Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουλίου 2018
Η αντίστροφη μέτρηση για τα επίσημα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου του Καΐρου ήδη ξεκίνησε και τοποθετείται χρονικά το αργότερο σε δύο χρόνια από σήμερα.
Το μουσείο που θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο θα ανοίξει τις πύλες του στο ευρύ κοινό το 2020, σε λιγότερο δηλαδή από δύο χρόνια από σήμερα, όπως αποφασίστηκε σε μεγάλη σύσκεψη στο Κάιρο, όπου ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών του μεγαλεπήβολου έργου από τον Πρωθυπουργό Μουστάφα Μαμπντούλι και τον Υπουργό Αρχαιοτήτων Χάλιντ Ελ Ανάνι.

Το άνοιγμα του νέου τεράστιου μουσείου θα συνδυαστεί και με το άνοιγμα των δύο νέων μεγάλων πόλεων της χώρας, και συγκεκριμένα της νέας διοικητικής πρωτεύουσας και της νέας πόλης του Ελ Αλαμέιν.
Ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας Μπάσαμ Ράντι τόνισε προς τους δημοσιογράφους ότι θα πρόκειται ότι τα εγκαίνια του Μουσείου θα αποτελέσουν πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιου βεληνεκούς.

Το νέο μουσείο της Γκίζας, που βρίσκεται δίπλα από τις Πυραμίδες θα αποτελέσει πλέον τη φυσική συνέχεια του εκατοντάχρονου και πλέον Μουσείου που βρίσκεται δίπλα από την πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, που δεν χωράει πλέον τους αμέτρητους θησαυρούς στους εκθεσιακούς του χώρους, διατηρώντας πολλά από τα εκθέματα στις αποθήκες.
Έτσι, στο νέο μουσείο της Γκίζας θα είναι πολύ περισσότερα τα εκθέματα που θα μπορεί να θαυμάσει το κοινό, υπολογίζεται περίπου 100.000 αρχαία εκθέματα, στα οποία φυσικά συμπεριλαμβάνεται όλη η περίφημη συλλογή του Τουταγχαμών.
Παράλληλα, το νέο μουσείο διαθέτει ήδη ένα κέντρο συντήρησης, το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο στον κόσμο, για να αποκαταστήσει τις αιγυπτιακές ή μη αιγυπτιακές αρχαιότητες. Παράλληλα, 12 εργαστήρια για την αποκατάσταση, τη σάρωση και τη μελέτη μούμιων καθώς και αντικειμένων από κεραμική, ξύλο, υφάσματα και γυαλί.
Να σημειωθεί παράλληλα ότι κατά την ίδια σύσκεψη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι τόνισε την τεράστια σημασία που αποδίδει στην αναβάθμιση και ανάπτυξη όλων των μουσείων και τουριστικών και ιστορικών σημείων, προκειμένου να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ο αιγυπτιακός πολιτισμός και η ιστορία της χώρας.
Σχετικά
Weekend Agenda: 40 όμορφες εκδηλώσεις για ένα σαββατοκύριακο γεμάτο επιλογές στην Κύπρο
Θέατρο, μουσική, φεστιβάλ, παιδικές δράσεις, street parties και καλοκαιρινά openings δίνουν ρυθμό σε ένα από τα πιο γεμάτα weekends της σεζόν.
Το 3rd Kourion 3x3 Charity Basketball Tournament & Family Fun Day έρχεται το Σάββατο, 23 Μαΐου
«Παίζουμε για τη Συμπερίληψη»
Η Πάφος γιορτάζει τον Κατακλυσμό 2026: Όλα όσα θα γίνουν-Οι καλλιτέχνες που θα απολαύσουμε
Τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων από τις 29 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου με θέατρο σκιών, λαϊκό τραγούδι, χορευτικά συγκροτήματα και μια μεγάλη συναυλία με αγαπημένη τραγουδίστρια
Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000: Πού θα στηθεί η φετινή γιορτή για την προστασία της φύσης
Σε Ακάμα και Κρήτου Τέρα, με πολλές δραστηριότητες
Το πιο διάσημο food market επιστρέφει (για ένα ακόμα βράδυ) στη Λευκωσία
Μία ακόμα Παρασκευή με καλό φαγητό στον κήπο
Το Circus Atmosphere συνεχίζει να μαγεύει μικρούς και μεγάλους με εντυπωσιακές παραστάσεις
Το πρόγραμμα της εβδομάδας στη Λάρνακα
27ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου με 6 πρωτοποριακές παραγωγές από Κύπρο και εξωτερικό
Μέσα από διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, τα έργα διερευνούν το σώμα ως φορέα μνήμης, εμπειρίας και μεταμόρφωσης
WAREHÅUS: Ένα μονοήμερο live performance event που γίνεται θα γίνει το προσωρινό “σπίτι" για καλλιτέχνες
Θα μεταμορφώσει έναν βιομηχανικό χώρο στη Λευκωσία σε ένα χώρο τέχνης
Το Δάλι βγαίνει στο πάρκο για δωρεάν γυμναστική όλο το καλοκαίρι
Το Γραμμικό Πάρκο γίνεται σημείο άθλησης για όλους!
Κατακλυσμός στο Πισσούρι με Καραντώνη και Χατζήμιχαηλ
Ραντεβού στην παραλία Πισσουρίου για έναν Κατακλυσμό γεμάτο μουσική, χορό και όμορφες στιγμές δίπλα στη θάλασσα
Week Agenda: Τα καλύτερα πράγματα για να κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ κινηματογράφου, μεγάλες μουσικές συναντήσεις και ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνουν ρυθμό στις μέρες της εβδομάδας