Θέατρο , News

"Είναι φοβερό να βρίσκεσαι σε έναν κόσμο που δεν θες"

Δύο νέοι ηθοποιοί, οι ΦώτηςΚαράλης καιΑντρέας Κουτσόφτας είναι οι πρωταγωνιστές της καινούργιας παραγωγής της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ"Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυκτα"

Δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου 2018

Οι δύο πολύ νέοι ηθοποιοί, Φώτης Καράλης και Αντρέας Κουτσόφτας που πρωταγωνιστούν στην καινούρια παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ 'Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα' σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, υποδύονται εναλλάξ τον Κρίστοφερ, ένα ξεχωριστό αγόρι με ειδικές ικανότητες.

Οι δύο ηθοποιοί μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για την παράσταση, το δικός τους ταξίδι σε αυτή, για τον μικρό ήρωα που υποδύονται, τον δεκαπεντάχρονο Κρίστοφερ που είναι ένα παιδί με αυτισμό και πως αυτή η παράσταση θα λειτουργήσει ως μέσω διαφώτισης του κοινού για τα άτομα με αυτισμό.

Ως νέοι ηθοποιοί πως είναι η εμπειρία της συμμετοχής σας σε μία μεγάλη παραγωγή του κρατικού θεάτρου της Κύπρου;
Φώτης Καράλης:
Κατακλυσμική. Από την μία είναι μεγάλη χαρά και τιμή να μπορείς να δουλέψεις με το Κρατικό Θέατρο μιας χώρας, από την άλλη είναι και τεράστια ευθύνη και μεγάλο στοίχημα να μπορείς να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις που φέρει ένα τέτοιο θέατρο και μια αρκετά μεγάλη παραγωγή σαν και αυτή. Είναι ένα συναίσθημα που θέλω να το προσδιορίσω άλλα δεν τα καταφέρνω ακόμα. Θα πω απλά ότι όμορφο.
Αντρέας Κουτσόφτας: Οπωσδήποτε είναι μεγάλη χαρά να επιλέγεται κανείς για να παίξει σε κάποια από τις παραγωγές του κρατικού θεάτρου. Κατ' επέκταση η συνεργασία με σπουδαίους ανθρώπους του χώρου είναι σχολείο για εμάς τους νέους. Οπότε προσπαθώ να βλέπω και να κλέβω από τον κάθε ένα εργαλεία για να γεμίσω κι εγώ τη δική μου εργαλειοθήκη που θα συμβάλει στην εξέλιξη και ωρίμανση μου ως ηθοποιού.

Γιατί δύο ηθοποιοί υποδύονται τον ίδιο ρόλο στη συγκεκριμένη παράσταση;
Φ. Κ: Ο μοναδικός ρόλος του Κρίστοφερ Μπουν αφήνει περιθώριο και για τους δυο μας να υπάρξουμε μέσα σε αυτόν. Εξάλλου και οι δυο μας φέρνουμε στη σκηνή τον ίδιο ρόλο με τόσο μοναδικό και διαφορετικό τρόπο. Από την πρώτη φορά που βρεθήκαμε με τον Ανδρέα ήταν ξεκάθαρο αυτό. Είναι ευτύχημα που είμαστε εμείς οι δύο και που μπορούμε να δούμε ο ένας τον άλλο, να συμβουλευτούμε ο ένας τον άλλο και να προσφέρουμε στο κοινό δυο αληθινούς Κρίστοφερ Μπουν.
Α. Κ: Είναι και μία επιλογή της σκηνοθέτριας να δώσει την ευκαιρία σε δυο νέους ηθοποιούς. Στο αυτιστικό φάσμα κανένα περιστατικό δεν είναι ίδιο με άλλο. Υπάρχουν βέβαια κοινά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που παρουσιάζουν τα αυτιστικά άτομα αλλά το κάθε άτομο έχει την δίκη του προσωπικότητα όποτε κι εμείς καλούμαστε να δείξουμε την δίκη μας οπτική γωνία και να αλληλοσυμπληρωθούμε.

Πως βιώσατε την ενσάρκωση του ρόλου του Κρίστοφερ και τι σας δυσκόλεψε περισσότερο;
Φ. Κ:
Ο Κρίστοφερ είναι μια πηγή αστείρευτη, μπορείς να του δώσεις άπειρες πλευρές και ακόμα να μην έχεις καλύψει όλο το χαρακτήρα. Το να πλησιάσεις ένα 15χρονο έφηβο με αυτό το μυαλό είναι δύσκολο. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να μην βγει ως καρικατούρα και να δοθεί η ιδιαιτερότητα του με σεβασμό και αλήθεια. Με μια μεγάλη έρευνα και την βοήθεια εξειδικευμένων ψυχοθεραπευτών που φρόντισε ο Θεατρικός Οργανισμός να είναι μαζί μας στις πρόβες, ελπίζω πως τον προσεγγίσαμε με τον σωστό τρόπο.
Α. Κ: Είναι πάντα πρόκληση ένας ρόλος. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα ρόλο σαν του Κρίστοφερ που δεν είχα καθόλου ερεθίσματα ως προς το θέμα του. Και νομίζω ότι η έλλειψη ενημέρωσης γύρο από τον αυτισμό ήταν κι αυτό που με δυσκόλεψε περισσότερο. Έτσι μπήκα στη διαδικασία να κάνω μελέτη πάνω στον αυτισμό ώστε να έχω μια καθαρή εικόνα του όρου και να μπορέσω να δημιουργήσω ένα χάρτη στο μυαλό μου ώστε να μη χαθώ.

