Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Αποχαιρετάμε το καλοκαίρι... με 10 φεστιβάλ

Φεστιβάλ, παραδοσιακά και μη, σε περιμένουν το επόμενο τριήμερο για να διασκεδάσεις!

Δημοσιεύτηκε στις 30 Αυγούστου 2018

Μουσικές, χορούς, τραγούδια, γεύσεις παραδοσιακές, άφθονο κρασί, χαλλούμι, ρέσι, σούβλα και παιχνίδι περιλαμβάνουν τα 10 καλύτερα φεστιβάλ του τελευταίου σαββατοκύριακου του καλοκαιριού.

Κι εμείς, δεν θέλουμε να τα χάσουμε με τίποτα!

 

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

 

5ο Ετήσιο Φεστιβάλ Κολοκασιού
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε το Φεστιβάλ Κολοκασιού που διοργανώνει ο Δήμος Σωτήρας, το οποίο μάλιστα κατοχυρώθηκε και πιστοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Η Πάφος, ωστόσο, διοργανώνει το δικό της Φεστιβάλ Κολοκασιού, αυτό που θα λάβει χώρα φέτος για πέμπτη χρονιά στην κοινότητα Έμπας, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της επαρχίας Πάφου, που συνορεύει με τα χωριά Χλώρακα, Κισσόνεργα, Τάλα, Τρεμιθούσα και Μεσόγη. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Έμπας διοργανώνει το 5ο Ετήσιο Φεστιβάλ Κολοκασιού και μας καλεί να επισκεφθούμε το χωριό! Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Αυγούστου στις 20:30, στο Γήπεδο Λυκείου Αγίου Χαραλάμπους Έμπας και πέραν του φαγητού του ποτού, θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Γιώργο Τσαλίκη και Αγγελική Ηλιάδη.
>> Παρασκευή 31 Αυγούστου, Γήπεδο Λυκείου Αγίου Χαραλάμπους Έμπας, Πάφος, 20.30. Είσοδος €12 με φαγητό.

 

3ο Φεστιβάλ Σούβλας
To φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2016 κι επαναλήφθηκε και πέρσι, σημειώνοντας ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία, επιστρέφει και φέτος! Ναι, το 3ο Φεστιβάλ Σούβλας είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί και πάλι στην Ορόκλινη στη Λάρνακα! Η ημερομηνία που έχει ήδη "κλειδώσει", ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές. Την Παρασκευή 31 Αυγούστου λοιπόν, αποχαιρετούμε το καλοκαίρι, όπως ακριβώς του αξίζει. Παραδοσιακά και με φαγοπότι! Η ομάδα της Αλκής λοιπόν ετοιμάζεται και φέτος να διοργανώσει το 3ο Ετήσιο Φεστιβάλ Σούβλας, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο. Και το κοινό είμαστε σίγουροι ότι αυτήν την ευκαιρία, θα την αρπάξει και φέτος, όπως και τη σούβλα του βέβαια, την οποία θα απολαύσει δεόντως! Σίγουρο ωστόσο είναι και το γεγονός ότι και το φετινό φεστιβάλ θα περιλαμβάνει πλούσιο λαϊκό-παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, καθώς και γευστικά κυπριακά εδέσματα. Παρασκευή 31 Αυγούστου και ώρα 20:00 στο Χώρο εκδηλώσεων Ορόκλινης (έναντι από Παλαιά εκκλησία Αρχάγγελου Μιχαήλ). Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης.
>> Παρασκευή 31 Αυγούστου, Χώρο εκδηλώσεων Ορόκλινης (έναντι από Παλαιά εκκλησία Αρχάγγελου Μιχαήλ), 20.00.

 

 

Γιορτή του Τερατσιού
Σε περίπτωση που δεν είσαι από τη Λεμεσό και δεν έτυχε να το ακούσεις ξανά, παλιαότερα, στην περιοχή της Αγίας Φύλαξης ή Φύλας (όπως είναι σήμερα γνωστή), που είναι κτισμένη σε μέσο υψόμετρο 100 μέτρων και το τοπίο έχει μια γενική κλίση προς τα νότια(θάλασσα), οι καλλιέργειες ελιών, χαρουπιών και εσπεριδοειδών υπήρχαν σε αφθονία. Βέβαια εξαλείφθηκαν μετά λόγω της ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινότητα δεν μπορεί να διοργανώνει γιορτές για το μάυρο χρυσό της Κύπρου. Εξ ου και ο Σύνδεσμος Φίλων Αγίας Φύλας διοργανώνει και μας προσκαλεί στην Γιορτή του Τερατσιού, που θα γίνει στις 31 Αυγούστου 2018 στις 19:00 στην αυλή της εκκλησίας της Παναγίας Χρυσαιφυλιώτισσας. Στο πλαίσιο της γιορτής.
>> Παρασκευή 31 Αυγούστου, αυλή της εκκλησίας της Παναγίας Χρυσαιφυλιώτισσας, Αγία Φύλα, Λεμεσός, 19.00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

