Θέατρο , News

"Το 'Γοργόνες και Μάγκες' είναι η καταγραφή μίας εποχής νοσταλγίας και αναμνήσεων"

Ο σκηνοθέτης και εμπνευστής της μεταφοράς στο θέατρο του εμβληματικού κινηματογραφικού μιούζικαλ ‘Γοργόνες και Μάγκες’ Γιώργος Βάλαρης μιλά στο Check In

Δημοσιεύτηκε στις 01 Ιουνίου 2018

Αυτό το μήνα συναντάμε τον σκηνοθέτη και εμπνευστή της μεταφοράς του εμβληματικού κινηματογραφικού μιούζικαλ 'Γοργόνες και Μάγκες' του Γιάννη Δαλιανίδη στο θέατρο πενήντα χρόνια μετά την πρεμιέρα στο σινεμά. Η παράσταση μετά την τεράστια επιτυχία της στην Αθήνα φτάνει στην Κύπρο για παραστάσεις σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα.

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο;
Η αδυναμία μου είναι τα μιούζικαλ. Τα παρακολουθώ πάρα πολλά χρόνια στο εξωτερικό και έχω ανεβάσει κάποια και στην Αθήνα. Θεωρώ ότι η εποχή μας ζητά το ελληνικό μιούζικαλ και είναι κρίμα να μην τα ανεβάζουμε αφού έχουμε τόσους σπουδαίους δημιουργούς. Έψαχνα εναγωνίως ποιο θα ήταν το επόμενό μου στοίχημα για το θέατρο που ήθελα οπωσδήποτε να είναι μία μεγάλη παραγωγή. Το 'Γοργόνες και Μάγκες' ήταν μία από τις αγαπημένες μου ελληνικές ταινίες και όπως φαίνεται και του κόσμου αφού παίζεται σε επανάληψη εδώ και 50 χρόνια. Έτσι θα ήταν μία τρομερή επέτειος των 50 χρόνων της ταινίας και πρώτη φορά που θα ανέβαινε ελληνικό μιούζικαλ του Δαλιανίδη και της Φίνος Φιλμ στο θέατρο. Θεώρησα ότι η ταινία θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εμπορικά.

Τι είναι για εσάς αυτή η ταινία;
Η καταγραφή μίας εποχής νοσταλγίας και αναμνήσεων σε αντίθεση με τη σημερινή πραγματικότητα που είναι ζοφερή. Σκεφτόμουν αυτή τη δουλειά για περίπου ένα χρόνο και πήρα την απόφαση πέρσι τον Ιούνιο να κάνω ο ίδιος την παραγωγή με τον Γιώργο Λυκιαρδόπουλο. Μετά είδα πως η απόφαση αυτή ήταν σοφή διότι ο κόσμος είχε ανάγκη αυτό το θέαμα το οποίο έχει να κάνει με τη μουσική του σπουδαίου Μίμη Πλέσσα. Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο έχει μέσα κωμωδία, τον έρωτα αλλά και πολιτική χροιά αφού πραγματεύεται το πώς οι ξένοι αγοράζουν την ελληνική γη. Στελεχώνοντας αυτό το έργο με ένα σπουδαίο καστ ηθοποιών, με την συμβολή του Γιάννη Βογιατζή-που ερμηνεύει τον ίδιο ρόλο μετά από 50 χρόνια-και την σπουδαία συμμετοχή του Γιάννη Πλούταρχου καταφέραμε να έχουμε την παράσταση της χρονιάς στην Αθήνα. Ο κόσμος διασκεδάζει, συγκινείται και τραγουδάει αγαπημένες μελωδίες.



Η ταύτιση του κόσμου με τους ηθοποιούς της ταινίες ήταν μία από τις ανησυχίες σας;
Με περίμεναν στην γωνία ακριβώς γι' αυτό. Το πώς δηλαδή θα είναι η μεταφορά όταν έχεις ταυτιστεί με όλους τους παλιούς ηθοποιού της ταινίας. Όμως, συνέβη κάτι μαγικό. Υιοθετώντας την εποχή της ταινίας παρέμεινα πιστός σε αυτό το θέαμα διότι πιστεύω ότι τα κλασικά έργα δεν πρέπει να αλλοιώνονται. Προσέγγισα τους ρόλους ως ρόλους και όχι φυσιογνωμικά έχοντας όμως πετύχει και σε αυτό το κομμάτι. Ο κόσμος αυτό που είδε στη σκηνή είναι το μιούζικαλ που είχε αγαπήσει στην ταινία.

Οι παλιοί πρωταγωνιστές πως σχολίασαν την παράσταση;
Η Μαίρη Χρονοπούλου μου είπε πως σε κάποια σημεία ήταν καλύτερο και από την ταινία. Είδε την παράσταση πολύ συγκινημένη η οποία αρχικά ήταν πολύ εναντίον. Θεώρησε μάλιστα ιδανική την επιλογή της Ζέτας Δούκα. Η Μάρθα Καραγιάννη ενθουσιάστηκε, την είδε δύο φορές.

Γιατί αγαπιούνται τόσο πολύ αυτές οι ταινίες;
Έχουν μία αθωότητα που δεν υπάρχει. Μία απλότητα που είναι τόσο δύσκολη στις μέρες μας. Παράλληλα είναι γραμμένες από σπουδαίους δημιουργούς που ξέρουν πολύ καλά αυτή την τέχνη.

Πως περιμένετε να δει την παράσταση το κυπριακό κοινό;
Μας έχει τιμήσει ιδιαίτερα στην Αθήνα. Τα μηνύματα που λαμβάνω είναι πολύ θετικά. Ένα μεγάλο ατού της παράστασης που αφορά τους Κύπριου είναι ο Γιάννης Πλούταρχος τον οποίο αγαπάνε πολύ.

Πείτε μας για τη γνωριμία σας με τον Γιάννη Δαλιανίδη;
Έτυχε να είμαι φίλος με την Μάρθα Καραγιάννη η οποία ήταν κολλητή του Γιάννη Δαλιανίδη. Είχα περάσει αρκετά βράδια στο σπίτι της σε τραπέζια και τον γνώρισα μερικά χρόνια πριν τον θάνατό του. Ήταν ένας τρομερά οξυδερκής άνθρωπος ο οποίος καθόρισε το εμπορικό σινεμά αλλά και την τηλεόραση, λιγότερο όμως ασχολήθηκε με το θέατρο. Οι επιτυχίες όμως που έκανε και στο θέατρο ήταν τεράστιες όπως το 'Μαριχουάνα Στοπ' που είναι το επόμενό μου έργο και θα ανέβει τον Νοέμβριο. Είχα την τύχη ο Γιάννης να δει την πρώτη μου σκηνοθετική δουλειά το 2002 και του είχε αρέσει πάρα πολύ και μου είπε 'Προχώρα'. Τον γνώρισα εκτός δουλείας, εντός ήταν πολύ αυστηρός. Έξω ήταν ένα γλυκύτατος άνθρωπος με τρομερό χιούμορ.

Παραστάσεις:
Κ 3 Ιουν, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο, Λάρνακα. Πληρ. 70007705. / Δ 4 & Τρ 5 Ιουν, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού. Πληρ. 77777040. / Τετ 6 & Πέμ 7 Ιουν, Σ 9, Κ 10 Σκαλί Αγλαντζιάς, Λευκωσία / Παρ 8 Ιουν, Αρχαίο Ωδείο Πάφου. 21.00. Πληρ. 70007705. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com και σε επιλεγμένα περίπτερα SO EASY.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close