Θέατρο , News

12+1 θεατρικές παραστάσεις για τον Σεπτέμβριο

Νέες αλλά και παλαιότερες που συνεχίζουν και ολοκληρώνουν τον κύκλο τους θα δούμε στα θέατρα τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου

Δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου 2018

Ο Σεπτέμβριος μας επιφυλάσσει αρκετές ενδιαφέρουσες κωμωδίες από την Αθήνα, παραστάσεις αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και κωμωδίας αλλά και θεατρικές παραστάσεις που προέρχονται από μία καλοκαιρινή επιτυχημένη πορεία.

Επικίνδυνες σχέσεις
Πρεμιέρα

Η Alpha Square παρουσιάζει σε σκηνοθεσία και μετάφραση του Ανδρέα Αραούζου ένα από τα ισχυρότερα θεατρικά κείμενα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Ο Christopher Hampton διασκεύασε το σκανδαλώδες μυθιστόρημα του Choderlos de Laclos (1782), 'Les Liaisons Dangereuses', και βραβεύτηκε με τα Βραβεία Laurence Olivier και London Evening Standard 'Καλύτερου Έργου', καθώς και με Όσκαρ σεναρίου για την κινηματογραφική του μεταφορά. Οι 'Επικίνδυνες Σχέσεις' χαράσσουν μια σκοτεινή και βαθιά στρατηγική στο αιώνιο παιχνίδι, που ονομάζεται Ερωτικός Πόλεμος. Ο υποκόμης Βαλμόν και η Μαρκησία ντε Μερτέιγ, αριστοκράτες και πρώην εραστές, ψυχαγωγούνται βάζοντας μεταξύ τους προσωπικά στοιχήματα με ερωτικές κατακτήσεις και εκδικητικές πλεκτάνες, εναντίον τρίτων, αλλά και των εαυτών τους. Τι συμβαίνει, όμως, όταν δύο σύμπαντα συγκρούονται; Παίζουν: Στέλα Φυρογένη, Ανδρέας Τσέλεπος, Νίκη Δραγούμη, Λένια Σορόκου, Άννα Γιαγκιώζη, Φώτης Καράλης, Μικαέλλα Θεοδουλίδου και Αντρέας Λουκά.
Πρεμιέρα Σ 1 Σεπ, Αποθηκες ΘΟΚ, Λατσιά, Λευκωσία, 20.30. Κάθε Σ, Τετ, Πεμ & Παρ μέχρι 15 Σεπ. / Κ 16 Σεπ, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 77777040.

Άλκηστις του Ευριπίδη
Επιπλέον παράσταση

Η Fresh Target Theatre Ensemble, μετά τη συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος τον περασμένο Ιούλη, επιστρέφει αυτόν τον μήνα και πάλι με την 'Άλκηστη' του Ευριπίδη για μία ακόμη παράσταση στη Λευκωσία. Το έργο αναφέρεται στον μύθο, που θέλει τον θεό Απόλλωνα να δίνει προνόμιο στον Άδμητο, βασιλιά της πόλης των Φερών, να μπορεί να αποφύγει τον θάνατο, αν κάποιος άλλος δεχτεί να πεθάνει στη θέση του. Όλοι, όμως, αρνούνται να πεθάνουν για χάρη του, εκτός από τη νεαρή γυναίκα του, την Άλκηστη. Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου. Παίζουν: Νιόβη Χαραλάμπους, Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος, Σπύρος Σταυρινίδης, Ανδρέας Κουτσόφτας, Γιάννης Καραούλης, Μυρσίνη Χριστοδούλου, Σάββας Μενοίκου. Χορός: The Amalgamation Choir.
Κ 9 Σεπ, Σκαλί Αγλαντζιάς, Λευκωσία, 21.00. Πληρ. 70007705.