Φεστιβάλ Παραδοσιακής Βραδιάς
Ταξίδι στα έθιμα και την παράδοση του τόπου μας θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν όσοι επισκεφθούν το χωριό Άγιος Επιφάνιος Ορεινής, την Παρασκευή 31 Αυγούστου. Κι αυτό αφού την εν λόγω μέρα στο χωριό θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή με μουσική, χορό, δωρεάν παραδοσιακά εδέσματα, επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων και άλλα πολλά. Ο λόγος για το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Βραδιάς που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Επιφανίου Ορεινής στο πλαίσιο της πολιτιστικής προσφοράς για διατήρηση των εθίμων και της παράδοσης του τόπου μας. Συγκεκριμένα το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Επιφανίου Ορεινής διοργανώνει Φεστιβάλ Παραδοσιακής Βραδιάς την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018 η ώρα 7:30 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο της Κοινότητας με δωρεάν είσοδο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική με το σχήμα της Βασιλικής Χατζηαδάμου, χορό από τον Λαογραφικό Όμιλο η ΒΟΥΡΚΑ, το Λαογραφικό όμιλο Μιτσερού και τον Λαογραφικό Όμιλο Λακατάμιας. Επίσης θα γίνεται επί τόπου απόσταξη ζιβανίας, κατασκευή τόνενης καρέκλας, θα υπάρχει πλούσιο φαγητό και ποτό και φυσικά ποικιλία εδεσμάτων όπως τραχανάς, χαλλούμι, σουτζούκος, παλουζές και ζεστό ψωμί όπου θα παρασκευάζονται επιτόπου.
>> Παρασκευή 31 Αυγούστου, Δημοτικό Σχολείο Αγίου Επιφανίου Ορεινής, επ. Λευκωσίας, 19.30. Μάθε περισσότερα, ΕΔΩ.

 

 

Γιορτή του παλουζέ στο Σούνι-Ζανατζιά
Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στο οίκημα του Πολιτιστικού Ομίλου δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας στη Ζανατζιά θα στηθεί μια όμορφη γιορτή που θα μοσχοβολά παράδοση! Εκεί λοιπόν όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, καθώς επίσης και τη διαδικασία απόσταξης ζιβανίας. Ακόμα στο χώρο θα στηθεί παζαράκι παραδοσιακών εδεσμάτων, όπως παλουζές, σουτζούκος και κιοφτέρκα, παστέλλι, χαλούμια, αρκατένα, ζιβανία και έψημα σταφυλιού και χαρουπιού.
Τέλος, θα προσφέρεται δωρεάν παλουζές.
>> Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, οίκημα Πολιτιστικού Ομίλου, Σούνι-Ζανατζιά, επ. Λεμεσού, 19.00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων Γαλάτας
Την Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου πάμε στην όμορφη περιοχή του Τροόδους και συγκεκριμένα στη Γαλάτα. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την γνήσια κυπριακή παράδοση μέσα από ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων είναι αφιερωμένο στην παρασκευή διαφόρων αρτοσκευασμάτων, αφού η περιοχή εξαιτίας των μύλων που διαθέτει έχει παράδοση στον τομέα αυτό. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλάτας, στις 15.00, θα υπάρχει έκθεση παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων, θα προσφέρονται παραδοσιακά προϊόντα, θα γίνεται επιτόπια παρασκευή αρτοσκευασμάτων και παραδοσιακού ψωμιού. Επίσης θα πραγματοποιείται επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων στο χώρο του λαογραφικού μουσείου, όπως και έκθεση φωτογραφίας, ενώ θα υπάρχει πλούσιο παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Σημείωσε ακόμα ότι την ημέρα της εκδήλωσης το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και οι βυζαντινές εκκλησίες της κοινότητας θα είναι ανοικτές για το κοινό, ενώ θα υάρχει οργανωμένη ξανάγηση η οποία θα ξεκινήσει στις 11.00 από την εκκλησία της Παναγίας Ποδύθου.
Λεπτομέρειες και πρόγραμμα ΕΔΩ.
INFO: Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, Χώρος Πολιτιστικού Κέντρου Γαλάτας, επ. Λευκωσίας, 15.00.

 

