Δημοσιεύτηκε στις 12 Απριλίου 2018
Ενώ το επίσημο πρόγραμμα προβολών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες με τις διεθνείς βραβευμένες ταινίες είναι αυτό που κλέβει συχνά την παράσταση, το φεστιβάλ έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα!
Ταινίες των μελών της Κριτικής Επιτροπής, επιπρόσθετες ειδικές προβολές, και κινηματογραφικά εργαστήρια και masterclasses συμπληρώνουν το επίσημο πρόγραμμα προβολών.
Ο επιτυχημένος θεσμός των masterclasses από διεθνείς επαγγελματίες του κινηματογράφου συνεχίζεται. Στην φετινή έκδοση του φεστιβάλ, πέντε μεγάλες προσωπικότητες προσφέρουν την πολύτιμη τους εμπειρία σε ντόπιους σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, ηθοποιούς, αλλά και σε όσους γενικά ενδιαφέρονται για την τέχνη του κινηματογράφου.
Όλα τα εργαστήρια και masterclasses θα διεξαχθούν στον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλλας και στην Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου στη Λευκωσία, και θα είναι δωρεάν.
Colour Managed Workflow σε συνεργασία με το Colour Training και την Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου με τον Dado Valentic (στα Αγγλικά / in English)
21/4 – 11:00-13:00
Ο βραβευμένος τεχνικός χρωματικής επεξεργασίας εικόνας, Dado Valentic, διοργανώνει σεμινάριο με θέμα την τεχνική ελέγχου χρωμάτων, γνωστή και ως “Colour Managed Workflow”, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα στις σημαντικότερες κινηματογραφικές παραγωγές των Netflix και Amazon, καθώς και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια ανά τον κόσμο. Το σεμινάριο θα εστιάσει στις βασικές αρχές της ψηφιακής φωτογραφίας, καθώς και σε τεχνικά ζητήματα που θα βοηθήσουν τους φωτογράφους να βελτιώσουν την ποιότητα της εικόνας τους. Ειδικός σε θέματα χρωματικού ελέγχου στην ψηφιακή φωτογραφία, ο Dado έχει πρόσφατα σχεδιάσει και αναπτύξει το δικό του λογισμικό χρωματικής διόρθωσης, το Colourlab, για τον τεχνικό έλεγχο των χρωμάτων κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.
Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου
IT’S A MAN’S AND A WOMAN’S WORLD σε συνεργασία με το European Women’s Audiovisual Network με την Alessia Sonaglioni (στα Αγγλικά)
21/4 – 16:00-17:00
Η Alessia Sonaglioni, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Δικτύου Γυναικών, θα παρουσιάσει το Bechdel Test, ένα εργαλείο μέτρησης της γυναικείας συμμετοχής στον κινηματογράφο, τα αποτελέσματά του και τους περιορισμούς του. Το τεστ μπορεί να ακούγεται απλό, ελάχιστες όμως ταινίες φαίνεται να το περνούν επιτυχώς.
Ζήνα Πάλας, Λευκωσία
ΗΘΟΣ-ΜΥΘΟΣ Ή ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΠΛΟΚΗ σε συνεργασία με το Mediterranean Film Institute με τον Δημήτρη Γιατζουζάκη (στα Ελληνικά)
22/4 – 15:30-17:30
Μια διάλεξη από το Mediterranean Film Institute για τον κινηματογραφικό χαρακτήρα και την πλοκή, τη σημασία της παρατήρησης και της αφαίρεσης, τον χαρακτήρα στο γράψιμο και τη σύλληψη μιας ιδέας.
Ζήνα Πάλας, Λευκωσία
MASTERCLASS ΜΕ ΤΟΝ ABEL FERRARA
(στα Αγγλικά / in English)
25/4 – 16:00-17:30
Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Abel Ferrara, δημιουργός θρυλικών ταινιών όπως το King of New York (1990), Bad Lieutenant (1992), The Addiction (1995) και πρόσφατων φεστιβαλικών επιτυχιών όπως το Pasolini (2014) θα παρουσιάσει πτυχές της δημιουργικής διαδικασίας του έργου του. Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ του Piazza Vittorio, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2017.