Τρωάδες του Ευριπίδη
Επιπλέον παραστάσεις

Το Θέατρο Ένα, μετά τη συμμετοχή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, συνεχίζει τις παραστάσεις με την τραγωδία του Ευριπίδη 'Τρωάδες' στο Φεστιβάλ Αξιοθέας. Στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας, οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες και η βασίλισσά τους Εκάβη, θρηνούν για τα δεινά τους. Μια ιστορία που (συνεχώς) επαναλαμβάνεται. Σκηνοθεσία και ελεύθερη απόδοση κειμένου: Αντρέας Χριστοδουλίδης. Παίζουν: Έρικα Μπεγέτη, Κρίστη Παπαδοπούλου, Έλενα Χατζηαυξέντη, Τίνα Λεωνορά, Σωτήρης Μεστάνας, Μανώλης Μιχαηλίδης, Βασίλης Χαραλάμπους.
Τετ 26-Κ 30 Σεπ, Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου, Αρχοντικό Οδού Αξιοθέας, Παλιά Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22894531.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Τελευταίες παραστάσεις

Η ΕΘΑΛ, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου καλλιτέχνη Μεντή Μποσταντζόγλου (Μποστ), παρουσίασε φέτος το καλοκαίρι το τελευταίο και ωριμότερο θεατρικό έργο του 'Ρωμαίος και Ιουλιέτα'. Τον Σεπτέμβριο η επιτυχημένη παραγωγή της ΕΘΑΛ θα πραγματοποιήσει τις δύο τελευταίες παραστάσεις της. Πρόκειται για μια παρωδία της πασίγνωστης, ρομαντικής, σαιξπηρικής ιστορίας, στην οποία προβάλλονται όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της θεατρικής ταυτότητας του Μποστ: ο δεκαπεντασύλλαβος, η καυστική κριτική, ο σουρεαλισμός, το υπέροχο ειδικό και ανεπανάληπτο χιούμορ του, η ρομαντική του αθωότητα και η αυθεντική του λαϊκότητα. Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος. Παίζουν: Βαλεντίνος Κόκκινος, Μαρίνα Βρόντη, Τζωρτζίνα Τάτση, Γιώργος Κυριάκου, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Παναγιώτης Κυριάκου και Βασίλης Χαραλάμπους.
Πεμ 6 Σεπ, Γιορτή του Κρασιού, Λεμεσός, 20.30. Είσοδος δωρεάν / Κ 9 Σεπ, Υπαίθριο Θεατράκι Πλατεία Απ.Λουκά, Κολόσσι, Λεμεσός, 20.30. Είσοδος €5.

Μόλις Χώρισα
Από Ελλάδα

Μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων στην Αθήνα ταξιδεύει στην Κύπρο για παραστάσεις. Το έργο των Βασίλη Μυριανθόπουλου και Βαγγέλη Χατζηνικολάου 'Μόλις Χώρισα', που αγάπησαν κοινό και κριτικοί με το πρώτο του ανέβασμα το 1998, αλλά και με την κινηματογραφική μεταφορά του το 2008 σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μυριανθόπουλου, έρχεται σε μια νέα, μοναδική, θεατρική εκδοχή. Ένας χωρισμός φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή της Ηλέκτρας ανήμερα των γενεθλίων της και όλα όσα θα ακολουθήσουν δημιουργούν πολλές καταστάσεις γέλιου. Παίζουν: Τζόυς Ευείδη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Κώστας Κάππας, Θωμαΐς Ανδρούτσου, Μαρία Κωνσταντάκη κ.ά.
Τετ 12 Σεπ, Δημοτικό Κηποθέατρο, Λεμεσός. / Πεμ 13 Σεπ, Αμφιθέατρο Ιδαλίου, Λευκωσία. 20.30. Πληρ. 96848493.

Εκκλησιάζουσες
Από Ελλάδα

Μία ακόμη αθηναϊκή παράσταση έρχεται τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο, η οποία φέρει την υπογραφή του Αλέξανδρου Ρήγα. Ο γνωστός σεναριογράφος και σκηνοθέτης μάς υπενθυμίζει τη σπουδαία κωμωδία του Αριστοφάνη διατηρώντας τον λόγο και το ύφος του αρχαίου κειμένου, αλλά εντάσσοντας τη σύγχρονη ματιά στο αγαπημένο έργο του Αριστοφάνη με κάθε σεβασμό στο εικαστικό και δραματουργικό πλαίσιο του πρωτότυπου έργου. Οι 'Εκκλησιάζουσες' που μας παρουσιάζονται από τον Αλέξανδρο Ρήγα, έρχονται κατευθείαν από την Αρχαία Αθήνα του 400 π.Χ. με τη μοναδική διαφορά ότι είναι διανθισμένες με μουσικές από όλη την Ελλάδα. Παίζουν: Αντώνης Λουδάρος, Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Σταρόβας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Σοφία Μουτίδου, Ησαΐας Ματιάμπα, Ιβάν Σβιτάιλο κ.ά.
Σ 15 Σεπ, Δημοτικό Κηποθέατρο, Λεμεσός. / Κ 16 Σεπ, Αμφιθέατρο Ιδαλίου, Λευκωσία. 21.00. Πληρ. 77777040.