Ποια ήταν η βασικότερη οδηγία που κρατάτε από τη Λέα Μαλένη, που σκηνοθετεί την παράσταση;
Φ. Κ:
Ότι θα πρέπει να αγαπήσουμε τον Κρίστοφερ, ως κοινό. Θα πρέπει να μας κάνει να θέλουμε να τα καταφέρει, να μας κάνει να γελάσουμε, να ταξιδέψουμε μαζί του, να συγκινηθούμε.
Α. Κ: Δεν μπορώ να περιοριστώ σε μια. Αυτό όμως που ζηλεύω είναι ο επαγγελματισμός της και αυτό που κρατάω είναι ο καταπληκτικός προγραμματισμός της. Ξέρει και την τελευταία βίδα του σκηνικού.

Τι σας δίδαξε αυτό το αγόρι με τις ειδικές ικανότητες;
Φ. Κ: Κατάλαβα ότι είναι δύσκολο και φοβερό να βρίσκεσαι σε έναν κόσμο που δεν θες να είσαι. Να ξέρεις ότι δεν μπορεί κανένας να επικοινωνήσει με εσένα, όπως θα ήθελες. Ένας κόσμος που δεν σκέφτεται όπως εσύ. Αυτό που θα πάρω μαζί μου είναι η αθώα και η απόλυτα λογική ματιά που έχει απέναντι στον κόσμο. Την λογική, και όχι την συναισθηματική, πορεία που ακολουθεί. Αυτό είναι το υπέροχο.
Α. Κ: Το ποσά λίγα ξέρω ως προς αυτά που με ενδιαφέρουν. Θα καταλάβετε τι λέω όταν δείτε την παράσταση.

Πως θα περιγράφατε τον ιδιαίτερο κόσμο αυτού του αγοριού;
Φ. Κ: Μαθηματικό. Και εξάλλου αυτό θα δείτε και στην παράσταση. Μια μαθητική εξίσωση που θα προσπαθήσει να λυθεί στην πορεία του έργου. Επίσης, είναι ένας κόσμος που όλα είναι τακτοποιημένα σε φάκελους και που όλα έχουν, και πρέπει να έχουν, την σωστή τους θέση.
Α. Κ: Αυτό αλλάζει μέρα με τη μέρα και όσο πιο πολύ γνωρίζω τον Κρίστοφερ τόσο πιο πολύ ανακαλύπτω τον κόσμο του. Δεν ξέρω αν είναι ιδιαίτερος ο κόσμος, σίγουρα είναι έξω από τα νερά μου. Όμως έχει την μαγεία του να βλέπεις και την άλλη πλευρά γιατί τίποτα δεν είναι μονόπλευρο.

Τι θα δώσει αυτή η παράσταση στον Κύπριο θεατή;
Φ. Κ: Εκπαίδευση και παιδεία πάνω σε βασικά θέματα ευαισθητοποίησης απέναντι στο οτιδήποτε διαφορετικό. Η παράσταση μας δίνει το εσωτερικό της σκέψης αυτού του παιδιού, με την ελπίδα ότι θα μας κάνει να έρθουμε πιο κοντά με τέτοιους συνανθρώπους μας που έχουν αυτό το μοναδικό τρόπο να σκέφτονται. Ελπίζω, ότι φεύγοντας ο θεατής θα φύγει μαθαίνοντας κάτι από εμάς.
Α. Κ: Σίγουρα το ότι θα ενημερωθεί, ο κόσμος γιατί και εγώ πιστεύω ότι υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης γύρω από τον αυτισμό. Και το δεύτερο είναι συγκίνηση και ελπίδα γιατί βλέπουμε έναν χαρακτήρα να έρχεται αντιμέτωπος με έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν και μοναδικό του όπλο είναι η αλήθεια του και η αθωότητα του, δυο παράγοντες που δεν τους βρίσκεις συχνά κάτω από την σκηνή και έξω από το θέατρο.

Ως πολύ νέοι ηθοποιός ποια είναι τα όνειρά σας σε αυτό το χώρο;
Φ. Κ:
Κρατώ μεγάλο καλάθι και μάτια ορθάνοιχτα για ό,τι θα έρθει. Θα ήθελα να μπορώ να βάλω και εγώ μια μικρή πέτρα στην τεράστια ιστορία που έχει το θέατρο. Αλλά ακόμα και αυτό είναι άκρως δύσκολο και γεμάτο δουλειά, υπομονή και θέληση.
Α. Κ: Σίγουρα θα ήθελα σε κάποια φάσης στο μέλλον να έχω την δίκη μου ομάδα.

Κάποιος ρόλος ή έργο απωθημένο υπάρχει στο μυαλό σας;
Φ. Κ:
Δεν υπάρχει χειρότερο από το να με βάλεις να διαλέξω ένα ρόλο μέσα σε τόσες καταπληκτικές επιλογές. Σύγχρονα, αρχαία, παράλογα, ψυχολογικά, κωμικά, τραγικά, όλα έχουν κάτι να μας δώσουν. Αν με ρωτάς θα ήθελα να μπορώ να δοκιμάσω κάτι απ' όλα.
Α. Κ: Δεν θα μιλήσω για ένα ρόλο ή ένα απωθημένο γιατί δε ξέρω πιο να πρωτοδιαλέξω. Αυτό που ξέρω είναι ότι θέλω να παίξω όλο Σαίξπηρ και Τσέχωφ. Κι αν ακούγομαι άπληστος, δικαιούμαι να ονειρεύομαι όσο θέλω γιατί είναι δωρεάν.


Αντρέας Κουτσόφτας (αριστερά), Φώτης Καράλης

Παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο, ΘΟΚ, Λευκωσία. 20.30. Πληρ. 77772717.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close