Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Εδώ θα απολαύσεις καλύτερα τα πεφταστέρια του Αυγούστου

5 εκδηλώσεις γεμάτεςαστέρια και θέα τον Μαγευτικό Αυγουστιάτικο Ουρανό!

Δημοσιεύτηκε στις 09 Αυγούστου 2018

Τα πεφταστέρια "στολίζουν" κι αυτό το καλοκαίρι το νυχτερινό ουρανό, καθώς πραγματοποιείται η αυγουστιάτικη βροχή διαττόντων, φαινόμενο που θα κορυφωθεί τη Δευτέρα 13 Αυγούστου.

Οι Περσείδες στην Κύπρο άρχισαν να καταγράφονται από τις 17 Ιουλίου και θα συνεχίσουν να παρατηρούνται μέχρι 24 Αυγούστου. Η μέγιστη δραστηριότητα του φαινομένου των Περσείδων υπολογίζεται φέτος μεταξύ 12 Αυγούστου και ώρα 23:00 μέχρι τις 13 Αυγούστου και ώρα 11:00. Υπολογίζεται περαιτέρω έξαρση του φαινομένου την Δευτέρα στις 04:30. Στην Κύπρο θα έχουμε καλές συνθήκες (νέα Σελήνη 11 Αυγούστου) κατά την διάρκεια της έξαρσης, αποκτώντας έτσι ένα μεγάλο πλεονέκτημα να παρατηρήσουμε πολλά πεφταστέρια. Κατά τις Περσείδες παρατηρούνται πολλές και μεγάλες φωτεινές βολίδες στον ουρανό και γι' αυτό τον λόγο είναι η διασημότερη βροχή μετεώρων.

Αν λοιπόν θέλεις να παρακολουθήσεις αυτό το μοναδικό θέαμα, δεν έχεις παρά να βρεθείς σε μία από τις 5 πιο κάτω εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό:

 

Πειρσείδες στην Κυπερούντα
Αυτές τις ημέρες παρατηρείται το φαινόμενο της βροχής διαττόντων αστέρων, οι οποίοι οπτικά φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα και για αυτό φέρουν το όνομα Περσείδες. Το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2018 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2018, με καλύτερη ημέρα παρακολούθησης την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018. Το ωραίο αυτό φαινόμενο συμβαίνει, διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του.Οι φίλοι του Ουρανού φέτος θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και τους πλανήτες Δία, Κρόνο, Αφροδίτη και τον Άρη. Με την ευκαιρία αυτή το Αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα σε συνεργασία και με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου, διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στην Κυπερούντα, την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018 κατά τις ώρες 9:30μ.μ. - 11:30μ.μ και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Η εκδήλωση τελεί Υπό την Υψηλή Προστασία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κύριου Νίκου Αναστασιάδη.
>> Κυριακή 12 Αυγούστου, προαύλιος χώρος Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στη, Κυπερούντα, 21.30.

 

Music n' Stars στο Βοτανικό Κήπο Τροόδους
O Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας μας προσκαλεί την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018 στην καθιερωμένη πλέον εκδήλωση Music n' Stars στο Βοτανικό Κήπο Τροόδους. Σε ένα χώρο όπου κατακλύζεται από μυρωδιές βοτάνων με τη συνοδεία ατμοσφαιρικής μουσικής από τον dj Τακη Χριστοδουλιδη και κάτω απο τον έναστρο ουρανό θα παρακολουθήσουμε το φαντασμαγορικό φαινόμενο των Περσείδων.
Φέτος οι Περσείδες θα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα είμαστε σε περίοδο νέας σελήνης και ο ουρανός προβλέπεται σκοτεινός με αποτέλεσμα την καλύτερη θέαση του φαινομένου.
Ο Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας έχει επιλέξει την Κυριακή 12 Αυγούστου ως καλύτερη ημέρα παρακολούθησης όπου και θα παρατηρηθεί και η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων. Να είσαι εκεί στις 20.30.
INFO: Κυριακή 12 Αυγούστου, Βοτανικός Κήπος Τροόδους, 20.30.

