Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2013
Κουμανδαρία παράγουν 14 χωριά! Το μοναδικό αυτό κρασί αγαπήθηκε από τους μεσαιωνικούς άρχοντες της περιοχής, η οποία λόγω του υψομέτρου της (500-800 μέτρα) έχει ψυχρούς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Τα γενικά χαρακτηριστικά τής συγκεκριμένης διαδρομής, στα χωριά της οποίας οι περισσότεροι αμπελώνες καλλιεργούνται όπως είναι αναμενόμενο με Μαύρο και Ξυνιστέρι, είναι η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα πολλά ιστορικά-αρχαιολογικά μνημεία, αλλά και η ύπαρξη του μεγαλύτερου φράγματος του νησιού, αυτό του Κούρρη.
Sightseeing και δραστηριότητες Ξεκινώντας από κάτω χαμηλά συναντά κανείς το κάστρο στο Κολόσσι, η δημιουργία του οποίου ανάγεται στην εποχή των Σταυροφόρων. Απαραίτητη πρέπει, επίσης, να θεωρείται και μια στάση στη Λάνια, για βόλτα στα σοκάκια του χωριού ανάμεσα σε πολύχρωμα λουλούδια και γραφικά σπιτάκια. Και μια και μιλάμε για την κουμαδταρία, θα ’ταν φυσικά άκυρο αν δεν αναφερόμασταν στο Μουσείο Κουμανδαρίας στη Ζωοπηγή. Εκεί όπου μπορείς να πας για koumantaria tasting, σε ένα εντυπωσιακό κτίριο που πρωτολειτούργησε το ’35 ως οινοποιείο και το οποίο πρόσφατα αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε σε μουσείο! Φυσικά, τα καινούργια μηχανήματα που μπήκαν στο χώρο δίνουν την ευκαιρία στους οινοποιούς να φτιάχνουν ακόμα το ‘κρασί των βασιλιάδων’.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ
ΣΠΕ Ορεινής Πιτσιλιάς (σύντομα θα αναλάβει την παραγωγή η ‘Ομάδα Παραγωγών Κουμανταρίας’)
Η συγκομιδή σε ξηρό σταφύλι (κυρίως από Ξυνιστέρι και Μαύρο) από τα χωριά Καλό Χωριό, Ζωοπηγή, Άγιος Κωνσταντίνος, Λουβαράς και Άγιος Παύλος ανέρχεται στους 120 τόνους ετησίως και από αυτά βγαίνει η περίφημη κουμανδαρία που παρασκευάζεται στα χωριά των τριών πρώτων προαναφερθέντων χωριών -περίπου 200 χιλιάδες μπουκάλια των 500ml.
Πρωταγωνιστής Την κουμανδαρία της ΣΠΕ Ορεινής Πιτσιλιάς (ή Ομάδας Παραγωγών Κουμανδαρίας’) θα τη βρεις με την ονομασία ‘Ανέσπερη’.
Φαγητό Οδηγώντας προς το χωριό Άγιος Θεόδωρος, σταμάτησε στην ταβέρνα ‘Παπούτσα’ για φαγητά της ώρας (τις καθημερινές) και για μεγάλη ποικιλία κυπριακών μεζέδων τα σαββατοκύριακα.
Wine tasting Μόνο με τηλεφωνικό ραντεβού.
ΣΠΕ Ορεινής Πιτσιλιάς (25542266, 99534060) Καλό Χωριό, Ζωοπηγή, Άγιος Κωνσταντίνος.
e-δρόμοι
Όπως μας πληροφόρησε η κυρία Λυγία Δερμάτη, Ανώτερη Τουριστική Λειτουργός τού ΚΟΤ και συντονίστρια του έργου ‘Κύπρος - Δρόμοι του Κρασιού’, όλες οι διαδρομές σύντομα θα χαρτογραφηθούν ηλεκτρονικά κι έτσι η πρόσβαση στα χωριά που τις απαρτίζουν αλλά και στα οινοποιεία θα γίνεται πολύ πιο εύκολα μέσω GPS. Πάντως, η καινούργια έντυπη έκδοση για τους ‘Δρόμους του Κρασιού’ αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στο 2013, οπότε μάλλον και το εν λόγω project θα είναι έτοιμο τότε, έτσι ώστε να περιληφθούν σε αυτό και όλα τα καινούργια οινοποιεία αλλά και η έβδομη διαδρομή που προέκυψε τώρα.
Μοναστηριακά ποτά
Εκτός από την παραγωγή τού πολύ γνωστού κρασιού της Μονής Χρυσορογιάτισσας (26942263, 99626642), στο παιχνίδι της παραγωγής αλκοολούχων από το σταφύλι βρίσκεται ως γνωστό και η Μονή Κύκκου (22942727), της οποίας η ζιβανία είναι πολύ καλή και αρκετά δημοφιλής. Το οινοποιείο του Κύκκου παρασκευάζει επίσης ένα παλιό brandy, λικέρ, κόκκινη ζιβανία, κουμανταρία, αλλά και κρασί, λευκό και κόκκινο.
Σχετικά
Πότε είναι η επόμενη αργία μετά την Πρωτομαγιά – Ο μήνας με τα δύο τριήμερα
Αυτές είναι οι αργίες που ακολουθούν
Πρώτες εικόνες από το νέο ξενοδοχείο που μόλις άνοιξε στην Κύπρο
Πρόκειται για το πεντάστερο, premium all-inclusive οικογενειακό θέρετρο, που αποτελεί το νέο μέλος της Elegant Collection της Louis Hotels
«The Whisper Man»: Ρόμπερτ ντε Νίρο και Άνταμ Σκότ στο νέο ανατριχιαστικό θρίλερ του Netflix
«Αν το παράθυρό σου μείνει ξεκλείδωτο, θα τον ακούσεις να χτυπά το τζάμι. Κι αν νιώθεις μόνος, λυπημένος και ευάλωτος, ο Whisper Man θα έρθει να σε βρει».
Ερχεται το πρίκουελ του «The Crown»: Από το τέλος της βικτωριανής εποχής μέχρι τον γάμο της Ελισάβετ
Το spin-off θα γυρίσει πίσω στον χρόνο, αρχίζοντας την αφήγηση πέντε δεκαετίες πριν από τα γεγονότα της πρώτης σεζόν του «The Crown».
Ντύθηκε τα «λευκά» το Τρόοδος – Σπάνια χιονόπτωση Μαΐου (vid+pics)
Σπάνιο καιρικό φαινόμενο καταγράφεται στην Κύπρο
Aya Resort: Βουτιές, χαλάρωση και luxury vibes στον ολοκαίνουριο, lifestyle προορισμό του νησιού
Ένα adults-only 5 αστέρων καταφύγιο όπου η premium φιλοξενία συναντά την ενέργεια του ΑΥΑ Summer Club, την πιο εντυπωσιακή καλοκαιρινή εμπειρία του νησιού
Το νέο Toyota RAV4 παρουσιάστηκε επίσημα στην Κύπρο
Η έκτη γενιά του εμβληματικού SUV της Toyota έκανε πρεμιέρα σε μια εντυπωσιακή βραδιά στο Pavilion, στη Λευκωσία
Ελληνικό νησί κορυφαίος βιώσιμος προορισμός στην Ευρώπη: «Η επιτομή της αυθεντικής Ελλάδας»
Η διάκριση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς προέρχεται από μία διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα