Cine News , Κινηματογράφος

Η Μέριλ Στριπ σήμερα γίνεται 69!

Ολα όσα θέλεις να ξέρεις για την σπουδαιότερη εν ζωή ηθοποιό που σήμερα έχει γενέθλια και γίνεται 69 ετών

Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου 2018

Είναι η ηθοποιός, η οποία μπορεί να παίξει τον άγγελο ή τον κατάσκοπο -και μάλιστα στην ίδια ταινία, είναι η γυναίκα που μπορεί να μιλήσει αγγλικά με οποιαδήποτε προφορά μπορεί κανείς να φανταστεί (πολωνέζικη, ιταλική, ιρλανδική, δανέζικη ή άλλη). Είναι η γυναίκα των ρεκόρ στην ιστορία των Οσκαρ (έχει 20 υποψηφιότητες και τρία βραβεία), η λαμπερή, η γοητευτική, μια από τις κορυφαίες ηθοποιούς όλων των εποχών. Είναι η ανεπανάληπτη Μέριλ Στριπ, η οποία γιορτάζει σήμερα τα γενέθλια των 69 χρόνων της.

Τα social media γέμισαν από ευχές θαυμαστών της, κι ο Τύπος από αφιερώματα σε μια μοναδική καριέρα γεμάτη από ρόλους όλων των ειδών. Αν ψάξουμε να βρούμε το χαρακτηριστικό αυτής της καριέρας που ξεκίνησε το 1977, όταν έκανε το ντεμπούτο της στην ταινία «Τζούλια», αυτό είναι το πρώτο που εντοπίζει κανείς: η διαφορετικότητα των ρόλων, που κατάφερε να ενσαρκώσει με εξαιρετική επιτυχία. Είτε επρόκειτο για μια Εβραία μάνα, που οφείλει να διαλέξει ποιο από τα δύο παιδιά της θα κερδίσει τη ζωή από τους Ναζί (στην «Εκλογή της Σόφι»), είτε για μια μητέρα που χορεύει και τραγουδά χαρούμενα στη Σκιάθο («Mamma mia 1») ενώ σύντομα κυκλοφορεί και το "Mamma mia 2".

Με αφορμή τα σημερινά γενέθλια, ας ανατρέξουμε σε κάποια στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία και την προσωπικότητα αυτής της μοναδικής γυναίκας...

H Μέριλ Στριπ έχει επανειλημμένως παίξει πραγματικούς χαρακτήρες (Τζούλια Τσάιλντ, Εθελ Ρόζενμπεργκ, Κάρεν Σίλκγουντ, Κάρεν Μπλίξεν, Ρομπέρτα Γκουασπάρι, Λίντι Τσάμπερλεϊν, Σούζαν Ορλεάν και Μάργκαρετ Θάτσερ) και ήταν απογειωτική.

Είναι διάσημη για την τελειομανία της και την προσοχή στη λεπτομέρεια με την οποία προετοιμάζει κάθε νέο ρόλο. Χαρακτηριστικό είναι ότι έμαθε βιολί κι έκανε έξι ώρες εξάσκηση την ημέρα για οκτώ εβδομάδες, προκειμένου να καταφέρει να αντεπεξέλθει στο ρόλο μουσικού στο Music of the Heart (1999).

Μεγάλος έρωτας της ζωής της ήταν ο ηθοποιός Τζον Καζάλε, με τον οποίο έζησαν μαζί για επτά χρόνια. Τους χώρισε ο θάνατός του το 1978 σε ηλικία 42 ετών από καρκίνο των οστών. Οσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, έχει αποφύγει συστηματικά να μιλά για αυτή τη σχέση με οποιονδήποτε.

Κατέκτησε το πρώτο της Οσκαρ το 1979 για την ταινία «Κράμερ εναντίον Κράμερ». Ισως κάποιο ένστικτο της έλεγε ότι και να το χάσει, δεν πειράζει, θα έρθουν κι άλλα. Δεν το έχασε, αλλά το ξέχασε στην τουαλέτα του πάρτι που είχε ακολουθήσει.

Υπήρξε φανατική θαυμάστρια των Μπιτλς, ιδίως του Πολ Μακ Κάρτνεϊ, στον οποίο το 1990 απένειμε το Γκράμι για τη συνολική προσφορά του, θυμίζοντας ότι το '65 είχε παρακολουθήσει συναυλία των Μπιτλς φορώντας κονκάρδα που έγραφε «Αγαπώ τον Πολ».

