10-26 July 2018
Μη χάσετε , Μουσική

Μουσικές και Χρώματα στο 13o Cyprus Rialto World Music Festival

Το θέατρο Ριάλτο μεταφέρει τη σκηνή του στην Πλατεία Ηρώων, και υποδέχεται όπως κάθε Ιούλιο, σχήματα και μουσικούς από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουνίου 2018

Το θέατρο Ριάλτο μεταφέρει τη σκηνή του στην Πλατεία Ηρώων, και υποδέχεται όπως κάθε Ιούλιο, σχήματα και μουσικούς από την Κύπρο και το εξωτερικό. Το πολυπολιτισμικό φεστιβάλ Μουσικές του Κόσμου προσφέρει την ευκαιρία για μουσική συνδιαλλαγή μεταξύ κοινού και μουσικών διαφορετικών παραδόσεων και επιρροών. Αναδεικνύει Μουσικές με κοινές αφετηρίες και επιρροές, που αντλούν την έμπνευση τους από την παράδοση της κάθε χώρας ενώ η Κύπρος προβάλλει ως γέφυρα μεταξύ τους.

Παραμένοντας μια συνάντηση σχημάτων και ήχων από διάφορες χώρες, το Φεστιβάλ διευρύνεται φέτος ακόμη περισσότερο, φιλοξενώντας σχήματα από χώρες που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο Rialto World Music Festival. Το κουαρτέτο Fourth Moon με μουσικούς από Σκωτία, Ιταλία, Αυστρία και Γαλλία, θα μας παρουσιάσει μια ιδιαίτερη μουσική που, ενώ έχει τις ρίζες της στη σκωτσέζικη και ιρλανδική μουσική παράδοση, αναπτύσσει τον δικό της χαρακτήρα συμπεριλαμβάνοντας επιρροές από κλασική και τζαζ μέχρι τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Ευρώπης.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη μπάντα world μουσικής Dikanda που μας έρχεται από την Πολωνία, αντλεί έμπνευση από τους παραδοσιακούς φολκλόρ ήχους της ευρύτερης Ανατολής, από τα Βαλκάνια, το Ισραήλ, το Κουρδιστάν τη Λευκορωσία μέχρι και την Ινδία. Τέλος η Mercedes Peón, μία από τις πλέον χαρισματικές ερμηνεύτριες της σύγχρονης world music σκηνής θα μας μυήσει στις μουσικές της Γαλλικίας. Ακολουθώντας τα αρχαία ρυθμικά μοτίβα, κι έχοντας ένα πολυρυθμικό ύφος, οι συνθέσεις της κτίζουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, με ηλεκτροακουστική χροιά, στην οποία αφήνει το δικό της προσωπικό στίγμα.

Η πολυπολιτισμική διάσταση του Φεστιβάλ συναντάται για μια ακόμη χρονιά με το Ethno Cyprus, την κατασκήνωση παραδοσιακής μουσικής που διοργανώνει το Ευρω-Αραβικό Κέντρο Νεανικής Μουσικής. Περίπου 40 νεαροί δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες θα παρουσιάσουν στην εναρκτήρια συναυλία του Rialto World Music Festival ένα δείγμα της κοινής τους δημιουργίας, που θα συνδυάζει τις μουσικές παραδόσεις των Μεσογειακών Χωρών.

Όπως πάντα έντονο είναι στο Φεστιβάλ και το κυπριακό χρώμα. Μαζί μας ξανά οι Monsieur Doumani, το γνωστό σχήμα που επικεντρώνεται στη διασκευή κυπριακών παραδοσιακών κομματιών, προσθέτοντας ένα ιδιαίτερο σύγχρονο χρώμα στον ήχο και στη διάθεσή τους. Για πρώτη φορά εμφανίζεται στο Φεστιβάλ το Νικόλας Τρύφωνος Quintet. Το σχήμα θα παρουσιάσει αυθεντικές συνθέσεις και μελωδίες ενορχηστρωμένες στο ύφος του, το οποίο κινείται στα μονοπάτια της τζαζ τεχνοτροπίας και της παραδοσιακής μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Για πρώτη φορά εμφανίζεται επίσης το εκρηκτικό σχήμα Macumba που παρουσιάζει μια διαφορετική προσέγγιση στους Latin ρυθμούς - κυρίως αφροκουβανέζικους & βραζιλιάνικους - μέσα από μια σύγχρονη τζαζ αισθητική αντίληψη.

Το Rialto World Music Festival πραγματοποιεί και φέτος τις δραστηριότητες του Rialto Residency, εστιάζοντας σε τεχνικά, στυλιστικά στοιχεία και συνθετικές φόρμες των παραδόσεων της ανατολικής μεσογείου. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Rialto Residency  παραμένει και φέτος ο Ελλαδίτης μουσικός Μιχάλης Χολέβας, αλλάζει όμως ο χώρος πραγματοποίησης του. Μεταφέρεται στην όμορφη Λόφου, όπου το Σάββατο 21 Ιουλίου οι μουσικοί του θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της μουσικής συγκατοίκησης τους, σε μια συναυλία με παραδοσιακές και πρωτότυπες συνθέσεις τους στην αυλή του κοινοτικού ξενώνα.

Με όλες τις εκδηλώσεις του ανοικτές στο κοινό, το Φεστιβάλ αποτελεί μια πολύχρωμη συνάντηση μουσικών αλλά και θεατών διαφόρων εθνικοτήτων.

Διοργανωτές: Θέατρο Ριάλτο,  Eventpro, Κοινοτικό Συμβούλιο Λόφου
Στηρίζουν: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού - Δήμος Λεμεσού
Μέλος: EFWMF -  EFFE Label

10 - 26/7@ Πλατεία Ηρώων & Λόφου 
Είσοδος Ελεύθερη @ 21:00
Πληροφορίες: 77 77 77 45
www.cyprusrialtoworldmusic.com, www.rialto.com.cy

Είσοδος Ελεύθερη. Ώρα: 21:00. Πληροφορίες: 77 77 77 45/ www.cyprusrialtoworldmusic.com & www.rialto.com.cy.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close