Έξυπνα μικρά ψέματα
Από Ελλάδα-Κύπρια 2018

Η πολύ ενδιαφέρουσα κωμωδία, που ανέβηκε στο Θέατρο Δανδουλάκη της Αθήνας τον περασμένο χειμώνα, έρχεται στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ 'Κύπρια'. Πρόκειται για το έργο του πολυβραβευμένου Τζο Ντι Πιέτρο με κεντρικό άξονα τις σχέσεις των ανθρώπων και τον ρόλο που παίζουν τα ψέματα μέσα σε αυτές. Το εξαιρετικό κείμενο και η ανατρεπτική πλοκή προχωρούν πέρα από την κωμωδία, σε ένα έργο με βάθος, δύναμη και προεκτάσεις, με θέμα την οικογένεια και τις διαπροσωπικές σχέσεις ζευγαριών, όπου οι γονείς αναγκάζονται με μικρά -έξυπνα- ψέματα να κρατήσουν τη συνοχή της οικογένειάς τους. Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης. Παίζουν: Κάτια Δανδουλάκη, Γιώργος Παρτσαλάκης, Αλμπέρτο Φάϊς, Δανάη Σκιάδη.
Τετ 5 (20.30) & Πεμ 6 Σεπ (18.00 & 21.00), Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία. / Σ 7 (20.30) & Κ 8 Σεπ (18.00 & 21.00) Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός. Πληρ. 70002212.

Greece The Musicult
Από Ελλάδα-Επιθεώρηση

Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει στην Κύπρο με τη νέα του επιθεώρηση 'Greece The Musicult', με την οποία θα περιοδεύσει σε όλη την Κύπρο. Ο δημοφιλής, κωμικός ηθοποιός ανεβαίνει στη σκηνή με κέφι σατιρίζοντας όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα και γενικότερα στην επικαιρότητα. Μουσική, χορός και ένα μεγάλο καστ ηθοποιών δημιουργούν μία επιθεώρηση, που θα σε κάνει να γελάσεις μέχρι δακρύων.
Τετ 26 Σεπ, Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας, 20.30. / Πεμ 27 Σεπ Αμφιθέατρο Xenion, Παραλίμνι, 18.30 & 21.00. / Παρ 28-Κ 30 Σεπ Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 18.00 & 21.00.

Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος
Νέος κύκλος παραστάσεων

Μετά από μια επιτυχημένη πορεία τριών χρόνων, η παράσταση 'Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος' της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου επιστρέφει στο Θέατρο Χώρα στη Λευκωσία. Η συγγραφέας Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων, αλλά και με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας μάς μεταφέρει στο μοναχικό και ιδιαίτερο κόσμο του Κύπριου ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913-1987), ενός εξαιρετικά ταλαντούχου ζωγράφου, που δυστυχώς και αδίκως πέθανε στην αφάνεια. Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά. Τον ζωγράφο υποδύεται ο ηθοποιός Νεκτάριος Θεοδώρου.
Τετ 19, Σ 22 & Κ 23 Σεπ, Θέατρο Χώρα (Πλατεία Αρχιεπισκοπής), Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 99711261.

Αχαρνής του Αριστοφάνη
Από Ελλάδα

Μία ακόμη ελληνική, θεατρική παραγωγή θα δούμε τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο. Ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Παύλος Χαϊκάλης, ο Κώστας Κόκλας, ο Τάκης Παπαματθαίου και ο Ιωάννης Παπαζήσης αναλαμβάνουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, για να μας μιλήσουν μέσα από το πρώτο σωζόμενο έργο του Αριστοφάνη, 'Αχαρνής', για έννοιες όπως η ειρήνη και η δικαιοσύνη. Μία από τις πιο επιτυχημένες καλοκαιρινές παραγωγές της Ελλάδας περιοδεύει σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα.
Παρ 21 Σεπ, Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας. / Σ 22 Σεπ, Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών, Λευκωσία. / Κ 23 Σεπ, Κηποθέατρο Λεμεσού, 21.00. Πληρ. 77777040.

