Δημοσιεύτηκε στις 05 Απριλίου 2018
Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χριστιανικές χώρες, οι πιστοί «τρέχουν» από το πρωί για να προσκυνήσουν τους στολισμένους Επιταφίους.
Αρχικά, προσκυνούν τον Επιτάφιο, έπειτα περνούν κάτω από αυτόν, ενώ φεύγοντας ενίοτε παίρνουν και ένα λουλούδι μαζί τους.
Μάλιστα, πολλοί λένε πως ο αριθμός των Επιταφίων που θα προσκυνήσουμε πρέπει να είναι περιττός (μονός). Συγκεκριμένα, συνηθίζουμε να προσκυνούμε 1 επιτάφιο, είτε 3, είτε 7.
Το έχουμε ως έθιμο και οι περισσότεροι το τιμούμε σχεδόν κάθε χρόνο, προσκυνώντας μονό αριθμό Επιταφίων!
Για όσους θέλουν πάντως να τηρήσουν το έθιμο και να προσκυνήσουν φέτος είτε 1, είτε 3, είτε 7 Επιτάφιους, πιο κάτω σου δίνουμε επιλογές για παλιές-γνωστές εκκλησίες στη Λευκωσία, όπου διαχρονικά συνηθίζεται να εφαρμόζεται από τους πιστούς το έθιμο αυτό.
Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης
Άγιος Ελευθέριος
Άγιος Σάββας
Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Τρυπιώτη
Εκκλησία Αγίου Αντωνίου
Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη
Εκκλησία Παναγίας Χρυσαλινιώτισσας
Ιερός Ναός Αγίου Κασσιανού

Συνεύρεση Επιταφίων στην Πάφο
Η περιφορά του Επιταφίου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Θεοδώρου θα αρχίσει γύρω στις 9.30 μ.μ. και θα ακολουθήσει την εξής διαδρομή:
Οδός Αγίου Θεοδώρου – Πλατεία Κωστή Παλαμά – Οδός 25ης Μαρτίου – Πλατεία Διονυσίου Σολωμού – Λεωφόρος Γρίβα Διγενή – Πλατεία 28ης Οκτωβρίου.
Για την περιφορά θα σχηματιστεί η καθιερωμένη πομπή, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και των επισήμων. Θα προηγείται η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου και θα συνοδεύουν άγημα της Εθνικής Φρουράς και ομάδα προσκόπων με πυρσούς.
Στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, ο Επιτάφιος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Θεοδώρου θα συναντηθεί με τον Επιτάφιο του Ναού Αγίου Κενδέα και θα ψαλεί δέηση από εξέδρα, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πάφου Γεωργίου. Ξεχωριστό τόνο στην όλη τελετή θα δώσει η Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Πάφου.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου έχει προβεί σε ειδικές διευθετήσεις, για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των τελετών και την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Πιο συγκεκριμένα, από τις 5.00μ.μ., της Μεγάλης Παρασκευής, θα απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων και άλλων τροχοφόρων στην οδό 25ης Μαρτίου και από τις 8.30 μ.μ. στους δρόμους, από τους οποίους θα διέλθουν οι πομπές.
Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στάθμευσης οχημάτων, θα χρησιμοποιηθούν το γήπεδο του Νικολαϊδίου Γυμνασίου (Γ.Σ. Κόροιβος), ο χώρος στάθμευσης παραπλεύρως 7ου Δημοτικού Σχολείου, ο νέος χώρος Στάθμευσης της Πλατείας Κέννετυ, χώρος στάθμευσης Κυβερνητικών κτηρίων και Λεωφ. Αποστόλου Παύλου.
Η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να εφαρμόσουν πιστά τα σχετικά μέτρα και να συνεργαστούν με τα όργανα της Τροχαίας, για την αποφυγή προβλημάτων.
Σχετικά
Week Agenda: 20 υπέροχες καλοκαιρινές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Θέατρο, μουσική, θερινό σινεμά, φεστιβάλ και συναυλίες έρχονται για να μας δροσίσουν τις μέρες που έρχονται στο νησί
Η κυπριακή παράδοση ζωντανεύει στην Κάτω Πάφο
Τέσσερις καλοκαιρινές Κυριακές με παραδοσιακούς χορούς και μουσική, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Παράδοση» του Δήμου Πάφου.
Ο Άγιος Ιωάννης Πιτσιλιάς έφτιαξε πρόγραμμα για το καλοκαίρι
Ο Πολιτιστικός Αύγουστος επιστρέφει στο χωριό, με έναν μήνα γεμάτο εκδηλώσεις
Αποστολία Ζώη, Κωνσταντίνος Σερέτης και Κλεοπάτρα Τομπάζου τραγουδούν στο χωριό
Μαζί τους το Asmation Band Experienece
Το πιο κεφάτο Retro Party του καλοκαιριού έρχεται στην Πιτσιλιά
Μια βραδιά γεμάτη διαχρονικές επιτυχίες, χορό και καλοκαιρινή διάθεση.
Οι Sooshi Mango έρχονται στην Λευκωσία με το “The Home Made World Tour”
Το χιούμορ τους μιλά για οικογένειες, συνήθειες, κουζίνες, γειτονιές, υπερβολές και όλα εκείνα τα μικρά στοιχεία που κάνουν την καθημερινή ζωή αστεία
9 πολύ καλοί λόγοι για να πας στο Κοιλάνι την Κυριακή
Έχουμε πολύ καλούς λόγους για να πάμε στο Κοιλάνι την Κυριακή
Στο Άρσος μαθαίνουμε να φτιάχνουμε παλουζέ, σουτζιούκκο και κουλουρούθκια με έψημα
Δωρεάν βιωματικά εργαστήρια κυπριακής γαστρονομικής παράδοσης ξεκινούν την Κυριακή 12 Ιουλίου, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να μάθουν, να δημιουργήσουν και να γευτούν.
Η Κυπερούντα ζει το πιο γεμάτο πολιτιστικό καλοκαίρι της χρονιάς – Δείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Από μουσικές βραδιές και θεατρικές παραστάσεις μέχρι φεστιβάλ, πανηγύρια, αστρονομικές βραδιές και το 22ο Φεστιβάλ Μήλου, η Κυπερούντα υποδέχεται κατοίκους και επισκέπτες με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τον Οκτώβριο.
Η κυπριακή παράδοση ζωντανεύει στην Αραδίππου με ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι
Ζωντανή μουσική από το συγκρότημα «Νομάδες», παραδοσιακοί χοροί, αυθεντικές κυπριακές γεύσεις και το αγαπημένο έθιμο του «τριψίματος του πιπεριού» συνθέτουν μια γιορτή αφιερωμένη στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ο απόλυτος οδηγός του Ιουλίου: 15 εκδηλώσεις που ξεχωρίσαμε και αξίζει να ζήσεις
Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, θερινό σινεμά, γαστρονομικές γιορτές και μεγάλες πολιτιστικές διοργανώσεις συνθέτουν τον απόλυτο οδηγό για τις πιο ξεχωριστές εξόδους του μήνα
Την Παρασκευή, οι πεζόδρομοι της Λευκωσίας θα γεμίσουν μουσικές, μελωδίες και καλοκαιρινή ατμόσφαιρα!
Μια ξεχωριστή μουσική διαδρομή στους πεζόδρομους της Λήδρας και της Ονασαγόρου!