήμος προσφέρει άφθονο ποτό και ξηρούς καρπούς στους ενήλικες, που το χαίρονται πραγματικά μαζί με τα παιδιά τους.
Κυριακή του Πάσχα
Πραγματοποιείται ο Εσπερινός της Αγάπης και γίνεται λιτάνευση της εικόνας της Αναστάσεως. Το βράδυ, στις 19.30, διοργανώνεται νησιώτικο γλέντι με τοπικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, άφθονα εδέσματα και παραδοσιακό κρασί με το μουσικό σχήμα 'Αιγαιοπελαγίτικα'. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί χορευτικά από τον 'Ποτηρά της Κύπρου', κ. Ντίνο Κκάντη, ο οποίος μαζί με τον Κυριάκο Ευθυμίου εκπροσώπησαν επάξια την Κύπρο στον τελικό του ελληνικού show 'Ελλάδα έχεις Ταλέντο'. Θα ακολουθήσει μια μοναδική, ρεμπέτικη, χορευτική παράσταση από την κατξιωμένη χορογράφο Έλενα Τόφα και την σχολή της 'Passion Dance'.
Δευτέρα του Πάσχα
Στις 19.00, οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης ασφυκτιούν με χορευτές του Πολιτιστικού Εργαστηρίου 'Παρά τη λίμνη', οι οποίοι παρελαύνουν χορευτικά, ντυμένοι με παραδοσιακή ενδυμασία υπό τη συνοδεία παραδοσιακών τυμπανοκρουσιών. Στη διάρκεια της πομπής, στην οποία εντάσσουν και τους ντόπιους που βρίσκονται κατά μήκος των πεζοδρομίων, γίνονται αναπαραστάσεις του θερισμού, κρατώντας καρρέττες, δρεπάνια, σχηματίζοντας το γαϊτανάκι με έντονα χρώματα και κορδέλες. Με την ολοκλήρωση της παρέλασης, θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό πασχαλινό γλέντι στην κεντρική πλατεία του Δήμου από το πολυπληθές Πολιτιστικό Εργαστήρι 'Παρά τη λίμνη' και το Βουλγάρικο Σχολείο της Επαρχίας Αμμοχώστου. Ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου-Επαρχίας Αμμοχώστου θα σε παρασύρει σε ένα ταξίδι γεύσεων σερβίροντας σούσι, τραχανά και παραδοσιακές 'πόμπες', καθώς και άφθονο ποτό, για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων της Επαρχίας.

 

 

Αγία Νάπα
Στην Αγία Νάπα πέρα από το Παραδοσιακό Έθιμο με τις βίτσες στη φωτιά (Βόρεια περιοχή Μοναστηριού) το Μεγάλο Σάββατο, ετοιμάζουν κι ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο εκδηλώσεις. Την Κυριακή του Πάσχα στις 10.30 γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης (με το Ευαγγέλιο να διαβάζεται σε διάφορες γλώσσες) και στις 19.00-20.30 θα λάβει χώρα η εκδήλωση 'Χορεύουμε την Παράδοση' με χορούς από Κύπρο, Νησιά, Μικρά Ασία, Ήπειρο και Μακεδονία με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Λαμβάνουν μέρος ο χορευτικός Όμιλος Δήμου Αγίας Νάπας και το Χορευτικό Συγκρότημα 'Κίμων' Ξυλοτύμπου. Ακολουθεί στις 20.30 η εκδήλωση 'Λέμε Χριστός Ανέστη με μουσική και χορό' με τη συμμετοχή του μουσικού σχήματος Μαρίας Ζηντίλης από τον Πολιτιστικό Όμιλο 'Η Παράδοση' Λιοπετριού. Τη Δευτέρα του Πάσχα στις 13.00 προγραμματίζεται εκδήλωση αφιερωμένη στην κυπριακή παράδοση με μουσική, τραγούδι, χορό, λαϊκή ποίηση και τσιαττιστά, παραδοσιακό φαγητό φούρνου και ποτό, στην οποία συμμετέχει το Μουσικό Σχήμα Ανδρέα Νικολάου, με τον Κυριάκο Μαππούρα. Ακολουθούν στις 15.30 ο Εσπερινός της Αγάπης, στις 16.30 η εκδήλωση 'Σούσες και Τσιαττιστά στην Τουμπεζιά' με τον Χορευτικό Όμιλο Δήμου Αγίας Νάπας και από τις 17.30 μέχρι τις 19.00 πασχαλινά παραδοσιακά παιχνίδια. Στις 19.00 και πάλι η κυπριακή παράδοση έχει την τιμητική της, με μουσική, τραγούδι, χορό, λαϊκή ποίηση και τσιαττιστά, παραδοσιακό φαγητό φούρνου και ποτό. Συμμετέχει το Μουσικό Σχήμα Ανδρέα Νικολάου με τη Βασιλική Χατζηαδάμου.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close