57η Γιορτή του Κρασιού
Τιμώντας το κυπριακό κρασί και τους οινοποιούς μας, ο Δημόσιος Κήπος της Λεμεσού φωτίζεται όπως ποτέ άλλοτε, διακοσμείτε θεατρικά και είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους επισκέπτες της 57ης Γιορτής του Κρασιού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου. Ανάμεσα στις φετινές καινοτομίες περιλαμβάνεται η παρουσίαση ενός νέου ποτηριού, το οποίο δημιουργήθηκε για να προσφέρει καλύτερη γευστολόγηση του κρασιού, ενώ για πρώτη φορά τα παιδιά αποκτούν το δικό τους χώρο, με έναν παιδότοπο, όπου θα διεξάγονται παιδικές παραστάσεις και δραστηριότητες (χειροτεχνία, ζωγραφική, ταχυδακτυλουργοί, αγγειοπλαστική κ.α.). Σημαντικό στοιχείο των φετινών καινοτομιών αποτελεί ο χώρος μπροστά από τη φιγούρα του βρακά, ο οποίος έχει μετακινηθεί λίγα μέτρα πιο πίσω, ώστε η εξέδρα των παραστάσεων να μεγαλώσει για να μπορεί να φιλοξενεί τις μεγάλες παραδοσιακές παραστάσεις στις 20:00, ενώ η βραδιά θα κλείνει στο χώρο αυτό με μουσικά συγκροτήματα. Το κηποθέατρο (ανατολική είσοδος) φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις καθώς και τρεις μεγάλες συναυλίες με τους κανταδόρους Γιωργαλλέτου, τον Ελλαδίτη τραγουδιστή Θάνο Πολύδωρα, την Ορχήστρα των Ηχοχρωμάτων και τη σχολή χορού Μαχαλλεκίδη, ως επίσης, το μουσικό σχήμα του Άδμητου Πιτσιλλίδη με την Χριστιάνα Παύλου και τον Πάρη Παράσχο.
Δες αναλυτικά το πρόγραμμα, ΕΔΩ.
>> Παρασκευή 31 Αυγούστου-Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, Δημοτικός Κήπος Λεμεσού.

 

ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ

20ο Pafos Aphrodite Festival
Το 20ο Pafos Aphrodite Festival ανοίγει την αυλαία του με το σπουδαίο αριστούργημα του Gioachino Rossini Ο Κουρέας της Σεβίλλης (Il Barbiere di Siviglia ) στις 31 Αυγούστου, 1 και 2 Σεπτεμβρίου στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου, σε μια παραγωγή του Ιταλικού Οργανισμού C.I.A.L.M. - Teatro Lirico Italiano σε συνεργασία με το Θέατρο Ventidio Basso Ascoli Piceno και τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Ο Κουρέας της Σεβίλλης ανήκει στο είδος της ιταλικής κωμικής όπερας μπούφα και αποτελείται από δύο πράξεις με λιμπρέτο του Cesare Sterbini. Το λιμπρέτο είναι βασισμένο στο πρώτο μέρος της ομώνυμης θεατρικής τριλογίας του Pierre Beaumarchais, Ο Κουρέας της Σεβίλλης (1775).
Η πρεμιέρα της όπερας του Gioachino Rossini παρουσιάστηκε (υπό τον τίτλο: Il Barbiere di Siviglia, ossia L' inutile precauzione - Ο Κουρέας της Σεβίλλης ή Η περιττή προφύλαξη) στις 20 Φεβρουαρίου του 1816, στο Teatro Argentina, στη Ρώμη. Πρόκειται για ένα οπερατικό αριστούργημα με εύθυμη διάθεση, πλημμυρισμένο από ωραίες μελωδίες και άριες, σπιρτάδα και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς. Ο Rossini είχε ολοκληρώσει τη σύνθεση, αλλά και την ενορχήστρωση του έργου μέσα σε μόλις είκοσι τέσσερις μέρες, χρόνο ρεκόρ ακόμη και για τα δεδομένα εκείνης της εποχής.
>> Παρασκευή 31 Αυγούστου, Σάββατο 1 & Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου, Πάφος.

 

1ο Μουσικό Φεστιβάλ Λεμεσού
Ένα μεγάλο μουσικό καλοκαιρινό φεστιβάλ ετοιμάζεται τέλη Αυγούστου στην καρδιά της Λεμεσού. Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι θα βρεθούμε στο 1o Μουσικό Φεστιβάλ Λεμεσού στην πλατεία του Παλιού Λιμανιού της πόλης για να απολαύσουμε αγαπημένους καλλιτέχνες. Το μουσικό φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου και φιλοξενεί αγαπημένους καλλιτέχνες, τους Πωλίνα, Σάσα Μπάστα και Νάσο, την Παρασκευή 31 Αυγούστου.
>> Παρασκευή 31 Αυγούστου, Παλιό Λιμάνι Λεμεσού, είσοδος: 10 ευρώ. Πληρ. 7000 0087.

 

Septemberfest - Nicosia Beer Fun Festival 2018
Η DISPLAY ART PLC διοργανώνει για όγδοη συνεχή φορά, μέχρι τις 03 Σεπτεμβρίου 2018, το αυθεντικό και καταξιωμένο πλέον Φεστιβάλ Μπύρας SEPTEMBERFEST NICOSIA BEER FUN FESTIVAL. Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο και αυτή τη χρονιά στους ταλαιπωρημένους οικονομικά συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στη νεολαία. Οι συναυλίες ωστόσο που περιμένουμε είναι:
30/8: Υπόγεια Ρεύματα | Magic De Spell | Κίτρινα Ποδήλατα, 31/8: Στέλιος Ρόκκος, 01/9: Villagers of Ioannina City | Fuse, 02/9: Μίλτος Πασχαλίδης | Ελλοπία, 03/9: Γιώργος Μαζωνάκης | Stavento.
>> Μέχρι 3 Σεπτεμβρίου, Πάρκο Ακαδημίας, Αγλαντζιά, Λευκωσία.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close