Ζήνα Πάλας, Λευκωσία
MASTERCLASS ΜΕ ΤΟΝ STEVEN BERNSTEIN σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (στα Αγγλικά)
26/4 – 15:30-17:30
Ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης, συγγραφέας/σεναριογράφος και διευθυντής φωτογραφίας Steven Bernstein θα μιλήσει για το έργο του στον χώρο του κινηματογράφου. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας Dominion (2016) σε σενάριο και σκηνοθεσία του ιδίου με πρωταγωνιστές τους John Malkovich και Rhys Ifans. Ο Bernstein εδραιώθηκε ως διευθυντής φωτογραφίας με ταινίες όπως το Like Water for Chocolate (Alfonso Arau, 1992) και Monster (Patty Jenkins, 2003), η οποία βραβεύθηκε με το Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της Charlize Theron.
Ζήνα Πάλας, Λευκωσία
When Not on Jury Duty: Films Directed by Members of the Jury
Το φεστιβάλ θα προβάλει επίσης ταινίες των μελών της Κριτικής επιτροπής, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τις μεγάλες αυτές προσωπικότητες μέσα από την δική τους δημιουργία. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

SON OF SOFIA (Ο Γιος της Σοφίας)
Ελίνα Ψύκου, 111’, 2017
Θέατρο Ριάλτο: 22/4 - 18:00
Ζήνα Πάλας: 20/4 - 18:00
Ο 11άχρονος Μίσα καταφθάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004 για να ζήσει με τη μητέρα του Σοφία, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού.
Η ταινία είναι διεθνής συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, και Βουλγαρίας.
Το Son of Sofia έχει κερδίσει το βραβείο Best International Narrative Feature και το Jury Award στο Tribeca Film Festival, το C.I.C.A.E. Award στο Sarajevo Film Festival, και το Special Jury Award στο Los Angeles Greek Film Festival. Διεκδικεί επίσης 13 βραβεία Ίρις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

GODLESS
Ralitza Petrova
99’, 2016, Βουλγαρία
Θέατρο Ριάλτο: 25/4 - 18:00
Ζήνα Πάλας: 24/4 - 18:00
Μια νοσοκόμα διακινεί στη μαύρη αγορά ταυτότητες ασθενών που πάσχουν από άνοια. Υποκινούμενη από το εύκολο χρήμα και τον εθισμό της στη μορφίνη, παλεύει ενάντια στο συναισθηματικό της κενό. Το Godless είναι συμπαραγωγή Βουλγαρίας και Δανίας. Έχει κερδίσει το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Batumi International ArtHouse Film Festival, το New Talent Grand PIX στο CPH PIX, έχει αποσπάσει πολλαπλά βραβεία στο Golden Rose και στο Golden Rose Bulgarian Feature Film Festival, συμπεριλαμβανομένου βραβείο καλύτερης ταινίας και βραβείο καλύτερης φωτογραφίας. Έχει επίσης αποσπάσει σημαντικά βραβεία στα διεθνή φεστιβάλ του Locarno, Mumbai, Reykjavik, Sarajevo, Seville, Sofia, Stockholm, Tetouan, και Warsaw. Η Ralitza Petrova απέσπασε και το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας Glocal Images στο περσινό Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος.

PIAZZA VITTORIO
Abel Ferrara
75’, 2017, Ιταλία
Θέατρο Ριάλτο: 27/4 - 18:00
Ζήνα Πάλας: 25/4 - 18:00
Η Πιάτσα Βιτόριο είναι η μεγαλύτερη πλατεία της Ρώμης, όπου μένουν άνθρωποι από διαφορετικές κοινότητες, αλλά και μεγάλοι σκηνοθέτες. Μια σουρεαλιστική μέρα εκτυλίσσεται με συνεντεύξεις με παράνομους μετανάστες, κλοσάρ, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και πολιτικούς, που αφηγούνται όχι μόνο την ιστορία της πλατείας, αλλά και μιας χώρας που αλλάζει.