 

Βροχή Περσείδων 2018
Το ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ & ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ διοργανώνει αυτό τον Αύγουστο εκδηλώσεις για το κοινό σχετικά με τις «ΠΕΡΣΕΙΔΕΣ 2018 - ΒΡΟΧΗ ΔΙΑΤΤΟΝΤΩΝ» στις 10 και 11 Αυγούστου. Στις 10 Αυγούστου θα παρακολουθήσουμε το φαινόμενο στη Λευκωσία, ενώ την επομένη, θα πάμε παραλιακά θα χαλαρώσουμε στην παραλία κάτω από τον έναστρο ουρανό, παρατηρώντας τη βροχή μετεόρων Περσείδες, απολαμβάνοντας τη θάλασσα και το τοπίο και λάβετε μέρος στις πιό κάτω δραστηριότητες: Ζωντανή μουσική (κιθάρα) από τον διάσημο Yuri Melikov, Ξενάγηση στο νυχτερινό ουρανό, Παρατηρήστε με τηλεσκόπια τους πλανήτες.
INFO: 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - Cinema Paradiso (Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία), 20:30 «ΠΕΡΣΕΙΔΕΣ 2018 - ΒΡΟΧΗ ΔΙΑΤΤΟΝΤΩΝ» Παρουσίαση και ενημέρωση για το φαινόμενο. Παρατήρηση πλανητών με τηλεσκόπια & 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (Παραλία Σοφτάδων - KiteMed Kitesurfing Club), 19:39 «ΠΕΡΣΕΙΔΕΣ 2018 - ΒΡΟΧΗ ΔΙΑΤΤΟΝΤΩΝ».

 

Σερενάτα υπό του Φυντουκκοσεληνοφωτός στον Πολύστυπο
Η περσινή αντίστοιχη μουσική βραδιά στον καταπράσινο Πολύστυπο και δη σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του χωριού, ήταν τουλάχιστον μυσταγωγία.
Αναφέρει χαρακτηριστικά η περιγραφή του event στο Facebook: Μαγευτική μουσική βραδιά, βάλσαμο για τη ψυχή, σε ένα παραδεισένιο φυσικό περιβάλλον που δεν υπάρχει παρόμοιο του στη γη, από αληθινούς ανθρώπους που ξεδιπλώνουν τα συναισθήματά τους και τα χαρίζουν απλόχερα στους φίλους τους, για να γλυκάνουν τα όνειρά τους.
Παίζουν οι Ονειροπόλοι: Μάριος Μαρδάς: κιθάρα, τραγούδι/ Μιχάλης Τταπακκούδης: τραγούδι/ Ανδρέας Νικοδήμου: μπουζούκι/ Κωνσταντίνος Κων/νου: μπουζούκι, μπαγλαμάς, Τταγούδι/ Κώστας Παναγιωτόπουλος: ακκορντεόν, φυσαρμόνικα.
Η μουσική βραδιά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 11 Αυγούστου, στο Φυντουκοδάσος Πολυστύπου, στην Πλατεία Παρακανιά (aka Κλάδος ΧατζηΜατθαίου), μεταξύ 21.00 και 24.00. Και επειδή το event γίνεται μακριά από το κέντρου του χωριού, μη ξεχάσεις να έχεις μαζί σου κάτι για να απλώσεις στο έδαφος όπου θα κάθεσαι, όπως και την παγωνιέρα με τα παρελκόμενά της! Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, αυτό εννοείται.
>> Σάββατο 11 Αυγούστου, Πλατεία Παρακανιά, Πολύστυπος, 21.00.

 

Στο Άρσος το Σάββατο θα δούμε τις Περσείδες!
Το Κέντρο Νεότητας Άρσους συνδιοργανώνει μαζί με το αστεροσχολείο /κινητό πλανητάριο Starlab παρουσιάσεις με θέμα τους αστερισμούς, τον έναστρο ουρανό, το ηλιακό σύστημα, και το γαλαξία μας, στο χώρο του δημοτικού σχολείου του χωριού Άρσος. Οι παρευσρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο του διαστήματος και να γνωρίσουν με έναν πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο το αστρικό μας πεδίο. Οι παρουσιάσεις προτείνονται τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close