Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

10 άγνωστες αγαπημένες παραλίες

Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου κρύβει πολλά μυστικά, ένα όμως από αυτά που σίγουρα θέλεις να μάθεις είναι οι παραλίες της.

Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2013

 

1. Αρμυροπήγαδο (Παραλία Προσκόπων) (Αρ. 44)
GPS: Η παραλία Αρμυροπήγαδο βρίσκεται 400 μέτρα μετά την παραλία του Ασπρόκρεμμου. Είναι η κοντινότερη παραλία στην Πράσινη Ζώνη και βρίσκεται στο τέλος της οδού Λευκάδος -έξοδος της Λεωφόρου Κάππαρη. Ο δρόμος στενεύει και γίνεται χωμάτινος, ενώ τελειώνει λίγα μέτρα από την παραλία.
Strong point: Ό,τι πρέπει για απομόνωση αλλά γιατί όχι και για πάρτι πάνω στην άμμο. Αριστερά έχει έναν επίπεδο βράχο που μπορεί να λειτουργήσει ως εξέδρα. Ενώ στη διπλανή παραλία της ΜΜΑΔ θα βρεις τουαλέτες, σνακ και νεράκι ή αναψυκτικά.

2. Κατσαρκά (Αρ. 11)
Γαλάζια Σημαία

GPS: Η παραλία Κατσαρκά βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι της Αγίας Νάπας. Τόσο κοντά που μπορείς να την προσεγγίσεις με τα πόδια, αν παρκάρεις στο λιμάνι και περπατήσεις για 5-10 λεπτά στο μονοπάτι. Εναλλακτικά οδήγησε με δυτική κατεύθυνση στη Λεωφόρο Νήσσι για περίπου 800 μέτρα μετά τη διάβαση πεζών. Στρίψε αριστερά και στο αδιέξοδο θα δεις την πινακίδα που αναγράφει ‘Προς Παραλία Κατσαρκά’. Ενημερωτικά η πινακίδα είναι ορατή μόνο όταν βρίσκεσαι στην αντίθετη πλευρά του δρόμου. Στο τέλος του ακολουθείς το μονοπάτι προς την παραλία.
Strong point: Σίγουρα η γαλάζια σημαία είναι το δυνατό της σημείο. Αν πεινάσεις μια επίσκεψη σε ψαροταβέρνα στο λιμάνι της Αγίας Νάπας θα σε επιβραβεύσει για την επιλογή σου.

3. Μικρή παραλία Άμμος του Καμπούρη (Αρ. 17)
GPS: Μπορείς να φθάσεις στην παραλία από το μονοπάτι μεταξύ Αγίας Νάπας και παραλίας Λημνάρα (Κέρμια). Αν θες να πας με το αυτοκίνητο, τότε πάρε τον χωματόδρομο Κρύου Νερού και σε περίπου 450 μέτρα στρίψε προς την παραλία Άμμος του Καμπούρη (ακριβώς απέναντι από το σπίτι στο δρόμο Κρύο Νερό). Όταν φτάσεις στο μονοπάτι, στρίψε αριστερά προς Κάβο Γκρέκο και σε περίπου 200 μέτρα θα βρεθείς στον προορισμό σου. Σημείωσε ότι η κοντινότερη στάση λεωφορείου είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά από την παραλία Λημνάρα (Κέρμια).
Strong point: Τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα, δηλαδή ένα νερό θα το πιεις και καμιά μπίρα και τάβλι μπορείς να παίξεις κάτω από το μεγάλο δέντρο. Και μην ξεχάσεις να κανονίσεις τη βραδινή σου έξοδο στο 'Passion Lounge'.

4. Βυζακιά (Αρ. 29)
GPS: Φεύγοντας από Κάβο Γκρέκο προς Πρωταρά, επί της λεωφόρου Πρωταρά-Κάβο Γκρέκο, στρίψε δεξιά προς ξενοδοχείο ‘Cavo Maris' στο δρόμο Βυζακιά. Πάρκαρε στο τέλος του δρόμου και περπάτησε προς τη θάλασσα μέχρι να βρεις το μονοπάτι της φύσης. Η παραλία βρίσκεται στα 200 μέτρα στα αριστερά.
Strong point: Εκεί κοντά είναι τα Watersports στο ξενοδοχείο 'Cavo Maris'. Αν θέλεις όμως να ξεκουραστείς πραγματικά, πήγαινε μια βόλτα από το  ‘Five Senses Spa’, που βρίσκεται στο συγκρότημα 'Coralli'.

5. Σκουταρόσπηλοι (Μάλαμα) (Αρ. 41)
GPS:
Η παραλία Σκουταρόσπηλοι βρίσκεται στην προέκταση της Λεωφόρου Κάππαρη, ακριβώς μετά τον κυκλικό κόμβο Πρωταρά - Κάβο Γκρέκο, και συγκεκριμένα στην έξοδο προς κατεχόμενη Αμμόχωστο. Όπως οδηγείς στη Λεωφόρο Κάππαρη, στρίψε δεξιά στην πρώτη στροφή, εκεί όπου υπάρχει η πινακίδα 'Προς Παραλία'. Υπάρχει αρκετός χώρος για πάρκινγκ στο τέλος του δρόμου.
Strong point: Μπορεί να είναι ένα μικρό κολπάκι αλλά είναι πανέμορφο και με κρυστάλλινα νερά! Αν θέλεις να βάλεις αδρεναλίνη σε μια καθαρά τεμμπέλικη καλοκαιρινή μέρα, τότε μη διστάσεις να πεταχτείς στο διπλανό κολπάκι και να νοικιάσεις ένα jet ski. Προσοχή στους λουόμενους.