O δάσκαλος μας εν Τρολ
Πρεμιέρα

Η ομάδα Λουμπάγκο, το Θέατρο Τσέπης και το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος παρουσιάζουν την παράσταση 'Ο Δάσκαλος μας εν Τρολ' σε σκηνοθεσία Γιώργου Κυριάκου. Το έργο του πολυβραβευμένου, Βρετανού συγγραφέα Dennis Kelly, 'Our Teacher's a Troll', εκτυλίσσεται κατά κύριο λόγο σε ένα δημοτικό σχολείο και οι κεντρικοί ήρωές του είναι τα φοβερά δίδυμα. Βαθιά πολιτικό, το έργο αυτό ασκεί μια ουσιαστική κριτική πάνω σε σύγχρονα ζητήματα περί δημοκρατικότητας, ελευθερίας της έκφρασης, παιδικής εργασίας, γραφειοκρατίας και της γενικότερης δυσλειτουργίας των σύγχρονων κρατικών και κοινωνικών δομών. Παίζουν: Κωνσταντίνος Σωκράτους, Τζούλη Γρηγορίου, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Γιώργος Κυριάκου, Ιωάννα Κορδάτου, Βασίλης Χαραλάμπους, Θέκλα Φλουρή, Εύα Καλομοίρη.
Δ 3, Τρ 4, Σ 8, Δ 10, Τρ 11 & Σ 15 Σεπ, Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός, 21.00. / Σ 22, Κ 23, Σ 29 & Κ30 Σεπ, Flea Theatre, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 99629610.

Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο
Τελευταία παράσταση

Η θεατρική ομάδα του Λώρη Λοϊζίδη μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή της περιοδεία σε όλη την Κύπρο επιστρέφει αυτόν τον μήνα για μία μόνο παράσταση στο Κούριο. Η λατρεμένη ταινία του Αλέκου Σακελάριου ζωντανεύει επί σκηνής σε διασκευή και σκηνοθεσία Λώρη Λοϊζίδη και σε αυτή λαμβάνουν μέρος οι: Μάριος Δημητρίου, Λώρης Λοϊζίδης, Φώτης Γεωργίδης, Λουκία Πρωτόπαπα, Πανίκος Πιλάλης, Μαρία Μαστρίδου, Μαρίλια Γιαλλουρίδου, Βασιλική Παπαμιχαήλ, Στέλλα Φιλιππίδου, Θεόδωρος Σουρμελής, Στέφανος Σωτηρίου και Λαμπρινή Σκρέκα.
Δ 3 Σεπ, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 70001910.

Εν πκιερώνουμεν..! Εν πκιερώνουμεν..!
Περιοδεία

H επίκαιρη και καυστική κωμωδία του Ανδρέα Νικολαΐδη «Εν πκιερώνουμεν..! Εν πκιερώνουμεν..! συνεχίζει την περιοδεία της και τον Σεπτέμβριο. (Οι Κακορίζιτζιοι) μετά τις Καλοκαιρινές διακοπές και αφού γύρισε περίπου την μισή Κύπρο όπου αποθεώθηκε και καταχειροκροτήθηκε σε αυλές σχολείων, πλατείες και αμφιθέατρα από το Θερμό κοινό των Κοινοτήτων και Δήμων, γιατί το Καλοκαίρι θέλει ξεγνοιασιά, χαλάρωση και έξυπνες κωμωδίες, συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία τις περιοδείες της σε πόλεις και χωριά της Ελεύθερης Κύπρου μας. Με ένα εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών και με την επαγγελματική ταυτότητα που το διακρίνει, το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» συνεχίζει την μεγάλη περιοδεία του ως εξής:
Κυριακή 2/9 Δημ. Κηποθέατρο Λεμεσού (Γιορτή Κρασιού) - 8.00 μ.μ.
Τετάρτη 5/9 Αμφιθ. Πανεπιστημίου Λ/σίας (Intercollege)- 8.00 μ.μ.
Πέμπτη 6/9 Υπαίθριο Δημ. Θέατρο Μ. Τόκας - Κάτω Πολεμίδια - 8.00 μ.μ.
Παρασκευή 7/9 Λακατάμια - Δημοτικό Αμφιθέατρο - 8.00 μ.μ.
Δευτέρα 10/9 - Δημ. Θέατρο Λατσιών - 8.00 μ.μ.
Τετάρτη 12/9 Γερμασόγεια - Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Γερμασόγειας - 8.00 μ.μ.
Παρασκευή 21/9-Πραστειό Κελλακίου

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close