Ειδική προβολή / Special screening
Dominion
Steven Bernstein
101’,2016, ΗΠΑ
Θέατρο Ριάλτο: 24/4 - 18:00
Ζήνα Πάλας: 26/4 - 18:00
Ποιος έγραψε ότι ο Dylan Thomas πέθανε από τον καημό και τη μελαγχολία του; Το Dominion του Steven Bernstein αποδεικνύει ότι μάλλον συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Μια ταινία που αφηγείται τις τελευταίες μέρες του θρυλικού ποιητή, και που δεν πρέπει να χάσουν ούτε οι λάτρεις της ποίησής του ούτε οι θαυμαστές αυτού του σπουδαίου ανθρώπου. / Who wrote that Dylan Thomas died of a broken heart and crushed soul? This Steven Bernstein film leaves no doubt that it might have been just the opposite. This is a story of the last days of poetry’s true rock star. A must-see movie for the friends of poetry and fans of the biographies of great men.
Σχετικά
Η νέα ταινία που ετοιμάζουν οι δημιουργοί του «Stranger Things»
Το σκηνοθετικό δίδυμο έχει κάνει συμφωνία με την Paramount - Πότε θα κυκλοφορήσει η ταινία
Θερινό σινεμά δίπλα στο κύμα στα Μανδριά με δωρεάν είσοδο
Μια καλοκαιρινή κινηματογραφική εμπειρία με φόντο τη θάλασσα και τον νυχτερινό ουρανό της Κύπρου
To 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάφου επιστρέφει με υπαίθριες προβολές στον κήπο
25 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από την Κύπρο και όλο τον κόσμο, κάτω από τα αστέρια
Η πολυσυζητημένη ταινία μικρού μήκους «Ματωμένες Παρτιτούρες», σε δύο μοναδικές προβολές στην Κύπρο
Η ταινία με έμπνευση το έγκλημα στα Τέμπη – Συμμετέχουν Δαδακαρίδης και Μίλτος Πασχαλίδης
Και φέτος (στη Λεμεσό) θα βλέπουμε ταινίες πάνω στην παραλία
Το Starlit Screens, που φέτος μεταφέρεται σε νέα τοποθεσία, ανακοίνωσε την επιστροφή του
Αυτές τις 10 ταινίες θα δεις στον κήπο του θερινού σινεμά Αττικόν
Τα «Garden Screenings» του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος επιστρέφουν στο ΑΤΤΙΚΟΝ
Πέθανε η Μαρζάν Σατραπί, δημιουργός του «Περσέπολις»
Η Γαλλοϊρανή καλλιτέχνις ήταν 56 ετών
Οι 5 κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας
Από την επιστροφή του θρυλικού «Scary Movie» και το επικό «Masters of the Universe» μέχρι οικογενειακές περιπέτειες και αγαπημένα animation, οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν νέες επιλογές για κάθε γούστο
«Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων» υποψήφια για 6 βραβεία ΙΡΙΣ 2026
Η κλασική «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς αποκτά ελληνική κινηματογραφική ταυτότητα και ξεχωρίζει στις τεχνικές και καλλιτεχνικές κατηγορίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Ηρθε η ώρα και ο Κλιντ Ιστγουντ να αποσυρθεί από την σκηνοθεσία
Καθώς ο Κλιντ Ιστγουντ γιορτάζει τα 96α γενέθλιά του, οι πληροφορίες που τον θέλουν πλέον να αποσύρεται από τη σκηνοθεσία φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια από τις σπουδαιότερες διαδρομές στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου.
«Echoes Of Beneath»-Κάτω από την επιφάνεια: Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μπαραχάνου με τον Αντώνη Τσαπατάκη στην Κύπρο
Με εντυπωσιακά υποβρύχια πλάνα και την υποβλητική μουσική του Γιώργου Τσιόκρη, το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής
«Τα Πουλιά»: Έρχεται το ριμέικ της θρυλικής ταινίας του Χίτσκοκ
Με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Emmy Σάρα Σνουκ του «Succession»