6. Αγία Θέκλα (Αρ. 1)
GPS: Η παραλία της Αγίας Θέκλας βρίσκεται 'στα σύνορα' της Αγίας Νάπας με το χωριό Σωτήρα, μόλις ένα χιλιόμετρο δυτικά του Waterworld Waterpark. Μπορείς να την προσεγγίσεις είτε μέσω της Λεωφόρου Νίσση είτε από την εθνική οδό. Άλλωστε, υπάρχουν οι απαραίτητες σημάνσεις που θα σε οδηγήσουν σε αυτήν την υπέροχη παραλία, στην οποία υπάρχει πάρκινγκ και για άτομα με κινητικές δυσκολίες.
Strong point: Έχεις πολλά πράγματα να κάνεις, μπορείς να πας μετά για φαγητό στον ανανεωμένο 'Βασιλίσκο' που βρίσκεται στη Σωτήρα. Ενώ μπορείς ακόμα, αν θέλεις, να συνεχίσεις το παιχνίδι και να το κάνεις ακόμα πιο... περιπετειώδες, πηγαίνοντας στο Waterworld Waterpark όπου θα διάσκεδάσεις απίστευτα.

7. Νησιά (Green Bay) (Αρ. 27)
GPS: Η παραλία Νησιά (Green Bay) βρίσκεται στην οικιστική περιοχή του Πρωταρά αλλά δεν έχει καθόλου καλή σήμανση για να τη βρεις. Κατευθυνόμενος από τη Λεωφόρο Κάβο Γκρέκο προς Πρωταρά ψάξε για το ξενοδοχείο ‘Cavo Maris’ και στρίψε πριν το ξενοδοχείο στην οδό Τάσος Ισαάκ. Ακολούθησε το δρόμο που πάει αριστερόστροφα, πέρασε την πλατεία Τάσος Ισαάκ και στρίψε δεξιά πριν το τέλος του δρόμου. Στη διακλάδωση που θα βρεις, πήγαινε δεξιά στον αυτοκινητόδρομο και οδήγησε για 200 μέτρα. Πάρκαρε στο χώρο που είναι συνήθως ελεύθερος πάνω από το λιμανάκι. Ο αριστερός δρόμος της διακλάδωσης οδηγεί στα Νησιά.
Strong point: Είναι οργανωμένα τα πράγματα και μπορείς να βρεις και ξαπλώστρα και ομπρέλα, άσε που ο πλανώδιος παγωτατζής μπορεί να σε συναντήσει για να σε δροσίσει.

8. Πεζουνόσπηλιοι (Παραλία της Φιλίας) (Αρ. 42)
GPS: Η παραλία Πεζουνόσπηλιοι βρίσκεται δεξιά από την παραλία Ασπρόκρεμμος. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να παρκάρεις εκεί και να περπατήσεις για λίγα λεπτά στο χωμάτινο δρόμο που πάει προς την παραλία Πεζουνόσπηλιοι. Σημείωσε ότι θα περπατήσεις αρκετά για να βρεις τη συγκεκριμένη παραλία. Βρίσκεται στο δρόμο Κένεντι κοντά στη λεωφόρο Κάππαρη. Ψάξε για το σήμα ‘Προς Παραλία’, στη δεξιά πλευρά του δρόμου, βγαίνοντας από τον Πρωταρά. Προχώρησε στο αδιέξοδο και θα τη βρεις μπροστά σου.
Strong point: Από τη στιγμή που είσαι στον Πρωταρά, κανόνισε μετά τις βουτιές να πας για ψαράκι με θέα στις ‘Καλαμιές’.

9. Μικρή Μακρόνησος (Αρ. 2)
GPS: Φεύγοντας από την Αγία Νάπα, από τη Λεωφόρο Νήσσι, θα στρίψεις αριστερά μετά το ‘Waterworld waterpark’ για να βρεις τη μικρή παραλία της Μακρονήσου.
Strong point: Έχεις σύμμαχό σου τη μεγάλη Μακρόνησο που είναι πραγματικά το καλοκαιρινό hot spot όσον αφορά στις παραλίες. Συνεπώς αν θέλεις νεράκια, σαντουιτσάκια και λοιπά πήγαινε στη ‘μεγάλη αδερφή’.
 

10. Θαλασσινές σπηλιές Αγίας Νάπας και Γεφύρι ‘Μονάχους Μονάχους’ (Αρ. 15)
GPS: Το γεφύρι Μονάχους Μονάχους και οι θαλασσινές σπηλιές Αγίας Νάπας βρίσκονται ακριβώς έξω από το ξενοδοχείο 'Αγία Νάπα' με κατέυθυνση προς το Κάβο Γκρέκο. Η απόσταση από το μονοπάτι που ξεκινά από την παραλία Γλυκό Νερό είναι περίπου 300 μέτρα. Εναλλακτικά, για εύκολη πρόσβαση, μπορείς να πας με αυτοκίνητο ακολουθώντας το δρόμο Κρύο Νερό προς Κάβο Γκρέκο. Προσοχή όταν οδηγείς και να έχεις τα μάτια σου δεκατέσσερα μην το προσπεράσεις.
Strong point: Εδώ είναι για βουτιές! Πρόσεχε να είσαι κατάλληλα εξοπλισμένος και ιδιαίτερα προσεκτικός. Το τοπίο είναι μαγευτικό.

 

ΝΟΤΕ: Οι αριθμοί στην παρένθεση είναι οι παραλίες έτσι όπως θα τις βρεις στο βιβλίο του Ανδρέα Παπαδόπουλου ‘Οι Παραλίες της Ελεύθερης Αμμοχώστου’ το οποίο περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και πληροφορίες για την εκάστοτε παραλία. Κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα, όπως επίσης και σε σκληρό αλλά και μαλακό εξώφυλλο σε επιλεγμένα περίπτερα και βιβλιοπωλεία.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close