Τελειώνοντας το σχολείο, αν και η τέχνη, η μουσική και η ηθοποιία ήταν πάντα μέσα στα ενδιαφέροντά της (στα 12 έκανε μαθήματα τραγουδιού, με την ελπίδα ότι θα γίνει μια μέρα τραγουδίστρια στην Οπερα), αποφάσισε να κάνει αίτηση εισαγωγής σε σχολή Νομικής. Τη μέρα που έπρεπε να πάει στην προφορική εξέταση, άργησε να ξυπνήσει κι έχασε το ραντεβού. Δεν έκανε δεύτερη προσπάθεια. Το θεώρησε καρμικό σημάδι που έδειχνε ότι προοριζόταν για άλλα πράγματα...

Το Entertainment Weekly την έχει κατατάξει στην 37η θέση των σπουδαιότερων ηθοποιών όλων των εποχών. Πολλοί τη θεωρούν ως την κορυφαία εν ζωή γυναίκα που υπάρχει σήμερα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, βέβαια, δέχτηκε και κάποιες απορρίψεις. Οπως έχει παραδεχτεί η ίδια είχε απορριφθεί για τον κεντρικό γυναικείο ρόλο στις ταινίες Alien (1979 -ο ρόλος πήγε στην καλή φίλη και συμφοιτήτρια της, Σιγκούρνι Γουίβερ) American Gigolo (1980), Sweet Dreams (1985), Απομεινάρια μιας μέρας (1993) και Ελίζαμπεθ (1998).

Στα πρώτα χρόνια της καριέρας της, ο μύθος λέει πως έλαβε ένα γραμμα από την Μπέτι Ντέιβις, τη γυναίκα που ακόμα πολλοί κριτικοί κινηματογράφου θεωρούν ως την κορυφαία ερμηνεύτρια όλων των εποχών. Σε εκείνο το γράμμα, η Ντέιβις της έγραφε πως θεωρεί πως θα είναι άξια διάδοχός της και ότι θα εξελιχθεί στην καλύτερη Αμερικανίδα ηθοποιό.

Σύμφωνα με το Entertainment Weekly, ανήκει στους 50 πιο έξυπνους ανθρώπους του Χόλιγουντ, και μάλιστα στην πολύ υψηλή έκτη θέση. Εχει δηλώσει ότι από μικρή είχε φωτογραφική μνήμη, γεγονός που της επιτρέπει να μαθαίνει πολύ εύκολα -με μια πρώτη ανάγνωση- τα λόγια των ρόλων της.

Οι φιλανθρωπίες είναι κομμάτι της ζωής της. Χαρακτηριστικό είναι ότι δώρισε όλη τη γκαρνταρόμπα της από την ταινία «Ο διάβολος φορούσε Prada» σε δημοπρασία για φιλανθρωπικό σκοπό. Κράτησε μόνο ένα ζευγάρι γυαλιά που φορούσε στην ταινία, το οποίο χρησιμοποίησε ξανά αργότερα στο Mamma Mia.

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο έχει πει ότι είναι η ηθοποιός, με την οποία απολαμβάνει περισσότερο να παίζει. Εχει παίξει με τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου, προσφάτως πάντως, η ίδια αναγόρευσε τον εαυτό της ως μεγάλη θαυμάστρια του Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Το πραγματικό της όνομα είναι Μέρι Λουίζ Γκάμερ (με αυτό υπογράφει τις επιταγές), από το όνομα του συζύγου της, Ντον Γκάμερ, ο οποίος είναι γλύπτης. Εγινε μητέρα στα 30 της, όταν γέννησε το γιο της, Χένρι. Ακολούθησαν άλλες τρεις κόρες (η μικρότερη γεννήθηκε το '91).

Αν αναζητήσουμε τις κορυφαίες ερμηνείες της καριέρας της, θα πρέπει να πούμε ότι είναι δύσκολο να διαλέξεις ανάμεσα σε πολλαπλές ερμηνείες υψηλού επιπέδου. Στις καλύτερες πέντε -καθαρά υποκειμενικά- μπορούν να συμπεριληφθούν: 5. «Ο διάβολος φορούσε Prada» (2006),
4. «Ξένοι στην ίδια πόλη» (1987),
3. «Doubt» 2008,
2. «Κράμερ εναντίον Κράμερ» (1979),
1. «Η εκλογή της Σόφι» (1982 -θυμηθείτε τη συγκλονιστική σκηνή...). 

 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close